Fantastično mokri bezglutenski mafini čokoladnog ukusa sa vrlo neobičnim sastojkom: leblebijom! Malo o receptu, malo o leblebiji i načinu kuvanja, kao i par riječi o razlozima za odabir suvih mahunarki.

Aprilska tema kulinarske igrice Ajme, koliko nas je! je meni voljena leblebija (slanutak ili naut), a ovomjesečna domaćica je Tanja sa bloga Kuhinja zaposlene žene. Kao što rekoh, leblebiju obožavam i do sad sam je koristila samo u slanim varijantama: humus iliti namaz od leblebija, razne čorbice, variva i kao slane grickalice sa začinima. Međutim, odlučila sam da se stvarno igram i isprobam ova divna zrna kao glavni sastojak poslastice! Rezultat mog eksperimentasanja su jako sočni i ukusni čokoladni mafini koji su, zahvaljujući nedostatku brašna, i bezglutenski.

Čokoladni mafini sa leblebijom bez glutena

I da, kolačići nisu baš čokoladni... više bi se moglo reći da su to kakao mafini, ali ukus je vrlo vrlo čokoladan!

Prvi pokušaj je trebalo samo da zadovolji radoznalost i plan je bio da se pridržavam originalnog recepta. Radoznalost je veoma pozitivno zadovoljena - mafini su bili prepuni ukusa, sočni i mekani - kao neka čokoladna pjena. Doduše, kad su izašli iz pećnice, njihov izgled to nikako nije govorio - ispucali i suvi. Receptu, ipak, nisam ostala sasvim vjerna. Desilo se da sam ostala bez kakao praha, pa sam polovinu potrebne količine zamijenila rogačem. Super!

S obzirom na to da recept traži kokosovo ulje i bademovo mlijeko, pomislila sam da bi ga, ipak, valjalo prilagoditi. Cilj je bio da kad čovjek ima leblebiju u kući, ima sve da smuti ove mafine. Dakle, drugi pokušaj je bio sa puterom i običnim, kravljim mlijekom. Opet super!

Ovdje ću se zaustaviti sa opisima isprobavanja, ali ovo moram da kažem: ako vam padne na pamet da stavite maline ili neko drugo takvo voće (jer i vrapci na grani znaju da maline idu fantastično sa čokoladom), nemojte! Oni su i ovako mokri usled nedostatka pravog brašna, a sa voćem koje pusti sok, prosto prevazilazi granicu privlačnosti. Ukus je odličan, ali ipak, to više neću ponavljati...

Čokoladni mafini od leblebije

Zašto koristiti suve mahunarke?

Pitate li se nekad da li je bolje da sami kuvate suvu leblebiju ili da kupite gotovu u konzervi. Ja glasam za suvu! Evo i zašto. Značajno je ekonimičnija, a još smo i sigurniji u ono što jedemo. Znam da zvuči kao mnogo posla - potapanje zrna, ispiranje, kuvanje "satima"... ali moram pokušati da vas ubijedim. Kao prvo, sam proces se ne dešava tako često jer ćete, naravno, kuvati veću količinu odjednom, zatim ćete to podijeliti na porcije i staviti u zamrzivač. To je manje-više isto kao da kupujete gotov proizvod. Ajde, u redu je da se po koja konzerva pasulja, leblebije ili sočiva nađe u kući, ali kod nas, to nije više uobičajeno stanje stvari.

Ekonomičnost: Od 1dl nekuvane leblebije (60g) dobijete 2,5dl kuvane (~215g). Odnosno, ako imate pakovanje od pola kilograma suve leblebije, dobićete nešto manje od 1,3kg kuvane. Ne znam tačno koliko je to konzervi, ali sigurna sam da je vrlo isplativo.

Sigurnost: Ono što možete pročitati na kesi suvog pasulja ili leblebije je, upravo, samo to. Na konzervi najčešće ne piše mnogo više - voda, leblebija i so, ali samo da znate, to je mnogo više soli nego što biste sami stavili. Po meni, to je već dovoljan razlog da izaberem kućni metod. :) No, ako već koristite pasulj ili leblebiju iz konzerve, ne zaboravite da ih dobro isperete prije korišćenja i tako isperete makar jedan dio soli.

Bezglutenski kakao mafini od leblebije

Kako skuvati naut (leblebiju)?

Koliko sam shvatila, sirova, odnosno suva zrna ove biljke se zovu naut, a tek kad se ispeku i jedu kao grickalica, onda bi trebalo koristiti riječ leblebija. No, nekako smo svi navikli na ovaj drugi naziv, pa...

Proces pripreme je veoma jednostavan. Prije odlaska na spavanje potopite zrna leblebije u hladnu vodu i ostavite preko noći, najmanje 8 sati. Vode bi trebalo da bude oko 3 puta više od količine leblebije. Potapanje mahunarki je veoma važno. Voda potpomaže oslobađanje enzima koji razlažu složene ugljene hidrate i pretvaraju ih u proste, a time ove biljke postaju lakše za varenje (smanjuje se nadutost posle konzumiranja).

