Drugi u nizu članaka o domaćim puterima od orašastih plodova. Tu možete pronaći instrukcije za njihovo pripremanje, zanimljive ideje za kombinovanje i služenje, kao i korisne informacije o samim namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima.

Počinjem sa sasvim običnim puterom od malo prepečenog kikirikija. Potreban je jedan sastojak i multipraktik ili neka jača sjeckalica. Ako ste nekad čuli za putere od sjemenki ili orašastih plodova, vjerujem da ste čuli upravo za ovaj - može se kupiti u mnogim supermarketima i u svim radnjama zdrave hrane, prilično je jeftin i ima mnogo načina na koje ga možemo iskoristiti. Ne znam da li vam je poznat sam proces pravljenja u kućnim uslovima, ali svakako moram reći da vjerovatno niste čitali jednostavniji recept ni na ovom blogu, a ni inače (osim ako je bio za istu stvar :)).

Doručak - kikiriki puter i još ponešto

Napomenuću i to da između onog koji možete kupiti i domaćeg, glasam za ovaj drugi iz dva razloga.

Prvi je kvalitet, a drugi je cijena. Naime, većina komercijalnih kikiriki putera sadrži veliku količinu soli, zatim šećer, ulje - najčešće hidrogenizovano (a to bismo baš mogli izbaciti iz ishrane), lecitin i druge eventualne dodatke.

Osim ovakvih, postoje i odlični puteri na kojima piše 100% kikiriki ili kikiriki uz mali dodatak soli. Takve toplo preporučujem, ali su značajno skuplji od onih koje umutite sami, a kao što rekoh, radi se o dva sastojka dostupna svima (uključujući so!). Osim toga, nije lako ni pronaći neki koji vam se sasvim dopada ukusom - ili je nedovoljno prepečen ili je previše slan i slično. Kad ga pravite sami, sve to kontrolišete i prilagodite baš sebi! :)

Sirovi kikirik spreman za pečenje

Recept sam uvrstila u seriju postova o domaćim puterima od orašastih plodova, čime sam svjesno napravila grešku, ali prosto nisam imala bolje rešenje. Naime, kikiriki ne pripada orašastim plodovima! Meni je to sasvim novo otkriće, i djelovalo mi je važno za pomenuti. U botaničkom smislu, kikiriki pripada mahunarkama! Znate već, zajedno sa pasuljem, graškom i ostalima. Za razliku od ostalih mahunarki, plodovi kikirikija se razvijaju u zemlji - nakon oprašivanja, grane se spuštaju do zemlje dok mahunu ne uguraju u zemlju, gdje plod sazrijeva. Dok ostale mahunarke sadrže dosta skroba, kikiriki je bogat izvor masti i zbog toga veoma podsjeća na orašaste plodove.

Osim toga, kikiriki je odličan izvor proteina biljnog porijekla, što je karakteristika svih mahunarki. Kad govorimo o biljnim izvorima proteina, obično moramo uzeti u obzir da osim njih, ove namirnice sadrže ili prilično veliku količinu ugljenih hidrata - npr. pasulj, grašak, sočivo, kinoa, proso, integralne žitarice ili u drugom slučaju, priličnu količinu masti - recimo, orašasti plodovi i sjemenke. Dakle, ako pravite proteinske pločice, najbolje je da odeberete baš kikiriki ili bademe od orašastih plodova.

Domaći maslac od kikirikija kremast ili sa komadićima

Takođe, kikiriki je sjajna namirnica jer je veoma bogata mononezasićenim masnim kiselinama (onim dobrim koje se nalaze u maslinovom ulju), vlaknima, a i fantastičan je izvor nekoliko vitamina B (naročito B3 i folne kiseline), vitamina E i nekoliko minerala, od kojih se naročito ističu mangan, magnezijum i fosfor. Svakako je namirnica itekako vrijedna i dobra je ideja uvrstiti je u svakodnevnu ishranu. U tabeli možete pogledati njene nutritivne vrijednosti, pa čik da vidim da li ćete joj odoljeti! ;)

