Malo upoznavanje sa halloumi sirom, fantastičnim za grilovanje ili prženje, nekoliko ideja kako da ga jednostavno i ukusno pripremite i naravno, par predloga kako i uz šta da ga poslužite. Nadam se da ste dovoljno radoznali da provjerite! ;)

Znam da ima mnogo onih među vama koji nisu probali, ili čak nisu ni čuli za ovaj tip sira, ali kako se radi o namirnici koja je skoro bez izuzetka prisutna u mom frižideru, mislim da je došlo vrijeme da se malo čuje o njoj i na blogu. Prateći domaće blogove, shvatila sam da se i na rafovima naših prodavnica sve više pojavljuje "egzotična" hrana, tako da očekujem da ćete i ovaj sir uskoro ugledati i u gradovima u kojima ga još uvijek nema.

Halumi, sir za grilovanje i prženje

Halumi (χαλλούμι, halloumi, haloumi) je bijeli, polutvrdi sir koji potiče sa Kipra, ali je veoma popularan i u kuhinjama zemalja Srednjeg Istoka. Tradicionalno je pravljen od ovčijeg i kozjeg mlijeka, ali se danas veoma često pravi i sa dodatkom kravljeg.

Savršen je za prženje i grilovanje, odlično zadržava oblik, a počinje da se topi tek kad već dobije finu braonkastu koricu. Prilično je slan, naročito u svježem stanju i takav škripi pod zubima. Čisto da znate ako ne volite taj osjećaj. :) Kad se prepeče, spolja dobije predivnu ukusnu koricu, ne bude više tako napadno slan i obično ne škripi!

Halumi se najčešće koristi grilovan, ali pomenuću još par načina kako ja volim da ga spremam. Savršen je dodatak salatama, poslužite ga uz grilovano ili pečeno povrće ili iskoristite kao osnovu vegetarijanskih sendviča. Opisaću i jedan jako simpatičan i najnoviji način pripreme i tada ga obično služim kao dodatak predjelu na bazi hljeba i umaka. Vjerujte mi, svi će ga obožavati!

Halloumi - kiparski sir za grilovanje

Pakovanja su obično mala, oko 200-250g, čuva se u slanoj tečnosti i često je obložen listićima mente koja mu daje donekle specifičan, ali nedovoljno izražen ukus. Prije pečenja ga je potrebno narezati i dobro osušiti.

Halumi je potrebno dobro osušiti prije pečenja

Najpopularniji način je pripreme ovog sira je grilovanje, ali pošto se ni najmanje ne lijepi, možete ga prepeći i u suvom tiganju. Kao takvog, ukoliko ga ne dodajem salatama ili ne koristim za sendviče, najčešće ga poslužim uz preliv na bazi maslinovog ulja i začina.

Grilovani halumi sir

U dijelu sa receptom ću opisati i postupak prženja halloumi sira u maslinovom ulju, što je trenutno i naš favorit. U svakom slučaju, važno ga je služiti toplog, jer će hladan biti gumenast i nećete osjetiti ono najbolje kod njega.

Halloumi isječen na kockice i pržen u maslinovom ulju

Osim ovih načina, veoma često ga spremam i obloženog blago prepečenim susamom, ali nekako nisam stigla da dodam i te fotografije, pa ću to naknadno uraditi. Zapravo, potrebno je samo na suvom tiganju malo prepeći susam, a zatim dobro osušen i ovlaš premazan sir maslinovim uljem, sa svih strana obložiti njime i prepeći na kratko u tiganju.

Grilovani halumi posut maslinovim uljem i začinima

Nadam se da sam vas zaintrigirala da probate neki od ovih načina pripreme, ili makar da probate ovaj sir sjajnog ukusa čim ga se domognete! ;)

Recept

Kako pripremiti halumi, sir za grilovanje i prženje?

Halumi, sir za grilovanje i prženje Halumi je sir za grilovanje ili prženje koji dobro zadržava oblik, a karakteriše ga braonkasta hrskava korica i mekana, divno gumenasta i mekana unutrašnjost. Odličan je prepečen na gril-tiganju, kao i pržen u maslinovom ulju. Savršen dodatak salatama ili sendvičima!
  • vrijeme pripreme: 5'
  • vrijeme kuvanja: 5'
  • ukupno vrijeme: 10'
  • količina za 2 osobe

Sastojci

za grilovani halumi sa prelivom
  • pakovanje halumi sira (200-250g)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • ljuta crvena papričica*
  • čen bijelog luka*
  • svježi peršun*
  • nekoliko kapljica limunovog soka*
za prženi halumi
po receptu sa bloga DavidLebovitz
  • pakovanje halumi sira (200-250g)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja za prženje
  • biber
  • svježi timijan ili ruzmarin (proizvoljno)

