Skoro sasvim obične tanke palačinke - jednako brze i lake za napraviti, jednako tanke, savitljive i svijetle kao klasične na koje smo svi navikli. Moram pomenuti da su meni ukusnije, ali ono što je važno, sasvim sigurno su hranljivije i zasitije. Šta kažete, možda biste ih mogli napraviti za doručak uskoro?! :)

Tanke ovsene palačinke

Recept koji vam danas predstavljam trebalo je da se nađe na blogu još mnogo ranije, s obzirom na to da se u kod nas odomaćio još od ljeta. Razlog za to odlaganje što sam se tek nakon mnogo mnogo isprobavanja ubijedila da je nemoguće utvrditi savršeno precizne mjere.

Naravno, zapisala sam one najvjerovatnije, ali moraćete se malčice osloniti i na osjećaj. Obratite pažnju na to kako se smjesa razliva u tiganju, ako je spora, dodajte tečnost, ako je mnogo tečna, sačekajte koji minut. Trik je u tome. :)

Većina nas ima neki svoj recept za obične tanke palačinke. Moja verzija je da na dva jaja stavim oko 300g brašna i 600ml tečnosti, obično pola voda, pola mlijeko. Pošto obično ne pravim "bijelu" verziju, onda dotjerujem količinu u zavisnosti od toga koliko određeni tip brašna upija. Ne ulijem sve odjednom, dodajem postepeno, a često moram povećati i sveukupnu mjeru.

Palačinke sa ovsenim pahuljicama

Ovdje se ne morate držati baš toliko osjećaja :), radi se o sitnim varijacijama. Naime, zavisiće od nekoliko faktora, a to je najprije da li koristite ovseno brašno ili pahuljice i da li mutite ručno ili u blenderu. Osim toga, samo ovseno brašno se prilično razlikuje od proizvođača do proizvođača, što je čini mi se da je to slučaj i uopšte sa brašnom od cijelih žitarica, naročito bezglutenskih. Takođe, utiče i veličina jaja, kao i sam tip tečnosti koju koristite. Ovdje govorimo o nekih 100ml-120ml, ali ono što je zanimljivo je će palačinke postati nešto gušće stajanjem, pa čak i ako pretjerate, malo sačekajte i za pet minuta će biti kako treba.

Zobene bezglutenske palačinke

E sad, ono najvažnije! Zašto biste odabrali ove palačinke umjesto onih običnih koje se spremaju u skoro svakoj kući kod nas?

Paaa, zato što su zdravije, odnosno mnogo hranljivije i bolje za vas! Ukusne su, mekane i savitljive, možete ih jesti i u slatkoj i slanoj verziji, a osim toga što vam za prvi put mogu djelovati neobično, nema ni jednog razloga zašto njima ne biste zamijenili obične.

Bogatije su, napravljene su samo od ovsa, a na tu mjeru je potrebno više jaja nego za klasične (pa bi se mogle nazvati i proteinske). I ovseno brašno i pahuljice nastaju od cijelog zrna, tako da su svi hranljivi sastojci sačuvani, što apsolutno nije slučaj sa bijelim pšeničnim brašnom, koje je samo čista energija - ništa vlakna, bjelančevine, minerali ili vitamini.

Pisaću vam već o ovsu, ali ukratko da pomenem da se radi o sjajnoj žitarici koju bi svakako trebalo uvesti u svakodnevnu ishranu. Njen glavni "adut" su kvalitetni ugljeni hidrati, a naročito vlakna - rastvorljiva i nerastvorljiva u vodi. Zahvaljujući njima, ovas (ovsene pahuljice i ovas u svim oblicima gdje je žitarica prerađena u cjelini) je dobar za nas jer sporo i ravnomjerno podiže nivo šećera u krvi, utiče na snižavanje lošeg i ukupnog holesterola, a da ne pominjemo i to što nas duže drži sitim i sjajan je za probavu.

Da ponovim, predlažem da ih probate prije svega zato što su dobre, ali su i takođe ukusne i imaju sve karakteristike običnih palačinki, pa nemojte misliti da "zdravo", mora biti i dosadno i nedovoljno ukusno! ;)

Palačinke sa ovsenim brašnom

Ovas je prirodno bez glutena, pa bi se mogle nazvati i "bezglutenske ovsene palačinke". Međutim, ukoliko bolujete od celijakije ili imate netolenciju na gluten, obavezno kupite brašno ili pahuljice na kojima je naglašeno da ga ne sadrže. Radi se o tome da se ovas najčešće prerađuje na mjestima gdje i pšenica (ili raž ili ječam), pa uvijek postoji rizik da nije sasvim "čist".

