Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Mjesečna preporuka koju sam odlučila da pišem na blogu me zapravo podsjeti na to koliko vrijeme brzo prolazi. Nekad me to uplaši, jer mi se učini da nisam ni stigla da shvatim da je određeni mjesec, a on već prošao i pripremamo se za naredni. Ne stižem ni da u potpunosti iskoristim sezonu. Baš sad, kao i svaki put kad pripremam ovakav post, probudi mi se ogromna želja da svašta divno spremim i da "napokon" objavim recepte za sve one stvari sa određenom voćkom ili povrćkom koju volimo i koju smatram vrijednom dijeljenja...

Sezonska preporuka za avgust - poslastice

Vrijeme je stvarno postalo neuhvatljivo, ne znam da li to ima neke veze sa godinama, sa načinom života, sa prioritetima ili čime već, ali znam da mi se ne dopada i da nikako ne želim da se probudim i shvatim da je život protrčao pored mene, a da iz godine u godinu nisam stigla da napravim cheesecake sa svježim jagodama ili namaz od pečenih paprika i paradajza onda kad su u najboljem izdanju.

Kako se vi nosite sa svim tim? Možda imate neki predlog za mene? :)

Avgust! Mjesec kad je još dosta voća i povrća koje smo počeli da koristimo prije dva mjeseca i dalje tu, a opet polako počinje i ono koje će biti karakteristično za jesenje mjesece. Da, bogat jedan mjesec!

Karakteriše ga i priprema zimnice - iz mnogih dvorišta i stanova mirišu pečene paprike za ajvar, kuvaju se ogromne količine paradajza, spremaju se džemovi od raznog ljetnjeg voća (čini mi se da se onaj klasični pekmez od šljiva kuva u septembru), a mi ljudi pomalo ličimo na vrijedne mrave! :)

U avgustu i dalje imamo obilje šarenolikog voća i povrća, a ovdje sam odabir ograničila na paradajz, paprike, tikvice, borovnice, kajsije, šljive i smokve". I naravno, opet je bilo toliko zanimljivih ideja, da mi deset predloga jednostavno ne izgleda dovoljno! :)

Ne zaboravite da pogledate i preporuku za jun, kao i preporuku za jul, jer se mnoge namirnice još uvijek nalaze na pijačnim tezgama, a sigurna sam da ćete i tamo pronaći neke zanimljive ljetnje ideje.

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Musaka od tikvica sa pečurkama

Pravo lagano ljetnje jelo! Musaka je napravljena je od grilovanih tikvica i dinstanih pečuraka - u ovom slučaju bukovača, ali vjerujem da bi i sa šampinjonima bila odlična. Da biste pojačali "pečurkast" ukus, možda bi bilo fino dodati i malo sušenih vrganja, ukoliko ih imate. Preliv je na bazi mlijeka i jogurta, a sve u svemu, djeluje kao savršen ručak, pa čak i za one koji glavni obrok ne mogu zamisliti bez mesa! Recept na blogu Ja u kuhinji.

2. Šakšuka (Shakshouka)

Veoma zanimljivo jelo sjevernoafričkog porekla, slično našem satarašu uz dodatak malo egzotičnijih začina i jaja koja se stave odozgo, a zatim se kuvaju se u povrćnom sosu. Osnovni sastojci su paradajz, paprike, luk, peršun ili korijander. Odavno sam čula za ovu divoticu i već dugo planiram da je spremim. Sad kad već imam spreman recept, mislim da ću se malo ubrzati i da će se uskoro naći na stolu. Uz ovakav obrok, potreban vam je samo neki dobar hljeb (znate ono da umačete u žumanca :)) i ako baš želite, komadić nekog kiselijeg bijelog sira. Savršeno! Recept na blogu Vrtaljica.

3. Pita od blitve i kozjeg sira

Jedna od onih jednostavnih pita sa gotovim korama, koje se naprave za čas, a obično niko ne odbije parčence. :) Postupak je sličan onom za pripremu bureka - oblaganje tepsije, a zatim naizmjenično slaganje preostalih nagužvanih kora i nadjeva. Veoma mi je zanimljivo što blitvu nije potrebno prethodno blanširati, već samo posoliti i izmiješati, a da ne pominjem da sam oduševljena idejom da koristimo sir od kozjeg mlijeka. Jedan od onih recepata koji se čuvaju u rukavu za situaciju kad nam je potrebna brzinska večera ili bogat vikend doručak kojim ćete obradovati svoje ukućane! Recept na blogu Moje grne.

4. Pečene okruglice od patlidžana

Zanimljiva povrćna ideja za savršeno predjelo uz komadić finog sira i uz čašu vina. Okruglice su napravljene od prodinstanog luka i patlidžana, koji se zatim izblendiraju sa orasima, bijelim lukom i ostalim sastojcima. Dodatna, za većinu vrlo pozitivna stvar, je što se ove loptice ne prže, već samo oblikuju i peku oko pola sata u pećnici! Šta biste mogli još poželjeti. ;) Recept na blogu Make it healthy.

