Recept za moje omiljene palačinke sa bananom i ovsenim pahuljicama, mekane, vazdušaste i sunđeraste, poslužene u zavisnosti od raspoloženja, ali je ono uglavnom dobro u njihovom prisustvu! :)

Kao što sam pomenula u prethodnom postu, želim sa vama da podijelim neke od recepata koji su dio stalne (ili makar česte) postavke u mojoj kuhinji. Većinu tih jela karakteriše ono "ma to je previše obično" ili "ma fotkaću jednom, pošto to ionako stalno pravim", što se sve ne dogodi dok prava odluka ne padne. :) Pa, pošto je meni doručak često najdraži obrok, da krenemo od jednog takvog.

Američke palačinke sa bananom

Ove debeljuškaste palačinkice od banane predstavljaju vjerovatno najdivniji doručak koji mogu zamisliti (dobro sad, jedan od!) - od kad odlučite da ih pravite, dok sjednete za sto prođe pola sata.

Možete ih jesti čak i same, kao i uz omiljeni namaz, preliv, voće ili prosto, iskoristite neki od predloga koje sam napisala u dijelu sa receptom. Tu su neke od tipičnih kombinacija koje se pojavljuju kod nas izjutra, a naročito vikendom, kad želimo da proslavimo tu jutarnju lijenost uz šolju kafe i takav obrok.

Ako uz sve to imamo sreće da bude svijetao i sunčan dan, pa nam se još pridruži i Jack Johnson sa svojom simpa ležernom pjesmicom "Banana Pancakes"! Teško da mogu zamisliti bolji početak dana! Slažete se?!

Američke palačinke sa bananom uz grčki jogurt, med i orahe

Shvatili ste da se radi o drugačijem tipu palačinki od klasičnih, da tako kažem. Za razliku od tankih, lako savitljivih listova tijesta, ove su više kao kolačići iz tiganja - "pancakes", što im samo ime kaže! Dakle, radi se o pomalo sunđerastim, debljim i mekanim jastučićima koji sadrže i prašak za pecivo koji pomaže da one dobiju takvu teksturu.

Međutim, pancakes sa bananama su po meni nešto treće! Najsličnije američkim običnim palačinkama, ali možete ih predstaviti kao savršeno zdravu i zasitu varijantu za doručak, naravno, u zavisnosti i od toga sa čim ih jedete. Banana će ovdje dati lijep pozadinski voćni ukus, ali će i zasladiti tijesto tako da gotove palačinke praktično možete jesti same.

Palačinke sa bananom, ovsenim pahuljicama i cimetom

Osim toga, umjesto klasično bijelog brašna, ovdje ćemo koristiti ovsene pahuljice i neko integralno brašno - ja obično koristim heljdino jer volimo taj ukus, ali možete ga zamijeniti bilo kojim koje imate i volite. Takođe, potrebna je minimalna količina ulja koje se dodaje u samo tijesto (koristite zdravije verzije poput maslinovog ili kokosovog), kao i zaista minimalna količina za prženje ili pečenje, ne znam šta bi ovdje bila prava riječ.

Napisala sam da je za pripremu potrebno 10 minuta da pretjeram sa manje, ali po mojim mjerenjima 5 minuta se bolje uklapa! Dakle, duže će trajati čitanje recepta nego mućenje palačinki! Nemojte da vas uplaši dužina recepta - samo prvi dio sastojaka i pripreme vam je potreban, ostalo su samo moji predlozi za služenje i sitne napomene. Pročitajte jednom čitav postupak, čisto da biste znali šta da očekujete, a vjerovatno vam ubuduće neće biti potrebno.

Pancakes sa sirom, voćnim prelivom i chia semenkama

Za potpun doživljaj, kad umutite palačinke, prestane sva buka od multipraktika i krene prženje, uključite ovu presimpatičnu pjesmicu (Jack Johnson - "Banana pancakes") i plešite u ritmu dok okrećete već mirisne jastučiće! :)

Kad završite, skuvajte kafu (ako imate klince zagrijte mlijeko ili napravite neko čokoladno), stavite na sto što šarenije tanjire i salvete, još tople palačinke i sve dodatke koje imate u planu. Pozovite porodicu (ili uživajte u svom! trenutku), kliknite da zasvira "Banana Pancakes" još jednom i uživajte u jutru, mirisu, ukusu i atmosferi! Znam da zvuči bajkovito, ali ponekad je i izvodljivo!

Ne zaboravite da mi javite utiske! ;)

Recept

Američke palačinke sa bananom i ovsenim pahuljicama

Palačinke sa bananom bez glutena i bez šećera Mekane i vazdušaste palačinkice sa banananom, ovsenim pahuljica i integralnim brašnom. Gotove za čas i savršen doručak za lijena nedeljna jutra!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme prženja: 20'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • količina za 12-15 palačinki (40-45g)

Sastojci

za palačinke
  • 80g ovsenih pahuljica
  • 70g heljdinog brašna (ili drugog po izboru)
  • prstohvat soli
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice cimeta
  • 160-180g zrele banane (2 male ili 1.5 srednje veličine)
  • kašika maslinovog ili otopljenog kokosovog ulja (10g)
  • 2dl mlijeka (ili biljnog "mlijeka" - bademovog, sojinog, pirinčanog...)
  • 2 jaja
  • pola kašičice ekstrakta vanile ili sjemenke iz polovine šipke vanile (proizvoljno, ali odlično!)
  • kašičica ulja za prženje
proizvoljni dodaci (izaberite jedan, ali nije neophodno)*
  • 20g maka (moj favorit!)
  • 20g sitnog kokosa
  • 30g mljevenih badema, lješnika ili oraha
predlozi za služenje