Najbrži način da napravite ove palačinke, a da pri tom isprljate samo jednu činiju, je da sve ubacite i umutite ručnom mutilicom. U tom slučaju morate koristiti brašno. Ukoliko ga baš nema u radnjama gdje živite (provjerite radnje koje prodaju zdravu hranu), onda se bacite na pahuljice. Nemojte pokušavati da ih usitnite u nekoj sjeckalici, jer teško da ćete dobiti puderastu smjesu, a takve palačinke će biti zrnaste i ne mnogo privlačne. Rešenje je u blenderu (dakle, "sjeckalica" koja radi sa tečnom smjesom, ne multipraktik), svi sastojci se fino izmiksaju dok ne dobijete glatku smjesu. Iz nekog razloga, neophodno je dodati više tečnosti, a tako je i u slučaju da blendirate smjesu i kad koristite brašno. Pročitaćete već više ispod, a ne smijem propustiti da vas zamolim da mi javite utiske - i dobre i loše! :)

Mali dodatak! :) Dobila sam informaciju da se ovsene pahuljice mogu usitniti u mlinu za kafu, a pada mi na pamet da bi moglo i u onim starinskim mlinovima za šećer (da se pretvori u šećer u prahu). Ako imate nešto od toga, a nemate blender ili ne možete pronaći ovseno brašno, dajte im šansu. :)

Recept

Tanke palačinke od ovsenog brašna ili pahuljica

Palačinke od ovsenih pahuljica Veoma hranljive i ukusne bezglutenske palačinke. Napravljene su od ovsenog brašna ili pahuljica, tanke, savitljive i svijetle, sjajan su izbor za sladak ili slan doručak koji će vas dugo držati sitim!
  • vrijeme pripreme: 5'
  • vrijeme prženja: 35'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 20-ak palačinki

Sastojci

  • 3 jaja
  • 180g ovsenog brašna ili ovsenih pahuljica*
  • 450ml-550ml običnog ili biljnog "mlijeka" (ovseno, bademovo, pirinčano, sojino)*
  • veći prstohvat soli
  • pola kašičice vanile u prahu (proizvoljno)
  • kašika-dvije ulja za prženje (kokosovo, kikirikijevo, suncokretovo...)
predlozi za služenje

Postupak

Za palačinke sa ovsenim brašnom
  1. Stavite tiganj (ili dva, ako imate) da se zagrije na srednjoj temperaturi, dok vi ne umutite palačinke. Ja volim manje i tanke palačinke, pa koristim tiganj prečnika 24cm, i od srca predlažem da nabavite dva ako iole često pržite bilo kakav tip palačinki. Navedeno vrijeme prženja je ako koristite jedan.
  2. Pošto koristite brašno, onda krenite tako što odmjerite 450ml mlijeka, i od toga odvojite 50ml da dodate kasnije, po potrebi. Smjesa treba da bude nalik onoj za klasične palačinke, da se lijepo razliva i da ne bude gusta. Na početku će vjerovatno biti malo tečnija nego što biste očekivali, ali već nakon par minuta će se zgusnuti i takva treba da ostane do kraja. Stajanjem ima tendenciju da se malčice zgusne, što ćete primijetiti pošto će se malo sporije razlivati u tiganju, tako da dodavajte ostatak mlijeka po potrebi.
  3. Ručnom mutilicom umutite ovlaš jaja, dodajte prstohvat soli i vanilu (ako ćete ih služiti i u slanoj verziji, izostavite je). Dodajte nešto više od polovine mlijeka. Umutite ovlaš i dodajte prosijano ovseno brašno (obavezno prosijte da biste izbjegli grumuljice).
  4. Umutite mutilicom dok se sve fino ne spoji, a zatim dodajte preostalo mlijeko i izmiješajte (ne onih 50ml). Smjesa će vjerovatno u ovom stadijumu biti prilično tečna, ali to je ok, možete odmah pržiti.
  5. Ulje za prženje uspite u malecnu šoljicu i onda kašičicom odatle stavljajte po kapljicu-dvije u tiganj. Kutlačom uspite smjesu, recimo zahvatite pola veće kutlače i okrećite tiganj tako da se ravnomjerno rasporedi. Ako prva palačinka bude izgledala neobično, nekako providno i kao da joj dugo treba da se isprži, to je u redu, iz nekog razloga je često tako. Pojačajte vatru na srednje jaku i tako nastavite do kraja prženja (kod mene je to 5 od 6). Kad krene da se odvaja od ivica (tek tada!), okrenite je i sačekajte da bude gotova i sa druge strane. Prenesite u tanjir i tako nastavite.
  6. Osim prve, obično su gotove za manje od minuta sa jedne i svega 20-ak sekundi sa druge strane. Nemojte praviti deblje palačinke ako vam se učini da su pomalo suve i lomljive čim se isprže - samo ih slažite jednu na drugu i one će divno omeknuti i biti savršeno savitljive. U zavisnosti od tiganja, možda neće biti potrebe da stavljate ulje prije svake ture.
  7. Nakon nekoliko palačinki, primijetićete da se smjesa malo sporije razliva i tada je vrijeme da dodate i ono odvojeno mlijeko i promiješate. Smjesa ima tendenciju da se vremenom tek jedva primijetno zgusne, pa ako budete dugo pržili (umijesili ste veću dozu i pržite u jednom tiganju), možda ćete morati vremenom dodavati još po malo tečnosti.
  8. Služite još tople palačinke sa nadjevom po želji, ali su odlične i narednih dana, samo ih prekrijte plastičnom folijom i čuvajte u frižideru. Podgrijte prije jela u tiganju ili mikrotalasnoj pećnici.
Za palačinke sa ovsenim pahuljicama
  1. Za verziju sa ovsenim pahuljicama vam je potreban blender. Za najveći broj jela, ovsene pahuljice možete sami samljeti u sjeckalici i koristiti tamo gdje se navodi ovseno brašno, ali ovdje to prosto ne funkcioniše. Makar kod mene. Pokušala sam dobro da usitnim pahuljice (dugim miksanjem), ali su se i dalje osjećale i palačinke su zrnaste i zaista loše teksture. U blenderu će se savršeno izmiksati, zajedno sa ostalim sastojcima.
  2. U ovom slučaju je potrebno nešto više mlijeka, tako da možete krenuti već od 500ml, ostavite sa strane oko 50ml i kad sve umutite, u slučaju da tijesto već izgleda gusto, dodajte odmah još 50ml, a ono izdvojeno mlijeko dodavajte po potrebi kasnije.
  3. U blender ubacite dvije trećine mlijeka, zatim dodajte ovsene pahuljice, prstohvat soli, jaja i vanilu. Blendirajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Zatim uspite preostalu tečnost i na kratko izmiksajte.
  4. Pratite dalje postupak prženja koji sam iznad opisala, a pročitajte i preostali dio postupka, trebalo bi da sam obuhvatila sve tamo.