5. Paradajz pelat

Jeste li znali da paradajz pelat možete napraviti kod kuće? Iskreno, ja nikad nisam razmišljala o tome. Znam da mnogi imaju običaj da prave kečap ili ukuvani tečni paradajz, ali ova ideja mi se mnoogo dopada. Po onome kako je to Milkica opisala, proces izgleda prilično jednostavno, a najbolje bi bilo kad biste mogli iskoristiti domaće plodove iz svoje bašte. :) Koliko znam, avgust je pravo vrijeme za pripremu zimnice, a rekla bih da je ovo odlična ideja kako da započnete! Recept na blogu Mimi's Kingdom.


Sezonska preporuka za avgust - slana jela

6. Čokošljivopita

Ako u skorije vrijeme budem "zgriješila" sa slatkim, mislim da to mora biti ova pita, odnosno tart. Prhka podloga, nadjev od svježih šljiva i sve to divno upotpunjeno čokoladnom glazurom. Ne znam da li to vama zvuči tako dobro kao meni, ali kad god naletim na ovaj recept poželim da opustošim čitavu tepsiju. Djeluje mi da savršenije ne može biti!

Uzgred, uvodna priča u ovom postu je jako simpatična i u Majinom stilu, a ne mogu da odolim da vam ne prenesem djelić: "Šljiva u ovoj piti ima vodeći, voćno osvežavajući ton. "Sirote, pomodrele su" - pomislila je brižna čokolada, misleći da im je hladno i rešila da se prospe po njima poput finog pokrivača. I ne samo to. Čokolada ovu pitu uzdiže iz prosečnosti, čini je otmenijom. Skida joj baletanke, a nazuva cipele sa štiklicom. Nisu to sad štikle od 12cm, neeee. Te su rezervisane samo za neke fensi torte i takve stvari. Za pite je, zbog prirode njihove gradje, idealna neka srednja visina potpetica." :) Recept na blogu Cooks and Bakes.

7. Prhki i mekani keksi sa borovnicama

Fini puterasti keksići sa svježim voćem, jednostavni za napraviti, a vjerujem veoma ukusni i odlični uz jutarnju kafu ili kao poslastica u toku dana. Djeluje mi da pripadaju onom tipu mekanih keksića koji su ukusom nešto između klasičnog keksa sa puterom i prhkih voćnih pita. Matejka preporučuje da borovnice možete zamijeniti ribizlama ili nasjeckanim breskvama ili šljivama. Recept na blogu Life tastes like chocolate.

8. Štrudla od smokava

Nešto genijalno za sve ljubitelje ovog voća! Štrudlica napravljena od gotovih kora, sa nadjevom od izblendiranih svježih smokava i narandže, a kore se još premazuju i kiselom pavlakom (vrhnjem) i posipaju prezlom. Toliko je jednostavno, da sam vam već napisala skoro čitav recept! :) Idealan način da iskoristite smokve koje (imate sreću da) imate u dvorištu! Recept na blogu Prekratak dan.

9. Krostata sa kajsijama i bademima

Crostata je tipično italijanski dezert, koji je nešto kao vrsta tarta ili pite napravljene od prhkog tijesta sa puterom i nekog nadjeva. Ona koja se najčešće pravi u našoj kući je sasvim obična krostata sa džemom, ali u ovom receptu, nekako je podignuta na nivo iznad! Veoma zanimljiva kombinacija tijesta, koje se najprije premazuje džemom od kajsija, a zatim prekriva voćem i nadjeva napravljenog od badema i pavlake. Savršena ideja da iskoristite kraj sezone kajsija! Recept na blogu Mademoiselle Marina.

10. Finske pitice sa borovnicama

Karjalanpiirakka je originalan (malčice komplikovan) naziv ovih pitica neodoljivog izgleda, a vjerujem i jako dobrog ukusa. Napravljene su od tankog tijesta od ražanog brašna i punjene nadjevom od kuvanog pirinča sa začinima (nešto poput mirišljavijeg sutlijaša) i bobičastim voćem. Gotove pite se bogato premazuju mješavinom zagrijanog mlijeka i putera da bi fino omekšale. Izgledaju veoma dekorativno, ali po onome kako ih je Nevena opisala, ni najmanje ne djeluju komplikovano za napraviti. Recept na blogu Ebba's cuisine.


Nemojte mi reći da niste skroz na skroz gladni nakon svih ovih ukusnih predloga?! :)

No, jeste li već pogledali i ljetnji trobroj Bakine riznice? Tamo ćete pronaći još mnogo finih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ovog puta sam i ja bila dio ekipe koja je radila na magazinu, tako da ćete tamo vidjeti i neke od mojih omiljenih receptića. Magazin možete prelistati klikom na sledeći link: Bakina riznica: raskoš letnjeg povrća (letnji trobroj 2014).

Uživajte u čitanju i u ostatku ljeta (iako bi moglo biti i malo sunčanije)!

Bakina riznica, letnji trobroj

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (borovnice, šljive, paradajz, patlidžan...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.