Mekane, jednostavne i veoma brze kiflice sa džemom koje dođu kao spas u poslednji čas!

Prvi put me je kod ovih kiflica privukao naziv veoma brzi kroasani! Obožavam kroasane, ali ih skoro nikad ne pravim jer je potrebno mnoogo vremena i strpljenja. Kako da takvom receptu ne dam priliku!:)

Slatke kiflice za čas

Ipak, na kraju sam shvatila da bi približniji prevod bio brze kiflice, jer su, zapravo, baš to. Nisu lisnate, što je i za očekivati jer nisu od tog tipa tijesta, ali jesu gotove za čas i još su divno mekane, mirišljave i savršen su dodatak jutarnjoj šolji kafe ili čaja!

Šta više da poželimo za savršen vikend doručak?!

Osim klasičnog načina pripreme: umijesite, razvučete, oblikujete i odmah pečete, moram da pomenem ono što najviše volim kod ovog recepta. Tijesto za kiflice možete zamijesiti uveče i ostaviti u frižideru do sjutra. To je dobro iz više razloga. Sama peciva su bolja, a vama je lakše. Recimo, umijesite tijesto odmah nakon spremanja večere, dok još niste sve sredili po kuhinji i onda sve operete i očistite odjednom. Ujutro ćete imati osjećaj kao da je doručak već skoro gotov, prije svega znate šta da spremate, a tijesto je već tu! Naravno, možete praviti i veću dozu i onda imati i za naredni dan.

Dakle, tijesto umotajte u providnu foliju i ostavite da se "odmori" preko noći. Ujutro protrljajte oči, svratite do kuhinje da uključite pećnicu i izvučete tijesto iz frižidera, zatim produžite da se umijete i obučete, vratite se da razvučete i napravite kiflice i dok se divotice peku, skuvate kafu i malo se opustite (ili vjerovatnije, sredite sudove ili nešto po kuhinji). Za 20 minuta kuća miriše kao pekara i uživanje može da počne! :)

Pravila sa ih više puta dok nisam prilagodila recept da bude po mom ukusu. Zapravo, radi se o sitnim izmjenama - količina brašna, jogurta, dodatak šećera u tijestu... Preporučujem da krenete od ove verzije, a zatim je prilagodite svojim potrebama. Takođe, dio brašna možete zamijeniti integralnim, kiflice će biti odlične, iako nešto prhkije i manje mekane.

Prema receptu za kiflice od kojeg sam krenula, potrebno je tijesto ostaviti u frižideru na nekih pola sata-40 minuta prije razvijanja. Iako ovaj korak ne ispoštujem uvijek, toplo preporučujem da to uradite ako imate vremena. Naime, kiflice su tada u svom najboljem izdanju, kao i onda kad odstoje preko noći u frižideru. Budu malo mekše, donekle se više zaoble u toku pečenja, bolje nadođu i samo pecivo bude manje prhko i ostaje duže svježe. Radi se o malim razlikama, ali ako možete da birate, onda odvojite vrijeme za hlađenje tijesta.

Kiflice za džemom ili kremom

Kiflice se prave od sastojaka koje obično imate u kući i zbog toga je jedan od onih recepata koje je dobro imati u rukavu. Kad se nađete u situaciji da vam prijateljica (ili već neko) javi da je krenula na kafu kod vas, ukoliko baš ne živite u istoj zgradi, imate dovoljno vremena da je iznenadite prijatnim mirisom slatkog peciva.

Brze kiflice sa džemom

Nadam se da će vam se dopasti i da ćete uživati! Prijatno!

Recept

Slatke kiflice sa džemom

prilagođeno sa bloga Il ricettario di Cinzia
Brze kiflice za džemom Veoma jednostavne i ukusne slatke kiflice koje možete poslužiti za doručak ili poslasticu uz kafu ili čaj. Filujte ih džemom ili čokoladnim kremom po izboru.
  • vrijeme pripreme: 30' + (40')
  • vrijeme pečenja: 20'
  • ukupno vrijeme: 50'
  • količina za 24 kiflice

Sastojci

za tijesto
  • 125g putera
  • 300g brašna + za posipanje
  • puna kašičica praška za pecivo (oko 6g)
  • prstohvat soli
  • 1,5 kašika šećera*
  • 2dl jogurta
i još

Postupak

Miješenje tijesta
  1. Djelimično istopite puter ili ga ostavite na sobnoj temperaturi da sasvim omekne.
  2. Prosijte brašno, zajedno sa praškom za pecivo i dodajte šećer.
  3. Dodajte puter i jogurt i zamijesite tijesto - najprije varjačom, a zatim rukama. Ako je potrebno dodajte još brašna i kratko mijesite dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi za činiju i prste. Ako imate neki multipraktik ili takvu neku spravicu, možete tijesto i tako napraviti, ali za tako malo posla ne bih prljala mašinu!
  4. Kad ste to uradili, birate sporiji ili brži način pripreme: prvi je da tijesto obmotate providnom folijom i ostavite u frižideru 40-ak minuta, a drugi je razvijanje bez faze čekanja. Pogledajte napomene.*
Razvijanje i oblikovanje kiflica
  1. Zagrijte pećnicu na 190°C sa ventilatorom i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Podijelite tijesto na dva dijela i polovinu vratite u frižider.* Malo premijesite tijesto, a zatim na brašnom posutoj površini, razvijte tijesto oklagijom najtanje što možete, tako da dobijete relativno pravilan krug. Podijelite na četvrtine, a zatim svaku na 3, tako da dobijete 12 trouglova. Svaki od njih nafilujte džemom ili nekim kremom po izboru i urolajte od šire strane do vrha (do centra kruga). Da ne bi džem iscurio, pritisnite ivice kad ga prvi put preklopite. Poslažite ih u pleh i malo uvijte ivice. Kiflice ne nadolaze previše, pa ih ne morate previše odvajati. Ponovite i sa drugom polovinom tijesta.
  3. Pecite oko 20 minuta. Ostavite da se na kratko ohlade i pospite šećerom u prahu.
  4. Služiti tople ili na sobnoj tempreraturi uz kaficu, čaj ili šolju mlijeka.

Napomene

  • Ako želite, možete izostaviti šećer u tijestu, kao što je i navedeno u originalnom receptu. Meni se tako nije sasvim dopalo, ali možda će vama biti sasvim u redu.
  • Ukoliko ste u žurbi i stvarno želite da imate kiflice na stolu za manje od sat od kad ih počnete praviti, onda je sasvim u redu da ih pečete odmah. Međutim, predlažem da tijesto ipak odstoji u frižideru jer će kiflice za nijansu više narasti dok se budu pekle, biće mekše i malčice manje prhke nego ove koje odmah pečete. Sledećeg dana su takođe malo bolje ove koje ste držali u frižideru. Dakle, razlika nije tako značajna i posebno ako ih jedete istog dana, ali ja volim da budu u najboljem izdanju.
  • Ukoliko želite velike kifle, onda razvijajte sve odjednom i napravite 12.
Jednostavne kiflice za džemom

Ukoliko ste u nekoj pekarskoj fazi i želite da napravite neko ukusno slatko pecivo od dizanog tijesta (sa kvascem), predložila bih vam da pogledate i neke od ovih recepata za mekana mirisna peciva