Vrlo jednostavan recept koji će vam omogućiti mnogo ukusnih jutarnjih obroka i natjerati vas da bacite sve raznobojne kutije kupovnih žitarica sa polica!

Molim vas, nemojte odustati od recepta ako ste već do sad nabasali na neku nepoznatu riječ - npr. granola ! Nije uobičajena kod nas, ali nije baš ni da je možemo zamijeniti riječju "musli" ( muesli). Da bih ukazala na to da se radi o istom tipu hrane - kombinaciji pahuljica, orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća - iskoristila sam oba naziva u naslovu, ali razlika među njima postoji!

Granola ili domaći musli

O čemu se radi? Granola je za mene (mada, vjerovatno i za većinu ljudi) ukusnija, izraženijeg je ukusa i hrskavije teksture. Sastav je skoro isti, samo što se u ovom slučaju, svi ti suvi sastojci se lagano posipaju medom, vodom ili uljem i tostiraju se u rerni dok se fino ne karamelizuju i budu hrskavi. Kad se to "zrnevlje" ohladi, po želji se dodaje sjeckano suvo voće. Sa druge strane, musli pripremate tako što odaberete sastojke i izmiješate ih, bez pečenja i zaslađivanja. Naravno,u zavisnosti od vašeg izbora, dobićete nešto manje ili više ukusno, ali mogućnosti su zaista neograničene.

Dakle, musli i granola imaju skoro isti sastav, a to podrazumijeva jednu ili više vrsta pahuljica, jednu ili više vrsta orašastih plodova i sjemenki i suvo voće po izboru (mada se ono može i izostaviti).

Nekad sam i ja, kao mnogi, bila nadasve oduševljena raznim vrstama žitarica koje se mogu kupiti u radnjama, a one "crunchy" vrste su mi bile omiljene - najslađe i sa kojekavim dodacima. U nekom trenutku sam shvatila da je takva vrsta "zdravog doručka" zapravo ne mnogo zdravija od ostalih industrijskih grickalica i slatkiša i tako sam stekla neku vrstu odbojnosti prema njima, da tako kažem.

Domaća granola sa jogurtom i voćem

Musli, kao i granola bi trebalo da sadrže samo prepoznatljive sastojke koje možete kupiti odvojeno i izmiješati, a obično su vrlo bogat izvor vještačkih zaslađivača, hidrogenizovanih biljnih masti, vještačkih aroma, aditiva i ko zna čega sve što ne umijem ni da pročitam, a da pri tom ne zamuckujem. U svakom slučaju, ako ste zainteresovani za ovu tematiku, predložiću vam odličan članak: Šta je stvarno zdravo u "zdravoj hrani"? sa vrlo informativnog bloga "Vitki gurman". Toplo preporučujem ovu stranicu kao mjesto koje će vam pomoći da razumijete zašto je važno da budemo na oprezu, da čitamo etikete i da ne dozvolimo da "neki viši ciljevi" prehrambene industrije odlučuju o našem zdravlju i zdravlju naše djece.

Smoothie sa domaćom granolom

Da se vratim granoli! Veoma je jednostavna za pripremu i pravi je užitak uz jogurt i malo svježeg voća! Odlična i kao grickalica ili posip preko pečenog voća, a veoma je podložna promjenama i prilagodljiva što se tiče izbora sastojaka. U dijelu sa receptom sam naglasila da bi bilo poželjno koristiti voće bez dodatog šećera, prosto da biste izbjegli bespotrebne kalorije, a bademi i lješnici bi trebalo da budu nepečeni, u prirodnom stanju.

Granola je zaista prepuna ukusa, hrskava i raznobojna, tako da vjerujem da će vam biti dobar prijatelj u pokušaju da djecu odviknete od kupovnih slatkih i "ukusnih" pahuljica, loptica, jastučića i sl... Sami kontrolišete sastojke, a dobra naša granola će uvijek spremna čekati u zatvorenoj tegli na polici. U slučaju da pravite musli, suve sastojke i osušeno voće izmiješajte, dodajte neki začin poput cimeta ili kardamoma i gotovo!

Domaći musli sa jogurtom i voćem

Nadam se da sam vas zainteresovala da stvari preuzmete u svoje ruke, a ukoliko imate neki predlog za kombinovanje sastojaka, dodavanje začina ili način upotrebe, napišite u komentaru ispod posta... Kreativne ideje su uvijek dobrodošle! :)

Recept

Granola

prilagođen recept sa bloga  Green Kitchen Stories
Granola - domaći musli Jednostavan, zdrav i vrlo prilagodljiv recept za granolu ili domaći musli. Fantastičnan dodatak jogurtu i svježem voću, raznim voćnim šejkovima ili hrskav posip preko pečenog voća.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 25'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za oko 800g

Sastojci

suvi sastojci
  • 180g ovsenih/zobenih pahuljica
  • 180g ražanih pahuljica
  • 60g badema
  • 60g lješnika
  • 50g listića kokosa*
  • 40g suncokretovih sjemenki
  • 35g lanenih sjemki
mokri sastojci
  • 60ml (4 kašike) meda ili javorovog sirupa
  • 15ml (1 kašika) istopljenog kokosovog ulja ili putera ili drugog ulja po izboru*
  • 45ml (3 kašike) vode*
  • pola kašičice cimeta
  • kašičica ekstrakta vanile ili sjemenke iz polovine mahune (proizvoljno)
suvo voće
  • 80g suvih kajsija*
  • 80g suvih šljiva*
  • 40g svijetlih grožđica*

