Izuzetno jednostavan recept za riblje ćufte od svježeg lososa, po želji poslužene uz mliječni sos sa svježim začinskim biljem. Ukusne, zdrave, po želji posne i bezglutenske! Zar ne zvuči dobro?! :)

Losos je jedna od meni omiljenih vrsta ribe. Volim i dimljeni, ali svježi je veoma često na našem kućnom meniju. Pošto je sam po sebi izraženog ukusa, obično ga samo pospem solju i biberom, a nekad i marinadom sa nekim malo egzotičnijim začinima i pečem oko 20-ak minuta u pećnici. Toliko jednostavno, a veoma zadovoljavajuće.

Ćufte od svežeg lososa

Ove ćufte se ne razlikuju mnogo od tog sasvim obično spremljenog lososa. Uz svega nekoliko dodatnih sastojaka i zahvaljujući načinu kuvanja, prženjem na suvom tiganju, originalni ukus ove ribe se toliko intenzivira da hoćete da umrete od divote!

Dobro, možda malo pretjerujem, ali vi koji pratite blog znate već za moju ludost kad je hrana u pitanju. :) No, tako hrskava zapečena korica stvarno čini ove ćuftice neodoljivim!

Možete ih napraviti unaprijed, recimo vikendom i čuvati u frižideru u zatvorenoj kutiji i sebi skratiti vrijeme provedeno u kuhinji u toku radne nedelje. Podgrijte ih na kratko u mikrotalasnoj ili u pećnici umotane u al foliju i spremne su za uživanje.

Obično ih služim uz neki mliječni sos kao što je ovaj na bazi pavlake i začinskog bilja (i po mogućnosti svježeg rena), ali odlične su i kao glavni sastojak hladnih sendviča. Ne treba ni pominjati da odlično prolaze kao "riblja pljeskavica" za prave pravcate burgere - lepinjice, ćufte, sos, malo svježeg povrća.

Napravite sasvim male ćufte, recimo veličine oraha i mogu poslužiti kao ukusno predjelo.

Riblje ćufte od lososa

Ukoliko postite, u onim danima kad je dozvoljeno jesti ribu, ove ćufte od lososa predstavljaju odličan izvor proteina i dobrih masnoća. U napomenama u dijelu sa receptom ćete pronaći i neke ideje kako da budu bez glutena, što je skoro neizvodljivo ako kupujete već gotove riblje ćufte.

Riblje pljeskavice od lososa

Ne zaboravite da je losos sam po sebi veoma ukusan, tako da nemojte pokušavati da ovaj recept primjenite na oslić ili neku sličnu bezukusnu ribu (za moje pojmove), već u tom slučaju dodajte začine koji će poboljšati ukus, kao i nešto što će poslužiti kao vezivo i dati potrebnu vlažnost i masnoću ćuftama.

Recept

Jednostavne ćufte od lososa

Ćufte od lososa Brzinske riblje ćufte od svježeg lososa, poslužene uz sos na bazi kisele pavlake i začinskog bilja. Savršeno su glavno jelo uz svježu salatu ili kao glavni sastojak sendviča i burgera. Pogodne i za post, uz žitarice i povrće.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme prženja: 20'
  • ukupno vrijeme: 35'
  • količina za 10-ak ćufti

Sastojci

za ćufte
  • 450-500g svježeg lososa (bez kostiju i kože)
  • 1 manji crni luk
  • 1 čen bijelog luka
  • kašičica senfa (oko 10g)
  • 3-4 kašike prezle ili mljevenih badema (oko 30g)*
  • ravna kašičica soli, biber
  • ulje za prženje (po potrebi)
za sos sa začinskim biljkama
  • 150g milerama ili punomasne kisele pavlake (vrhnja)
  • kašika maslinovog ulja
  • kašika limunovog soka
  • po kašika sjeckane mirođije i vlašca (može i peršun ili bosiljak)
  • so, biber
  • chili papričica, rendani svježi ren ili dodatak po izboru (proizvoljno)

