Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Dragi moji, preporuka za ovaj mjesec je malo okasnila, ali izgleda da se kod mene odmor i skitanje nikako ne mogu uklopiti sa pisanjem bloga, pa čak i kad se čini da želja postoji. Mislim da ste već svi navikli na to, pa sam sigurna i da se ne ljutite na mene.

Oktobar je pravi jesenji mjesec. Mnoge namirnice koje su aktuelne trenutno, biće aktuelne i sledećeg mjeseca, tako da ne brinem da nećete iskoristiti predloge. :)

Kakvo je vrijeme kod vas? Ovdje prava pravcata jesen, svuda lišće po zemlji, oblačno, pa i kišovito, a priznajem da to ne volim. Ja sam ljetnja duša, jesen mi je lijepa na fotografijama, ponekad kroz prozor ili u šumi, ali uglavnom je veliki žal za ljetom. Ono što je "spašava" je to jesenje voće i povrće, šik boja bundevica, kestenja, dunja, pa i jabuka, krušaka...

Sezonska preporuka za oktobar - slana jela

Djeluje mi da su mnogi blogeri posebno kreativni i inspirisani ovim godišnjim dobom, tako da nije lako odlučiti šta izdvojiti od sve te divote.

Oktobar je mjesec kad sve miriše na jabuke, kruške, dunje, bundeve, a tu su i razne povrćke koje su mi nekako i dalje između ljeta i jeseni, kao što su praziluk, kupus, blitva, karfiol... Naravno, jesen je savršen period za odlazak u šumu i branje divljih pečuraka, ali vodite računa da to može biti malo nezgodno, pa pokušajte da pratite nekog ko ima iskustva u tome. To je sigurno divan doživljaj, ali na kraju, i pečurkice (vrganji, bukovače, lisičarke) sa pijace su više nego odlične!

Ne zaboravite da bacite pogled i na prethodne sezonske preporuke, ko zna na šta zanimljivo možete nabasati.

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Pita od blitve i svježeg sira

Sasvim jednostavna i sigurna sam, preukusna pita ili slani tart na bazi jednostavnog tijesta sa posnim sirom i povrćnog nadjeva. Da ne bi bilo zabune, naziv "posni sir" odnosi se na svježi, mladi nemasni sir, a nikako na one razne vrste biljnih "sireva" koji se mogu pronaći u radnjama. Ova mjera tijesta je dovoljna za dvije pite, s tim što biste morali duplo povećati količinu namirnica potrebnih za fil. Dok čekate da tijesto odstoji na kratko, pripremite nadjev od prodinstanog praziluka i blitve, dodajte sir i jaja, a zatim oblikujte pitice i za pola sata se već možete baciti na uživanje! Recept na blogu Jubistacha.

2. Starinska pita od praziluka

Zvijezda ove pite je praziluk! Iako mnogima to može zvučati nedovoljno, meni se čini da je potpunog, domaćeg i prijatnog ukusa. Da bi bilo uvjerljivije i sigurnije opisano, ukrašću pasus sa Majinog bloga: "Jedna prelepa pita iz mamine sveske sa receptima. Na temu je gibanice, ali nema sira, filuje se prodinstanim prazilukom koji se dobro začini solju i biberom, uz dodatak sasvim malo pirinča. Nepečena pita se iseče i bogato zalije prelivom od jaja i mleka koji se svuda fino rasporedi, pa pita postane savršeno ravnomerno sočna i meka". Ko bi joj odolio! :) Recept na blogu Cooks and Bakes.

Mali dodatak: pita je isprobana i vrlo brzo smazana! :) Izuzetno punog ukusa, skoro za neočekivati za nešto na bazi praziluka. Kao što je Maja napomenula u receptu, veoma je važno da dobro začinite nadjev (malo više nego što biste da je gotovo jelo), jer će se ta jačina neutralisati zahvaljujući pirinču i kasnije, korama i nadjevu. Za preporuku! Kod nas će se sigurno povremeno naći na stolu.

