Ako ste ljubitelj ovsene kaše, obožavaćete i ove pločice koje su napravljene od svega nekoliko sastojaka, pripadaju onom zdravom tipu poslastica i savršene su "za ponijeti"! Mada, čak i ako ne smatrate kaše savršenim doručkom, vjerujem da je šansa da vam se dopadnu i dalje ogromna! ;)

Prije tri godine (da budemo precizni, 2. avgusta), na blogu je objavljen prvi post. Od tad se promijenilo mnogo toga, ali ne i početna ideja i cilj njegovog postojanja. Zamišljen je kao virtuelni notes koji će sadržati recepte koje volim, koji oslikavaju moju kuhinju, moje stavove i saznanja o hrani. Kroz taj virtuelni notes, sve ovo vrijeme pokušavam da iskažem svoju neizmjernu ljubav (ili možda bolje opsesiju) prema dobroj hrani, da naglasim kako da dobijemo najviše od nekog jela, a da pri tom bude prilagodljivo i pogodno za različite uslove i prilike.

Zobene pločice sa bananom i kikirikijem

Nemam naviku da slijepo slijedim običaje, pa tako godišnjice i okrugle brojke obilježavam zalogajčićima koji imaju poseban značaj za mene.

Za prvi rođendan sam vas poslužila sasvim običnim grčkim jogurtom sa orasima i medom - poslastica koja za mene predstavlja potpun i uvijek poseban užitak - hladan, kremast i u tragovima kiselkast jogurt u čijem ukusu posebno uživamo kad mu suprotstavimo slatkoću meda, a sve upotpunimo hrskavim orašastim plodovima.

Za proslavu drugog rođendana sam vam pripremila sirovi cheesecake sa malinama, koji je oslikavao vrhunac moje faze "odvikavanja" ili da kažem "udaljavanja" od šećera i otkrića poslastica koje su nepečene, napravljenje od fantastičnih sastojaka poput orašastih plodova, voća i suvog voća - često su posne, bez glutena, prebogate divnim masnoćama, vitaminima i mineralima. Dakle, tada sam vas počastila pravom pravcatom tortom, koja je opet bila toliko drugačija od svega onoga što nazivamo tortama, da vas je vjerovatno ostavila sa izmiješanim osjećanjem radoznalosti i odbojnosti. Svakako, ako je niste probali, možda ne bi bilo loše da joj date šansu, jer vrijedi, vjerujte mi na riječ! :)

Ove godine vam poklanjam recept za sjajne, ali prilično obične ovsene pločice. Daleko od toga da bismo ih mogli zamisliti kao rođendansku tortu - nisu raznobojne, nisu sočne, a ni kremaste, čak su pomalo tmurne i izgledaju suvkasto. No, kod nas su toliko odomaćene i voljene, da ih skoro neizbježno imamo u frižideru ili zamrzivaču. Nadam se da ste dovoljno radoznali da čujete o kakvom se to jednostavnom, a osvajajućem receptu radi. ;)

Jednostavne ovsene štanglice sa kikirikijem

Prije nego što se posvetim samom receptu, željela bih da vam uputim nekoliko riječi zahvalnosti.

Uradila sam to već mnogo puta do sad, ali svi vi koji ste tu redovno ili povremeno navratite, činite me toliko srećnom i na neobičan način sigurnom, da ne mogu a da vam se beskrajno ne zahvaljujem na tome. Sve ovo vrijeme mi je značilo što ste bili tu, što ste pokazali dovoljno radoznalosti i povjerenja i što ste natjerali duboko uspavani dio mene da se probudi i otvori. Vaše riječi su mi mnogo puta prošaptale da je sve u redu kad se činilo da nije, da ono što se ponekad čini besmislenim ima smisla, da su stvari koje izgledaju daleko, zapravo na dohvatu ruke. Znam da sve ovo zvuči opšte i daleko, ali kroz male i konkretne stvari, pružili ste mi sve to.

Hvala vam na tome i da budem iskrena, ne znam šta vas ponekad navede da budete tako pozitivni, prijateljski nastrojeni i sa toliko dozom podrške, ali znajte da ste mi nabacili osmjeh na lice nebrojeno puta.