Postupak

Ćufte
  1. Losos narežite na krupne kocke i ubacite u multipraktik (ili neku sjeckalicu, mlin...). Dodajte sitno isjeckan čen bijelog luka i na krupne kocke nasječen luk. Tome dodajte senf, so, biber i sitnu prezlu ili bademe.
  2. Izmiksajte sve na kratko dok se sve ne pretvori u skoro jednoličnu smjesu. Biće gnjecavo i ne mnogo privlačno, ali to je sasvim u redu.
  3. Odvajajte kašikom smjesu, vlažnim rukama oblikujte ćufte i slažite ih na tacnu obloženu papirom za pečenje ili plastičnom folijom. Ukoliko je smjesa previše gnjecava i ne možete je oblikovati vlažnim rukama (što ne bi trebalo da se dogodi), onda vratite sve u multipraktik, dodajte još kašiku prezle ili badema i na kratko izmiksajte.
  4. Ostavite ih u frižideru na jedno pola sata da malo očvrsnu, ali ako ste baš u žurbi, možete preskočiti ovaj korak.
  5. Pržite ih na zagrijanom suvom tiganju na srednje jakoj temperaturi oko 4-5 minuta po strani. Losos je masna riba, tako da će on ispustiti masnoću prilikom prženja i ne bi trebalo da imate problema sa zagorijevanjem, ali ako znate da vaš tiganj "pravi probleme", onda na početku prženja stavite par kapljica ulja.
  6. Ćufte služite tople uz mliječni sos i svježu salatu, a odlične su i narednih dana za sendviče ili riblje burgere. Možete ih napraviti vikendom i čuvati u frižideru ili zamrzivaču za obroke tokom radne nedelje.
Sos (proizvoljan dodatak)
  1. Izmiješajte pavlaku sa maslinovim uljem i limunovim sokom, a zatim dodajte isjeckane svježe začine, so i biber. Mirođija je začin koji najčešće kombinujem sa lososom, a dodatak vlašća daje ne pretjerano intenzivnu "lukastu" aromu koja prija u ovoj kombinaciji. Naravno, možete nasjeckati jedan mladi luk, a umjesto mirođije koristiti peršun ili malu količinu bosiljka i sos će opet biti odlična dopuna ćuftama.
  2. Za malo pikantniji ukus, možete dodati sitno nasjeckanu ljutu papričicu ili još bolje, veoma malo narendanog svježeg rena, koji daje posebnu svježinu.

Napomene

  • Ukoliko želite da ćufte budu bez glutena, prezlu zamijenite mljevenim bademima ili samljevenim ovsenim ili nekim drugim pahuljicama. Takođe, umjesto badema možete koristiti i orahe ili možda prethodno istostirane, a zatim samljevene sjemenke suncokreta. Naravno, izbor je neograničen, ali pokušajte da bude nešto što ne kvari tako čist i intenzivan ukus lososa - zbog toga ja obično stavim bademe ako ne koristim prezlu.
Riblje polpete sa lososom

Boraveći na dalekom sjeveru, vjerujem da je svima jasno zašto je losos riba koju najčešće spremam. Ipak, za sad je ovo jedini recept sa njim u svježem obliku koji možete naći na blogu. No, ukoliko volite ili pak još uvijek niste probali dimljeni losos, možda biste mogli provjeriti i jedan od sledećih predloga:

  • Rizoto sa dimljenim lososom - ako vam je ovo nova namirnica, predlažem da krenete od ovog recepta. Radi se o sasvim klasičnom italijanskom rizotu uz dodatak lososa i prepečenih pinjola koji čine savršen kontrast tekstura i ukusa.
  • Lazanje sa dimljenim lososom i povrćem - kombinacija veoma ukusnih domaćih kora od heljdinog brašna (naravno, možete koristiti i obične kupovne) sa bešamel sosom sa dinstanim spanaćem i bijelim lukom, kao i lososom i blanširanim brokolijem. Za pravi hedonistički ručak! :)