Postupak

Priprema i pečenje granole
  1. Zagrijte pećnicu na 175°C i papirom za pečenje obložite veliki pleh, po mogućnosti, malo dublji da se ne bi prosipalo prilikom miješanja.
  2. Na krupno nasjeckajte lješnike i bademe, ili neke druge orašaste plodove koje više volite.
  3. U velikoj činiji izmiješajte pahuljice, bademe, lješnike, suncokretove i lanene sjemenke i kokosove listiće. Prespite sve u pleh ili ako vam je lakše da izmiješate sa mokrim sastojcima, ostavite u činiji.
  4. Posebno izmiješajte med ili javorov sirup, istopljeno kokosovo ulje i vodu, vanilu i cimet i prespite preko suve smjese. Sve izmiješajte, najlakše je da to uradite lagano prstima i ubacite u zagrijanu pećnicu, iznad najniže rešetke, ali da ostane u donjoj polovini rerne.
  5. Pecite oko 20-25 minuta dok granola ne počne fino da miriše i ne dobije zlatnu boju. U međuvremenu, nekoliko puta izmiješajte, recimo na 7-8 minuta, da gornji dio ne bi počeo da gori.
  6. Nasjeckajte suvo voće i dodajte ga ispečenoj smjesi tek kad je sasvim ohlađena.
Čuvanje i predlozi za služenje
  1. Gotovu granolu čuvajte u staklenoj tegli. Od ove količine sastojaka, dobićete oko 800g gotove granole, što je nešto više od jedne i po tegle od kilogram.
  2. Služite samo uz jogurt i svježe nasjeckano voće kao zdrav i ukusan doručak, dodajte u smoothie ili pospite preko kao dekoraciju i hrskavi dodatak. Dodatna primjena je da je iskoristite kao posip za voćni crumble. Nasjeckajte voće i pospite šečerom, preko pospite granolu i na listiće nasjeckan puter i stavite da se zapeče dok voće ne omekša. Najbolje je koristiti neko sočno voće kao što su breskve, šljive...

Napomene

  • Kokos u listićima nije isto što i ono što mi zovemo "kokosovim brašnom", a zapravo je nešto kao dehidriran ili sitno narendan kokos. Kokosovo brašno je pravo pravcato sitno brašno. Ja obično koristim kokos u listićima, ali ako nemate, možete staviti onaj sitni, a možda malo i smanjiti količinu.
  • Orašasti plodovi: bademi, lješnici, orasi, pekani i sl. treba da budu u prirodnom stanju, nepečeni.
  • Što se tiče izbora tečnosti, možete koristiti samo četiri kašike vode, samo istopljeno kokosovo ili neko drugo ulje ili ih kombinovati kao u receptu. Ukoliko koristite puter, pošto on daje specifičan i prijatan ukus, podijelite makar da bude pola-pola.
  • Za ovu količinu granole, potrebno je oko 200-250g suvog voća. Napisala sam kombinaciju koju najčešće koristim, ali izbor je neograničen: grožđice, brusnice, razne vrste bobica, smokve, kajsije, jabuke ili tropsko voće kao što su papaja, ananas, banane, mango - ali vodite računa da je to voće obično dosta slatko i smanjite količinu meda ili javorovog sirupa.
  • Da biste dobili što zdraviju granolu, trudite se da pronađete suvo voće koje će biti bez dodatnog šećera. Ako nemate domaće, ili ne kupujete organsko, vjerujem da je dosta teško kupiti ono koje je 100% voće: bez dodatnog šećera i bez procesa sumporisanja, koje se obavlja sa ciljem da se izbjegne potamljivanje i gubitak prirodne boje voća. Na primjer, kajsije koje su prirodno sušene su vrlo tamne, za razliku od onih koje obično pronalazite u radnjama, koje su jarko narandžaste ( ovdje možete pogledati razliku u izgledu). Ja najčešće koristim baš suve šljive i kajsije jer ih je najlakše pronaći bez dodataka, ali i najviše ih volim. Prilagodite izbor svom i ukusu vaših ukućana.
Domaći musli u tegli

Ovo je recept koji obično koristim kad pravim "običnu", odnosno "osnovnu" granolu, koju skoro uvijek imam u ostavi. Na blogu postoji još nekoliko recepata za domaće granole, ali imajte na umu da su mogućnosti neograničene, igrajte se i pronađite svoju omiljenu verziju! Osim toga, ostavljam vam i recept za fantastične hrskave kekse koji sadrže odlične sastojke i divan su doručak za ponijeti!


27. mart 2014.

Ovaj recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i..., domaćici kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!, koja nam je kao temu za mart 2014. zadala ovas ili zob.

Osim ovog, priložiću još dva recepta na tu temu, a to su: krambl sa karamelizovanim jabukama i šargarepom i integralni ovseni keks sa lješnicima.