Recept za jednu svilenkastu kremastu čorbicu svijetle boje, intenzivnog i divno izbalansiranog ukusa. Napravljena je od povrća uz dodatak kisele pavlake koja joj daje potrebnu dozu kiselkastog i osvježavajućeg, a ukoliko ćete praviti posnu verziju, zamijenite je limunovim sokom i efekat će biti sličan! Jedno od najčešće spremanih jela kod nas ove zime, a to nije bez razloga! ;)

Krem čorba od karfiola, poriluka i celera

U poslednje vrijeme sam prorijedila objavljivanje novih recepata na blogu. Primjećujem da je sve više jela koja se često nađu u mom tanjiru, a nema im ni traga ni glasa na "Na tanjiru". Sve češće komentarišem za večerom kako baš "ovu čorbu" ili "ovako spremljen karfiol" vrtim već mjesecima, kako mi se mnogo dopada, a opet, kako nemam način da vas podsjetim na to koliko je dobro i da biste je mogli napraviti sjutra za večeru.

Ne znam da li ću to ispuniti, ali želim i planiram da makar nešto od toga podijelim sa vama što prije, bez mnogo objašnjavanja, bez dugih tekstova i mnogo fotografija. To će ubrzati rad na novim postovima, a vama će možda dati po neku novu ideju u kuhinji. Ne smijem ni da vam kažem šta vam sve dugujem, da se tako izrazim, a znate da tu mislim na stvari koje su me sasvim osvojile i uvijek iznova uživam u njima. Ne znači da su najbolje i najukusnije na svijetu. Ne znači čak ni da su generalno dobre. Znači samo da se meni mnogo dopadaju, da su sasvim sigurno hranljive, dobro izbalansirane i dobre za vas i da zaslužuju priliku da budu isprobane.

Čorba od karfiola sa prazilukom i celerom

Eto, da ne dužim dalje i da vas ne gnjavim svojim planovima, da odmah pređemo na jedan skroz jednostavan recept, za jednu prilično običnu povrćnu čorbu ili krem supu. Nikad ne znam u čemu je tačno razlika u nazivima, ali nisam se nikad dovoljno ni pozabavila time, pa... ;)

Kad smo kod njih, želim da pomenem da su tri "nove" čorbe veoma aktuelne kod nas ove zime. Ova koju danas dijelim sa vama, zatim još jedna kremasta sa prazilukom i čičokom i treća, inspirisana klasičnom italijanskom čorbom koja se služi sa komadićima hljeba, poznatu pod nazivom "Ribollita".

Prve dvije imaju mnogo sličnosti što se tiče ukusa, boje i sastojaka, ali su opet svaka posebne na svoj način. Zajednički sastojak im je praziluk, ali se u oba slučaja može zamijeniti običnim crnim lukom. Osim toga, imaju prijatnu i osvježavajuću kiselkastu notu koja dolazi od dodatka kisele pavlake ili limuna. Iako je čičoka, prevedeno sa engleskog "jerusalimska artičoka" (jerusalem artichoke), vjerovatno rijetka kod nas, mislim da će se i taj recept naći uskoro na blogu, pa makar da ga imate za jednom kad postane popularna. :)

Čorba od cvjetače, poriluka i celera

Kod ovog recepta želim da vas upozorim na samo jednu stvar. Molim vas, nemojte je dugo kuvati, a to se odnosi na sva jela sa karfiolom, brokolijem, prokeljom i sličnim "mirišljavim" povrćem! Sve ostalo je manje važno i lako se popravi. :) Možda ste i vi među onima koji ne vole ovo povrće ili možda imate djecu koja odbijaju da probaju nešto sa njim, jer ne miriše lijepo ili je zeleno. Ako ste u pitanju vi, pokušajte da ovo povrće pripremite tako da bude još čvrsto pod zubom, da se ne raskuva, da bude dinstano, brzo proprženo ili pečeno u rerni uz dodatak orašastih plodova ili sjemenki i možda nekog preliva. Ako su u pitanju djeca, napravite čorbe ili ćuftice ili pečeno povrće izmiješajte sa svježim, uz dodatak kuvanog ječma, bulgura, kratke tjestenine ili pirinča, lagano začinite i poslužite kao salatu. Samo izbacite prekuvavanje!

Uglavnom, vidjećete da sam napisala da od kad ubacite sve povrće, nalijete ključalom vodom i ponovo pustite da proključa, trebalo bi da kuvate na tihoj vatri 10 do najviše 15 minuta. Važno je da karfiol ostane praktično čvrst, tek skuvan ali čvrst - sve ćete izblendirati i nećete osjetiti ništa pod zubom, a čorba će biti divna, blagog i prijatnog ukusa. Ako zaboravite i pustite da kuva duže, čorba je sasvim drugačija, pretjerano karfiolasta u negativnom smislu, a to kažem iz ličnog iskustva. A i oni koji su malo komplikatori po pitanju povrća je sigurno neće jesti. :)

Poslužite kao toplo predjelo, a pošto je prilično zasita, isplanirajte da imate nakon toga neko laganije glavno jelo. Pošto je nama večera glavni obrok, najčešće je kuvam kao glavno jelo i služim uz prepečen hljeb sa puterom i nekim finim sirom, ili napravim prepečene sendviče sa pestom i mocarelom.

