Ovsene palačinke

Skoro sasvim obične tanke palačinke - jednako brze i lake za napraviti, jednako tanke, savitljive i svijetle kao klasične na koje smo svi navikli. Moram pomenuti da su meni ukusnije, ali ono što je važno, sasvim sigurno su hranljivije i zasitije. Šta kažete, možda biste ih mogli napraviti za doručak uskoro?! :)

Tanke ovsene palačinke

Recept koji vam danas predstavljam trebalo je da se nađe na blogu još mnogo ranije, s obzirom na to da se u kod nas odomaćio još od ljeta. Razlog za to odlaganje što sam se tek nakon mnogo mnogo isprobavanja ubijedila da je nemoguće utvrditi savršeno precizne mjere.

Naravno, zapisala sam one najvjerovatnije, ali moraćete se malčice osloniti i na osjećaj. Obratite pažnju na to kako se smjesa razliva u tiganju, ako je spora, dodajte tečnost, ako je mnogo tečna, sačekajte koji minut. Trik je u tome. :)

Većina nas ima neki svoj recept za obične tanke palačinke. Moja verzija je da na dva jaja stavim oko 300g brašna i 600ml tečnosti, obično pola voda, pola mlijeko. Pošto obično ne pravim "bijelu" verziju, onda dotjerujem količinu u zavisnosti od toga koliko određeni tip brašna upija. Ne ulijem sve odjednom, dodajem postepeno, a često moram povećati i sveukupnu mjeru.

Palačinke sa ovsenim pahuljicama

Ovdje se ne morate držati baš toliko osjećaja :), radi se o sitnim varijacijama. Naime, zavisiće od nekoliko faktora, a to je najprije da li koristite ovseno brašno ili pahuljice i da li mutite ručno ili u blenderu. Osim toga, samo ovseno brašno se prilično razlikuje od proizvođača do proizvođača, što je čini mi se da je to slučaj i uopšte sa brašnom od cijelih žitarica, naročito bezglutenskih. Takođe, utiče i veličina jaja, kao i sam tip tečnosti koju koristite. Ovdje govorimo o nekih 100ml-120ml, ali ono što je zanimljivo je će palačinke postati nešto gušće stajanjem, pa čak i ako pretjerate, malo sačekajte i za pet minuta će biti kako treba.

Zobene bezglutenske palačinke

E sad, ono najvažnije! Zašto biste odabrali ove palačinke umjesto onih običnih koje se spremaju u skoro svakoj kući kod nas?

Paaa, zato što su zdravije, odnosno mnogo hranljivije i bolje za vas! Ukusne su, mekane i savitljive, možete ih jesti i u slatkoj i slanoj verziji, a osim toga što vam za prvi put mogu djelovati neobično, nema ni jednog razloga zašto njima ne biste zamijenili obične.

Bogatije su, napravljene su samo od ovsa, a na tu mjeru je potrebno više jaja nego za klasične (pa bi se mogle nazvati i proteinske). I ovseno brašno i pahuljice nastaju od cijelog zrna, tako da su svi hranljivi sastojci sačuvani, što apsolutno nije slučaj sa bijelim pšeničnim brašnom, koje je samo čista energija - ništa vlakna, bjelančevine, minerali ili vitamini.

Pisaću vam već o ovsu, ali ukratko da pomenem da se radi o sjajnoj žitarici koju bi svakako trebalo uvesti u svakodnevnu ishranu. Njen glavni "adut" su kvalitetni ugljeni hidrati, a naročito vlakna - rastvorljiva i nerastvorljiva u vodi. Zahvaljujući njima, ovas (ovsene pahuljice i ovas u svim oblicima gdje je žitarica prerađena u cjelini) je dobar za nas jer sporo i ravnomjerno podiže nivo šećera u krvi, utiče na snižavanje lošeg i ukupnog holesterola, a da ne pominjemo i to što nas duže drži sitim i sjajan je za probavu.

Da ponovim, predlažem da ih probate prije svega zato što su dobre, ali su i takođe ukusne i imaju sve karakteristike običnih palačinki, pa nemojte misliti da "zdravo", mora biti i dosadno i nedovoljno ukusno! ;)

Palačinke sa ovsenim brašnom

Ovas je prirodno bez glutena, pa bi se mogle nazvati i "bezglutenske ovsene palačinke". Međutim, ukoliko bolujete od celijakije ili imate netolenciju na gluten, obavezno kupite brašno ili pahuljice na kojima je naglašeno da ga ne sadrže. Radi se o tome da se ovas najčešće prerađuje na mjestima gdje i pšenica (ili raž ili ječam), pa uvijek postoji rizik da nije sasvim "čist".

