Na prvi pogled, sasvim običan cheesecake! Ipak... Podloga je od koštunjavog voća i urmi, krem na bazi sira sa izraženim voćnim ukusom zahvaljujući prahu ili cijeđenom soku i na kraju, svježe borovnice! Osvježavajuće, a istovremeno prepuno ukusa!

Ovaj recept je nastao kao kombinacija zadovoljavanja nekoliko težnji. Podloga je nastala iz želje da izbjegnem uobičajenu verziju sa gotovim keksom i puterom. Prah od borovnica već neko vrijeme, koristim samo kao dodatak jogurtu, žitaricama ili za smoothie i pomislila sam da je red da napokon napravim taj dugoplanirani cheesecake (samo je još trebalo shvatiti kako).

Malo drugačiji cheesecake sa borovnicama

I na kraju, posle raznih pretraga sa ciljem da pronađem neki nov recept za kremasti dio sa sirom, vratila sam se svojoj verziji "od nekad" i ponovo se uvjerila da je upravo to ono što želim!

Već neko vrijeme, u našoj kući je skoro nemoguće pronaći industrijske slatkiše ili grickalice i trudim se da sve bude domaće. Istina, još uvijek mi se dogodi da kupim piškote za tiramisu ili rijetko neki gotov čokoladni namaz sa visokim procentom kakao djelova. Kad sam otkrila recept za domaći čoko-lješnik namaz koji je fantastičnog ukusa, otada ni ovo više ne važi - dopisano kasnije :). Ako ste i vi raspoloženi da pravite svoj namaz, bacite pogled na recept za domaću Nutellu.

U svakom slučaju, koliko je moguće, kupujem proizvode na čijim etiketama pišu samo poznate i u kuhinji korišćene namirnice, ali kad biste tražili takav keks... stvari se malo komplikuju! Ili, ako ga pronađete, obično je toliko skup da nećete željeti da ga iskoristite za kolač.

Nepečeni cheesecake sa borovnicama

To je razlog zašto sam poželjela da napravim ovaj kolač u novom ruhu. Na kraju, verzija podloge sa koštunjavim voćem i urmama je zdravija i značajno ukusnija. Uzgred, s obzirom na to da poslastica ne sadrži brašno, kolač je i prirodno bezglutenski.

Cheesecake sam pravila sa svježim voćem na vrhu, a u fil sa sirom sam dodala kašiku praha od borovnica. Prah se dobija tako što se na veoma specifičan način suše borovnice (freeze-drying), a zatim melju. Ovo voće spada u takozvanu "superhranu", što znači da u sebi sadrži veliku količinu hranljivih sastojaka potrebnih za zdravlje i razvoj čovjeka, a u prahu su one, čak, koncentrovane. Borovnice su poznate po svojim antioksidantskim sposobnostima, veoma su bogate kalijumom i vitaminom C, ali i mnogim drugim važnim nutrientima.

Bezglutenski cheesecake sa borovnicama

Prah je tamno ljubičaste boje i ima vrlo izražen ukus borovnica. Možete dodati jednu kašičicu jogurtu i dobićete veoma hranljiv napitak ženstvene boje! :) Inače, ukoliko ne možete kupiti prah, kolač možete napraviti i tako što ćete svježe borovnice izmiksirati, a zatim procijediti kroz gazu ili neku takvu tkaninu. Boja će biti slična, samo što neće biti i tamnih tačkica.

Bacila sam se u potragu za savršenim kremom od sira za nepečeni cheesecake i mogu vam reći da je internet preplavljen receptima za ovaj kolač, pa prosto čovjek jedva odluči gdje da se zadrži. :) No, najveći broj sadrži želatin u sebi (protiv kojeg inače nemam ništa), a ovu poslasticu volim nekako isprave kremastu - ne čvrst krem zahvaljujući želatinu, nego čvrst zahvaljujući kombinaciji sastojaka u pravoj razmjeri. Na kraju sam se vratila jednoj svojoj staroj verziji i uvjerila se da prosto volim takav krem od sira! Ukoliko nemate prah od borovnica i ne želite da se bavite cijeđenjem soka, sasvim je u redu da fil ostavite da bude bijel, a možete i dodati narendanu limunovu koru. Preko stavite svježe voće po izboru: maline, kupine, jagode...

Čizkejk sa borovnicama

Pitam se kako to da mnogi ljudi smatraju cheesecake komplikovanim za napraviti (među njima sam!). Uvijek imam osjećaj da se upuštam u neku avanturu, a na kraju ne vjerujem koliko psihičke i emotivne pripreme za tako malo posla - cheesecake je za čas u frižideru, a kuhinja očišćena! Stvarno je brzinski, ne dozvolite sebi zavaravanje! ;)

Recept

Malo drugačiji cheesecake sa borovnicama

Cheesecake sa borovnicama Jednostavan i naizgled klasičan nepečeni cheesecake se pretvara u pravo iznenađenje kad podlogu napravite od koštunjavog voća i urmi, a u krem dodate prah od borovnica! Izazovno i prepuno ukusa!
  • vrijeme pripreme: 1h
  • ukupno vrijeme: 1h
  • količina za 10-ak služenja