Kikiriki, sirovi, nutritivne vrijednosti na 100g
Energetska vrijednost 567kcal
Proteini 26g
Ukupno masnoća 49g
Zasićene masne kiseline 6g
Mononezasićene m.k. 24.5g
Polinezasićene m.k. 16g
Ukupno ugljenih hidrata 16g
Vlakna 8.5g
Šećeri 5g
Minerali
Kalcijum (Ca) 92mg 9%
Gvožđe (Fe) 4mg 22%
Magnezijum (Mg) 168mg 42%
Fosfor (P) 376mg 38%
Kalijum (K) 705mg 20%
Natrijum (Na) 18mg 1%
Cink (Zn) 3mg 20%
Vitamini
Vitamin C 0mg 0%
Tiamin, B1 0.6mg 40%
Riboflavin, B2 0.1mg 8%
Niacin, B3 12mg 60%
Vitamin B6 0.35mg 18%
Folna kiselina, B9 240µg 60%
Vitamin B12 0µg 0%
Vitamin A 0µg 0%
Vitamin E 8mg 42%
Vitamin D 0µg 0%
Vitamin K 0µg 0%
* Vrijednosti u procentima predstavljaju postotak preporučenog dnevnog unosa, zasnovan na dijeti od 2000kcal.
Izvor: USDA

Tostiranjem će se u manjoj mjeri izmijeniti stanje vitamina i minerala u odnosu na sirovi kikiriki, ali će se olakšati varenje i apsorpcija hranljivih materija iz njih, o čemu sam već pisala u uvodnom članku za ovu seriju postova.

Pokušala sam u fotografijama da predstavim faze kroz koje prolazi kikiriki od zrna ucijelo do gotovog putera. Nadam se da će vam biti od pomoći!

Domaći puter od kikirikija - priprema Kako se pravi puter od kikirikija
Mućenje maslaca od kikirikija Priprema kikiriki putera
Domaći kikiriki puter - pripremljen Kikiriki maslac sa komadićima

A sad, pravac na blendiranje i uživanje! :)

Recept

Domaći kikiriki puter

Kikiriki puter Osnovni recept za domaći puter od kikirikija za koji je potreban jedan sastojak (+ prstohvat soli) i sjeckalica! Veoma hranljiv, ukusan i savršen dodatak svakom doručku! ;)
  • vrijeme pripreme: 5'
  • vrijeme pečenja kikirikija: 15'
  • ukupno vrijeme: 20'
  • količina za jednu teglicu

Sastojci

za puter
  • 300g kikirikija, nepečenog i neslanog
  • prstohvat morske soli
proizvoljni dodaci
  • med, javorov sirup
  • cimet ili začin po želji

Postupak

  1. Pecite kikiriki oko 15 minuta na 160°C u zagrijanoj pećnici ili kraće, dok blago ne požuti i jedva počne da miriše. Ako volite, možete ga prepeći malo više, ali pazite da ne pretjerate, jer će postati gorkast.
  2. Pustite da se na kratko prohladi i ako je neoljušten, protrljajte dlanovima ili ubacite u suvu krpu i protrljajte dok se kožica najvećim dijelom ne skloni.
  3. Počnite da blendirate kikiriki u multipraktiku ili nekoj jačoj sjeckalici i dodajte prstohvat morske soli (kod ovog putera, volim da dodam malo veći prstohvat). Miksajte najjačom snagom koju spravica koju koristite dozvoljava, sve dok se ne pretvori u pastu ili postane tečan. To će trajati od 3-4 do 15 minuta uz pauze, u zavisnosti od jačine sjeckalice.
  4. Kikiriki će proći kroz nekoliko faza dok ne postane gladak i maziv puter. Možete to vidjeti i na fotografijama iznad. Nemojte odustati ako to potraje, jer svakako mora proći kroz sve njih. Na početku će se kikiriki samljeti, pa zatim još sitnije i vjerovatno je ta faza čekanja da počne da se lijepi za dno i ivice posude i postane vlažan, upravo ona najduža. Zatim će naići i trenutak kad će se čitava smjesi skupiti u loptu koja kruži blenderom, ali ostavite da se miksa i nakon malo vremena, opet će se "razliti" po dnu i u toj fazi će već biti maziv, ali i dalje gust i zrnast. Nastavite dok ne bude sasvim gladak.
  5. Ukoliko nakon nekog vremena shvatite (recimo 5 minuta), da se skoro ništa ne dešava osim što je kikiriki sitno samljeven, to vjerovatno znači da sjeckalica nije dovoljno jaka i onda dodajte kašičicu nekog neutralnog ulja.
  6. Po potrebi, dodajte još malčice soli ili ako mislite da vam se neće dopasti u toj osnovnoj verziji (mada bih vas ipak zamolila da joj date šansu), onda dodajte kašičicu-dvije meda, malo cimete ili čak kakao prah, ali u tom slučaju povećajte količinu zaslađivača.
  7. Prespite u čistu staklenu teglu i uživajte! U frižideru se može održati oko nedelju dana, mada kod mene nekad stoji i duže, jer napravim više vrsta putera odjednom.
Kikiriki puter sa komadićima
  1. Ako želite da puter bude zrnast i da nekad osjetite komadiće kikirikija, možete ostaviti jedan djelić i dodati ga kad je puter skoro već umućen. Izmiksajte kratko, ali pazite da ne pretjerate.
  2. Osim toga, možete staviti čitavu količinu u multipraktik, samo na kratko izmiksati, a zatim dio odvojiti sa strane i dodati kad je puter već umućen. Na jako kratko uključiti ponovo da se sve sastavi i gotovo. Za takvo usitnjavanje orašastih plodova, najbolje da koristite onu "pulse" opciju ako imate priliku - na kratko misanje jakom brzinom, a zatim pauza, pa ponovo.
Služenje
  1. Moja omiljena kombinacija je kikiriki puter, banana i chia sjemenke! To je nešto što bih mogla jesti svakog dana za doručak, a da mi ne dosadi. Potreban vam je hljeb koji volite - ako je svjež, koristite ga takvog, a kako nije sasvim svjež, istostirajte ga ako imate toster, ili prepecite u tiganju tek ovlaš premazanog puterom ili kokosovim uljem (ako imate priliku, koristite onaj koji ima ukus i miris kokosa) - u mom postu o tome kako da iskoristite stari hljeb ćete pronaći uputstva za pripremu. Takav hljeb premažite puterom od kikirikija, onako da se fino osjeti, a zatim poređajte kolutiće banane. Ukoliko imate, pospite chia sjemenkama - one daju divnu dozu hrskavosti, ali nije neophodno. Po želji, pospite cimetom.
  2. Takođe, zbog dovoljno izraženog ukusa, dovoljno je puter i samo preliti javorovim sirupom ili medom (mada med može malo da zasjeni ukus putera), a takođe je odličan namaz za ove palačinkice sa bananom ili moje ovsene tanke palačinke.
  3. Osim toga, ovaj puter možete koristiti na sve one načine koje sam pomenula već u uvodnom postu u ovu seriju, pa ih neću ponavljati. Recimo, ako neki puter dodajem tijestu, kikirikijev je odličan izbor, jer ima izražen ukus.