Ujutro dobro isperite i pogledajte da li bi neki primjerak trebalo odbaciti. Stavite zrna u veliku šerpu i prelijte hladnom vodom: na 1dl leblebije nalijte oko 3dl vode. Sačekajte da provri, a zatim kašikom uklonite bijelu pjenu koja će se formirati na vrhu. Ponovite to više puta, dok ne prestane da se stvara. Smanjite vatru na tiho, poklopite i ostavite da se kuva oko 45 minuta do sat vremena. Zrna bi trebalo da ostanu čvrsta, ali da ih možete zgnječiti među prstima.

Vodu ne bi trebalo soliti dok zrna ne budu sasvim ili skoro skuvana. So sprečava apsorpciju vode, te tako zrna leblebije ostaju tvrda i ne izgledaju dovoljno kuvano (samim tim proces dugo traje, a zapravo ih prekuvamo). Pravilo je: kašičica soli na litar vode. Po meni, ta količina je dovoljna i za 3l vode, posebno uzimajući u obzir da ćemo ju kasnije začiniti u toku pripreme čitavog jela.

Procijedite kuvanu leblebiju. Koristite odmah ili ostavite da se ohladi, izdijelite u kese ili činijice i stavite u zamrzivač. Tako ćete uvijek imati gotov proizvod!

Čokoladni mafini sa leblebijom bez glutena

Sad kad sam vas ugnjavila svim sporednim (ali važnim!) informacijama, da nastavim sa receptom za one mafine sa početka posta. ;)

Recept

Čokoladni mafini sa leblebijom

prilagođeno sa bloga  Cakebook
Čokoladni mafini sa leblebijom bez glutena Jednostavni i brzi kakao mafini u kojima je brašno zamijenjeno leblebijom. Izuzetno ukusna i sočna bezglutenska poslastica!
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 25'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • količina za 12 mafina

Sastojci

  • 425g kuvane leblebije (ili one iz konzerve)*
  • 80ml kravljeg ili mlijeka biljnog porijekla*
  • 4 jaja
  • 30g putera ili kokosovog ulja*
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 60g kakao praha ili 30g kakaa + 30g rogača*
  • 1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)*
  • 150g smeđeg šećera

Postupak

  1. Zagrijte rernu na 180°C. Stavite papirne korpice u kalupe za mafine.
  2. Sameljite kuvanu i procijeđenu leblebiju. Najbolje je da koristite neku spravicu za sjeckanje ili multipraktik, ali ako nemate, možete to uraditi štapnim mikserom. Ne preporučujem blender, jer količina tečnosti nije dovoljna da se u njemu leblebija pretvori u kašu. Dodajte mlijeko pa sameljite.
  3. Masi dodavajte jedno po jedno jaje, ali vodite računa da svako zasebno dobro umutite u smjesu prije dodavanja sledećeg.
  4. Dodajte istopljeni puter ili kokosovo ulje i kašičicu vanile. Umutite.
  5. U posebnoj činiji prosijte kakao prah ili kakao prah i rogač. Dodajte kašičicu praška za pecivo i smeđi šećer.
  6. Suvu smjesu dodajte onoj sa leblebijom i varjačom ili ručnom mutilicom izmiješajte.
  7. Podijelite je u kalupe za mafine (nemojte pola pojesti za to vrijeme) i stavite u zagrijanu rernu. Peći oko 25 minuta na 180°C bez ventilatora.
  8. Ostavite ih nekoliko minuta da se prohlade i izvucite iz kalupa.
  9. Služite ohlađeno! Ukoliko preostane sledećeg dana i onog nakon njega, garantujem da neće biti manje dobri! :)

Napomene

  • Za recept vam je potrebna kuvana i dobro ocijeđena leblebija. Možete koristiti onu konzerviranu, ali preporučujem da kupite suvu i sami je skuvate. Razloge za to sam navela u tekstu iznad recepta, a tu možete pročitati i instrukcije za kuvanje. Koliko sam uspjela da izračunam, da biste dobili 425g kuvane leblebije, potrebno je oko 2dl suve, što je oko 170g.
  • Izbor tečnosti je na vama. Prema originalnom receptu potrebno je bademo mlijeko, a ja sam isprobala sa običnim kravljim i sa ovsenim mlijekom i nema razlike. Takođe, potrebno je kokosovo ulje, ali isprobala sam i sa njim i sa puterom i sve funkcioniše.
  • Možete koristiti samo kakao prah (po receptu), ali u nedostatku istog, u jednoj od verzija sam polovinu količine zamijenila rogačem. Odlične obje varijante.
  • Da bi ovaj kolač zaista bio bez glutena, neophodno je da ga nema ni u prašku za pecivo. Doduše, vjerujem da je ovo neophodno samo za osobe koje pate od celijakije, odnosno netolerancije na gluten. Po onome što sam saznala, Dr. Oetker-ov "Original Backin prašak", je bezglutenski (tako piše na njihovoj zvaničnoj stranici. Osim toga, možete ga tražiti u prodavnicama zdrave hrane, a pronašla sam da u Bio špajzu prodaju ovaj. Vjerovatno se može pronaći u sličnim radnjama.

E da, umalo da zaboravim! Onim komplikatorima za koje znate da sigurno neće jesti kolač u kojem je jedan od sastojaka "povrće", nemojte ni u ludilu da se prevarite i da im kažete. Neće ni shvatiti! ;)

Bezglutenski kakao mafini sa leblebijom

Uživajte!