Recept za namaz, umak ili pesto - napravljen od mirisnog bosiljka u kombinaciji sa kiselkastom fetom i sitnim ukusnim dodacima. Uz komadiće finog hljeba, predjelo kojem je teško odoljeti!

Jedna sam od onih skitalica koje obožavaju da švrljaju po gradovima, da zalaze u najzabačenije četvrti i uličice, a vole i da malo prošvrljaju po gradskim pijacama i neobičnim radnjama. Naročito ako se radi o nekima radnjama sa nepoznatom i izazovnom hranom.

Pesto od feta sira i bosiljka

Ideja za ovaj namaz, dip ili pesto je nastala u jednom od takvih pohoda.

Vjerujte, kad se uputim ka nekom takvom izlogu, nema onog ko bi mogao da me odvrati od namjere da se bacim u avanturu! Razumijem da oni koji su, na neki način, prinuđeni da to prihvataju iz dana u dan, ne vide boravak od dva sata u radnji sa teglicama i začinima kao najbolju zabavu na svijetu, ali... :)

Isprobala sam ga u jednoj finoj i zanimljivoj radnji sa svim i svačim, da tako kažem. Jako mi se dopao. Punog ukusa, a opet nekako lagan i zanimljiv. Provjerila sam sastojke, nešto zapamtila, nešto izmislila i dobila svoj pesto/namaz/dip ili kako hoćete, od feta sira i bosiljka!

Pesto sa fetom i bosiljkom

Moram naglasiti da sam koristila grčku fetu, jer ona zaista ima specifičan ukus zahvaljujući ovčijem mlijeku (ili kombinaciji ovčijeg i kozjeg). Vjerujem da možete isprobati i sa običnom, kravljom fetom, ali očekivala bih da će bijeli luk i bosiljak više doći do izražaja.

Na blogu možete pronaći i recept za namaz sa sremušem ili divljim lukom i krem sirom , koji je kasnije objavljen, a inspirisan je namazom isprobanim u istoj radnji koju sam već pominjala! Mislim da ću im vremenom ukrasti sve ideje! :)

Recept

Namaz ili pesto od feta sira i bosiljka

Pesto od feta sira i bosiljka Ukusan brzinski umak (dip), namaz ili pesto od feta sira, bosiljka, tostiranih pinjola i bijelog luka. Neodoljivo uz komadić dobrog hljeba i savršeno kao podloga za sendviče. :)
  • vrijeme pripreme: 20'
  • ukupno vrijeme: 20'
  • količina za jednu malu teglu

Sastojci

  • 150g feta sira
  • oko 20-25 listova bosiljka
  • veći čen bijelog luka*
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • šaka pinjola (oko 15g)
  • nekoliko kašičica vode
  • morska so, biber

Postupak

  1. U suvom tiganju, na srednjoj vatri, tostirajte pinjole nekoliko minuta.
  2. U multipraktiku ili nekoj spravi za sjeckanje izmiksajte bosiljak, luk, pinjole, 2-3 kašike ulja i kašičicu vode.
  3. Ukoliko koristite avan, najprije dobro istucite bosiljak sa nekoliko zrna krupne soli, a zatim dodajte bijeli luk i pinjole. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Dodajte izmrvljen sir, ostatak ulja, a ukoliko je potrebno, dodajte još kašičicu-dvije vode da bi pasta bila glatka. Po potrebi posolite i dodajte biber.
  5. Služite odmah ili ohlađeno. Najbolje je ovu smjesu staviti u teglicu, dobro zatvoriti i čuvati u frižideru.
Napomene
  • Umjesto svježeg bijelog luka, možete koristiti 2-3 čena pečenog. Ja obično iskoristim priliku kad pečem krompir, meso ili neko povrće da ubacim nekoliko čenova. Prelijete ih maslinovim uljem, stavite da se peku i izvadite iz rerne za 20-ak minuta. Ubacite ih u teglicu i čuvajte do upotrebe.

Ovu divoticu od feta sira i bosiljka možete koristiti kao namaz za sendviče ili kao predjelo uz neke slane krekere ili komadiće prepečenog hljeba.

Namaz od feta sira i bosiljka

Još jedna varijanta je da ga koristite kao sos za pastu.

Skuvajte neku kratku ili dugu tjesteninu prema uputstvu sa pakovanja ili pogledajte moj post sa detaljnim uputsvima kako da skuvate pastu kao pravi Italijani. :) Zatim, je procijedite i začinite pestom, dodajući malo vode u kojoj se kuvala da bi se ravnomjernije obložila sosom, i postala kremasta i divna! :)

Sir će se od toplote istopiti i na neki način "nestati", ali iako će postati malo nevidljiv, ukus će i dalje biti tu u svojoj punoj raskoši. Raspodijelite pastu, pospite tostiranim pinjolima i ako imate priliku, svježe narendanim parmezanom. Uživajte