Sastojci

za podlogu
  • 150g mljevenih badema i lješnika*
  • 150g sjeckanih badema i lješnika*
  • oko 150g urmi (datulja)*
  • prstohvat soli
  • kašika-dvije kokosovog ulja ili putera (po potrebi)
za krem od sira
  • 350g krem sira (philadelphia, ABC sir)* sobne temperature
  • 70g šećera u prahu
  • 100g crème fraîche-a ili milierama*
  • 3dl slatke pavlake
  • puna kašika praha od borovnica ili 100g svježih borovnica*
voće
  • 100-150g borovnica
  • šećer u prahu (proizvoljno)

Postupak

Podloga
  1. Papirom za pečenje obložite obod okruglog kalupa sa pomjerljivim ivicama prečnika 23cm.*
  2. Sameljite i isjeckajte koštunjavo voće. Urme očistite od košpica, oljuštite po želji i sitno nasjeckajte.
  3. Sve spojite i dodajte prstohvat soli. Formirajte prstima smjesu koja će ostati sipljiva, ali dovoljno ljepljiva da je moguće rukama oblikovati lopticu ili neku formu. U slučaju da je mnogo sipkava, dodajte puter ili kokosovo ulje. Možete koristiti i multipraktik ili neku sjeckalicu i tako sebi olakšati posao - u doba kad sam ovo pravila, nisam imala ništa slično, pa sam radila ručno.
  4. Smjesu prospite u kalup, dobro pritisnite prstima i to tako da lagano izdignete ivice. Ostavite u frižideru da se stegne dok ne pripremite fil.
Krem od sira
  1. Ukoliko ne možete da pronađete gotov prah od borovnica, onda prvo pripremite sok koji ćete dodati kremu. Izmiksajte voće štapnim mikserom ili to uradite u blenderu. Procijedite kroz neku gustu tkaninu ili gazu.
  2. Stavite u činiju sir koji je odstajao na sobnoj temperaturi (ako je hladan, neće se fino umutiti i biti kremast) i šećer u prahu. Na kratko umutite mikserom.
  3. Dodajte mileram i punu kašiku praha od borovnica. Opet na kratko umutite.
  4. U posebnoj činiji mikserom umutite slatku pavlaku - najprije najslabijom brzinom, a zatim jačom. Nemojte pretjerati, jer je potrebno samo da postane šlagasta i da se šare počnu zadržavati na površini.
  5. Dodajte mileram masi od sira. Veoma lagano je umiješajte ručnom mutilicom pokretima odozdo na gore. Možete koristiti i mikser, ali mutite najslabijom brzinom i veoma lagano. U ovom trenutku je potrebno dodati procijeđeni sok od borovnica, ako koristite njega umjesto praha.
  6. Premažite gotov krem preko podloge, poravnajte i stavite u frižider na nekoliko sati ili još bolje, preko noći.
Dekoracija i služenje
  1. Kad je kolač dovoljno dugo odstajao, sklonite obod i papir i dekorišite ga svježim voćem. Po želji, pospite malo šećerom u prahu radi finijeg izgleda.
  2. Poslužite hladno i uživajte!

Napomene

  • Za podlogu je potrebno 300g koštunjavog voća po izboru. Važno je da makar polovina bude vrlo sitno sjeckana ili mljevena, a druga polovina krupnije izlomljena ili isječena. Ja sam kombinovala bademe i lješnike, ali možete koristiti orahe, indijske orahe, pistaće...
  • Oblaganje kalupa je veoma jednostavno, a uštedi mnogo vremena prije posluživanja kolača. Ja sam nekako zaboravila da to uradim ovog puta i sigurna sam da mi se to više neće dogoditi. Ovo se odnosi na oblaganje ivica kalupa, a detaljan postupak kako da to jednostavno uradite, možete pogledati u mom postu: kako obložiti kalup za tortu masnim papirom. Prije služenja, sklonite najprije obod kalupa, a zatim pažljivo odlijepite papir. I kolač je spreman da se iznese na sto!
  • Ne bih vam predložila da koristite light verziju krem sira (one sa smanjenim postotkom masnoće), jer često bude tečniji nego što je potrebno. U tom slučaju kolač neće biti dovoljno čvrst, uzimajući u obzir da ne koristimo želatin.
  • Za kremasti dio obično koristim crème fraîche, a mislim da je njemu najadekvatnija zamjena mileram. On ima veći postotak masnoće od kisele pavlake, pa ako nju koristite, možda bi bilo poželjno da je ostavite preko noći u frižideru da otkapa višak vode. Za to će vam poslužiti gaza ili krpa za cijeđenje sira.
  • Ako vam nije dostupan prah od borovnica, možete krem ostaviti da bude bijel ili iskoristite sok od oko 100g borovnica.
Nepečeni čizkejk sa voćem

Ako niste ljubitelj borovnica ili su vam teško dostupne, pogledajte još jednu veoma sličnu verziju za moj cheesecake sa svježim jagodama.


22. jun 2013.

Recept za ovaj cheesecake šaljem Ana-Mariji i Mislavu sa bloga Foozdarije kao ulaznicu za junski krug kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!. Kao ovomjesečnu temu su izabrali šumsko voće, a osim ovog, kao ulaznicu ću poslati i recept za prhki kolač od borovnica, jedan od prvih na ovom blogu, ali i jedan od najčešće pravljenih kolača u našoj kući.

Ako baš volite ovo voće, predlažem vam da pogledate i recept za Džejmijeve švedske rolnice sa borovnicama, kao i za palačinke sa borovnicama i rikotom u američkom stilu.