Jedan divan keks, riječ dvije o jednom lijepom blogu i srećna vam Nova godina! :)

Prvi post u 2014. godini! Uzimajući u obzir period godine, mislim da se ovaj recept toliko uklapa da nisam mogla izabrati bolji! Radi se o Laninim danskim puterastim keksićima koji su toliko ukusni, krhki i nježni, a istovremeno fantastičan dodatak prazničnim poslasticama, da se nije ni dovodilo u pitanje njihovo isprobavanje!

Danski keks sa puterom

Ove male divotice izabrane su kao zadatak za decembarski krug kuVarijacija, a sasvim sam sigurna da ćemo u rezultatima na kraju vidjeti mnogo utisaka o njima. Ova kulinarska igrica podrazumijeva isprobavanje jednog recepta od strane većeg broja blogera i na kraju, pisanje utisaka i eventualnih izmjena u samom receptu.

U našoj kući, utisci su veoma pozitivni! Keksići su izuzetno ukusni, tope se u ustima i ako budete dovoljno jakog karaktera, ostavite ih da odstoje makar dan, ali bolje dva, i vidjećete da su još bolji.

Moglo bi se reći da sam unijela minimalne izmjene u Lanin recept, ali ipak ću ih opisati u odjeljku ispod. Pomenuću da sam ih pravila dva puta, prvi put manje uspješno nego drugi. Naime, prvi put su se keksići prilično razlili i donekle to pripisujem tome što sam puter sasvim otopila i što je masnoća iz njih počela da se izdvaja još prije stavljanja u pećnicu. U drugom slučaju, puter sam otopila tako da bude izuzetno mekan, ali ne i tečan.

Danski keks

Prvi keksići su takođe bili veoma ukusni, ali sam bila sigurna da može bolje. Malo sam čak i švrljala po internetu, nailazila na razne, ali opet dosta slične recepte. Uglavnom su navodili veoma mekan puter i primijetila sam nedostatak praška za pecivo. Sa druge strane, sjetila sam se da ga ne koristim ni za osnovni recept za puter keks koji često pravim, a koji se pravi od istih sastojaka kao i danski.

Danski puter keks

Dakle, vidjećete niže u receptu da sam unijela sasvim sitne izmjene, detaljno objasnila postupak izrade, a vama ne ostaje ništa drugo nego da se ubacite u kuhinju i isprobate ove danske keksiće po Laninom receptu i napišete nam utiske! :)

Danski keks sa puterom

Uzgred, ako nekim čudom do sad niste nabasali na blog La cuisine créative, predlažem vam da se odmah zaputite tamo! Kad to uradite, sigurna sam da ćete tamo ostati satima. Kod Lane ima mnogo slatkog i slanog, klasičnih i manje klasičnih recepata, mnogo zanimljivih ideja... Moram istaći da je to blog koji uvijek savjetujem onima koji pripremaju slave, rođendane ili okupljanja! Jasno vam je koliko cijenim Lanu, njen rad i profesionalnost, a sigurna sam da ćete i vi kad se nađete tamo!

Recept

Lanin danski keks

po receptu sa bloga La cuisine créative
Danski keks sa puterom Veoma ukusni prhki tradicionalni danski keksići sa puterom, koji se mogu veoma brzo pripremiti, nježni su, izgledaju kao da su iz kutije, a predivan su dodatak čaju ili kafi!
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 10'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 40-ak keksića

Sastojci

  • 200g brašna
  • 100g šećera u prahu
  • 125g veoma mekanog putera*
  • 1 jaje
  • kašičica ekstrakta vanile

Postupak

  1. Jaje i puter izvadite nešto ranije iz frižidera da postanu sobne temperature.
  2. Uključite pećnicu na 180°C. Dva pleha obložite papirom za pečenje, s tim što je najbolje staviti malo putera odozdo i zalijepiti papir da ne bi bježao prilikom formiranja keksića.
  3. Djelimično otopite puter. Ja to uradim tako što činijicu sa njim ubacim u mikrotalasnu na 600°C oko 20 sekundi (ako nije hladan). Zatim silikonskom spatulom ili kašikom, izmiješajte tako da bude ujednačene teksture i veoma mekan, ali ne tečan.
  4. Prosijte brašno i šećer u prahu. U šolji prospite jaje i dodajte kašičicu vanile. Malo umutite viljuškom.
  5. Suvim sastojcima dodajte puter, a zatim i jaje. Drvenom kašikom miješajte, ali samo toliko dok se ne formira jednolično tijesto. Smjesa će biti mekana i pogodna za rad.
  6. Odmah je prebacite u poslastičarski špric sa zvjezdastim nastavakom. Formirajte oblike po želji - potkovice, vijenčiće, spirale u obliku slova "S"... Ako pravite veću količinu i tijesto očvrsne, Lana predlaže da jedan dio razvijete i narežete na kvadratiće ili vadite formama neke druge oblike. Radi finijeg izgleda, možete ih malčice premazati vodom i posuti kristal šećerom prije pečenja.
  7. Pecite na 180°C bez ventilatora 10-12 minuta. Već nakon 7-8 minuta počnite da provjeravate. Pecite ih dok ne počnu lagano da rumene po ivicama. Kad se ohlade, najbolje je da ih držite u metalnoj kutiji i ako preostanu, danima će biti svježi. Čak, što duže stoje, sve bolji i bolji! Hrskavi, a tope se ustima i ostavljaju divan puterast ukus za sobom!

Napomene

  • Puter bi trebalo da bude veoma mekan, ali ne tečan. Kad sam ih pravila prvi put, sasvim sam ga otopila i prilikom formiranja keksića, oko njih se stvarao uljani sloj i kao da su odmah počeli da se po malo razlivaju. Sa tim nisam imala nikakav problem u drugom slučaju.
  • Prema originalnom receptu, trebalo bi dodati pola kašičice praška za pecivo. Pošto imam dosta sličan recept za klasičan puter keks koji ne traži ovaj sastojak, a i nakon prvog puta kad sam ga koristila, došla sam do zaključka da vjerovatno nije potreban. Ovaj tip keksa i ne bi trebalo da narasta, tako da sam odlučila da preskočim taj sastojak.
Danski keks sa puterom

Za kraj je ostalo samo da vam od sveg srca poželim srećnu Novu godinu, mnogo ljubavi i zdravlja, mnogo ostvarenih želja, realizovanih planova, kreativnih ideja, druženja i bliskosti sa voljenim ljudima, sitnih i krupnih zadovoljstava i želim vam da u ogledalu vidite sebe ostvarene i u miru sa sobom i svijetom!

Nadam se daljem druženju, čitanju i kuckanju!

Vaša Milica!