Recept za jedan sasvim jednostavan topli sendvič za koji su vam potrebna svega tri sastojka, a dobijete nešto što je istovremeno hrskavo i kremasto, punog mliječnog i osvježavajućeg ukusa. Može biti kompletno jelo uz malo svježe salate, ali i dodatak nekom laganom obroku poput krem čorbice.

Danas imam za vas jednu super jednostavnu ideju za obrok koji je toliko jednostavno napraviti da vam za to nije potrebno ni iskustvo, ni više od 10 minuta, a ni mnogo više od jednog tiganja. Istina, nije baš pravo propisno kuvano jelo, ali je divnog ukusa i može proći kao brzinski ručak ili večera uz dosta svježe salate, posebno onda kad nemate vremena za kuvanje ili vam se samo ne provode minuti pored šporeta.

Topli sendvič sa mocarelom i pestom od bosiljka

Možda ste primijetili da nisam baš mnogo prisutna na blogu u poslednje vrijeme. Iskreno, ne znam da li je sendvič prava stvar da vas dočeka nakon tolike pauze, ali uzimajući u obzir da sendviči ovog tipa i slična brza jela caruju u mojoj kuhinji trenutno, osjećam da vam ovim dajem izlaz da ne jedete pice, bureke ili "gotovu" hranu kad niste baš u ljubavi sa šerpama. :)

Protekli mjeseci su bili nekako intenzivni, i u dešavanjima i u emocijama. Uglavnom pozitivnim, ali ipak stresnim. Sad već sve polako dolazi na svoje, pa mogu reći i kuvanje. Ipak, i dalje se osjećam nedovoljno kreativnom, kao da "kuhinja" nije više uobičajen izlaz iz svih stanja i raspoloženja i sve češće pribjegavam "brzim" metodama i onda kad nije pitanje vremena.

Da, ponekad je lakše naručiti picu, ali istina je da nije lako pronaći i ok picu. Onda su prepečeni sendviči, brze paste, pite koje stavite u zamrzivač i pečete po potrebi, ovsene palačinke, brzi hljebovi ili pogačice, granola i prekonoćne pahuljice pravi spas.

Ukratko, za ovaj sendvič vam su vam potrebna tri sastojka + mini količina putera ili maslinovog ulja za premazivanje hljeba. A ako se jelo sastoji od tri sastojka, bilo bi dobro da su oni što boljeg kvaliteta i u što boljem stanju. Hljeb je sigurno najzahtijevniji sastojak - u idealnim uslovima koristite neki kao ovaj sa fotografija. Pravi kiseli hljeb divno hrskave korice, rupičast, vazdušast, ali opet težak, dakle ne sunđerast kao što je onaj običan bijeli koji se kod nas prodaje u supermarketima. Ako pak nemate nikakav bolji, ovakav metod zagrijavanja će vjerovatno napraviti nešto pristojno i od ovog sunđerastog, ali nemojte očekivati najbolji zalogaj koji ste pojeli u životu.

Sendvič sa pesto sosom i mocarelom

Takođe, u idealnim uslovima koristite svježi domaći pesto - manje je slan od gotovog i ima intenzivan i osvježavajuć ukus. U suprotnom, neki malo bolji iz prodavnice sasvim fino obavi posao. Ako imate izbor, kupite neki sa hladno cijeđenim maslinovim uljem i parmezanom ili pekorinom, bez mnogo skroba, krompirovih ljuspica, aroma i slično.

Moj izbor sira je obična punomasna mocarela, ona koja se prodaje u kuglama u tečnosti. Ima lijep mliječni ukus, kremasta je i fino se uklapa sa hrskavim hljebom i naravno, divno se rasteže. :) One mocarele koje su oblikovane kao blok su jeftinije, takođe se fino tope, manje su kremaste, ali funkcionišu fino. Vidjećete u dijelu sa napomenama ispod recepta još neke predloge za tip sira, ali i za neke dodatne sastojke koje možete ubaciti u sendvič, poput paradajza, rukole, pečenog povrća. Možete se igrati, ali i u osnovnom obliku je ovo po meni jedan od najboljih sendviča koji pravim.

Samo da napomenem, nemojte žuriti i pecite ih na slabijoj temperaturi. U suprotnom, dobićete prepečene sendviče spolja, koji će iznutra biti hladni i sir se neće istopiti. Dobro dođe neki manji poklopac kojim ih možete malo pritisnuti, ili ako ne to, možete iskoristiti al foliju.

Brzi sendvič sa mocarelom i domaćim pestom od bosiljka

I molim vas, važno je da sendviče služite tek napravljene, dok su topli, hrskavi spolja i kremasti iznutra. Ako nisu svi gotovi u isto vrijeme, ove koji "čekaju" prekrijte ovlaš al folijom da ostanu topli. Poslužite uz bilo koju svježu salatu i uživajte!