3. Bukovače u pivskom tijestu

Jesen je savršeno vrijeme za divlje pečurke. Moj favorit su lisičarke, ali ova godina je bila nešto loša za njih. Bukovače su mi nekako najmanje bliske, ali Milkica kaže da ih obično pohuje, a vjerujte mi da ona ima iskustva sa njima. Dakle, potrebno je umutiti jednostavnu smjesu od jaja, piva i brašna, a zatim njome obložiti očišćene pečurke i pržiti dok fino ne porumene. Tako jednostavno, a ja sebi obećavam ovaj užitak čim prije! Recept na blogu Mimi's Kingdom.

4. Tortellini punjeni bundevom

Da li ste nekad pravili domaću tjesteninu? Ako niste, vrijeme je da zasučete rukave i zaprljate ruke brašnom. :) Zaista, domaća tjestenina daje posebnu draž jelu, a neuporedivo je ukusnija od gotove. U okviru ovog posta, vidjećete fantastičan niz fotki kojim Olivera pokazuje kako da u par pokreta savršeno oblikujete torteline. Punjeni su nadjevom od pečene bundeve sa parmezanom, a nakon kuvanja, posluženi uz tostirane bademe i preliveni istopljenim puterom i uljem koštice šljive (možete ga zamijeniti maslinovim) sa bijelim lukom i narendanim parmezanom. Mislim da je ovo onaj tip jela koji će vam pomoći da oborite goste s nogu! :) Recept na blogu Ja u kuhinji....

5. Pikantni pečeni krompir i ljuti sos

Zanimljiv i nadasve drugačiji način da spremite krompir, pa čak i da od njega napravite glavno jelo. Dodajte komadić sira i neku svježu salatu i to je to, potpun ugođaj. Vidjećete da je način pripreme pečenog krompira malo neobičniji, jer se prethodno prokuva, a zatim oblaže maslinovim uljem uz zanimljivu kombinaciju začina. Ono što vam mogu garantovati je da je ovo savršen način da ispečete ovu povrćku, jer odavno radim i sama isto, a recept pročitajte u mom članku kako napraviti dobar pečeni krompir. Ono što mi je ovdje bilo zanimljivo su upravo ti egzotični začini, ali po želji, možete staviti samo ruzmarin, origano, ili neku mediteransku ili provansalsku mješavinu. Krompir je poslužen uz salsu od paradajz pelata, crnog i bijelog luka, papričice i zanimljivih dodataka poput balzamskom sirćeta i kakao praha. Zanimljivo, nema šta! Recept na blogu Cukar - hrana i priče.


Sezonska preporuka za oktobar - poslastice

6. Jednostavna krema od bundeve

Neću vas ubjeđivati u to da ova krema može poslužiti kao poslastica sama za sebe, ali itekako ću pokušati da vas ubijedim da je ovo nešto što čitave jeseni želite da imate u frižideru. Dobija se tako što pečenu bundevu izmiksate sa proizvoljnim dodacima, kao što su med, cimet, muskatni oraščić ili nekim drugim začinima po želji. Ovaj pire od bundeve možete koristiti na mnogo načina - namazan na hljeb uz neki puter od orašastih plodova, možete ga dodati raznim kolačima ili keksićima gdje se koristi kao zamjena za jaja ili puter, a daje fantastičnu vlažnost i sočnost. Takođe, možete ga koristiti i u voćnim tartovima ili pitama uz dodatak nekog svježeg voća, recimo jabuka, krušaka... U svakom slučaju, možeta ga koristiti za iste stvari kao i sos od jabuka, a u tom mom postu možete pročitati više primjena. Nadam se da sam bila ubjedljiva! :) Recept na blogu Kutlačom po kazanu.

