Recept za prekonoćnu ovsenu kašu čokoladnog ukusa, zahvaljujući dodatku kakao praha i zaslađivača u obliku urmi ili banane. Zasit i veoma hranljiv doručak koji možete pripremiti uveče i ujutro vas već čeka u frižideru!

Prekonoćna ovsena kaša sa kakao prahom

Nedavno sam postavila recept za domaće biljno "mlijeko" koje je divno, kremasto, slatkasto i osvježavajuće. Radi se o napitku na bazi kokosa i pečenih lješnika, a podrazumijeva potapanje sastojaka u vodi preko noći, zatim blendiranje sa svježom vodom i cijeđenje. Ako sam vas ubijedila da ga napravite, pomislila sam da možda želite i neku novu ideju kako da ga iskorisite. Po meni, teško da može biti nešto bolje od hladne ovsene kaše sa raznoraznim dodacima. Ok, možda toplo čokoladno mlijeko, ali o tome drugi put!

Već sam pisala o prekonoćnim pahuljicama i ovo je samo još jedna varijanta manje-više istog recepta. Zapravo, ukoliko se držite odnosa pahuljica i tečnosti, a zatim se igrate ostalim sastojcima kako biste zadržali sličan nutritivni profil obroka, sve ovi konkretni "recepti" su, u stvari, samo predlozi za kombinacije koje volim.

Prekonoćne ovsene ili zobene pahuljice su jedan od najbržih, najzdravijih i najzasitijih tipova doručka koji možete imati. Ima tu raznoraznih ostalih odličnih ideja - recimo omlet sa povrćem/sirom i svježa salata, dobar prepečen hljeb sa puterom od orašastih plodova, voćem i sjemenkama, raznorazni tipovi kuvanih i hladnih kaša na bazi žitarica ili pseudožitarica (heljda, kinoa, proso) i tako dalje i tako dalje.

Ono što ga izdvaja od svih njih je to što sve ubacite u činiju, izmiješate, prespete u teglicu i ubacite u frižider do jutra. Kad se probudite, čega vas gotov obrok, koji samo zgrabite i jedete odmah ili nosite sa sobom "za kasnije"!

Prekonoćne ovsene pahuljice poslužene sa kuvanim borovnicama i granolom

Ako pravite ovu varijatu sa kakao prahom, dobijete nešto čokoladnog ukusa, pa se možete osjetiti kao da jedete dezert za doručak! :)

Kao što sam pomenula, osnova je u pahuljicama i tečnosti, u mom slučaju, u odnosu 1:3. Krenite od toga, pa prilagodite da kaša bude tečnija ili gušća, kako vam se više dopada. Zaslađivač je proizvoljan, ali meni obično neophodan. Koristim bananu ili svježe urme, ali mala količina meda ili javorovog sirupa će obaviti stvar.

Prekonoćne zobene pahuljice sa kakaom

Same ovsene/zobene pahuljice su fantastičan namirnica, odlična su osnova za hranljiv doručak koji će vas dugo držati sitim. Za jednu žitaricu, sadrže prilično bjelančevina, prepune su rastvorljivih i nerastvoriljivih vlakana u vodi i generalno, dobar su izvor kvalitetnih ugljenih hidrata. Zbog takvog sastava, ovsene pahuljice sporo i ravnomjerno podižu nivo šećera u krvi, snižavaju loš i ukupan holesterol, fantastične su za probavu i dugo nas drže sitim.

Ukoliko vam je to važno, prirodno su bez glutena, ali ukoliko imate netoleranciju, trebalo bi da kupujete pakovanja na kojima piše da ne sadrže gluten. Naime, prilikom prerade, ovas može doći u kontakt sa drugim žitaricama (pšenica, raž, ječam) i zbog toga postoji uvijek rizik da postoji mala količina glutena.

Ovsene pahuljice sa mlijekom, kakao prahom i urmama

Da biste napravili zasit i dovoljno hranljiv obrok, ne morate dodavati nikakav superprah ili neke skupe namirnice, ali želite nešto što će dodati vitamine i minerale, bjelančevine i zdrave masnoće i samim tim će obrok biti potpuniji i zasitiji. Sjemenke, orašasti plodovi, kokosov puter ili ulje, bobičasto voće poput borovnica, malina, goji bobica i slično, sve će to savršeno upotpuniti obrok.

