Recept za klasičan italijanski rizoto u predivnoj kombinaciji sa dimljenim lososom i tostiranim pinjolima.

Rizoto ( risotto) je još jedno od jela koja se pripremaju za pola sata, a pri tom, ne možete da prestanete da uživate u njima i vremenom naučite da obično kuvate dodatnu količinu za nepostojećeg gosta :)

Rižoto sa dimljenim lososom

Osnovnu verzija predstavlja bijeli rizoto sa parmezanom i puterom. Ako mu dodate šafran, dobićete risotto alla milanese, žut i specifičnog ukusa.

Ovo jelo možete praviti sa raznim dodacima i uvijek dobijate novi obrok. Dodajte neko proprženo ili grilovano povrće (paradajz, špargle, tikvice, patlidžan) i bosiljak ili pesto od bosiljka ili neke druge začinske biljke i dobili ste fantastičan obrok. Propržene pečurke su druga sjajna opcija.

Prisustvo parmezana je jedna od glavnih karakteristika rizota (zajedno sa lukom, vinom i puterom), ali možete se poigrati kombinacijama i dodati neki drugi sir jačeg ukusa, recimo neki sa plavom plijesni koji bi fantastično išao sa kruškama, jabukama ili smokvama. Imam na blogu recept za tjesteninu sa sličnim sosom, pa možete pogledati i napraviti sličnu verziju sa pirinčem.

Potrebni sastojci za rizoto sa dimljenim lososom

Kad pravite rizoto, postoji samo jedno važno pravilo: trudite se da ne prekuvate pirinač. Onda ćete dobiti nešto što više liči na neku kašu ili sutlijaš! Pirinač ostati " al dente" (da se osjeti pod zubom), neraskuvan i takav da možete osjetiti čvrstinu zrna.

Rižoto sa dimljenim lososom

Verzija sa dimljenim lososom pomalo objedinjuje meni drage kuhinje - italijansku i skandinavsku, a mogu vam reći da je kombinacija za ponavljati! Nadam se da ćete se složiti sa mnom!

Recept

Rizoto sa dimljenim lososom

Italijanski rižoto sa dimljenim lososom i tostiranim pinjolima Recept za klasičan italijanski rizoto koji u sebi sadrži i dašak skandinavske kuhinje zahvaljujući dodatku dimljenog lososa. Savršen dodatak su tostirani pinjoli koje možete zamijeniti nekim orašastim plodovima ili tostiranim sjemenkama.
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme kuvanja: 25'
  • ukupno vrijeme: 35'
  • količina za 2 osobe

Sastojci

  • manji crni luk
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2-2.5dl pirinča kratkog zrna*
  • oko 1dl bijelog vina*
  • 7-8dl povrtnog bujona (domaćeg ili voda + kocka za supu)*
  • oko 15g putera
  • 2-3 kašike rendanog parmezana ili grane padano
  • 100g dimljenog lososa
  • 15-20g pinjola prethodno tostiranih u suvom tiganju*

Postupak

  1. Sitno isjeckajte crni luk, a losos narežite na deblje prutiće.
  2. Na maslinovom ulju propržite nasjeckan luk. Dodajte pirinač i miješajte dok zrna ne postanu staklasta. Vodite računa da vatra nije jaka, jer će se u tom slučaju pirinač lijepiti za dno šerpe. Dodajte vino i uz miješanje sačekajte da ispari.
  3. Počnite sa dodavanjem supe koja već vri. Dodavajte samo po jednu kutlaču i povremeno miješajte, pa kad pirinač upije vodu, dodajte narednu i tako dok se ne skuva nekih 15-ak minuta.
  4. Dodajte puter i narendani sir, izmiješajte i provjerite da li bi trebalo dodatno posoliti. Ne zaboravite da je losos sam po sebi slan i da će i to doprinijeti krajnjem ukusu.
  5. Dodajte losos i pinjole (ostavite nekoliko za dekoraciju), biber i ako želite neki svježi začin, odlično bi išla mirođija (to je veoma uobičajena kombinacija u nordijskim zemljama).
  6. Poklopite gotov rizoto, ostavite pet minuta da se odmori i služite odmah. Nemojte ga pripremati unaprijed, jer se po pravilu služi dok je još uvijek kremast i dok zrna i dalje imaju čvršću strukturu.

Napomene

  • Koristite pirinač kratkog zrna. Odličan izbor bi bile neke od vrsta italijanskog pirinča za rizoto: Carnaroli, Arborio ili Vialone nano, ali po onome što sam saznala, kod nas se može kupiti kočanski pirinač koji je odlična zamjena. Trebalo bi koristiti oko 85-90g pirinča po osobi, što je 1dl, ali ja obično stavim malo više, zbog obaveznih dodatnih dosipanja.
  • Vino neka bude na sobnoj temperaturi, kako se ne bi usporio proces kuvanja pirinča. U slučaju da ste zaboravili da ga izvučete iz frižidera na vrijeme, možete količinu koja vam je potrebna malo ugrijati u mikrotalasnoj ili na ringli. Nije baš po italijanskim principima, ali ako nemate u tom momentu vino u kući, možete ga i izostaviti. Meni se ponekad desi.
  • Iz istih razloga, najbolje je da temeljac (supa) ključa na šporetu tokom kuvanja i onda je postepeno dosipajte. Ja stavim oko 1l, mada se obično utroši oko 7dl.
  • Pinjoli su plod primorskog bora i ako želite da više saznate o njima predlažem zanimljiv članak na sajtu Coolinarika. U svakom slučaju, da bi njihov specifičan ukus došao do izražaja, najbolje je na kratko ih prepeći u suvom tiganju.
Rizoto sa dimljenim lososom

Za dodatne ideje za rizoto, pogledajte neki od recepata objavljenih na blogu.