Napomene

  • Mlijeko - možete korititi obično kravlje mlijeko sa postotkom masnoće koja vam odgovara (kod mene je to obično polu-obrano). Isprobala sam palačinke sa ovsenim i bademovim "mlijekom", nezaslađenim i bez dodataka, ali sigurna sam da će funkcionisati sa bilo kojim koje vam je dostupno. Količina tečnosti takođe može varirati, u zavisnosti od veličine jaja, tipa brašna i slično. Obično koristim veća jaja (55-60g), a samo brašno može biti krupnije ili sitnije mljeveno, a nekad i prethodno tostirano. Testirala sam ovaj recept sa raznim vrstama, kao i u verziji sa pahuljicama i iako me je određivanje precizne mjere namučilo, za sad mi se čini da je ovo manje-više to. Kao što sam pomenula, stajanjem će smjesa postajati za nijansu gušća, tako da za svaki slučaj ostavite 50ml sa strane, makar dok ne utvrdite kako se vaši sastojci ponašaju.
  • Da biste dobili glatku teksturu u slučaju da koritite brašno, najbolje ga je prosijati direktno u činiju za mućenje. Ako se dogodi da se stvore grumuljice, možete umućenu smjesu procijediti kroz cjediljku i tako će sigurno biti savršeno glatke.
  • Ako ćete ih služiti u slanoj verziji (ili niste sigurni), izostavite vanilu i biće odlične i kad ih narednog dana "prevrnete" na tiganju na malčice putera i napunite slanim nadjevom. Preko polovine stavite neki topljiv sir (edamer, gauda, čedar...) i ako želite kuvanu šunku ili još neki dodatak. Preklopite i propržite na komadiću putera u zagrijanom tiganju, dok fino spolja ne postanu hrskave i dok se sir ne istopi. Možete podgrijavati po dvije odjednom. Služite uz svježu salatu.
  • Ovas ne sadrži gluten, pa ih to čini bezglutenskim palačinkama. Ukoliko imate netoleranciju, vodite računa da kupite pahuljice ili brašno na kojima stoji naznačeno da su bez glutena. Naime, u procesu prerade, može doći do kontaminacije jer se ovas prerađuje na istim mjestima kao i druge žitarice, prije svega, pšenica.

Nutritivne vrijednosti

    po komadu (oko 30g)
  • energetska vrijednost: 61kcal
  • proteini: 3g
  • ukupno masti: 2g
  • ukupno ugljenih hidrata: 7g

    na 100g
  • energetska vrijednost: 204kcal
  • proteini: 10.3g
  • ukupno masti: 7g
  • ukupno ugljenih hidrata: 22.6g
Tanke palačinke od zobenih pahuljica ili brašna

Pošto ove palačinke najčešće spremam za doručak (nekad ih napravim dan ranije da već imamo spremno), želim da vam predložim još par recepata za doručak koji uključuju ovsene pahuljice. Dugo će vas držati sitim i stvarno stvarno su njami! :)