Ovog mjeseca, u okviru kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!, zadatak nam je bio da eksperimentišemo i pokažemo šta se sve može uraditi sa prazilukom. Po rezultatima vam neće biti teško da shvatite koliko smo bili kreativni!

Prije svega, još jednom bih željela da se zahvalim Sanji sa bloga Ultimativni sastojak, koja me je odabrala da budem domaćica ovog kruga igrice, a takođe se moram zahvaliti i svim učesnicima na divnim, kreativnim i vrlo raznovrsnim receptima. Stekla sam naviku da prvo što uradim kad otvorim računar je da provjerim da li sam dobila neku novu prijavu. Neizmjerno sam se radovala svakoj od njih i uživala u popunjavanju foldera "za Ajme".

Ajme, koliko nas je! - recepti sa prazilukom

Prilično sam se dvoumila oko izbora namirnice, pa čak sam se na momente i pitala da li sam dobro odlučila.

Ono čime sam se vodila je činjenica da je praziluk ili poriluk povrće koje najčešće koristimo kao zamjenu za crni luk ili samo kao usputni sastojak, a zanemarujemo njegov specifičan ukus i razne mogućnosti koje nudi. Činilo mi je da je upravo ova zajednica blogera i ljudi koji vole da smišljaju nove recepte, kuvaju, fotografišu, pišu i dijele sa nama svoja iskustva, pravo mjesto za moj dragi, nedovoljno iskorišćeni praziluk. :)

Kao što vidite, zadatak je predat pravim osobama u ruke i kao rezultat svega toga možete vidjeti raznorazna peciva, pite, tartove, salate, čorbe, različita jela sa mesom, pečurkama ili povrćem. Više nego ponešto za svakoga!

Predstavljam vam sve radove po redosledu kojim su pristizali:

  1. Gaga sa bloga Moje grne
  2. Ingrid sa bloga Prekratak dan
  3. Irena sa bloga Kad ja kuvam...
  4. Sanja sa bloga Ultimativni sastojak
  5. Tamara sa bloga What's for dessert?
  6. Snježana sa bloga Vrtaljica
  7. Maslinka sa bloga Ja u kuhinji...
  8. Tanja sa bloga Ekspres lonac
  9. Mihaela sa bloga Tortelina
  10. Dunja sa bloga Parfe Dunja
  11. Kori sa bloga Kutlačom po kazanu
  12. Aleksandra sa bloga Sweet food
  13. Branka sa bloga Home-made by B
  14. Tanja sa bloga U džaku brašna
  15. Zorica sa bloga My pans and pots
  16. Milkica sa bloga Mimi's Kingdom
  17. Irena sa bloga Sweet and salty
  18. Mirjana sa bloga Hleb i so
  19. Jadranka sa bloga Dok kuham...
  20. Zorica sa bloga Zorini recepti
  21. Snežana sa bloga Magična oklagija
  22. Ivana sa bloga So i biber
  23. Sandra sa bloga Mlin naš nasušni
  24. Aleksandra sa bloga ...CreaCtive...
  25. Snežana sa bloga Nenine kuhinjske čarolije
  26. Moja malenkost sa bloga Na tanjiru

Sad kad ste pogledali sve ono što su naše vrijedne blogerke pripremile, sasvim vam je jasno zašto sam u vrlo nezavidnoj situaciji i koliko mi je teško da odredim pobjednike, odnosno recepte koji su mi se najviše dopali.

Bilo je naivno od mene što sam mislila da to neće biti tako težak zadatak jer ima mnogo recepata koji su mi se svidjeli i biće jednostavno odabrati samo neke od njih. Hm... :)

No, malo sam razmišljala i pokušala da predvidim šta bi različiti gastronomski tipovi mojih gostiju voljeli da vide na trpezi. Dakle, ima onih koji vole malo egzotičnije ili neobičnije kombinacije ukusa, a opet ima onih koji se tome ne bi sasvim obradovali i vole poznato. Tome sam dodala i izgled jela i birala između nekoliko radova veoma dekorativnog izgleda. Sve ovo mi je pomoglo da malo suzim izbor i onda tražim nove kriterijume da i takav sužen izbor svedem na tri.

Da ne nastavljam sa detaljnijim objašnjavanjima (što može potrajati), pobjednici, odnosno pobjednice februarskog kruga igrice Ajme, koliko nas je! su: Zorica sa bloga My pans and pots, Gaga sa bloga Moje grne i Dunja sa bloga Parfe Dunja. Zamolila bih srećne dobitnice :) da mi pošalju svoje kućne adrese na mejl, da bih mogla da im pošaljem po jedan mali blogerski poklončić!

Željela bih još jednom da se svima zahvalim na učestvovanju i na divnim i maštovitim receptima. Presrećna sam što smo napravile ovako finu zbirku recepata i sigurno neću zaboraviti gdje da svratim kad se praziluk nađe u frižideru! :)

Ostalo mi je još samo da vas upoznam sa novom domaćicom za martovski krug igrice: to će biti veoma simpatična i draga Milkica sa bloga Mimi's Kingdom koja nas očekuje sa novom namirnicom na svom blogu. Unaprijed se radujem! A vi?

Hvala još jednom!