Najbrži način da napravite ove palačinke, a da pri tom isprljate samo jednu činiju, je da sve ubacite i umutite ručnom mutilicom. U tom slučaju morate koristiti brašno. Ukoliko ga baš nema u radnjama gdje živite (provjerite radnje koje prodaju zdravu hranu), onda se bacite na pahuljice. Nemojte pokušavati da ih usitnite u nekoj sjeckalici, jer teško da ćete dobiti puderastu smjesu, a takve palačinke će biti zrnaste i ne mnogo privlačne. Rešenje je u blenderu (dakle, "sjeckalica" koja radi sa tečnom smjesom, ne multipraktik), svi sastojci se fino izmiksaju dok ne dobijete glatku smjesu. Iz nekog razloga, neophodno je dodati više tečnosti, a tako je i u slučaju da blendirate smjesu i kad koristite brašno. Pročitaćete već više ispod, a ne smijem propustiti da vas zamolim da mi javite utiske - i dobre i loše! :)

Mali dodatak! :) Dobila sam informaciju da se ovsene pahuljice mogu usitniti u mlinu za kafu, a pada mi na pamet da bi moglo i u onim starinskim mlinovima za šećer (da se pretvori u šećer u prahu). Ako imate nešto od toga, a nemate blender ili ne možete pronaći ovseno brašno, dajte im šansu. :)

Recept

Tanke palačinke od ovsenog brašna ili pahuljica

Palačinke od ovsenih pahuljica Veoma hranljive i ukusne bezglutenske palačinke. Napravljene su od ovsenog brašna ili pahuljica, tanke, savitljive i svijetle, sjajan su izbor za sladak ili slan doručak koji će vas dugo držati sitim!
 • vrijeme pripreme: 5'
 • vrijeme prženja: 35'
 • ukupno vrijeme: 40'
 • količina za 20-ak palačinki

Sastojci

 • 3 jaja
 • 180g ovsenog brašna ili ovsenih pahuljica*
 • 450ml-550ml običnog ili biljnog "mlijeka" (ovseno, bademovo, pirinčano, sojino)*
 • veći prstohvat soli
 • pola kašičice vanile u prahu (proizvoljno)
 • kašika-dvije ulja za prženje (kokosovo, kikirikijevo, suncokretovo...)
predlozi za služenje