Zamagljenih očiju i punog srca, da vam kažem i riječ-dvije o pločicama i natjeram vas da ih koliko danas smutite. :)

Pločice sa zobenim pahuljicama i bananama

Recept sam pronašla u jednoj sjajnoj knjizi u kojoj je zapisan pod naslovom "kaša u obliku pločica" (porridge in a bar)! Osim po obliku i teksturi, neodoljivo podsjećaju na ovsenu kašu, i to neku bogatu, sa tvistom. Ima izraženo ovseni ukus, skoro više nego sama kaša, ali je i voćkasta zahvaljujući dodatku banane, pa uz sve još i hrskava zahvaljujući iznenađujućem ukusu prepečenog kikirikija (ako je oljušten, najbolje prepečen u tiganju!). Naravno, kikiriki možete zamijeniti orašastim plodovima po izboru, ili čak sjemenkama. Osim toga, potrebno vam je još suvo voće, neka masnoća i začini (moj favorit je kombinacija vanile i cimeta).

Kao vezivo i zaslađivač ćemo koristiti zrele banane. One tačkaste koje uvijek ostanu zaboravljene u činiji i obično ih niko u porodici ne voli. Baš takve su savršene za razne poslastice, palačinkice, smoothie, zdravi sladoled, mafine i naravno, za ove super brzinske pločice!

Zaista, samo spojite sve sastojke - brzo, lako i bez mnogo prljavih sudova - ubacite u pleh, sačekate pola sata da se ispeku, podijelite na pločice, umotate u papir za pečenje i nosite sa sobom gdje god da mrdnete - u školu, na fakultet, na posao, u šetnju...

Dakle, pločice su posne ukoliko ne koristite puter, bez glutena su - ako je važno, vodite računa da je to naznačeno na pakovanju!, bez dodatnog šećera su - dolazi isključivo od voća, a ukoliko morate izbjegavati orašaste plodove, koristite tostirane sjemenke! Veoma su podložne promjenama, pa ako vam se posebno dopadne neka kombinacija, nemojte me zaobići! Volim i ja da čujem dobre ideje! ;)

Recept

Ovsene pločice sa bananom i kikirikijem

prilagođen recept iz knige Blueberry, Urlika Holm
Zobene pločice sa bananom i kikirikijem Sjajne pločice od ovsenih pahuljica, zaslađene bananom i upotpunjene dodatkom tostiranih orašastih plodova i suvog voća. Jednostavne za pripremu, savršene za upakovati, ubaciti u torbu i nositi sa sobom kao užinu!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • količina za 14-16 pločica

Sastojci

  • 300g ovsenih pahuljica
  • 60g kokosovog ulja (putera ili ulja po izboru)
  • 2-3 zrele banane (300-330g)
  • 150-160g urmi/datula ili drugog voća (suve šljive, brusnice, smokve)*
  • 120g kikirikija ili orašastih plodova po izboru*
  • veći prstohvat morske soli
  • vanila, cimet, đumbir... (proizvoljni dodaci)

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C. Pleh dimenzija 20x30cm (može i malo manji) obložite papirom za pečenje koji ćete samo ovlaš premazati uljem da biste kasnije lakše sklonili smjesu.
  2. Omekšalo ili otopljeno kokosovo ulje (ili puter) dodajte pahuljicama. Izmiješajte i ostavite sa strane.
  3. Prepecite kikiriki u pećnici na 160°C na 10-15 minuta, ili ukoliko je oljušten, još bolje u suvom tiganju, na srednjoj vatri oko 5 minuta, uz često miješanje. Po meni je to savršen način da se intenzivira ukus, i to je ono kako često radim kad kikiriki ili indijske orahe dodajem salatama ili nekim drugim jelima. Ako koristite lješnike, bademe, orahe ili pekane, njih možete malo prepeći u pećnici, ali ih samo ostavite u prirodnom stanju. Nakon tostiranja, ostavite ih da se na kratko prohlade i krupno nasjeckajte.
  4. Viljuškom ispasirajte bananu. Urme očistite, ispasirajte ih viljuškom i dodajte banani. Ukoliko koristite sušene urme, onda ih ostavite u vodi 15-ak minuta da omekšaju. Naravno, možete koristiti i neku sjeckalicu.
  5. Dodajte vlažne sastojke pahuljicama, ubacite i na krupno nasjeckan kikiriki i prstohvat soli. Po želji, dodajte i neki začin poput vanile, cimeta, đumbira, kardamoma (vanila i cimet kod mene obično pobjeđuju). Izmiješajte viljuškom ili silikonskom spatulom i ubacite u pleh. Sve dobro poravnajte i malo pritisnite prstima. Pospite ovlaš ovsenim pahuljicama i pecite oko 25-30 minuta, dok ne budu divno mirisale, dok ne porumene i budu čvrste na dodir.
  6. Izvucite ih zajedno sa papirom iz pleha i ostavite da se ohlade. Narežite ih na pločice željene veličine (kod mene je to oko 4x9cm). Čuvajte u zatvorenoj kutiji dan-dva na sobnoj temperaturi ili u frižideru nedelju dana (ili malo duže). Savršena su užina za vani, tako da ih ja obično zasebno umotam u papir za pečenje, posložim u kutiju sa poklopcem i čuvam dok zatreba! ;)

