Ideja za jednu finu salaticu inspirisanu italijanskom kuhinjom - paradajz, mocarela i rukola, a sve to začinjeno nečemu nalik poznatom pestu od bosiljka.

Sa jesenje hrane se, ipak, malo vraćam ljetu, njegovim bojama i ukusima. Nedostaje. A da li možete zamisliti bolji ljetnji obrok od salatice sa pradajzom, pa još uz sve te divotice koje je upotpunjuju?! Ja, skoro da ne! :)

Salata od paradajza, mocarele i još ponečeg

Bez obzira na svoju jednostavnost, salata od paradajza i mocarele (uz nekoliko listića bosiljka), na neki svoj način uvijek pozitivno iznenadi.

Ne znam ni sama zašto, ali ta kombinacija, izuzimajući neizbježno podsjećanje na voljenu Italiju, uvijek me natjera da kazem "mmm…" i pomislim kako je to sve što je potrebno za jedan divan obrok.

"Pesto genovese" je poznati italijanski pesto od bosiljka, čiji dodatak ističe uskus svih namirnica koje čine salatu. Savršeno se uklapa sa paradajzom, kao i sa mocarelom i rukolom.

Ovdje nisam pravila baš klasičan, više neku kombinaciju sastojaka tipičnih za originalan pesto, ali ukoliko imate svoj unaprijed pripremljen koji u frižideru samo čeka ovakvu priliku, iskoristite njega i izostavite pinjole, bijeli luk i bosiljak.

Salata sa paradajzom, mocarelom i rukolom

Kao i recept za bilo koju salatu, i ovaj je izuzetno prilagodljiv. Ukoliko ne volite, možete izostaviti mocarelu, dodati nasjeckane svježe paprike ili možda istostirane orašaste plodove i sjemenke...

Možete je začiniti samo maslinovim uljem, balsamico sirćetom i listićima bosiljka. Znate već, mogućnosti su neograničene! :)

Recept

Salata od paradajza, rukole i mocarele

Salata od paradajza, rukole i mocarele začinjena pestom od bosiljka Salata od svježeg paradajza, rukole i mocarele, inspirisana italijanskom kuhinjom. Začinjena je nekim tipom pesta od bosiljka, koji ovoj salatici razbuđuje ukus i miris - kao da ste u Italiji! :)
  • vrijeme pripreme: 15'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 2 osobe

Sastojci

  • 3 zrela paradajza
  • oko 40g rukole
  • kugla mocarele (125g)
  • 20-ak listova svježeg bosiljka
  • 2 kašike tostiranih pinjola
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • pola čena bijelog luka (proizvoljno)
  • morska so

Postupak

  1. Istostirajte pinjole na suvom tiganju. Mocarelu stavite u cjediljku da bi iscurila tečnost iz nje.
  2. Ukoliko imate tučak i avan, istucite listove bosiljka, malo morske soli, pinjole, bijeli luk i kašiku ili dvije maslinovog ulja. Potrebno je sjediniti sastojke, ali nemojte ih pretvoriti u jednoličnu pastu.
  3. Drugi način, koji sama koristim, je sjeckanje. Na dasci, sitno isjeckate bosiljak i bijeli luk. Dodajte pinjole, malo maslinovog ulja i sjecite sve zajedno dok se sve manje-više ne sjedini. Dodajte so i izmiješajte još malo.
  4. Operite rukolu i paradajz. Isjeckajte paradajz na krupnije kocke i malo posolite. Dodajte pripremljeni pesto i još dvije kašike ulja. Izmiješajte, dodajte sječenu mocarelu i opet ovlaš sve izmiješajte.
  5. Stavite preko par listića bosiljka i uživajte u laganom obroku. Savršen dodatak je komadić hljeba prepečen na puteru.