Postupak

Za palačinke sa ovsenim brašnom
 1. Stavite tiganj (ili dva, ako imate) da se zagrije na srednjoj temperaturi, dok vi ne umutite palačinke. Ja volim manje i tanke palačinke, pa koristim tiganj prečnika 24cm, i od srca predlažem da nabavite dva ako iole često pržite bilo kakav tip palačinki. Navedeno vrijeme prženja je ako koristite jedan.
 2. Pošto koristite brašno, onda krenite tako što odmjerite 450ml mlijeka, i od toga odvojite 50ml da dodate kasnije, po potrebi. Smjesa treba da bude nalik onoj za klasične palačinke, da se lijepo razliva i da ne bude gusta. Na početku će vjerovatno biti malo tečnija nego što biste očekivali, ali već nakon par minuta će se zgusnuti i takva treba da ostane do kraja. Stajanjem ima tendenciju da se malčice zgusne, što ćete primijetiti pošto će se malo sporije razlivati u tiganju, tako da dodavajte ostatak mlijeka po potrebi.
 3. Ručnom mutilicom umutite ovlaš jaja, dodajte prstohvat soli i vanilu (ako ćete ih služiti i u slanoj verziji, izostavite je). Dodajte nešto više od polovine mlijeka. Umutite ovlaš i dodajte prosijano ovseno brašno (obavezno prosijte da biste izbjegli grumuljice).
 4. Umutite mutilicom dok se sve fino ne spoji, a zatim dodajte preostalo mlijeko i izmiješajte (ne onih 50ml). Smjesa će vjerovatno u ovom stadijumu biti prilično tečna, ali to je ok, možete odmah pržiti.
 5. Ulje za prženje uspite u malecnu šoljicu i onda kašičicom odatle stavljajte po kapljicu-dvije u tiganj. Kutlačom uspite smjesu, recimo zahvatite pola veće kutlače i okrećite tiganj tako da se ravnomjerno rasporedi. Ako prva palačinka bude izgledala neobično, nekako providno i kao da joj dugo treba da se isprži, to je u redu, iz nekog razloga je često tako. Pojačajte vatru na srednje jaku i tako nastavite do kraja prženja (kod mene je to 5 od 6). Kad krene da se odvaja od ivica (tek tada!), okrenite je i sačekajte da bude gotova i sa druge strane. Prenesite u tanjir i tako nastavite.
 6. Osim prve, obično su gotove za manje od minuta sa jedne i svega 20-ak sekundi sa druge strane. Nemojte praviti deblje palačinke ako vam se učini da su pomalo suve i lomljive čim se isprže - samo ih slažite jednu na drugu i one će divno omeknuti i biti savršeno savitljive. U zavisnosti od tiganja, možda neće biti potrebe da stavljate ulje prije svake ture.
 7. Nakon nekoliko palačinki, primijetićete da se smjesa malo sporije razliva i tada je vrijeme da dodate i ono odvojeno mlijeko i promiješate. Smjesa ima tendenciju da se vremenom tek jedva primijetno zgusne, pa ako budete dugo pržili (umijesili ste veću dozu i pržite u jednom tiganju), možda ćete morati vremenom dodavati još po malo tečnosti.
 8. Služite još tople palačinke sa nadjevom po želji, ali su odlične i narednih dana, samo ih prekrijte plastičnom folijom i čuvajte u frižideru. Podgrijte prije jela u tiganju ili mikrotalasnoj pećnici.
Za palačinke sa ovsenim pahuljicama
 1. Za verziju sa ovsenim pahuljicama vam je potreban blender. Za najveći broj jela, ovsene pahuljice možete sami samljeti u sjeckalici i koristiti tamo gdje se navodi ovseno brašno, ali ovdje to prosto ne funkcioniše. Makar kod mene. Pokušala sam dobro da usitnim pahuljice (dugim miksanjem), ali su se i dalje osjećale i palačinke su zrnaste i zaista loše teksture. U blenderu će se savršeno izmiksati, zajedno sa ostalim sastojcima.
 2. U ovom slučaju je potrebno nešto više mlijeka, tako da možete krenuti već od 500ml, ostavite sa strane oko 50ml i kad sve umutite, u slučaju da tijesto već izgleda gusto, dodajte odmah još 50ml, a ono izdvojeno mlijeko dodavajte po potrebi kasnije.
 3. U blender ubacite dvije trećine mlijeka, zatim dodajte ovsene pahuljice, prstohvat soli, jaja i vanilu. Blendirajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Zatim uspite preostalu tečnost i na kratko izmiksajte.
 4. Pratite dalje postupak prženja koji sam iznad opisala, a pročitajte i preostali dio postupka, trebalo bi da sam obuhvatila sve tamo.

Napomene

 • Mlijeko - možete korititi obično kravlje mlijeko sa postotkom masnoće koja vam odgovara (kod mene je to obično polu-obrano). Isprobala sam palačinke sa ovsenim i bademovim "mlijekom", nezaslađenim i bez dodataka, ali sigurna sam da će funkcionisati sa bilo kojim koje vam je dostupno. Količina tečnosti takođe može varirati, u zavisnosti od veličine jaja, tipa brašna i slično. Obično koristim veća jaja (55-60g), a samo brašno može biti krupnije ili sitnije mljeveno, a nekad i prethodno tostirano. Testirala sam ovaj recept sa raznim vrstama, kao i u verziji sa pahuljicama i iako me je određivanje precizne mjere namučilo, za sad mi se čini da je ovo manje-više to. Kao što sam pomenula, stajanjem će smjesa postajati za nijansu gušća, tako da za svaki slučaj ostavite 50ml sa strane, makar dok ne utvrdite kako se vaši sastojci ponašaju.
 • Da biste dobili glatku teksturu u slučaju da koritite brašno, najbolje ga je prosijati direktno u činiju za mućenje. Ako se dogodi da se stvore grumuljice, možete umućenu smjesu procijediti kroz cjediljku i tako će sigurno biti savršeno glatke.
 • Ako ćete ih služiti u slanoj verziji (ili niste sigurni), izostavite vanilu i biće odlične i kad ih narednog dana "prevrnete" na tiganju na malčice putera i napunite slanim nadjevom. Preko polovine stavite neki topljiv sir (edamer, gauda, čedar...) i ako želite kuvanu šunku ili još neki dodatak. Preklopite i propržite na komadiću putera u zagrijanom tiganju, dok fino spolja ne postanu hrskave i dok se sir ne istopi. Možete podgrijavati po dvije odjednom. Služite uz svježu salatu.
 • Ovas ne sadrži gluten, pa ih to čini bezglutenskim palačinkama. Ukoliko imate netoleranciju, vodite računa da kupite pahuljice ili brašno na kojima stoji naznačeno da su bez glutena. Naime, u procesu prerade, može doći do kontaminacije jer se ovas prerađuje na istim mjestima kao i druge žitarice, prije svega, pšenica.

