Recept za jednu brzinsku salaticu od svježeg povrća... Tako jednostavno!

Za ovu salatu vam je potrebno svega nekoliko sastojaka, a odličan je prilog mesu, ribi, ili nekim vegetarijanskim burgerima. Vjerovali ili ne, nekad se dogodi da mi bude i čitav obrok, uz prepečen hljeb ili krekere.

Salata od kupusa i šargarepe sa kremastim dresingom

Inspiraciju za nju sam dobila prije nekog vremena, pokušavajući da prilagodim recept za coleslaw, poznatu američku salatu od svježeg kupusa, a nekad i šargarepe i luka, koja je najčešće začinjena dresingom na bazi majoneza. Bez obzira na izbjegavanje istog, skoro nikad ne uspijem da joj odolim, iako nekad bude toliko "teška", da prosto zaboravim da je njena osnova povrće.

Često se u njoj kombinuju crveni i običan kupus, ali ovdje možete koristiti onaj koji vam je pri ruci ili koji više volite.

Jako mi se dopadaju prelivi za salate koji u sebi imaju i dozu kremastog koje dolazi od kisele pavlake ili jogurta tipa onog grčkog. U slučaju da želite da izbjegnete dodatne kalorije, samo izmiješajte maslinovo ulje, sirće po izboru ili limunov sok, senf, začinsko bilje, so i biber i prilagodite ukusu. Salata će i u tom slučaju biti ukusna, ali manje kremasta, da tako kažem.

Vidjećete u receptu da sam pomenula da možete koristiti i crveni luk, ali ukoliko planirate da ne začinite cijelu količinu odmah i da dio povrća ostavite u frižideru za kasnije, savjetovala bih da taj sastojak izbjegnete. Po želji možete dodati i neko drugo povrće: cveklu, komorač, možda čak i tikvice.

Salata od narendanog kupusa, šargarepe i celera

Ovo je verzija koja se nama najviše dopada i koju najčešće pravim, ali na kraju, recepti za salate su tu samo da bi nam dali ideje i probudili kreativnost! :)

Recept

Salata od narendanog kupusa i šargarepe

Salata od svježeg kupusa, šargarepe i celera Jednostavna salatica od svježeg kupusa, šargarepe i celera, prelivena kremastim dresingom sa pavlakom i začinskim biljem. Odlična kao prilog ili čak kao čitav obrok uz parčence prepečenog hljeba.
  • vrijeme pripreme: 20'
  • ukupno vrijeme: 20'
  • količina za 4 osobe

Sastojci

povrće
  • 1/3 glavice kupusa (oko 500g)
  • 4 šargarepe srednje veličine
  • 2 stabljike celera
  • 2 kašike sjeckanog začinskog bija (peršun, mirođija, vlašac)
  • 1 crveni luk (po želji)
preliv
  • 100g kisele pavlake
  • kašičica senfa (ja koristim dijon)
  • 50-60ml maslinovog ulja
  • sok od 1/2 limuna
  • so i biber po ukusu

Postupak

Povrće
  1. Isjeckajte kupus na što tanje režnjeve ili iskoristite neku od rendi predviđenih za to. Oljuštite šargarepu i krupno je narendajte, a stabljike celera operite i isjeckajte na tanke komadiće.
  2. Ukoliko koristite crveni luk, oljuštite ga i isjeckajte na skoro providne režnjeve. Da biste izbjegli jak miris luka u salati, možete ga tako narezanog ubaciti u činiju sa hladnom vodom, kojoj ćete dodati nekoliko kapljica limunovog soka. Ostavite 10-ak minuta, a zatim procijedite i dodajte povrću.
  3. Sitno isjeckajte začinsko bilje. Najčešće koristim peršun, ali mirođija ili vlašac su takođe odličan izbor.
Preliv
  1. Pripremite preliv za salatu tako što ćete u jednoj činiji spojiti pavlaku, senf, maslinovo ulje, limunov sok, so i biber. Sve dobro izmiješajte i probajte. Potrebno je da ukus bude slaniji i kiseliji od onog što bi vam bilo normalno, jer kad se izmiješa sa povrćem, ukus će se razvodniti, odnosno postati manje intenzivan.
  2. Nasjeckano povrće malo posolite, dodajte začinsko bilje, a zatim i preliv.* Sve dobro izmiješajte kašikom ili prstima. Isprobajte i prilagodite ukus dodajući još soli, bibera ili limunovog soka. Ukoliko vam salata izgleda suvo (što zavisi od količine povrća), nakapajte još malo maslinovog ulja i izmiješajte.
  3. Služite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno.

Napomene

  • Povrće možete nasjeckati i unaprijed, staviti u činiju, poklopiti i držati u frižideru. Napravite i preliv, ubacite u teglicu i njime začinite onoliko povrća koliko vam je dovoljno za obrok. Tako možete imati salatu za 2-3 dana. U tom slučaju, začinsko bilje dodajte dresingu. Vjerovatno će prilikom stajanja u frižideru, dresing malo očvrsnuti, pa ga prije korišćenja izmiješajte i eventualno dodajte malo ulja ili pavlake.

Ako ste poželjeli da isprobate i verziju salate koju sam pomenula na početka teksta, a koja mi je poslužila kao inspiracija za ovu, predložila bih vam da svratite do Milkice i pogledate njen recept za američku kupus salatu (coleslaw).

Još jednu, donekle drugačiju verziju, možete pronaći kod Jelene, koju je objavila zajedno sa receptom za američke rustične pogačice i veoma zanimljivo pohovanu piletinu. Dakle, tamo ćete naići na ideju za veoma bogat i privlačan "ručak sa američkog Juga"!

Uživajte!