Recept

Čorba od karfiola, praziluka i celera

Čorba od karfiola, praziluka i celera Kremasta čorba od karfiola i praziluka, uz zanimljiv, istovremeno intenzivan i osvježavajuć ukus celera i prijatnu kiselkastu notu koja dolazi od kisele pavlake ili milerama. Čorbica je zasita, svilenkaste teksture i super ukusna. :)
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme kuvanja: 30'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • količina za 5-6 osoba

Sastojci

za čorbu
  • 2 ravne kašike ulja (15g)
  • bijeli i svijetli dio listova praziluka (220-240g)
  • 1/3 srednjeg korijena celera (120-140g)*
  • karfiol srednje veličine oko 800-900g (600-700g očišćenog)
  • kašičica soli (4-5g)
  • 8dl-1l vode ili pilećeg/povrćnog temeljca
  • 200g kisele pavlake ili milerama
  • biber, po ukusu
za služenje (proizvoljno)
  • maslinovo ulje
  • prepečene kockice hljeba
  • proprženi karfiol sa bijelim lukom*

Postupak

Čorba
  1. Operite i nasjeckajte praziluk na krupne komade. Očistite i korijen celera i nasjeckajte na sitnije kocke. Stavite litar vode ili temeljca da proključa u kuvalu za vodu ili na ringli.
  2. Dodajte ulje u šerpu i uključite na srednje tihu vatru. Dodajte praziluk i prstohvat soli i pržite 10-ak minuta uz povremeno miješanje, dok sasvim ne omekne i postane pomalo staklast.
  3. Za to vrijeme operite karfiol, sklonite spoljašnje listove i čvrsti donji dio korjena. Ukoliko planirate da služite čorbu dekorisanu proprženim karfiolom (opisaću postupak na dnu teksta), onda odmah sklonite sa strane jednu petinu ili šestinu. Preostalo podijelite na cvjetove, a korijenasti dio nasjeckajte sitnije.
  4. Praziluku dodajte najprije celer i izmiješajte. Dodajte i karfiol, kašičicu soli i prelijte ključalom tečnošću. Obično krenem od 8dl, tako da i ne prekrije karfiol. Tako će se bolje izblendirati, a osim toga, volim kad su čorbe guste. Po potrebi, možete nakon blendiranja dotjerati gustinu.
  5. Pustite da proključa na jačoj vatri, a zatim je smanjite na srednje tihu, poklopite i ostavite da se krčka 10-13 minuta (najviše 15 minuta). Znam da može zvučati da je to kratko, ali nije. Celer će se skuvati, a brokoli neće previše omekšati i početi da miriše neprijatno (kupusasto). Sklonite sa ringle i otklopite da se prohladi - ako sipate sasvim vrelo u blender, staklena posuda može napući.
  6. Izblendirajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite na ringlu i po želji dodajte još malo tečnosti.
  7. Dodajte kiselu pavlaku i ručnom mutilicom izmiješajte da se sve fino spoji. Probajte, dodajte biber i po potrebi so ili možda još malo pavlake. Ako želite, možete dodati i neke začinske biljke poput svježeg peršuna ili korijandera, a mala količina sušene mente će dati jednu simpatičnu osvježavajuću notu. Probala sam te verzije i dopadaju mi se, ali najčešće čorbu ostavim baš u ovom osnovnom obliku.
  8. Čorbu služite odmah, ali će se odlično održati i za naredna dva dana ako je čuvate u dobro zatvorenoj tegli u frižideru. Može biti zasito toplo predjelo, ali je obično služim uz prepečen hljeb sa parčićima sira ili uz grilovane sendviče sa mocarelom i pestom ili nečim sličnim. Prilično je zasita i uz taj dodatak, predstavlja sjajnu večeru. Možete samo nakapati nekoliko kapljica maslinovog ulja preko i po želji, dodati neke svježe začinske biljke. Osim toga, odličan dodatak su prepečene kockice hljeba ili ako vam nije dosadno, poslužite uz kašiku-dvije kafiola zamirisanog bijelim lukom.
Proprženi karfiol
  1. Zagrijte tiganj na srednje jakoj vatri, a za to vrijeme nasjeckajte karfiol tako što svaki cvjetić podijelite na nekoliko režnjeva.
  2. U tiganj stavite kašičicu ulja, i položite komade karfiola. Ovlaš posolite i ostavite da se prži dok karfiol ne požuti odozdo. Okrenite režnjeve, a zatim dodajte još kašičicu ulja, sitno nasjeckan čen bijelog luka i pržite još par minuta. Pobiberite i po potrebi, još malo posolite.

Napomene

  • Ako nemate mogućnost da kupite korijen celera ili ako ne volite njegov specifičan ukus, naravno, možete ga izostaviti ili zamijeniti jednom glavicom komorača ili stabljikama celera (hrskavim zelenim). Celer daje veoma specifičan ukus čorbi i odlično se uklapa sa karfiolom i kiselom pavlakom.
  • Da bi čorba bila veganska i posna, bez namirnica životinjskog porijekla, koristite vodu ili povrćni temeljac i izostavite pavlaku, ali obavezno dodajte nešto kiselkasto radi izbalansiranog ukusa. Ja bih zasigurno koristila svježe ocijeđen limunov sok, a da bi dobila kremastu teksturu, dodala bih i šaku indijskih oraha koje ste ostavili u vodi na nekoliko sati. Ako nemate vremena, funkcionisaće i da orahe potopite u vrućoj vodi na pola sata, samo da malo omeknu i bolje se izmiksaju. Naravno, to je sasvim proizvoljan dodatak, ali limun ili neko sirće su neizostavni! :)

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 54kcal
  • proteini: 1.3g
  • ukupno masti: 3.5g
  • ukupno ugljenih hidrata: 5g

    po porciji (oko 300g)
  • energetska vrijednost: 162kcal
  • proteini: 4g
  • ukupno masti: 10.g
  • ukupno ugljenih hidrata: 15g
Čorba od karfiola, praziluka i celera

Ako ste poput mene i volite kremaste povrćne čorbice, evo još nekoliko ideja: