Najjednostavniji način da spremite losos, ujedno jedno od mojih omiljenih jela već godinama - istovremeno lagano i intenzivno, zasito i veoma hranljivo. Ups, izvinite što recept (ili bolje da kažem ideju) nisam podijelila sa vama do sad! :)

Vjerujem da svi imate neka "ponavljajuća" jela, ona što svi vole, obična su i najčešće ih spremate jer nemate mnogo vremena ili volje da eksperimentišete, a uz to, znate da se niko od ukućana neće buniti. Poznato, jednostavno i ostavlja sve zadovoljnim.

Losos pečen u pećnici

Ovo je jedno od takvih kod nas, i to najčešće u kombinaciji sa pečenim krompirom i svježom salatom, kakvom god! I naravno, uvijek je važno da preostane za sendviče ili hladnu salatu sjutradan. Spremam ovo jelo često kad želim nešto toplo, hranljivo, intenzivno, a pri tom, možda nisam raspoložena da provedem puno vremena u kuhinji, ili prosto nemam vremena. Recimo, petak uveče je pravi dan za to, imate ostatke za vikend, večera je brzinska, ne uprljate mnogo sudova, a i sami imate utisak da ste se potrudili.

Odavno planiram da ovo jelo podijelim sa vama, uvijek kažem "fotkaću kad napravim ponovo" i tako prođu godine. Svakako, ovo je manje recept, a više predlog, možda instrukcija kako da spremite losos na običan, a istovremeno itekako zadovoljavajuć način.

E sad, ako me pitate kako bih najviše voljela da neko drugi spremi komade lososa za mene, rekla bih da želim da bude mariniran (mada, možda ne mora ni to), da bude grilovan ili ispržen na malčice ulja, na jačoj vatri, onako da se uhvati divna hrskava korica, a da iznutra ostane mekan i jedva skuvan. Ako kuvam ja, ubjedljivo najviše volim pečenu verziju! :)

Pečeni fileti lososa

Da se razumijemo, volim dobar zalogaj i spremna sam na prilagođavanje samo ukoliko nema loše posledice, ali volim i neisprskanu kuhinju koja ne miriše na ribu naredna dva dana! Ovako pečen losos je sasvim u skladu sa mojim shvatanjima, fantastičan je zalogaj, ne prlja kuhinju i ne umiriše čitavu kuću. Da dodam i da je gotov za 20 minuta (koje vi možete iskoristiti da pripremite salatu ili ostatak obroka), jede se odmah i može se poslužiti uz hiljadu i jedan prilog - napisala sam neke ideje u dijelu sa receptom.

Znam da ovo nije vrsta ribe koju ćete pronaći u svakoj radnji na ćošku (mislim na mrznutu verziju), ali čini mi se da se već može kupiti u većim supermarketima. Osim toga što je veoma ukusna, ova riba je fantastičnih hranljivih svojstava i ukoliko imate priliku, obavezno je uvedite u kućni jelovnik.

Pečeni losos, poslužen uz tabuli salatu i mliječni umak sa začinskim biljem

Losos je masna riba, prebogata zdravim omega-3 masnim kiselinama, odličan je izvor kvalitetnih bjelančevina i bogata je vitaminima (vitamin B12, vitamin E) i mineralima (selenijum, kalijum).

Omega-3 masne kiseline su esencijalne, što znači da ih naš organizam ne može sam napraviti, tako da ih moramo uzimati iz hrane. Povezane su sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja, neophodne su za ispravan razvoj i rast mišića i tkiva, za dobro funkcionisanje očiju, zglobova, efikasnost metabolizma i očuvanje kože. Naročito se ističe tip ovih kiselina prisutan u masnoj ribi i morskim algama (EPA i DHA). Osim lososa, dobar izvor su skuša, sardina, haringa ili svježa tuna.

Drugi tip omega-3 kiselina dolazi iz biljaka (alfa-linolenska kiselina, ALA), takođe fantastične i važne za funkcionisanje organizma, ali naše tijelo može samo zanemarljiv dio ovih kiselina pretvoriti u DHA i EPA. To znači da je važno da unosimo ovaj tip kiselina kroz lanene, chia ili konopljine sjemenke i orahe, ali to vam neće dati sve što vam je potrebno. Pokušajte da jedete masnu ribu ili alge, ili makar uzimajte riblje ulje kao suplement. Iako jedem ribu manje-više jednom nedeljno, kapsule kvalitetnog ribljeg ulja uzimam u najvećem dijelu godine (od jeseni do kasnog proljeća obično).

