Namaz, ajvar na moj način, dip, sos za pastu... Nazovimo ovako pripremljene paprike i paradajz kako hoćemo, ali je to što dobijemo fantastično ukusno! :)

Možete mi se slobodno smijati, možete mi i ne vjerovati, ali ja se osjećam kao da sam imala prvi (neplaniran) pokušaj da napravim zimnicu i on je tako dobro uspio, da ne mogu, a da se ne hvalim! Mislim, u ovoj količini vam je sasvim jasno da nije baš zimnica, ali samo da znate, sve sam kupila, pripremila i smiješi se druga, obilnija tura!

Namaz od pečenog paradajza i paprika

Jako jako volim ajvar, pinđur i sve tome slično i do sad je uvijek bilo: "takve stvari pravi mama i neke druge, meni drage osobe i onda mi one pošalju teglu ovog, teglu onog i to se fino nakupi!"

Mislim, sad sam dosta daleko da bi to bio slučaj, ali svejedno, shvatili ste poentu! Nije mi ni bila namjera da izmišljam nešto takvo.

Prosto sam bila inspirisana jednom čorbicom od pečenog paradajza i paprika koju sam skoro pravila i ko zna kakvim još receptima koje u poslednje vrijeme čitam i voilà!

Nastalo je nešto savršeno fino što je najbolje kad se samo onako namaže na hljeb i eventualno pospe nekim finim sirom, sasvim je fino kao dip uz prepečene tortilje, a može poslužiti čak i kao sos za pastu ili dodatak mesu!

Namaz od pečenih paprika i paradajza

E da, to što sam rekla "ajvar na moj način", ne znači ni najmanje da mislim da je to... Koliko sam upoznata, on se pravi samo od paprika, a negdje i uz dodatak patlidžana... Stvar je u tome što je to poređenje nastalo iz čiste ljubavi prema ajvaru... Slobodno mogu reći da je užitak vrlo sličan! :D

Salsa od pečenih rajčica i paprika

Neću vas gnjaviti nikakvim posebnim detaljima vezanim za recept, mislim da je dovoljno detaljno napisan. Vjerujem da će neke od vas začuditi način pečenja paradajza i paprika - sa maslinovim uljem, solju i začinima. Međutim, ja to obično radim sa mnogim vrstama povrća (krompir, šargarepa, batat, cvekla, bundeva, karfiol...), a tako sam pripremala tu čorbu koja mi je poslužila kao inspiracija i čini mi se da to ne bih mijenjala. Začine možete prilagoditi svom ukusu, kao i količinu ljutih paprika, ako odlučite da ih uopšte i koristite.

Salsa od grilovanog paradajza i paprika

Pa, da se bacimo na recept! :)

Recept

Namaz od pečenih paprika i paradajza

Salsa od pečenog paradajza i paprika Izuzetno ukusan namaz od pečenog paradajza i paprika, uz dodatak mirisnih začina i bijelog luka, može poslužiti i kao odličan dip ili čak, sos za pastu. Ipak, najbolji uz parčence domaćeg hljeba!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja/kuvanja: 20' + 40'
  • ukupno vrijeme: 1h15'
  • količina za 1 manju teglu

Sastojci

za pripremu povrća
  • 700-800g zrelog paradajza
  • 500g crvenih paprika*
  • 1-3 ljute paprike*
  • 1 veći crveni luk
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • krupna morska so
  • suvi začini po želji (provansalska mješavina)
za kuvanje namaza
  • kašika maslinovog ulja
  • 3-4 čena bijelog luka
  • so
  • kašika sjeckanog svježeg peršuna
  • nekoliko listova bosiljka (proizvoljno)