Recept

Sendvič sa mocarelom i pestom od bosiljka

Hrskavi sendvič sa pestom od bosiljka i mocarelom Hljeb blago premazan puterom sa spoljašnjih strana i pestom iznutra. Poređana mocarela, preklopljeno i tostirano na tihoj vatri dok sendvič ne postane hrskav i tamne boje, a sir iznutra se istopi tako da bude divno kremast i razvlači se dok jedete. Neodoljivo! ;)
  • vrijeme pripreme: 5'
  • vrijeme pečenja: 10'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 1 veliki sendvič

Sastojci

  • dvije velike kriške hljeba (100-120g)
  • puter za premazivanje hljeba (2-3g)
  • 30g domaćeg ili kvalitetnog kupovnog pesto sosa
  • polovina kugle mocarele (oko 60g)

Postupak

  1. Premažite ovlaš puterom kriške hljeba sa "spoljašnje" strane, sa one koja će biti u kontaktu sa tiganjem.
  2. Unutrašnje strane premažite pesto sosom i sa jedne strane rasporedite mocarelu. Preklopite i blago pritisnite.
  3. Zagrijte tiganj, stavite sendvič i odmah smanjite vatru na srednje tihu. To je veoma važno, jer ne želimo da se hljeb spolja brzo ispeče i samim tim, sendvič iznutra ostane hladan. Da bi se sir istopio, najbolje je da sendvič poklopite poklopcem, ali ako imate manji od tiganja i njime blago pritisnite - to nije neophodno, samo je sigurnije da će se sir istopiti.
  4. Kad je sendvič sa jedne strane gotov, kad dobije tamnu zlatnu boju, pažljivo ga okrenite i sačekajte da bude gotov i sa druge strane.
  5. Oštrim nožem prerežite na pola i služite odmah, uz svježu salatu.
  6. Ovakvo jelo je sjajno kao brzinski obrok ili kao dodatak obroku ako pravite neku čorbu ili imate lagano predjelo. Kod nas je veoma čest kad pravim krem čorbe koje nisu dovoljne kao čitav obrok. U tom slučaju pravim manje sendviče ili ih samo prerežem na više djelova.

Napomene

  • Pošto se radi o sendviču, vjerujem da nije potrebno ni pominjati koliko je važno da koristite najbolji hljeb koji možete pronaći. Nemojte uzeti nešto poput bageta, potrebno je da budu kriške koje imaju koricu, ali i veliku mekanu površinu. Moj favorit su hljebovi od kiselog tijesta koji imaju pun intenzivan ukus i hrskavu koricu. Ako nemate takav hljeb, eksperimentišite sa onim što vam je dostupno. Ja ne volim upakovane tost hljebove zbog specifične arome i ukusa koji imaju, ali ako ste navikli na njih, možda će vam to biti u redu - ako ih inače kupujete, nastojte da pronađete neki sa što manje sastojaka i po mogućnosti od cijelih žitarica, sa dodatkom sjemenki.
  • Domaći pesto je ovdje sjajan jer se dovoljno osjeća, intenzivan je i manje kremast od onih gotovih. Takođe, ako koristiti neki gotov, vjerovatno je potrebno staviti malo više da biste postigli isti efekat. Pogledajte ovdje moju verziju recepta za pesto od bosiljka.
  • Mocarela je u ovom slučaju moj izbor jer se sjajno topi, ima izraženo mliječni ukus i kremasta je. Odlično upotpunjuje hrskavi hljeb, kao i intenzivan ukus pesto sosa. Umjesto ove u kuglama koja se čuva u tečnosti, možete koristiti i onu blok mocarelu, koja je manje svježeg i mliječnog ukusa, ali se fino topi. Halumi je zanimljiv izbor, ali njega morate unaprijed izgrilovati ili ga prepeći u tiganju sa malčice ulja. Dosta slan, pa bi kupovni pesto bio vjerovatno loš izbor jer je generalno slaniji od domaćeg. Svježi kozji sir bi bio takođe sjajan, ali izostaje efekat rastezanja otopljenog sira.
  • Dodaci mogu biti raznorazni, ali zaista nisu neophodni. Ukoliko nešto dodajem, to će biti tanke kriške zrelog paradajza, rukola, pečena paprika ili patlidžan, ukoliko imam ostatke od prethodnih dana. Naravno, možete dodati i parče kuvane ili sušene šunke ili mortadelu za pravu italijansku verziju. :)
  • Nutritivne vrijednosti su okvirne, jer se sastojci mogu dosta razlikovati. Hljeb može biti od kiselog tijesta, bijeli ili integralni, sa sjemenkama ili bez, takođe, pakovani tost hljeb opet može biti običan bijeli ili sa nekim dodacima. U zavisnosti od veličine vekne, biće različita i veličina i težina kriški, kao i to da li koristite domaći ili gotovi pesto i slično. Ovdje je izračunato za verziju sa kiselim hljebom, domaćim pesto sosom i punomasnom mocarelom. U ovoj količini predstavalja potpun obrok i služi se samo uz neku svježu salatu. Ako želite da obrok bude "lakši", smanjite količinu pesto sosa i stavite trećinu mocarele. Sendvič će i dalje biti odličan. U originalnom izdanju, ovo je od onih jednostavnih, ali pomalo "luksuznih" sendviča.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 322.3kcal
  • proteini: 14.7g
  • ukupno masti: 15.9g
  • ukupno ugljenih hidrata: 30.6g
    po porciji
  • energetska vrijednost: 629kcal
  • proteini: 28g
  • ukupno masti: 31g
  • ukupno ugljenih hidrata: 59g

Pogledajte ispod još nekoliko ideja za brze i zanimljve obroke.