Recept za krem čorbicu od brokolija i zeleniša, sa dodatkom sočiva i male količine pavlake. Fantastična je kao potpun obrok uz prepečen hljeb ili kao hranljivo toplo predjelo. U poslednje vrijeme kod nas makar jednom nedeljno na jelovniku! :)

Znam da ćete reći da na blogu odavno nije bilo recepata za "konkretna" jela. I stvarno nije! Često otkrijem nešto čime budem oduševljena, poradim na receptu dok ga ne dovedem do meni "savršene verzije" i jedva čekam da to podijelim sa vama. One uobičajene, prepoznatljive stvari u našoj kući, prosto ne stignu da osvanu ovdje. Govorim o onim jelima koja su nekako uvijek tu, ponavljajuća. One ideje koje želite da imate u rukavu, brzinska jela koji odaju utisak da ste se potrudili, ona koja možete napraviti danas za sjutra ili za par dana i služiti u različitim kombinacijama, jednostavne ideje za doručak, za užinu na poslu i slično.

Krem čorba od brokolija, spanaća i kejla

Nadam se da ću ih polako objavljivati u narednim mjesecima. Tu će se naći nekoliko čorbica, par recepata za vegetarijanske burgere ili ćufte, za ćuftice od bijele ribe, za moj pečeni krompir sa bijelim lukom, pečeni losos, nekoliko ideja za pripremu obrok-salata koje možete pripremiti i nositi sa sobom, pesto na nekoliko načina, paste, ideje za sendviče i nekoliko osnovnih recepata za jutarnje kaše od žitarica, za brzinske palačinkice sa bananom i slično... Eto, sad kad sam rekla, moraću i da napravim, a i postepeno ću ih uvezivati!

Ova čorbica je tek nedavno otkrivena, ali je postala jedna od najčešćih laganih večera-opcija kod nas. Naime, inspiraciju sam dobila zahvaljujući odličnom ručku u jednoj voljenoj kafeteriji. Jela sam jarko zelenu čorbu od brokolija i spanaća, posutu feta sirom i posluženu uz fantastičan hljeb od kiselog tijesta i čedar. Oduševljenje me je natjeralo da je odmah sjutradan napravim, naravno, po izmišljenom receptu. Nakon dva-tri dana sam je prvi put ponovila, a kasnije dosta često.

Da ne bude da očekujete bogznašta, radi se o jednoj običnoj povrćnoj krem supi, koja je zasita, blaga, a opet punijeg ukusa nego većina sličnih. Nije spektakularna, ali je svakako moj veliki favorit. Uostalom, javićete mi kad probate! ;)

Krem supa sa brokolijem, spanaćem i kejlom

Brokoli je glavni sastojak, a pored njega možete koristiti bilo koje lisnato zeleno povrće koje imate. Najviše mi se dopada varijanta sa spanaćem i kovrdžavim keljom (kejlom), ali možete koristiti samo jednu vrstu ili čak, probati u kombinaciji sa blitvom. Pošto čorbu obično služim uz grilovane sendviče, nama to predstavlja čitav obrok. Da bi bila hranljivija, kao dodatak koji reguliše gustinu, odabrala sam crveno, odnosno narandžasto sočivo/leću. Ukoliko niste navikli da koristite ovu super namirnicu ili je nemate u kući, možete je zamijeniti krompirom ili batatom (slatkim krompirom). Takođe, za posnu verziju, pavlaku zamijenite kokosovim mlijekom i biće odlična i punog ukusa.

Uzgred, ako neko u vašoj porodici ne voli zeleniš, kao što ste već shvatili, neće biti mnogo vajde da pokušavate sa ovim jelom! ;)

Recept

Čorba sa brokolijem i spanaćem

Čorba od brokolija, spanaća i kovrdžavog kelja Ukusna čorbica za ljubitelje zeleniša! Napravljena od brokolija i lisnatog zelenog povrća, uz dodatak sočiva i pavlake ili kokosovog mlijeka. Savršena kao lagan obrok ili ukusno i zasito toplo predjelo.
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme kuvanja: 30'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 5-6 posluženja

Sastojci

  • kašika maslinovog ulja (oko 10g)
  • manji crni luk (70-80g)
  • 2 čena bijelog luka
  • glavica brokolija (400-500g bez čvrstog donjeg dijela korijena)
  • 80g crvenog sočiva/leće ili jedan veći krompir*
  • 150g spanaća
  • 150g kejla/kovrdžavog kelja (ili ga zamijeniti spanaćem)*
  • 8dl-1l ključale vode ili povrćnog temeljca (supe)
  • 1dl pavlake/vrhnja za kuvanje ili kokosovog mlijeka za posnu verziju
  • so, biber
  • svježi korijander ili peršun (proizvoljno)
za posluživanje
  • feta, neki kiselkasti bijeli sir ili kisela pavlaka
  • kapljica-dvije maslinovog ulja

