Dva veoma jednostavna predloga za predjelo, grickalicu ili večeru: lisnato tijesto sa brie sirom ili mocarelom i paradajzom u prvom slučaju, a sa prazilukom i spanaćem u drugom. Brzo, prosto i neodoljivo!

Ako ste se pitali, odmah da vam kažem da je lisnato tijesto gotovo - ono kupovno, mrznuto. Nije da sam baš oduševljena što nisam uzela stvar u svoje ruke i umijesila svoje, ali onda ovo jelo pomalo ne bi imalo smisla.

Lisnato tijesto sa sirom i povrćem

Njegova osnovna odlika je što je instant - što znači: poželiš, malo otopiš tijesto, brzinski naslažeš povrće i sir preko, ispečeš i očas posla je večera gotova!

Naravno, ukoliko ste možda unaprijed sami napravili tijesto i ostavili u zamrzivaču za ovakve trenutke, to je ludo dobro! :)

Mi mnogo volimo sireve sa bijelom plijesni tipa brija (brie) i zbog toga obično njega i koristim za ovo jelo. Međutim, ukoliko ne volite ili ne možete da ga pronađete u radnjama, možete koristiti mocarelu.

U tom slučaju, sir bi trebalo 10-ak minuta ranije staviti u cjediljku da iskapa višak tečnosti.

Za ovakav obrok, možete iskoristiti bilo koje povrće koje imate u kući. Nekad bi bilo odlično ako je prethodno izglilovano, kao u slučaju paprika ili patlidžana.

Tijesto možete premazati i nekim zanimljivim namazom ili pestom koji je ostao od prethodnih dana, a zatim samo naslagati povrće i još ako imate mocarelu ili neki drugi topljivi sir - pa zar ne zvuči fantastično?!

Lisnato tijesto sa sirom i povrćem

Ovaj oblik je nekako najpogodniji, ali po želji možete praviti neke veće kifle ili zatvorene pogačice.

Pecivo od lisnatog testa sa sirom i povrćem

Recept

Lisnato tijesto sa briesirom i povrćem

Lisnato testo sa sirom i povrćem Lisnato tijesto nadjeveno sirom i povrćem - u prvoj varijanti kombinacija svježeg paradajza i bri sira ili mocarele, u drugoj dinstani praziluk i spanać koji su savršen par sa bri sirom.
  • vrijeme pripreme: 40'
  • vrijeme pečenja: 20'
  • ukupno vrijeme: 1h

Sastojci

za zeleni nadjev
  • veći praziluk
  • 150g spanaća
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
za crveni nadjev
  • 2 paradajza srednje veličine
  • nekoliko listova svježeg bosiljka
  • čen bijelog luka
i još
  • 2 lista lisnatog tijesta (od po 200-250g)
  • 1 jaje
  • maslinovo ulje
  • oko 150g brie sira ili mocarele

Postupak

Zeleni nadjev
  1. Operite praziluk i nasjeckajte ga na kolutiće. Prodinstajte na maslinovom ulju u većem tiganju, oko 6-7 minuta.
  2. Dodajte opran spanać, poklopite i dinstajte sve zajedno još par minuta, dok sva tečnost koju je ispustilo povrće ne nestane. Posolite, pobiberite i dodajte neke suve začine po želji.
Crveni nadjev
  1. Podijelite čen bijelog luka na nekoliko djelova i prelijte ga maslinovim uljem u nekoj šoljici. Ostavite tako da ulje poprimi miris.
  2. Operite paradajz i narežite na kolutove.
Oblikovanje peciva
  1. Zagrijte pećnicu na 200°C
  2. Odmotajte lisnato tijesto i prenesite ga u pleh zajedno sa papirom za pečenje. Jednu po jednu ivicu ovlaš premažite umućenim jajem kojem ste dodali prstohvat soli i kašičicu vode, a zatim i jednu po jednu presavijte i premažite i sa spoljašnje strane. Viljuškom ih malo pritisnite da se fino spoje, a unutrašnji dio tijesta izbockajte.
  3. Po jednom listu tijesta poređajte polovinu sira koji ste prethodno nasjekli na tanke kriške. Preko rasporedite dinstani praziluk i spanać.
  4. Drugi list premažite maslinovim uljem u kojem je stajao bijeli luk. Poređajte zatim sir, a preko narezan paradajz. Stavite i nekoliko listića bosiljka, ali ih malo premažite uljem.
  5. Oba pleha ubacite u rernu zajedno i na pola pečenja im zamijenite mjesta. Peći oko 20 minuta i služiti toplo.

Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom divnom francuskom siru, predlažem vam da pogledate sledeće članke: