23.09.2012.

Prhki kolač od borovnica - u slučaju da...

Ovaj post je, na neki način, dodatak na ranije objavljen recept za prhki kolač od borovnica. Dakle, u slučaju da... koristite mrznute borovnice...

S obzirom na to da se uvijek iznova oduševimo ovim divnim, sočnim i mekanim kolačima, od kad sam pronašla recept, pravila sam ih prilično puta. Međutim, nikad do sad sa mrznutim voćem (to su iste one borovnice koje su bile ručno nabrane i svježe, ali nismo uspjeli da ih baš sve iskoristimo) :).

Prhki kolač sa borovnicama

Pošto ne želim da se razočarate sitnom nesavršenošću, odlučila sam da odmah podijelim sa svima nova otkrića...

Za početak, mrznute borovnice puste mnogo više svog soka od svježih i onda je najbolje unijeti male promjene.

Prva promjena je bila 300g voća umjesto 400g, kao što je u originalnom receptu. Bila sam sigurna da će pustiti više soka od svježih, pa sam ostavila istu količinu gustina - 4 kašičice. Te sitne izmjene su pozitivne i toplo vam ih preporučujem.

Prhki kolač sa borovnicama

Međutim, ono što vam nikako ne savjetujem je da ih pečete duže od navedenog u receptu (45min)! U toku pečenja, vidjećete da će biti tečnije nego što biste očekivali. Nemojte se povesti time da bi trebalo sačekati da se to na neki način ispeče... dobićete prepečen kolač... Sigurna sam da to ne želite. Ja sam pretjerala nešto oko 10 minuta :(

Kao što se vidi na slikama, sa donje strane i na vrhu je kolač prilično zapečen i moram priznati da sam bila sva očajna na početku. Doduše, mi smo čekali taman toliko da se kolač može sjeći i jesti, a da se ne ispečemo. Da, bili su prepečeni.

Prhki kolač sa borovnicama Prhki kolač sa borovnicama

Ipak, na kraju je sve ispalo mnogo bolje :) Posle noći provedene na sobnoj temperaturi, kolač je ipak odlučio da da najbolje od sebe i divan je, mekan, ukusan i sočan. Doduše, malo tamniji nego što je potrebno, ali dobro sad, da ne pretjerujemo sa zahtjevima :)

Uglavnom, naglasiću još jednom: ako koristite mrznute borovnice, stavite manje - oko 300g, ali ostavite istu količinu gustina kao u receptu. Peći 45 minuta na 190°C, bez obzira na tečnost, kad se kolač ohladi, biće sve u redu!

Iskreno preporučujem uz jutarnju kafu za dobro jutro!

Prhki kolač sa borovnicama

Originalan recept potražite ovdje.

Komentara: 2