Postupak

Grilovani ili na suvom tiganju prepečen halloumi
  1. Sasvim je isti način pripreme i za halumi pečen na gril tiganju ili na običnom teflonskom tiganju, bez dodatka ulja. U oba slučaja narežite sir na kriške debljine oko 1cm i dobro osušite. Zagrijte običan ili tiganj za grilovanje i na srednjoj temperaturi ispecite halumi sa obje strane. To će trajati oko minut-dva po strani, ali važno je da se uhvati braonkasta korica ili da ostanu prugice od grila.
  2. Halumi se služi odmah, samostalno uz par kapljica maslinovog ulja ili uz preliv za koji sam napisala sastojke. Još topao, sir možete dodati salatama ili sendvičima.
  3. Preliv je najbolje napraviti malo unaprijed. Bijeli luk, papričicu i peršun sitno nasjeckajte. Dodajte limunov sok i maslinovo ulje i ostavite da se ukusi prožmu. Ukoliko ne želite intenzivan ukus luka, dovoljno ga je samo oljuštiti i malo izlupati ravnom stranom noža da bi bolje pustio ukus i tako ga ucijelo staviti u preliv. Prije služenja luk izvući i baciti, a sos preliti preko tek pripremljenog halumija.
Prženi halloumi u maslinovom ulju
  1. Sir nasjeckajte na kockice (oko 1cm) i dobro ih osušite da biste izbjegli prskanje.
  2. Zagrijte tiganj, dodajte ulje, a zatim na zagrijanom ulju, na srednjoj vatri, propržite kockice sira dok sa svih strana ne dobiju finu braonkastu koricu. Ostavite minut-dva, a zatim ih okrećite pažljivo dok se ne oblože sa svih strana. Pazite da tiganj ne bude previše natrpan, jer se sir ipak posle nekog vremena počne topiti, a i potreban je prostor za okretanje.
  3. Gotov sir izručite u činijicu za služenje, zajedno sa uljem koje je ostalo na dnu. Pospite bogato biberom ili drugim začinima po želji (sumak, papričica...) i dodajte timijan, ruzmarin ili neke druge začinske travčice po želji.
  4. Služite odmah uz svježu salatu, kao dodatak predjelu ili kao dio večere na bazi raznih umaka, hljeba i salata. Znate već, od svega po malo, a par ideja pročitajte na dnu posta.
  5. Ovako pripremljen halumi je prilično neprivlačan iz frižidera, tako da se potrudite da ga smažete odmah, a sigurna sam da vam to neće biti teško! :)

Napomene

  • Ako pripremate halumi samo tako što ga prepečete na grilu ili suvom tiganju, nije neophodno ga posipati uljem ili sosom sa začinima, ukoliko ne želite dodatne kalorije ili ćete ga poslužiti kao dio salate ili slično. Ovo je ideja kako ja volim da spremim preliv, ali nekad koristim bosiljak ili mentu umjesto peršuna, dodam neki drugi začin ili izostavim papričicu. Dakle, ovo je samo ideja, a vi pustite mašti na volju!

Već sam pomenula nekoliko puta uz šta i kako možete služiti ovaj divni sir, ali ako pravite neko okupljanje ili želite neku neobičnu zakusku uz piće za sebe i prijatelje, nudim vam par ideja. Halumi, a naročito ovaj prženi, savršeno se uklapa u obroke inspirisane istočnjačkim mirisima i ukusima. Recimo, napravite neki od mnogobrojnih tipova tankog hljeba (za sad kod mene možete pronaći samo recept za lisnati indijski hljeb), ali će i svježi baget ili neki drugi hljeb malo prepečen na puteru biti savršen.

Uz to je kod mene obavezan humus, neki mliječni umak sa začinskim biljem i još makar jedan povrćni namaz. Tu u obzir dolazi npr. dip od patlidžana ili namaz od pečenog paradajza i paprika, a možete i samo prepeći patlidžan, tikvice ili paprike i napraviti salatu sa maslinovim uljem, bijelim lukom i mnooogo peršuna.

Prženi halumi sa maslinovim uljem, biberom i timijanom

Naravno, stvari su jednostavnije ako imate dobre sastojke, pa će i jedna salatica od zrelog paradajza i bosiljka uz neku maslinkicu, biti više nego dovoljan dodatak! :) U svakom slučaju, ako budete pravili takvu večeru (to je već tip predjela koji se pretvara u večeru), očekujte da ćete zaraditi silne pohvale i naravno, prazne tanjire! ;)