Nutritivne vrijednosti

  po komadu (oko 30g)
 • energetska vrijednost: 61kcal
 • proteini: 3g
 • ukupno masti: 2g
 • ukupno ugljenih hidrata: 7g

  na 100g
 • energetska vrijednost: 204kcal
 • proteini: 10.3g
 • ukupno masti: 7g
 • ukupno ugljenih hidrata: 22.6g
Tanke palačinke od zobenih pahuljica ili brašna

Pošto ove palačinke najčešće spremam za doručak (nekad ih napravim dan ranije da već imamo spremno), želim da vam predložim još par recepata za doručak koji uključuju ovsene pahuljice. Dugo će vas držati sitim i stvarno stvarno su njami! :)

Komentara: 19

 1. Odlična ideja. Tako rijetko radim palačinke ali ove bih baš mogla napraviti ja baš volim zob.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pošto voliš zob, ove su stvarno prave za tebe. :) Imam običaj da uvijek probam dio palačinke (ili pojedem cijelu) onako "samu", bez dodataka i za ove baš uvijek pomislim kako su intenzivno "ovsene/zobene". :)
   Doduše, to i nije slučaj kad imaju nadjev, tada su prilično neutralne, kao klasične palačinke.

   Izbriši
 2. Nije da nesto volim zob, ali se polako okrecem zdravim namirnicama pogotovo za dorucak i u desertima gdje secer smanjujem na pola.
  Isto tako mi se dopadaju jela koja mogu smuckati ranije i za ciju pripremu mi treba samo jedna posuda.
  Iz svih tih razloga mi se jako svidja vas recept.
  I ja vama cestitam Novu, zelim vam sve najbolje!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, draga Nives! <3
   Nekad pokušam da se sjetim kako sam došla dotle da baš volim ovsene pahuljice (i generalno ukus ovsa) i kako to da ih koristim bukvalno svakodnevno. Čini mi se da su samo počele često da se pojavljuju u receptima koji su mi bili privlačni i malo po malo... :) Možda se tako i Vama dogodi. ;)

   Izbriši
 3. Milice, bas juce bacim pogled na tvoj recept za ovsanu kasu (hladnu), koju sam jutros u slast pojela, kad ono recept za palacinke od ovsanih pahuljica ili brasna. Ovo cu sigurno da isprobam jednog (slbodonog) vikenda (nama su oba jutra vikenda ispunjena sportskim aktivnostima juniora). Za mene nema boljeg dorucka od ovsanih kasica, tople ili hladne. Onda sam mirna do rucka.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nedavno sam pravila plan recepata koji bi se morali ubrzo naći na blogu i shvatila sam da najveći broj njih uključuje ovsene pahuljice ili brašno. Na ovaj ili onaj način, dio su svakodnevnih obroka i izgleda da će ih biti sve više na blogu. :)
   U pravu si za kaše, dugo nas drže sitim i čini mi se da im je to jedna od najboljih osobina. :)