Recept

Čokoladne prekonoćne pahuljice

Prekonoćne ovsene pahuljice sa kakaom Ukusna, zasita i veoma hranljiva prekonoćna ovsena/zobena kaša čokoladnog ukusa, napravljena od svega nekoliko sastojaka i za svega nekoliko minuta. Napravite je uveče i ujutro vas čeka gotov doručak!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • ukupno vrijeme: 10'
  • količina za 1 porciju

Sastojci

  • 50g ovsenih pahuljica*
  • kašika kakao praha (6g)
  • 150ml kravljeg ili biljnog "mlijeka" po izboru*
  • 2 svježe urme/datule ili 1/2 srednje banane (oko 60g)*
  • kašičica putera od orašastih plodova (oko 15g) ili kašika mljevenih lanenih ili chia sjemenki (10g)
  • mali prstohvat soli
  • posip: granola, lomljena kakao zrna, tamna čokolada, svježe ili kuvano voće (proizvoljno)

Postupak

  1. Izmiješajte u činiji ovsene pahuljice, kakao prah, prstohvat soli i mlijeko.
  2. Svježe urme očistite pod mlazom vode - lakše je tako skloniti kožicu. Ako koristite suve, njih prethodno potopite u vodi na 15 minuta. Viljuškom dobro ispasirajte urme i dodajte kašičicu vode da bi se pasta razrijedila i bolje rasporedila u kaši. Ukoliko koristite bananu, ispasirajte je viljuškom i dodajte pahuljicama.
  3. Dodajte i kašičicu nekog putera od orašastih plodova ili sjemenki (u ovoj verziji, moj favorit je puter od lješnika ili puter od badema). Umjesto njega, možete staviti samo kašiku lanenih ili chia sjemenki. Lanene obično koristim već samljevene.
  4. Sve izmiješajte da se fino sjedini i prespite u teglicu. Dobro zatvorite i ostavite u frižideru preko noći ili najmanje nekoliko sati.
  5. Prije jela možete kašu posuti nečim hrskavim poput domaće granole ili lomljenih kakao zrna, ali ako želite nešto što podsjeća na dezert, tamna čokolada je dobar izbor! :) Možete dodati i neko bobičasto voće poput borovnica. Ukoliko volite kašu koja nije gusta, prije jela prelijte hladnim mlijekom.
  6. Ovako napravljena kaša može stajati nekoliko dana u frižideru, samo je dobro zatvorite i čuvajte u frižideru do jela. Sjajna je kao brzinski doručak s obzirom na to da vas već čeka spremna u frižideru. Osim toga, veoma je hranljiva, držaće vas dugo sitim jer sadrži veliki broj vlakana, kao i zdrave masnoće i bjelančevine.

Napomene

  • Izbor tečnosti je širok. Koristite ono što obično imate u kući. Ako je to kravlje mlijeko, koristite to. U suprotnom, možete koristiti neki od biljnih napitaka poznatih pod imenom biljno "mlijeko" - bademovo, lješnikovo, sojino, tečno kokosovo, pirinčano... Kupovna biljna mlijeka su najčešće zaslađena i u tom slučaju krenite od jedne urme ili nešto manje banane od polovine. Najčešće koristim domaće verzije od orašastih plodova ili kupovno ovseno (mogu da pronađem kvalitetno, bez zaslađivača, zgušnjivača, emulgatora i slično) i u poslednje vrijeme ovo fantastično domaće od kokosa i pečenih lješnika. Ono je malo masnije od ostalih, daje prijatan kokosast ukus i najbolja je varijanta koju sam do sad probala.
  • Kao zaslađivač obično koristim urme ili bananu, ali možete umjesto toga staviti ravnu kašiku javorovog sirupa ili meda.
  • Ovsene pahuljicesu prirodno bez glutena, ali u toku prerade mogu doći u kontakt sa pšenicom, ječmom ili raži. Ukoliko imate alergiju i važno je da namirnice budu "sigurne", obavezno kupite pakovanje na kojem piše da je sertifikovano bez glutena.
  • Nutritivne vrijednosti ću zapisati za osnovnu verziju sa urmama i puterom od badema. Radi poređenja i kako bih recept napravila tako da su sve verzije slično hranljive, računala sam i kašu sa bananom i sa javorovim sirupom kao zaslađivačem, sa lanenim sjemenkama umjesto putera. Naravno, najviše kaše dobijete u verziji sa bananom, ali je ona nutritivno skoro identična osnovnoj. Verzija sa lanenim sjemenkama je nešto manje kalorična jer sadrži malo manje masnoće na tu količinu, i nešto više vlakana (inače, od ukupnog broja ugljenih hidrata, oko 11g su vlakna!). Kaša sa javorovim sirupom sadrži malo više ugljenih hidrata i malo manje vlakana, ali u pitanju su nijanse za sve njih. Nemojte se opterećivati, birajte sastojke koje najviše volite i uživajte! Ovako napravljene prekonoćne pahuljice su zasite, veoma hranljive i odličnog ukusa.

Nutritivne vrijednosti

    za jednu porciju
  • energetska vrijednost: 416kcal
  • proteini: 17g
  • ukupno masti: 13g
  • ukupno ugljenih hidrata: 63g
Čokoladne prekonoćne zobene pahuljice

Za ovaj recept vam mogu koristiti i instrukcije kako da napravite mlijeko i puter od orašastih plodova, a tu je i nekoliko sličnih tipova kaše koje imam na blogu. Nadam se da ćete pronaći inspiraciju za neki zanimljiv doručak! :)