Dakle, sad kad sam vas ubijedila da je ovo jedno jako zdravo jelo, ostaje vam da makar jednom isprobate ovaj način pripreme, da se uvjerite kako je super ukusno, a onda samo da mi javite da je ovo postao klasik i kod vas. Recimo, petkom uveče?! :)

Recept

Losos iz pećnice

Fileti lososa pečeni u rerni Najjednostavniji način da pripremite losos! Potrebna vam je jedna činija, riba, so, malo ulja i začini po želji. Osim toga, potrebno je 20 minuta strpljenja, i uz neki lagani prilog ili salatu, obrok je na stolu! Bez mnogo muke, a prefinjen, ukusan i hranljiv obrok.
  • vrijeme pripreme: 5'
  • vrijeme pečenja: 15' (+ 5')
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za 4 osobe*

Sastojci

  • 4 fileta lososa (po 125g) ili jedan veći komad*
  • 1-1.5 kašika maslinovog ulja (10g)
  • 1/3 kašičice soli (2-3g), + pahuljice morske soli za posipanje, po potrebi
  • biber
  • začin po želji, proizvoljno*

Postupak

Losos
  1. Ukoliko koristite mrznuti losos, ostavite da se otopi u frižideru, ili ako žurite (što je vjerovatno slučaj), ostavite da se otopi u činiji hladne vode (oko 1-1.5h) ili u mikrotalasnoj pećnici, ali pazite da ne počne da se kuva sa krajeva.
  2. Zagrijte pećnicu na 200°C. Za pečenje obično koristim vatrostalnu posudu, jer se masnoća fino zapeče, bude njami da se pomaže hljebom, a pere se u mašini. Po želji, možete koristiti pleh obložen papirom za pečenje ili posude od livenog gvožđa (kao na fotografiji).
  3. U posudu stavite ulje, položite losos, pospite solju, biberom i nekim začinima po želji, i prstima pažljivo i ravnomjerno utrljajte začine u ulje da budu po cijeloj površini raspoređeni. Ovdje sam koristila samo dodatak dimljene paprike, a više predloga pogledajte u napomenama.
  4. Pecite losos 15-ak minuta, nemojte pustiti da u pećnici čeka dok ne postavite obrok - postaće suv, a ne lijepo sočan i rastresit. Odmah posudu pokrijte ovlaš al folijom na nekoliko minuta. Ako imate, pospite dodatno pahuljicama morske soli i služite odmah.
  5. Ako preostane, sjutradan samo na kratko zagrijte u pećnici ili mikrotalasnoj. Osim toga, odličan je za sendviče ili hladne salate. Kod nas se obavezno pravi u količini da preostane. :)
Ideje za služenje
  1. Uz losos se savršeno uklapa neki mliječni sos na bazi milerama, crème fraîche-a ili kisele pavlake/vrhnja. Dovoljno je da mliječnu osnovu izmiješate sa malo soli, nekoliko kapljica limuna, kašičicom maslinovog ulja i nekoliko kašika sitno nasjeckanog začinskog bilja. Mirođija je savršena u ovom slučaju (skandinavska varijanta), ali i peršun, korijander ili vlašac su odlični.
  2. Ovako spremljen pečeni krompir je bez konkurencije najčešći prilog u našoj kući. Zapravo, ta večera kod nas ima ime "losos i krompir", a podrazumijeva i dodatak svježe salate i/ili mliječnog krema sa začinskim biljem. Kad mi se ne kuva ili kad nemam mnogo vremena, spremam to - krompir se prokuva dok se ne zagrije pećnica i dok ne pripremim losos, zatim krompir polijem uljem i začinima, stavim da se peče i nakon 10-ak minuta, ubacim i losos. Za to vrijeme napravim salatu i sve je gotovo za bukvalno sat vremena. Naravno, ovako pripremljen losos možete poslužiti i uz kuvan ili pire-krompir, pečeni ili klasičan pomfrit i svježu salatu.
  3. Druga, osvježavajuća i ljetnja verzija koju mnogo volim je sa tabuli salatom - salatom od sjeckanog peršuna, sa dodatkom male količine bulgura, paradajza i mladog luka. Tabuli možete napraviti unaprijed i u tom slučaju je prije večere potrebno samo ispeći ribu i večera je na stolu za pola sata.
  4. Pečena bundeva je takođe odličan prilog, ali uz nju neizbježno služim i kiselkasti mliječni sos. Bundevu samo narežite na kriške, pospite uljem, solju i začinima po želji i pecite dok se blago ne karamelizuje i bude mekana. Slatki krompir ili batat je slična opcija, ali njega obično nasječem na prutiće i napravim kao "pečeni pomfrit". Takođe je obavezan kiselkasto-mliječni dodatak.
  5. To su neke moje omiljene verzije, ali integralni pirinač propržen na maslinovom ulju uz dodatak luka i svježih začina, ili izmiješan sa proprženim spanaćem sa bijelim lukom je odličan prilog. Umjesto pirinča, možete koristiti bulgur, kamut, kinou, proso, ječam i slično.
  6. Ako vam preostane dio lososa za sjutra, napravite sendviče koje možete uzeti sa sobom i jesti kao ručak na poslu. Recimo, kao podlogu možete iskoristiti mliječni sos koji sam gore pomenula, položite komadiće lososa i stavite samo list salate ili nekoliko kolutića paprike ili paradajza. To je jednostavna i odlična kombinacija. Ukoliko se zadesi da u frižideru imate ostatke nekog pečenog povrća - šargarepa, patlidžan, karfiol, paprike... ne moram ni da vam pričam kako će biti dobro! :)