Napomene

  • Kikiriki koji se koristi za pravljenje putera je onaj sirovi, nepečeni i neslani, a može biti oljušten ili neoljušten. Ukoliko imate priliku, kupite neki iz organskog uzgoja, jer je ovo namirnica kod koje takav izbor zaista čini razliku. Kikiriki je jedna od biljaka za čiji uzgoj se koristi velika količina vještačkih đubriva i pesticida. Iako potiče iz Južne Amerike, danas su najveći proizvođači Kina, Indija i Sjedinjene Američke Države, gdje su klimatski uslovi za razvoj sasvim drugačiji od prirodnih za ovu biljku.
  • Od određene količine orašastih plodova, dobićete isto toliko putera, ukoliko uspijete da savršeno sklonite sve sa ivica sjeckalice. :) Odmah da znate da se to neće tako lako izvesti, ali kad računate nutritivne vrijednosti, možete zapravo računati kao da ste jeli sam kikiriki.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g sirovog kikirikija (100g putera)
  • energetska vrijednost: 567kcal
  • proteini: 26g
  • ukupno masti: 49g
  • ukupno ugljenih hidrata: 16g

Osim ovih, da kažem, osnovnih načina za upotrebu maslaca od kirikija, možete ga koristiti za mnoga slana jela ili poslastice. Zanimljive ideje možete potražiti i u rezultatima kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!, u kojoj su blogeri imali zadatak da na što kreativniji i ukusniji način iskoriste ovu namirnicu i predlože nam zanimljive recepte. Sigurna sam da ćete pronaći nešto ukusno!

Sendvič sa kikiriki maslacem, bananom i chia semenkama

Ako već niste, pročitajte i uvodni članak u ovu seriju postova gdje ćete pronaći razne korisne i zanimljive informacije koje se odnose na sve recepte koje ću ovdje objaviti. Ostale članke ću uvezivati kako budu ugledali svjetlo dana. :) Uživajte!

  1. Kako napraviti puter od orašastih plodova?
  2. Puter od kikirikija
  3. Puter od badema
  4. Karamel namaz sa bademima i morskom solju (šećer dolazi isključivo od voća)
  5. Puter od lješnika
  6. Domaća zdrava Nutella (šećer dolazi isključivo od voća)
  7. Puter od oraha