Moj izbor zanimljivih recepata sa sezonskim voćem i povrćem. Ideje sam "pokupila" sa nekih od domaćih blogova koje volim i pratim!

Maj za mene znači da je već izvjesno da dolazi ljeto! Ovo je jedan od najljepših perioda godine, a ako još imamo sreće da bude sunčano, onda možemo do mile volje da uživamo u buđenju novog života, cvjetanju i pupoljenju. :) Morali ste primijetiti da se i pijace pune raznim šarenišem, mada istina je da sve to malo kasnije sazrijeva u baštama. Nekako je sve pozitivnije, slažete se?!

Sezonska preporuka za maj - poslastice

Što se tiče preporuke za ovaj mjesec, naoružajte se sitim stomakom, papirom i olovkom ili nekim virtuelnim notesom i krenite sa čitanjem i skakutanjem od bloga do bloga! :)

Da pomenemo još šta je sve u sezoni. Jagode su sad već itekako prisutne, a polako se pojavljuju i kajsije. Moja voljena rabarbara je i dalje tu, a opet pominjem da je morate probati ako imate priliku. Što se tiče povrća, sad se vjerovatno na pijaci mogu kupiti i novi patlidžani, tikvice, paprike, paradajz i ostale divotice, ali sezona im zvanično nije još uvijek. Tu je karfiol, razno lisnato povrće poput mladog spanaća i onih divljih travčica poput koprive i sremuša.

Sve recepte možete pronaći klikom na naziv bloga.

1. Kineske palačinke s mladim lukom

Jedno klasično azijatsko ulično jelo - "palačinke" ili preciznije, tanki hljeb koji se peče u tiganju, a punjen je veoma sitno sjeckanim mladim lukom. Imajte na umu da je mnoogo zanimljivije nego što zvuči, a to govorim iz ličnog iskustva. Doduše, mnogo volim sve tipove tih pljosnatih hljebova koji se razvlače, premazuju, uvijaju i peku na suvom ili jedva namašćenom tiganju. Budu istovremeno hrskavi i mekani, savršeni uz neke umake ili samo uz komadić sira ili onako "na suvo". Vidjećete i odlične fotkice pripreme, tako da vas onda ništa ne može spriječiti da se upustite u ovu divnu avanturu. :) Recept na blogu O slanom & slatkom: o svemu .

2. Tart sa karfiolom, sirom i prepečenim susamom

Kod Ive uvijek možete pronaći nešto super zdravo, a opet da bude napravljeno od super zanimljive kombinacije namirnica. Tako je i sa ovim tartom iliti pitom. Napravljena je prhke podloge od sasvim integralnog ili ražanog brašna i nadjeva od blanširanog karfiola, svježeg kravljeg sira, ovčije fete (ili nekog sličnog sira) i tostiranog susama (ona je koristila crni i običan) i povrh svega, tu je i fantastičan preliv od peršuna, bijelog luka i maslinovog ulja. Crni susam ima za nijansu izraženiji ukus od svijetlog, pa čak i kad je neprepečen (makar se tako meni čini), ali slobodno ga možete zamijeniti običnim ukoliko vam nije dostupan. Vidjećete u receptu da ako ne želite da pravite preliv, možete samo peršun dodati nadjevu, mada ja tu ne bih ništa mijenjala. Recept na blogu Kulinarske razglednice .

3. Integralni kiš sa mladim koprivama

Quiche, tart ili nekad pita su različiti nazivi za jednu te istu stvar - meni obožavano jelo od prhke puteraste podloge i nekog finog punjenja, zapečeno, bolje ukoliko je sa nekom zanimljivom kombinacijom namirnica. Dakle, još jedno jelo slično onom prethodnom - podloga sa integralnim brašnom i maslacem, uz dodatak parmezana i sjajnog muskatnog oraščića (on voli zeleniš poput spanaća, koprive i slično), i nadjev od svježeg sira, milerama i kopriva, uz dodatak šunke ili pančete. Savršeno! Recept na blogu T and T Kitchen and Atelier .

4. Suncokret pecivo sa spanaćem

Sigurno ste odmah shvatili sa fotografije o čemu se radi! :) Predivno dekorativno pecivo od dizanog tijesta, sa punjenjem na bazi fete i rikote (ili nekog svježeg kravljeg sira) i zeleniša. Zorica je pomenula da možemo koristiti koprive ili spanać, vjerovatno i blitvu, pa isprobajte što više verzija i odlučite šta vam se sviđa - sigurna sam da vam neće biti problem. :) Tijesto se dijeli na dva dijela, razvlači, puni na specifičan način (vidjećete sve na fotografijama pripreme na blogu), preklapa, podijeli i uvrće na neobičan način tako da dobijete divan oblik suncokreta. Posuti sjemenkama po želji. Radoznali?! Recept na blogu Cooking with Zoki .

5. Pesto od koprive

Pesto je nešto poput sosa, namaza ili preliva na bazi ulja, često nekog sira, bijelog luka, orašastih plodova i nekog povrća ili začinskih biljaka. Najpoznatiji je italijanski pesto sa bosiljkom (Pesto alla Genovese), ali i njega možete praviti na hiljadu načina. Kopriva pripremljena na ovaj način mi je nešto sasvim novo i neobično, pa sam pomislila da će i mnogima od vas biti. Mila je ukombinovala na kratko blanširanu koprivu sa orasima, pekorinom (možete koristiti parmezan), bijelim lukom, solju i maslinovim uljem. Sve se izmiksa i služi na hiljadu i jedan način. Recept na blogu Gladna Mila .