Postupak

  1. U sjeckalicu ili multipraktik ubacite ovsene pahuljice, brašno (najčešće koristim heljdino, ali je prilično sitno i svijetlo, tako da se nemojte čuditi zašto palačinke ne izgledaju "integralno"), prašak za pecivo, so, cimet i na kratko izmiksajte samo dok se pahuljice djelimično ne usitne. Prebacite tu suvu smjesu u činiju.
  2. Sad ubacite u sjeckalicu banane i na kratko ih izmutite. Dodajte jaja, ulje, mlijeko i vanilu, i mutite dok se sve ne spoji i zapjeni (oko 30 sekundi).
  3. Tečnu smjesu dodajte suvoj i samo na kratko ručnom mutilicom izmiješajte dok se ne spoje sastojci. Ako možda dodajete nešto od dodataka (mak, kokos ili orašaste plodove), sad je vrijeme da ih lagano umiješate.
  4. Zagrijte teflonski tiganj na srednjoj vatri, nakapajte malo ulja, kutlačicom sipajte smjesu i pustite da se sama razlije. Da bi mi sve bile manje-više iste veličine, koristim mjericu od 0.5dl i njome sipam, a u velikom tiganju za palačinke mi staju po tri. Ako želite, možete peći i veće palačinke, u manjem tiganju po jednu. Sačekajte da se pojave mjehurići, pa i da popucaju (oko 2 minuta), okrenite i pržite još minut. Prebrišite papirnim ubrusom tiganj da ulje ne bi počelo da gori, dodajte ponovo par kapljica ulja, i nastavite prženje dok ne potrošite smjesu. Krenite od srednje temperature, a zatim prilagodite - ako vidite da sa donje strane počnu brzo da gore, smanjite (na mom šporetu je maksimum 9, a dok ih pečem "balansiram" između 7 i 6).
Predlozi za služenje
  1. Palačinke služite tople ili na sobnoj temperaturi. Fantastične su u oba slučaja, mekane, vazdušaste i pjenaste, najbolje kad su svježe, ali odlične i narednog dana blago podgrijane. Možete ih jesti onako same ili ih jednostavno poslužiti uz med, javorov sirup, šećer u prahu ili džem (bolje neki kiselkastiji od bobičastog voća). Takođe, klincima bi se vjerovatno najviše dopale uz neki slatki namaz poput kupovnih čoko-lješnik i ostalih varijanti, ali da bismo ovim zdravim palačinkicama našli prave drugare, predlažem da isprobate recept za moju domaću Nutellu ili karamel namaz od badema sa cimetom.
  2. Pošto je sad ljeto, iskoristite priliku i poslužite ih uz divno svježe sezonsko voće - kajsije, breskve, jagode, trešnje, maline, smokve... Kad bobičasto voće nije u sezoni, možete koristiti mrznuto i na kratko ga prokuvati sa malčice meda ili šećera i koristiti kao neki instant džem.
  3. Ove palačinke se sjajno uklapaju i uz mliječne ukuse poput grčkog jogurta, pavlake/vrhnja ili svježeg sira. Prelijte medom, dodajte krupno nasjeckane orašaste plodove ili sjemenke, narežite malo voća i dobili ste doručak iz restorana! ;)
  4. Da ne dužim više, možete ih poslužiti na hiljadu i jedan način, praktično kao i naše tanke palačinke, samo što ove imaju same po sebi više ukusa, zdravija su varijanta jer sadrže ovsene pahuljice i integralno brašno, u njima nema šećera osim voćnog, a prirodno su slatke toliko da želite manje slatkog topinga za služenje. Mogućnosti su neograničene, igrajte se!

Napomene

  • Pomenula sam da možete ubaciti i neke dodatke po želji. Savjetujem da ih makar jednom napravite u osnovnoj verziji da biste vidjeli kako one zapravo treba da izgledaju, a kasnije pustite mašti na volju i računajte koliko bi vam čega odgovaralo da dodate. Po onome što sam zaključila, navedene količine maka, orašastih plodova ili kokosa, neće promijeniti teksturu (i dalje će ostati vazdušaste i vlažne), ali ako dodate duplo više kokosa, razlika je osjetna - makar meni. Osim toga, možete dodati neke začine koje volite, možda čak i sjeckanu čokoladu, kakao prah, rogač...
  • Za verziju bez glutena, vodite računa o izboru brašna (heljdino je odlično), kao i o izboru pahuljica. Ovsene pahuljice prirodno ne bi trebalo da imaju gluten (ili neku veoma malu količinu), ali ako je potrebno da budete sasvim sigurni, potražite pakovanja na kojima je to naznačeno. Ako imate ovseno brašno, možete koristiti njega umjesto ovsenih pahuljica i u tom slučaju ne morate koristiti multipraktik. Ispasirajte bananu viljuškom i sve ostalo umutite ručnom mutilicom.
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za palačinke u osnovnoj verziji (bez dodataka), sa heljdinim brašnom i kravljim mlijekom i uz dodatak ulja za prženje. Pošto palačinke obično nemaju istu težinu, ostaviću ovdje podatke samo za 100g jela.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g palačinki
  • energetska vrijednost: 190kcal
  • proteini: 7.4g
  • ukupno masti: 6g
  • ukupno ugljenih hidrata: 28.3g
Palačinke sa bananama i zobenim pahuljicama

Osim ovih palačinki sa bananom koje su ubjedljvo najčešće na našem stolu, često pravim i verziju sa jabukama ili sosom od jabuka, ili sa svježim sirom i dodacima. Na blogu možete pronaći još jednu verziju sa rikotom (ili drugim sličnim sirom) i borovnicama. Osim njih, bacite pogled na još neki od zanimljvih predloga za doručak, ko zna šta vas može inspirisati! ;)