Starinski kolač sa karamelizovanim jabukama, orasima i mekanim biskvitom. Jedan je od onih za koje znam oduvijek, a neizostavno priređuju savršen užitak.

Kao i mnogim ljudima, moj ukus za hranu se mijenja iz godine u godinu. Nekad u zavisnosti od mjesta na kojem se nalazim i aktuelnih namirnica, nekad u zavisnosti od knjiga i blogova koje čitam. Nekad mi veoma privlačno zvuči isključivo vegetarijanska ishrana, nekad čak i veganska ili možda samo ona koja je prebogata onim "super" namirnicama i slično. No...

Prevrnuti kolač sa jabukama

Uprkos tim čestim promjenama i željama za promjenom, udaljavanje od starog i pružanje šanse novom, postoje neka jela kojima baš nikad ne odolim!

Ovaj okrenuti kolač sa jabukama i orasima je baš takav. Onakav kakvog ga moja mama oduvijek pravi, divan, mekan, sočan i savršeno upotpunjen orasima koji se karamelizuju zajedno sa jabukama.

Sa aspekta fotogeničnosti se ne može baš pohvaliti pozitivnim karakteristikama, ali makar možete zamisliti da je mnoogo sočniji nego što izgleda. :) Pošto nisam bila sasvim zadovoljna njegovim izgledom, ponovila sam fotografisanje - i opet se nije prikazivao sočnijim (a stvarno jeste!). Šta da vam kažem, isprobajte i oslonite se na povjerenje! :)

Okrenuti biskvit sa jabukama i orasima

Nadam se da sam vas dovoljno zainteresovala! :) Dakle, recept za prevrnuti kolač sa jabukama moje mame, sa ličnim pečatom moje malenkosti!

Kolač od jabuka

Recept

Prevrnuti kolač sa jabukama

Starinski kolač sa jabukama Jedan od onih voljenih starinskih kolača - karamelizovane jabuke i orasi, u kombinaciji sa divnim mekanim biskvitnim tijestom. Poslužen samostalno ili uz kašičicu kisele ili umućene slatke pavlake.
  • vrijeme pripreme: 30'
  • vrijeme pečenja: 35'
  • ukupno vrijeme: 1h5'
  • količina za pleh 20x30cm*

Sastojci

za voćni dio
  • 1kg-1,5kg jabuka srednje veličine*
  • oko 70-100g šećera
  • 30-40g oraha (polovine jezgra)
za biskvit
  • 4 jaja
  • 8 kašika smeđeg ili bijelog šećera
  • 8 kašika ulja (suncokretovo, kikirikijevo)
  • 8 kašika mlijeka
  • 6 punih kašika brašna*
  • kašičica praška za pecivo
  • kašičica cimeta
  • 50g mljevenih badema ili lješnika (proizvoljno)

Postupak

Priprema voća
  1. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  2. Oljuštite jabuke, prepolovite ih i izvadite im sjemenke. U izdubljenu sredinu stavite polovinu oraha.
  3. Dno tepsije ili pleha pospite šećerom da fino prekrije dno, a zatim slažite jabuke tako da su isječenom stranom okrenute prema dnu. Tako poslažite sve polovine i izmedju njih, gdje god ima prostora, stavite još po neku polovinu oraha.
  4. Pecite oko 10 minuta, dok jabuke malo ne omeknu i miris počne da se širi kućom. Dok se jabuke peku umutite biskvitno tijesto.
Biskvit
  1. U činiji izmiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i mljevene bademe ili lješnike, ukoliko ih koristite.
  2. Električnim mikserom mutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla, svega oko 3-4 minuta. Isključite mikser, dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiješajte varjačom ili ručnom mutilicom. Dodajte zatim i suvu smjesu i sve lagano miješajte dok ne postane jednolično.
  3. Izvucite jabuke i prelijte biskvitnu smjesu preko. Vratite u rernu i pecite oko 20-25 minuta na 180°C.
  4. Povremeno bacite pogled da vidite šta se dešava u rerni, jer kolač će nadolaziti kako se bude pekao. Ukoliko posuda nije velika, to može malo predstavljati problem, ali biskvit najčešće ipak samo naraste nekako u visinu i ne iscuri.
  5. Pečen kolač pustite da se prohladi svega pet minuta, zatim ga izvucite iz pleha, tako što ćete tanjir za posluživanje staviti na pleh i sve zajedno okrenuti. Pa prevrnuti je kolač! :)
Ideje za služenje
  1. Služite samostalno ili dodajte po kašiku ovlaš umućene kisele pavlake ili grčkog jogurta. Ta kiselost se savršeno uklapa sa karamelizovanim jabukama i sunđerastim biskvitom, ali i umućena slatka pavlaka (vrhnje), sa veoma malo šećera u prahu ili vanilin šećera će biti divan dodatak.

Napomene

  • Mjere za ovaj kolač će varirati u zavisnosti od tepsije ili pleha za koji se odlučite. Ove mjere odgovaraju veličini posude 20x30cm. Takođe, teško je precizno odrediti količinu jabuka, jer opet zavisi od njihove veličine. Ako imate priliku, odaberite one srednje, koje vam mogu izgledati kao da su zauzele čitavu posudu :), ali prilikom pečenja će se nekako istopiti, i učiniti kolač savršeno sočnim. Što se tiče biskvita, vodite se time da na jedno jaje stavite po dvije kašike šećera, ulja, mlijeka i brašna (ukoliko ne koristite bademe ili lješnike) i nećete pogriješiti.
  • Ukoliko koristite vatrostalnu posudu, postupak pravljenja se malo razlikuje. Naravno, da to nisam isprobala, ne bi mi ni palo na pamet da ne funkcioniše isto. U njoj se jabuke samo skuvaju, ali se ni najmanje ne karamelizuju. Kolač je i dalje ukusan, ali nije isti i nedostaje mu baš ono zbog čega ga volim. No, razvila sam drugu tehniku, pa možda nekom posluži. :) Nije isto kao sa metalnim plehom, ali nije loše. Dakle, narežite jabuke na deblje kriške. U šerpi istopite šećer i kad potamni dodajte jabuke. Izmiješajte i sačekajte da sva voda koju su pustile nestane, ali nemojte čekati da se pretvore u kašu. Dodajte im šaku ili dvije oraha i stavite u činiju u kojoj ćete peći kolač. Stavite preko biskvitno tijesto i pecite.
  • Često dodam mljevene lješnike ili orahe, pa zbog toga obično smanjim količinu brašna sa osam na šest kašika. Ukoliko želite da izostavite taj sastojak, samo povećajte dozu brašna za dvije kašike.

Služiti na sobnoj temperaturi, a ukoliko planirate da stoji više dana, čuvajte kolač u frižideru.

Predložila bih vam da pogledate i neki od sledećih recepata za poslastice sa jabukama: