Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Ljeto je u punom jeku, pa iako bi moglo biti toplije (makar kod mene), prisustvo sveg ovog voćnog i povrćnog šarenila na tezgama pijaca i supermarketa me jako raduje. Ako ste slični meni, onda sigurno dovlačite kući mnogo više nego što ste planirali da kupite i mnogo više nego što je realno da spremite i pojedete u neko dogledno vrijeme. Ljeti mi se često dogodi da je baš danas ono kad moram nešto uraditi sa dvije preostale tikvice i jednim patlidžanom koji su počeli da budu mekani, imam i paradajz kojeg bi valjalo utrošiti, a još sam zaboravila i na činiju sa nektarinama u frižideru, jer smo već imali jagode i kajsije. Naravno, to se sve dešava jer ne uspijem da odolim i onda...

Preporuka za jul - slana jela

Nadam se da će ove preporuke dobro doći svima sličnim meni!

U julu i dalje imamo skoro sve one namirnice koje su počele u junu i neke nove, a ja sam odlučila da se za ovaj odabir ograničim na tikvice, patlidžan paradajz, bobičasto voće, trešnje i kajsije.

Naravno, u ovom periodu ima svih svježih salata, a tu su i grašak, mladi luk, krompir, šargarepa, brokoli i razno drugo povrće, a pored kajsija, imamo i nektarine, breskve, maline, a kod mene i jagode, iako mislim da je sezona kod nas već pri kraju ili se završila.

Ljeto je toliko bogato da bih morala pisati makar trideset predloga kad bih htjela sve da uvrstim.

Pošto su namirnice manje-više iste, predlažem vam da pogledate i preporuku za jun i pronađete i tamo zanimljive ideje.

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Burgeri od ćuretine i tikvica sa mladim lukom

Originalan recept je preuzet od jednog od meni omiljenih kuvara Jotama Otolengija (zajedno sa Samijem Tamimijem, iz knjige Jerusalem), a Jelena je na svom blogu rekla: "neki recepti su jednostavno savršeni!". Odmah sam joj povjerovala. Dodatak kumina i svježe mente i korijandera u burgerima vam može zvučati egzotično, ali mislim da kumin možete izostaviti, a umjesto korijandera, koristiti svježi peršun. Isprobala sam ih u verziji sa piletinom i prazilukom umjesto mladog luka, jer sam to imala u frižideru, ali sam izbor začina i mjere ispoštovala onako kako je navedeno. Burgeri su bili savršeni i to smo konstatovali više puta u toku večere, a vjerujem da su u originalnoj verziji sa mladim lukom još bolji. Služiti ih uz lagan i veoma ukusan mliječni sos sa limunom i sumakom, za koji ćete pronaći recept na istom mjestu. Zaista za svaku preporuku, planiram reprizu vrlo brzo! :) Recept na blogu FoodForThought.

2. Pita sa tikvicama

Znate one jako jako jednostavne projare ili one brze umućene pite sa sirom! E, pa ovo je jedna od njih samo uz dodatak narendane tikvice (koja je doduše glavni glumac ovdje)! Originalno, koristi se feta i ementaler, ali vjerujem da njega možete zamijeniti bilo kojim polu-tvrdim masnijim sirom - edamer, gauda ili slično. Eto vam ideje za brzu večeru i da iskoristite zaboravljene tikvice u frižideru! :) Recept na blogu Moja slatka kuhinja.

3. Toskanska supa od paradajza i starog hljeba

Već prilično dugo čeka na listi za isprobavanje. Sad sam se prisjetila i mislim da je krajnje vrijeme da zamiriše i kod nas. Radi se o jednoj tradicionalno italijanskoj čorbici sa namirnicama koje su veoma uobičajene za ovu kuhinju - paradajz, bosiljak, bijeli luk, maslinovo ulje i hljeb. Po meni, ne može da ne valja! Recept na blogu My pans and pots.

4. Baba ganuš

Baba ganuš (Baba ghanoush) - jedan od najpoznatijih i meni omiljenih dipova iliti umaka. Uz bilo koji od tankih hljebova, a uz malo sreće i uz humus, labne (labneh) i grilovane paprike sa začinima, ne bih nikako mogla da zamislim bolju trpezu za zameziti! :) Ovo jelo je zapravo pečeni patlidžan koji se ispasira i sastavi sa bijelim lukom, tahinijem (pasta od susama), limunovim sokom i začinima. Jako je ukusno i karakteriše ga specifičan dimljen ukus koji se dobija "spaljivanjem" patlidžana na grilu ili plinskom šporetu prije pečenja. U kućnim uslovima se taj korak najčešće preskače i stavlja se direktno u pećnicu, ali sigurna sam da ćete se i takvim oduševiti ako mu priliku! Recept na blogu Palachinka.

