Posjeta knjiškom moljcu u špajzu

Pretraživanje kulinarskih bilješki knjiškog moljca u špajzu...

Skoro je kraj juna i završavamo sa periodom predviđenim za ozbiljno istraživanje bloga Knjiški moljac u špajzu. Ovaj fantastičan i jako zanimljiv blog piše Sanja, koja je, zapravo, taj moljac koji voli da čita! :) U okviru igrice za gastro blogere FBI rukavice, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes, Sanjin blog je bio na meti mnogih blogera koji su isprobali i vrlo kritički iskomentarisali recepte koje su tamo pronašli. Pa, evo da vam predočim i svoje utiske!

U posjeti knjiškom moljcu

Samo da znate, ovaj posao nije nimalo lak! Naročito kad, od mnogo odličnih recepata, morate odabrati one koji vam se najviše dopadaju i to samo onoliko koliko možete stići da isprobate. Ja sam još na početku odvojila šest sigurnih i još nekoliko koji dolaze u obzir. Kao što možete vidjeti, zaustavila sam se na tri. Svi su isprobani skoro odmah, a do kraja sam se nadala da ću naći vremena za preostale. Ipak, to ostavljam za neke kasnije prilike! :)

Lisnati indijski hljeb sa puterom

Riječ-dvije o ovom fantastičnom tankom hljebu i detaljan postupak pripreme u slikama i riječima!

Ne znam za vas, ali ja prosto obožavam indijsku hranu! Favorit su mi njihovi tanki hljebovi, a najtipičniji od njih je naan. Za razliku od ovog hljeba koji ću vam opisati, naan se pravi od tijesta sa kvascem i peče se u posebnoj vrsti glinene rerne: tandoor. U kućnim uslovima, može se peći u rerni ili još bolje u tiganju. Bilo je pokušaja, ali ne i dovoljno očaravajućih rezultata...

Lisnati indijski hljeb sa puterom

No, da vam predstavim nešto zaista očaravajuće: Lachcha Paratha ili lisnati tanki hljeb sa puterom! Pravo otkrovenje! Fantastično lisnat, nekako rustičan, topi se u ustima, mekan iznutra, a hrskav spolja. Pripada tipu hljeba pod nazivom paratha (parat - sloj + atta - vrsta brašna od kog se pravi). Radi se "običnom" hljebu u sjevernim regijama Indije, a sam termin označava tanki beskvasni hljeb koji ima više slojeva i peče se u posebnoj vrsti tiganja ili grilu. Postoji nekoliko vrsta, a mogu biti i punjeni ili začinjeni.

Krem supa od graška i mocarele

Prosto da prostije ne može! Najdželina super čorbica od graška i mocarele.

Radi se o pravom toplom užitku za koji su potrebna tri sastojka i 20 minuta, a za to vrijeme ne morate biti iznad šporeta. Ovo je jedna od onih "stalnih" stvari na našem stolu (sa izuzetkom perioda bez blendera) i čini mi se da nam nikad nije dosadila. Otkrila sam je prije nekoliko godina gledajući jednu od Najdželinih emisija (Nigella Lawson), zapisala, probala jednom, pa onda mnogo puta zatim. Pravim je po svojim mjerama, koje su nama taman, ali sam malo švrljala i uspjela da pronađem i originalan recept na njenom sajtu, pa možete provjeriti ako želite.

Krem supa od graška i mocarele