Napomene

  • Koristite orašaste plodove koji su vam pri ruci. Moji favoriti su kikiriki i pekani. Kikiriki je jeftin i veoma ukusan izbor - potrebno ga je malo prepeći, jer sirov ima neutralan ukus. Osim toga, u postu o puteru od kikirikija sam već prilično pisala o njemu, pa bacite pogled zašto bi ga sve trebalo uključiti u ishranu. Pekan orasi su fantastični sami po sebi - prirodno karamelasti, nešto poput oraha, ali suptilnije i slađe - nije ih potrebno prethodno prepeći - često su nedostupni, ili su mnogo skupi, ali ako vam nekad budu pri ruci...
  • Ako želite da budete sigurni da ovsene pahuljice nemaju gluten, tražite pakovanja na kojima je to naznačeno ili odaberite neki drugi tip pahuljica.
  • Najčešće koristim svježe urme jer ih skoro uvijek imam u frižideru i volim njihov nedominantan, iako sladak ukus. Međutim, možete koristiti razne druge vrste sušenog voća - mekane suve šljive ili kombinacija brusnica i sjeckanih suvih kajsija ili suve smokve, sve su odlične zamjene. Iako su zrele banane obično sasvim dovoljan zaslađivač, ako ne koristite urme već drugo voće, predlažem da isprobate smjesu prije sipanja u pleh i po potrebi, dodate malo meda, javorovog sirupa, smeđeg šećera ili već nekog zaslađivača po izboru. Naravno, nemojte se zanijeti i pojesti pola smjese! ;)
  • Nutritivne vrijednosti koje sam navela se odnose na verziju pločica koja je navedena u receptu - samo sa ovsenim pahuljicama (mada možete koristiti i kombinaciju sa ražanim, ječmenim, pirovim, heljdinim...), kokosovim uljem i tostiranim kikirikijem. U zavisnosti od veličine i oblika pleha, dobićete različit broj i težinu pločica, tako da sam napisala vrijednosti na 100g, kao i po jednoj pločici težine 55-60g (računaću za 58g).

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 346kcal
  • proteini: 8.5g
  • ukupno masti: 15.8g
  • ukupno ugljenih hidrata: 46.7g

    po jednoj pločici (58g)
  • energetska vrijednost: 201kcal
  • proteini: 5g
  • ukupno masti: 9g
  • ukupno ugljenih hidrata: 27g

Ove pločice su zaista sjajna užina ili doručak koji možete nositi sa sobom. Po meni, veoma je korisno imati u rukavu par recepata za ovakav tip "grickalica" - energetski bogate, zdrave i zasite! Čokoladice i razne industrijske pločice su takođe veoma kalorične (često više od ovih), ali nemojte zaboraviti o kakvom tipu "kalorija" govorimo - neće vas zasititi, već će vas samo natjerati da ih želite još više, a neće ni učiniti mnogo toga dobrog za vaše zdravlje.

Pločice sa zobenim pahuljicama

Uz ovaj, predlažem vam da pogledate još par recepata koje imam na blogu za slične poslastice koje su veoma jednostavne za napraviti, dugo ih možete čuvati u frižideru i savršene su "za ponijeti".