   Izbriši
 4. Draga Milice, javljam se prva da ostavim utiske :-) Juce sam pripremala tvoje palacinke i vec sam ih uvrstila u omiljene. Pekla sam ih u 2 tiganja, jedan keramicki, a drugi je obican teflonski i moram priznati da mi se vise dopadaju palacinke iz keramickog tiganja. Koristila sam 500 ml (470ml za pocetak + 30ml pri kraju pecenja) kokosovog mleka, a takodje sam i u testo dodala 2 kasike ulja. Jutros sam ih degustirala sa namazom od rogaca (iz bio prodavnice), a radujem se i sutrasnjem dorucku :-))) Hvala ti na fenomenalnom zdravom receptu koji je za svaku preporuku i koji sam vac prisvojila ;-)! Pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ej, baš baš si me obradovala! <3 Hvala ti što si javila utiske, a još više što su tako informativni (naročito ovo sa količinom mlijeka, jer ta stavka me uvijek zabrinjava) i inspirišući. :) Nisam probala sa kokosovim mlijekom, ali vjerujem da su tako još ukusnije i mirisnije. Probam, pa ću dopisati i to. E da, a vjerujem da i dodatak ulja čini da budu još mekše. Ma super si stvarno, hvala ti puuuuuno! <3 Uživaj!

   Izbriši
 5. Najbolji blog! :) odmah si u plan isprobavanja doručaka stavljam ove palačinkice i još dodatno sve ove zobene doručke. Obožavam zobene pahuljice :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Moram se još nadovezati da iznimno cijenim što na svakom receptu postoji i informacija o nutritivnim vrijednostima :)

   Izbriši
  2. Draga Irena! <3 <3
   Možda si do sad već isprobala palačinke i nadam se da su ti se dopale. Kod mene su pahuljice bukvalno svakog dana na jelovniku - često kao doručak, ali ih koristim i za peciva, poslastice i u poslednje vrijeme, kao vezivo za razne vrste ćufti i sličnih jela.
   Drago mi je da ti znače nutritivne vrijednosti. Nemam za ranije recepte i stalno zaboravim da sve izmjerim tačno, izračunam i dopišem.
   Puno pozdrava! <3

   Izbriši
  3. Draga Milice,
   ne samo da su isprobane, nego su isprobane već dva puta! I svidjele se ukućanima i sigurna sam da na našem meniju više neće biti običnih palačinki. Jako nam se sviđaju i što nam je super, poslije njih se nema onog osjećaja napuhnutosti. Mljac :) <3

   Izbriši
  4. Ej, ma divno! To su utisci! <3 <3

   Izbriši
 6. Dobro jutro i pozdrav iz Podgorice..
  Isproban recept i svi odusevljeni :))
  Moram reci da sam bila malo skepticna kad je ukus u pitanju ali su ukusnije od najukusnijih "obicnih" palacinki..
  Beskrajno sam zahvalana Bogu sto u ovim vremenima postoje altruisti poput Vas koji nas spasavaju ovako zdravim receptima a pri tom jednostavni i beskrajno precizni.. zato: H V A L A PUNO!!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga Dragana,
   divni utisci, hvala veliko na javljanju i svim ovim lijepim riječima koje me tjeraju da se crvenim. <3 Divni ste i hvala što ste uopšte poželjeli da se javite i pružite takvu podršku! Ogroman pozdrav Vam šaljem!

   Izbriši
 7. Evo i mene!��
  Od kada si nam napisala recept, ja samo ove i pravim!
  Muz je prevrtao ocima kad je cuo da pravim palacinke, a da nisu regularne, ali kada ih je probao, ostao je iznenadjen:' Pa ukusne su kao i ' prave'��
  Deca ih jedu i vole, jer su im ovsene pahuljice redovno na meniu.
  Hvala sto nam pomazes i obogacujes jelovnike!
  Pozdrav iz jos uvek zimskog Montreala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nađa draga, tako mi je drago što to čujem! Hvala ti puno na lijepim riječima, znaš da me raduje kad čujem za obogaćivanje jelovnika! <3
   Zar on uopšte sumnja u nas, u naš ukus i recepte! :D :D Drago mi je što su mu se dopale! ;) :*

   Izbriši
 8. Draga Milice, palačinke su fantastične! Ja sam samo dodala malo cimeta u smesu, ide mi fino uz ovsene pahuljice a obožavam kako kuća onda miriše dok se palačinke peku :) Inače sam sve radila po receptu i čak i oni kojima sam pravila klasične palačinke su probali i složili se da su jako ukusne. Sigurno ću ih peći ponovo, hvala ti na još jednom odličnom receptu!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hej, ma divni utisci! Drago mi je što su se svima dopale, a dodatak cimeta je super ideja! Ja često stavim vanilu, a sledeći put ću cimet! :) hvala ti! <3

   Izbriši