Postupak

Pečenje povrća
  1. Zagrijte pećnicu na 220°C.
  2. Operite i osušite povrće. Paradajz prepolovite i nožem ili kašičicom izvucite sjemenke. Ako želite, procijedite ih da biste pokupili ukusan sok koji se nalazi oko njih. Sjemenke su gorkaste, ali tečnost oko njih je slatka. Prilikom kasnijeg blendiranja, možete je dodati smjesi.
  3. Narežite paprike na četvrtine, očistite ih od sjemenki i zajedno sa paradajzom, poslažite u veliki pleh. Ljute papričice očistite i prepolovite. Luk prerežite na četvrtine i oljuštite samo spoljašnje listove (neka ostane pod korom).
  4. Pripremljeno povrće složite u pleh, pospite maslinovim uljem, krupnom morskom solju i začinima po želji. Ja sam koristila provansalsku mješavinu, ali možete koristiti i samo timijan, majoran ili origano. Sve to dobro utrljajte u povrće, paradajz okrenite tako da presječenom stranom bude na dolje i ubacite u rernu. Pecite oko 20 minuta na 220°C. Ja sam koristila opciju gril sa ventilatorom, ali ako vaša pećnica to nema, onda pecite pod grilom ili na "stari" način. Gotovo je kad se povrće smežura i kora paradajza i paprika djelimično pocrni.*
Blendiranje
  1. Kad se povrće malo prohladi, potrebno ga je izmiksati u blenderu ili ga nekom drugom spravicom usitniti sasvim. Pošto se kožica veoma lako skida sa paradajza, ja to i uradim, ali na paprikama je ostavim izuzev ako je već odvojena. Ogulite i luk i dodajte onu vodicu koja je ostala od sjemenki paradajza (ako ste se time uopšte bavili) i izblendirajte.
Kuvanje namaza
  1. U veći tiganj ili šerpu stavite kašiku maslinovog ulja i sitno nasjeckan bijeli luk. Uključite da se na kratko proprži i čim počne da miriše (i dalje treba da ostane bijel), dodajte povrće.
  2. Izmiješajte, poklopite i ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi (kod mane 6 od 9) uz povremeno miješanje. Nakon 20-ak minuta, kad vidite da je smjesa počela da se ukuvava, sklonite poklopac i češće miješajte varjačom. Provjerite slanoću. Namaz, sos ili kako god da ga nazovemo, je gotov kad više ne bude ostalo tečnosti na dnu i kad počne ostajati trag kad pređete varjačom po dnu tiganja (po teksturi je sličan ajvaru)- sve skupa 35-40 minuta. Dodati kašiku sjeckanog peršuna, nekoliko listića bosiljka i izmiješajte.
Čuvanje i ideje za služenje
  1. Ovako pripremljeno povrće možete služiti još toplo kao neki dip, ili ga izmiješajte sa pastom i tako ćete dobiti potpun obrok, uz malo narendanog parmezana. Moj početni plan je, zapravo i bio da napravi dip koji ćemo koristiti uz prepečene tortilje, ali na kraju smo skoro sve pojeli samo kao namaz preko svježeg hljeba.
  2. Ako pravite veću količinu, možete ga staviti u sterilisane tegle, malo nakapati uljem odozgo i dobro zatvoriti. Eto vam zimnice! :)

Napomene

  • Koristila sam crvene duguljaste paprike koje su dobre za pečenje. Ove koje sam kupila su sorta Kapia, ali koristite one koje pronađete.
  • Ako ne volite ili želite zbog djece da izbjegnete ljuto, slobodno izostavite papričice, a ako ih koristite, prilagodite količinu svom ukusu.
  • Zbog uštede vremena ili već, ako vam iz bilo kog razloga više odgovara, povrće možete ispeći unaprijed, a zatim ga kuvati u periodu dok pripremate obrok i svejedno boravite kraj šporeta.

Kao što sam pomenula, postoji mnogo načina da iskoristite ovo jelo, ali meni najdraže uz malo domaćeg hljeba (po mogućnosti), a ako baš hoćete, uz malo nekog finog domaćeg sira... Pa gdje ćete bolje! :)

Sendvič sa namazom od paprika i paradajza, sirom i avokadom

Eto, ja nisam bila baš toliko vrijedna da sama umijesim hljeb, ali sam imala jedan fantastičan ražani, od kiselog tijesta i za večeru smo imali sendviče i samo sendviče! I za doručak sledećeg dana... a i za moj ručak tog istog! :) Dodaci su bili kiselkastiji i slaniji bijeli sir (nešto jačeg ukusa od fete) i avokado malčice nakapan maslinovim uljem... Teško da mi je potreban bolji obrok!