Napomene

  • Gledajte na ovaj recept kao na opšte instrukcije kako da brzo i bez mnogo muke spremite losos. Pošto je ovo jedno od jela koje mi dođu kao spas u poslednji čas, obično u zamrzivaču imam već mrznute filete i uglavnom su ta pakovanja 4 x 125g, bez kože. Ovako možete peći i veći komad, a ukoliko ima kožu, položite parčad tako da koža bude sa donje strane. Naravno, ulje i začine dobro utrljajte po cijeloj površini. Moram napomenuti da koža neće biti savršeno hrskava kao kad biste losos spremali na plotni ili na kratko u tiganju, pa dovršili u pećnici, ali to je sasvim drugi recept, a ovdje sam htjela da vam dam ideju za nešto kad vam je potrebna večera u toku radne nedelje ili prosto, kad nemate vremena ili volje za kuvanje.
  • Začini i zanimljive kombinacije - ako želite da osjetite intenzivan ukus lososa, nešto jednostavno, a opet, dovoljno prefinjeno i zaokruženo, dovoljni su vam so i biber. Naročito, ako kad već poslužite ribu pospete odozgo malo divnih tankih pahuljica morske soli (ja obično koristim Maldon Sea Salt Flakes). Moja omiljena verzija je uz dodatak dimljene crvene paprike (kao na fotografijama) - losos dobije blago dimljen ukus, lijepu crvenkastu boju i ukoliko je posoljen kako treba, bude savršen čak i kad se jede hladan u sendvičima. Druga omiljena verzija je kurkuma, korijander i malčice kumina - ne zvuči ni najmanje logično, ali po meni je odlična. Za pomalo francusku verziju (makar ja imam takav osjećaj), odabrati sušeni timijan ili ruzmarin ili neku mješavinu, poput provansalske. I naravno, osim svega toga, možete ulje najprije izmiješati sa malo soja sosa, solju i limunovim sokom i onda to fino utrljati u filete i peći (u tom slučaju, ostavite da se pola sata marinira). Kao što vidite, sve je dozvoljeno, samo prilagodite svom ukusu i navikama. :)
  • Iako vam možda ne izgleda dovoljno, jedan file bi trebalo da bude dovoljno za jednu osobu, obično ćete služiti uz prilog ili salatu, a to je sasvim dovoljno bjelančevina za jedan obrok. Jedan gotov file će težiti nekoliko grama više od 100g.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 267kcal
  • proteini: 24.1g
  • ukupno masti: 18.3g
  • ukupno ugljenih hidrata: 0g
Kako napraviti pečeni losos

Osim ovako spremljenog lososa, ono što najčešće spremam su i dalje ćufte, objavljene prije nekog vremena na blogu. Praktično vam i nije potrebno skoro ništa više osim ribe, a obično njih napravim kad imam komad lososa koji ne izgleda lijepo ili kad hoću da napravim veću količinu i ostavim u frižideru za više dana ili u zamrzivaču za kasnije. Odlične, zbog korice koja se fino isprži na malčice ulja ili na suvom tiganju kad je riba fino masna, čak su malo intenzivnijeg ukusa od ovog klasičnog načina pripreme.