7. Mekani medenjaci od bundeve

Evo odmah da vam dam ideju kako da utrošite taj pire od bundeve koji ste već napravili! ;) Sanja je objavila recept za veoma zanimljive keksiće, nešto poput mekanih medenjaka bez meda, ali sa svim onim mirisnim dodacima koji nas podsjećaju na ove kolačiće iz djetinjstva. Ona je koristila pire od kuvane bundeve, što je sigurno odlično, ali mislim da bih ja ipak malčice zakomplikovala stvari i pojačala ukus time što bih koristila pečenu. Keksići su prava dobrodošlica jeseni, osim bundeve, tu imamo i orašaste plodove, cimet, đumbir, karanfilić ili prosto, dodajte samo kašičicu kupovnog ili domaćeg začina za medenjake. Recept na blogu Domaćica.

8. Mafini od dunja

Dunje su prilično zapostavljeno voće. Čini mi se da ih obično povezujemo sa mirisom koji se širi sa vrha plakara, one jadne tu stoje dok ne počnu da tamne, a onda dođe vrijeme da se bace. Naravno, nije uvijek tako, ali vjerovatno postoji razlog što mnogi ljudi pomisle baš na to. Što se mog sjećanja tiče, ono što sam uvijek jako voljela je mamino slatko od dunja - i to ono od nasjeckanih na kockice, sa po nekim komadićem oraha. I to je to, ne sjećam se mnogo kolača, mafina, pita ili slično. Ako imate neko stablo dunje u blizini, vjerujem da će vam ovaj Mirjanin recept za skoro sasvim obične mafine odlično doći. Najprije je potrebno prokuvati dunje sa šećerom i vodom, izmiksati, a zatim tu voćnu kremu dodati smjesi za mafine. Toliko jednostavno, a sigurna sam vrlo ukusno i mirisno. Recept na blogu Hleb i so.

9. Rustični kolač od heljde i krušaka

Jedan od onih jednostavnih biskvitnih kolača uz dodatak voća. Savršen dodatak šolji čaja ili kafe, a obično ostaju svježi danima. Kod ovog je specifičan dodatak heljdinog brašna, koje vjerujem daje specifičan orašast ukus karakterističan za njega. Kolač podsjeća na one starinske koji mirišu na limun i pečeno voće. Pošto se umuti i ulije u kalup smjesa za biskvit, kruške se narežu na listove, a zatim se utisnu odozgo u pripremljenu smjesu. Na kraju, prije pečenja, kolač se premazuje marmeladom koju smo prethodno razmutili u limunovom soku i slatkom vinu, tako da to čini doživljaj još potpunijim. Recept na blogu Palachinka.

10. Pita od jabuka sa orasima i pekmezom

Na ovakve poslastice sam najslabija! Kombinacija prhkog tijesta, ispečenog voća i orašastih plodova mi uvijek tjera vodu na usta! I ovdje ću prenijeti Anjin opis ove divotice, da ne rizikujem da je ne opišem dovoljno dobro! :) "Najbolji poklon jeseni koji možete zamisliti – prava domaća pita od jabuka s finim dodacima: orasima i pekmezom. Sočna, meka, topi se u ustima, a ima nekoliko zanimljivih slojeva koji grickanje ove pite uz čaj čine uzbudljivijim: fino prhko tijesto, sočne jabuke, aromatični meringue s pekmezom te hrskavo naribano prhko tijesto na vrhu." Recept na blogu Sweetheart.


Pravo je vrijeme i da vas podsjetim na odličnu kolekciju jela sa prazilukom koja je nastala u okviru kulinarske igrice "Ajme, koliko nas je!". Svakog mjeseca ulogu domaćina ili domaćice preuzima neko od nas blogera, zadaje temu, a zatim se svi ostali potrude da što bolje i što kreativnije odgovore na nju. Imala sam čast da i ja budem domaćica jednog kruga i tada sam odabrala za temu praziluk, a u postu recepti sa prazilukom, možete pronaći razne ideje sa domaćih blogova za pite, peciva, ćuftice, čorbe, salate, variva i drugo. Sigurna sam da ima za svakog po nešto!

Jela od praziluka

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (jabuke, bundeva, kruške, praziluk...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.