Donekle slično jelo možete pronaći kod mene na blogu pod nazivom melitzanosalata ili grčki umak od patlidžana. U ovom slučaju vam nije potreban tahini i sam umak je nekako laganiji i možda više ljetnji.

5. Paketići od patlidžana sa paradajzom i mocarelom

Još jedna divotica za ljubitelje patlidžana! Pravo mediteransko jelo, vrlo dekorativno i zanimljivo. Patlidžan je potrebno tanko nasjeći, na kratko ga blanširati, a zatim praviti paketiće tako što paradajz, mocarelu i bosiljak upakujemo u ocijeđene i osušene kriške, a zatim sve to zapečemo. Ove divotice se služe uz preliv od bijelog luka, maslinovog ulja i limuna... Recept na blogu So i biber.


Preporuka za jul - poslastice

6. Tart sa trešnjama, malinama i čokoladom

Pravi ljetni tart ili pita sa voćem u sezoni, upotpunjen dodatkom mliječne i tamne čokolade. Fino prhko tijesto je napravljeno sa heljdinim brašnom koji daje pomalo orašast ukus i muskovado šećerom. Sve skupa, vjerujem da je preplitanje ukusa prhkog puterastog tijesta sa heljdom, istovremeno slatkog i kiselkastog voća i čokolade fantastičan i vrlo intenzivan! Vrijedi probati! :) Recept na blogu Ebba's cuisine.

7. Tart od kajsija sa mrvičastim posipom

Još jedan divan tart napravljen od prhke puteraste podloge, voćnog dijela sa kajsijama (marelicama) i mrvičastim posipom sa ovsenim pahuljicama i sjeckanim bademima. Ovakvi dezerti se prave jako brzo i lako, a nisam još naišla na nekog ko ih ne voli! Po meni, kajsije su savršen izbor! Recept na blogu M's Bakery.

8. Štrudlice sa višnjama

Izgleda da sam ovog mjeseca baš raspoložena za voćne poslastice sa prhkim puterastim tijestom. :) Lanine štrudlice sam primijetila još ranije i kako nisam uspjela da ih ubacim u junsku preporuku, morale su naći mjesto ovdje. Mislim da u ovom periodu ima više trešanja nego višanja, tako da možete koristiti i njih. Rekla bih da je tijesto klasično prhko koje se topi u ustima, tako da vjerujem da bi bilo fino i za razne pitice punjene drugim voćem, čokoladom, orasima i slično... Recept na blogu La cuisine creative.

9. Košarice sa bavarskim kremom i borovnicama

Dekorativne fine korpice od tijesta poput onog za tartove, punjene vanilastim kremom i ukrašene voćem. Matejka predlaže da koristimo voće koje imamo pri ruci ili više vrsta voća, ali moja ljubav prema borovnicama je ogromna i mislim da ja tu ne bih ništa mijenjala! Recept na blogu Life tastes like chocolate.

10. Štrukli s tikvicama i makom

Za one koji ne znaju (a i ja sam morala da potražim), štrukli je tradicionalno hrvatsko jelo napravljeno od vučenog tijesta, a može se puniti slatkim ili slanim nadjevom. Anja sa nama dijeli stari recept njene bake sa tikvicama i makom, uz detaljno objašnjenje kako da umijesimo i razvučemo tijesto. Izgleda baš neodoljivo, toplo i domaćinski! Recept na blogu Sweetheart.


Osim ovih deset predloga, imam još nešto posebno za vas! Zapravo, Olja sa bloga "Ja u kuhinji" ima nešto posebno za sve nas! Povodom dolaska ljeta, napravila je predivnu knjižicu recepata sa raznoraznim hladnim poslasticama i poklanja nam je da bi nam predstojeće mjesece učini slađim! :) Knjižicu sam pregledala u jednom dahu i mnogo puta joj se vratila. Prepuna je fantastičnih ideja za kremaste sladolede od svega i svačega uz recepte i za domaće kornete, korpice i fine dodatke. Tu su i sladoledi na štapiću - klincima omiljeni, zatim nekoliko vrsta hladnih poslastica i napitaka...

Šta drugo da kažem nego da obavezno svratite do nje, preuzmete svoj besplatan primerak, a zatim ubrzo uživate u nekoj od tih divnih poslastica! Sa njenog bloga jednim klikom možete preuzeti knjižicu. Šta čekate?! :)


Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (paradajz, tikvice, patlidžan...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.