Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Sezonska preporuka za ovaj mjesec je malko okasnila. :) No, većina dragih blogera nije bila ovako opijena proljećem i uspavana kao ja, tako da sam sigurna da vam nije bilo dosadno i da ste imali šta da isprobavate. Dolazila sam na ideju da aprilsku preporuku preskočim, ali nekako bi to, ipak, bilo nepravedno, tako da ćete u desetak dana čitati dva posta ovog tipa.

Sezonska preporuka za april - poslastice

Svakako, namirnice koje su u sezoni su iste, tako da sam samo malo rasporedila recepte na koje želim da vam ukažem.

Iako već imamo veliki izbor povrća, ljetnje voće je tek počelo da dospijeva, jagoda već ima na pijacama, a u punoj sezoni je rabarbara.

Što se tiče povrća, imamo širok izbor lisnatog povrća poput spanaća i blitve, karfiol je u punom jeku, a tu su i samonikle biljčice poput koprive i sremuša. Naravno, prisutan je i mladi luk, praziluk, razne vrste zelene salate i radiča, špargle, a može se naći i mladi grašak.

Sve je nekako raznobojno, mlado i ne da nam da zaboravimo da je divno proljeće pred nama! :)

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Pitice sa mladim lukom i kozjim sirom

Simpatični tartići od prhkog tijesta sa puterom i punjenjem od dinstanog mladog luka, jaja, pavlake (vrhnja) i kozjeg sira. Nadjev je začinjen kurkumom, ali ako vam je nedostupna, djeluje mi da neće previše uticati na ukus ako je izostavite. Ukoliko niste za vege varijantu, Tanja predlaže i dodatak slanine, dimljene šunke ili buđole. Za oblikovanje će vam poslužiti kalupi za mafine čime ćete dobiti fine piknik zalogajčiće (pa pravo je doba godine za to :)), ali u njihovom nedostatku, napravite jedan veliki tart. Svakako će biti uživancija! Recept na blogu Cookam i guštam.

2. Pljeskavice sa piletinom i koprivama

Moja mama pravi fantastične šnicle sa spanaćem, jajima, sirom i još nekim običnom sastojcima. To je jedno do mojih omiljenih jela, koje, nažalost, sama nekako nikad ne napravim tako dobro kao ona. Ove Gagine su drugačije, iako me neodoljivo podsjećaju na ove meni voljene, a još su i napravljene od kopriva kojima je baš sad sezona. Zapravo, one su kombinacija povrća, kuvanog pilećeg mesa, jaja, prezle i granulica bijelog luka koje bih vjerovatno zamijenila svježim lukom. Djeluju veoma zasito i mnogo ukusno, uz puno svježe salate i nekog kuvanog zrnevlja (zamišljam bulgur) - za poželjeti! Recept na blogu Moje grne.

3. Salata od pečenog karfiola

Jedan od najčešćih načina na koji spremam karfiol je upravo ovako pečen. Naročito to praktikujem kad je "povrćni" dio onih obrok salata - uz dodatak nekog zrnevlja, svježe salate, nekih proteina (sir, meso, jaja, pasulj, leblebija, sočivo, tofu, tunjevina...), orašastih plodova, suvog voća i raznih preliva. Karfiol je potrebno posuti solju i biberom, maslinovim uljem i u ovom slučaju, kuminom koji se zaista odlično uklapa u sve to (tvrdim iz ličnog iskustva). Ukus pečenog karfiola je divno upotpunjen bijelim lukom, peršunom i jogurtom, a dodatan užitak je u kontrastu koji daju brusnice i sjeckani orasi. Mmmmm... Recept na blogu Palachinka.

4. Lepinjice sa sremušem

Znate one divne tanke savitljive hljebove? E pa, ovo je jedan od takvih, punjen sremušem, pa još pečen na gril tiganju! Što se mene tiče, nije mi potrebno ništa više, eventualno neki sirni namaz i gotovo. :) Radi se o brzo pripremljenom hljebu, koji se "odmara" svega 15-ak minuta, a prilikom razvijanja se premazuje nekom vrstom jednostavnog pesta od sremuša. Na blogu kod Olivere možete vidjeti detaljan opis umotavanja i razvlačenja tijesta. Ako imate priliku da pronađete ovu dragocjenu biljku, nemojte propustiti! Recept na blogu Ja u kuhinji...