Postupak

  1. Crni i bijeli luk oljuštite i nasjeckajte. Brokoli operite, sklonite čvrsti drvenasti dio korijena - sa dna do cvjetova manje-više, prerežite glavicu na pola, skinite cvjetove, a korjenasti dio koji preostane, nasjeckajte na nešto sitnije komadiće. Kejl i spanać (ili samo spanać) operite i nasjeckajte na krupno. Stavite litar vode ili povrćnog temeljca da proključa u posebnoj šerpi ili električnom kuvalu za vodu.
  2. Propržite crni i bijeli luk na maslinovom ulju, dodajte prstohvat soli i povremeno promiješate dok luk ne pusti vodu i zacakli se, oko 3-4 minuta. Dodajte crveno sočivo, malo izmiješajte i dodajte brokoli. Ukoliko umjesto sočiva koristite krompir, samo ga nasjeckajte na sitne kockice da bi imao slično vrijeme kuvanja kao i brokoli. Prelijte ključalom vodom samo toliko dok ne prekrije brokoli, i to ne sasvim (ja obično stavim oko 8.5-9dl). Pustite da proključa ponovo, a zatim smanjite vatru, poklopite i pustite da se kuva 10-12 minuta, dok sočivo ne omekne i malčice počne da se raspada (ili krompir), ali brokoli i dalje treba da ostane čvrst, mada već skoro gotov.
  3. Dodajte so, a zatim ubacite i nasjeckan kejl. Uradite to iz više puta da bi stao u šerpu, izmiješajte, poklopite i nastavite sa kuvanjem još 4-5 minuta. Ako, pak, koristite samo spanać, ovaj korak preskočite i kuvajte čorbu par minuta duže.
  4. Dodajte spanać iz nekoliko puta dok ne uspijete sve da ubacite u šerpu i poklopite. Isključite ringlu i ostavite nekoliko minuta da se spanać skuva od pare i toplote čorbe. Izmiješajte, pustite da se samo nekoliko minuta još ohladi da ne biste naškodili blenderu. Blendirajte dok ne dobijete smjesu jednolično zelene boje, a zatim sve vratite u šerpu i na ringlu. Po potrebi, dodajte još malo vode i sačekajte da proključa (ja ne dodajem jer volim da je fino gusta). Sve vrijeme miješajući, lagano ulijte pavlaku za kuvanje (ili kokosovo mlijeko), a zatim i podesite ukus čorbe - so, biber, po želji sitno nasjeckan peršun ili korijander. Sklonite sa ringle i služite toplo uz izmrvljeni komadić feta sira u svakom tanjiru. Nakapajte malo maslinovog i po želji, pospite svježe mljevenim biberom.
  5. Najčešće ovu čorbu služim kao potpun obrok uz prepečen hljeb sa puterom ili još češće, uz grilovane sendviče sa mocarelom, paradajzom i bosiljkom, ili sa pestom od bosiljka i kozjim sirom ili mocarelom.

Napomene

  • Sočivo je divna namirnica, sadrži prilično proteina, a daje gustinu i zasitost čorbi. Pošto je najčešće spremam kao čitav obrok, onda to igra važnu ulogu. Crveno sočivo se kuva 10-15 munuta i sasvim se pretvori u kašu, tako da je savršeno za ovakav tip brzih jela. Ukoliko imate samo zeleno sočivo, njega morate kuvati duže, tako da najbolje da nakon što ga izmiješate sa lukom, nalijete malo ključalom vodom i pustite da se kuva 15-ak minuta prije nego što dodate ostale sastojke. Sočivo možete zamijeniti krompirom koji ste isjeckali na kockice, jer će i on zgusnuti čorbu, iako će biti nešto manje hranljiva.
  • Možete koristiti bilo kakvo zeleno lisnato povrće, jednu ili više vrsta. Meni se najviše dopada kombinacija kejla i spanaća i zbog toga sam je navela, ali možete koristiti samo spanać ili ga kombinovati sa blitvom. Ova čorba koju vidite na fotkicama je napravljena samo sa spanaćem, jer kejlu ni traga ni glasa ovih dana. :)
  • Za vegan ili posnu verziju čorbe, pavlaku zamijenite kokosovom mlijekom, izostavite sir za posipanje i samo istostirajte sjemenke bundeve i suncokreta sa malo soli i pospite po čorbi, uz nekoliko kapljica maslinovog ulja.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g čorbe
  • energetska vrijednost: ~58kcal
  • proteini: 3g
  • ukupno masti: 2.3g
  • ukupno ugljenih hidrata: 7.5g

    po porciji čorbe (oko 300g)
  • energetska vrijednost: 175kcal
  • proteini: 9g
  • ukupno masti: 7g
  • ukupno ugljenih hidrata: 22g
Krem supa sa brokolijem, spanaćem i kejlom

Na blogu možete pogledati recepte za još dvije zanimljive zelene čorbe. Obje su sasvim jednostavne i u nekom obliku sadrže sir. :)