Sezonska preporuka za maj - slana jela

6. Kolač sa rabarbarom

Još uvijek traje sezona rabarbare, a ako imate mogućnost da je kupite na pijaci, molim vas, nemojte propustiti. Rabarbara je iznenađujuće voćnog ukusa i odlična je za razne tipove tartova, prhkih pita i biskvitnih kolača. Iako sam pronašla svoj savršeni biskvit za ovu voćku, pomenuti Milkicin kolač mi je već odavno privukao pažnju i djeluje mi kao još jedan kandidat za to "savršen". Rabarbara je ušuškana u mekani biskvit koji miriše na cimet, a još je prekrivena slatkim šamom od bjelanaca (što divno upotpunjuje kiselkast ukus rabarbare), kojim se "crtaju" trakice, pa kolač još djeluje veoma dekorativno i privlačno. Recept na blogu Mimi's Kingdom .

7. Mafini sa jagodama i orasima

Mafini kao mafini - jednostavni, brzinski, mogu odmah da se jedu, a obično ostaju svježi i dan-dva, mogu se napraviti sa voćem ili bez njega i svi ih vole! Kao i Ani, dosta mi je neobično zvučala ideja da svježe jagode budu dio tijesta, ali ubijedila me je da to može biti divno iskustvo. Napravljeni su sa dodatkom ovsenih pahuljica i krupno nasjeckanih oraha, koji dodaju dozu hrskavosti i fino upotpunjuju mekani biskvit i sočne jagode. Dodatna zanimljivost je da jagode najprije isjecka, a zatim izmiješa sa balzamiko sirćetom i malo šećera - jagode i balzamiko se obožavaju! :) Recept na blogu Prstohvat soli .

8. Tart sa kajsijama i mascarpone kremom

Da, kao što već rekoh, slaba sam na tartove i slatke i slane. Obožavam kombinaciju prhkog tijesta sa karamelizovanim voćem, a tek ako se to voće zove kajsija, i još je tart poslužen uz divno divni krem! Ovaj Nevenin ima baš sve to! Fino puterasto tijesto, lijepo naslagane svježe kajsije koje se posipaju šećerom, koji je zaslužan za tu karamelizaciju voća u toku pečenja, a ima i krem na bazi maskarponea i umućene slatke pavlake, odnosno vrhnja. Još jedan detalj - ta divotica se može i malko posuti sjeckanim pistaćima. Previše, šta kažete?! :) Recept na blogu Hleb i lale .

9. Mrvičaste šnite sa kajsijama

Još jedna kajsijasta kombinacija puterastog tijesta i voća. Ovdje imamo dva tipa tijesta - podloga na bazi maslaca, brašna i šećera, i mrvičasti posip od ovsenih pahuljica koji se stavlja preko prokuvanih kajsija sa cimetom. Djeluje mi da bih u posip neizostavno ubacila i malo krupno nasjeckanih lješnika ili nekih drugih orašastih plodova ili listiće badema. Prilično jednostavno za napraviti, a vjerujem da su šnitice veoma sočne i divnog ukusa. Sezona kajsija je pred nama, tako da čuvajte recept negdje na dohvatu ruke. Recept na blogu Life tastes like chocolate .

10. Brzinski sladoled od jagode

Da započnemo i sezonu sladoleda! I to jednim jednostavnim i ukusnim! Potrebna vam je banana, voće po želji (u ovom slučaju jagode), kisela pavlaka/vrhnje i zaslađivač. Donekle je sličan onim zdravim instant "sladoledima" o kojima sam pisala, ali vjerujem da ga dodatak mliječnog čini kremastijim i zasitijim. Količina šećera će zavisiti od slatkoće voća koju koristite, ali čini mi da se može zamijeniti i urmama ili medom, po želji. Klinci će obožavati ovu ledenu poslasticu, slažete se? Recept na Marina kuharica za male (i velike)!


Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, nastavite sa istraživanjem sezonskih preporuka iz prethodnih mjeseci.

Da biste pronašli sezonske recepte na mom blogu, možete iskoristiti oznake ispod posta za namirnice koje vas zanimaju (jagode, rabarbara, karfiol, spanać...). Pogledajte i uobičajenu preporuku za određeni mjesec koju pišem na početku kolone sa desne strane, iako ona nije ograničena isključivo na recepte sa sezonskim namirnicama.


Dragi moji,

Ovom mjesečnom preporukom smo zaokružili godinu dana od kad objavljujem ovakav tip postova. Naučila sam svašta korisno, pa iako sam mislila da sam upućena u to kad dospijeva koje voće ili povrće, ipak sam često nailazila na nedoumice i tragala za informacijama. Nadam se da su ovi članci i vama bili korisni, da ste dobili inspiraciju i da su vam neka od jela koja su meni neodoljiva, natjerala vodu na usta. :)

Želim da vam najavim da je ovo za sad poslednja preporuka napisana na ovaj način. Napraviću pauzu, a nadam se da ću u budućnosti smisliti lijep način da u nekom drugačijem obliku i dalje širim preporuke za recepte koji mi privuku pažnju.

Vjerujem da, ipak, imate dovoljno materijala za makar još jednu godinu isprobavanja! ;)

Hvala vam što ste tu i što čitate blog! <3

Vaša Milica!