5. Tart sa blitvom, spanaćem i sremušem

Ovaj recept je isproban u okviru igrice FBI rukavice, a od tog vremena je napravljen još mnogo puta i postao je jedan od klasika u našoj kući. Istina, ovdje je prvenstveno zbog sremuša, ali ja ga nikad nisam pravila sa njim jer mi nije bio dostupan. Umjesto ove kombinacije koju nam je Sanja ponudila, koristila sam obično spanać i praziluk, i što se mene tiče, neodoljiv je svakako! Napravljen je od savršeno prhke puteraste podloge i sočnog punjenja veoma punog ukusa. U svakom slučaju, moje utiske o ovom slanom tartu, kao i o još dva zanimljva recepta sa bloga, možete pogledati ovdje. Recept na blogu Knjiški moljac u špajzu.


Sezonska preporuka za april - slana jela

6. Pavlova sa jagodama

Jedan klasik od kojeg se mnogi pomalo uplaše, uključujući i moju malenkost. Nemam tačno objašnjenje, ali ova tortica mi je oduvijek izgledala tako nježno i ženstveno, postojala je želja da je napravim, ali kao da sam istovremeno i bježala od nje. Pošto je Majin recept u pitanju, vjerujem da tu ni ja ni vi nemamo mnogo šta da se pitamo i da sumnjamo, pa više nema izgovora. :) Savršeno vazdušasta podloga od bjelanaca i šećera (koja je inače veoma slatka), filovana jedva zaslađenom slatkom pavlakom i dekorisana svježim jagodama (sve to bi trebalo da neutrališe slatkoću i upotpuni i "osvježi" ukus). Vedra, nježna, lepršava i prefinjena tortica. Ove godine je isprobavam sigurno, pa makar neku malenu! :) Recept na blogu Cooks and Bakes.

7. Jogurt sa pečenom rabarbarom i jagodama

Rabarbara je u punoj sezoni, a ako je do sad niste isprobali, mislim da je nešto ovako prava stvar za vas. Naime, rabarbara je fantastična kad je pečena sa šećerom i možda još nekim začinima, veoma je voćnog ukusa, istovremeno osvježavajuća, kiselkasta i slatka. Milkica je ukombinovala sa jagodama, što je inače par snova, a tako pečeno voće je poslužila sa gustim jogurtom i posula sjeckanim pistaćima. Veoma jednostavna poslastica, a ukoliko vam je rabarbara nedostupna, zamijenite je šljivama, kajsijama ili breskvama. Recept na blogu Mimi's Kingdom.

8. Čokoladna torta sa jagodama i mascarpone kremom

Divna tortica, djeluje veoma laganog, ali punog i osvježavajućeg ukusa, savršeno prolazi kao rođendanska torta u ovo doba godine. :) Sastoji se od dva sočna čokoladna biskvita koja se dodatno prelivaju mješavinom ruma i vode, krema od maskarpone sira i slatke pavlake (vrhnja) i divnih jagodica. I u ovom slučaju jagode se posipaju šećerom i cimetom i peku, a zatim se slažu preko krema i posipaju sokom koji su ispustile. Savršeno šarena i dekorativna, a zamislite je samo onako fino ohlađenu u ovim sunčanim danima! :) Recept na blogu Just Cake the Cupcake.

9. Tart sa rabarbarom i jabukama

Još jedan recept sa ovom sjajnom biljkom, ovdje u kombinaciji sa jabukom nasjeckanom na kockice. Radi se o slatkom tartu napravljenom od prhke podloge i voćnog nadjeva od prokuvane rabarbare sa šećerom, jabuka i daška đumbira. Nakon pečenja, premazati meringue od bjelanaca i zapeći na veoma kratko. Elegantno, slažete se?! Recept na blogu Anja kuha.

10. Pita sa jagodama i mrvicama od ovsenih pahuljica

Još jedna jagodasta preporuka. I još jedan tart! Znate već koliko su mi neodoljivi, tako da njihovo prisustvo ovdje toliko i ne čudi. :) Govorimo o finom puterastom tijestu, koje je prekriveno vanila kremom na bazi jaja i pavlake, a zatim pokrivenom slojem svježih jagoda i posuto mrvičastim posipom sa ovsenim pahuljicama. Sve zapečeno, ohlađeno i posluženo! Njamnjam... Recept na Cukar.


Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, nastavite sa istraživanjem sezonskih preporuka iz prethodnih mjeseci.

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (jagode, rabarbara, sremuš, spanać, karfiol...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.