Recept za jednu fantastičnu ili možda bolje, fantastično neobičnu poslasticu sa netipičnim glavnim sastojkom za jedan slatkiš. Upravo je on zaslužan za svilenkastu teksturu musa, a pri tom je dovoljno neutralan da ostavlja slobodu ostalim ukusima da se bore za prevlast - slatkoća i karamelast ukus urmi, kiselost limuna i egzotičnost kokosa! Uzgred, poslastica je brzinska i super zdrava, što je čini i sjajnom užinom u toku napornog dana! ;)

Avokado je namirnica koju veoma često koristim i o kojoj sam već prilično pisala. Od svega toga, ponoviću samo da bi ovu "super-hranu" svakako trebalo uvrstiti u ishranu, jer sadrži čitav spektar potrebnih hranljivih sastojaka.

Sirovi mus od avokada sa limunom i kokosom

Ako ste nekad probali ovaj kremasti plod zelene boje i neutralnog ukusa, vjerovatno ne biste nikad pomislili da se radi o voćki. E, pa priroda se izgleda potrudila da avokadu uskrati šećer koji toliko volimo kod voća i bogato ga obdarila divnom masnoćama koje naš organizam voli. Sjajan je izvor mononezasićenih masnih kiselina, onih preporučenih koje nalazimo i u orašastim plodovima i maslinovom ulju.

Zbog neutralnog ukusa, odličan je za raznorazne umake, kao dodatak salatama, sendvičima, ali i kao sastojak raznih poslastica i napitaka poput šejkova i smooothie-ja. Ako avokado izmiksate sa drugim voćem i povrćem, on će dati kremastu notu, dobićete zasitiji i hranljiviji napitak ili kašu.

A vjerovali ili ne, služi i kao osnovni sastojak neodoljivih kremastih poslastica!

U slatkim verzijama, najčešće je dio nekog čokoladnog zadovoljstva, recimo kao čokoladni šejk ili neka zdrava verzija čokoladnog musa. Tada se obično kombinuje sa kakao prahom, nekim zaslađivačem poput urmi ili banane, a nekad i uz dodatak putera od orašastih plodova. Možda to ne možete zamisliti, ali vjerujte mi da je bilo koja od ovih verzija preukusna.

No, u mom slučaju, ovaj "zeleni mus" je potpuno zasjenio pomenute "braon" varijante, i već mjesecima je ovo postao jedini način na koji koristim avokado u slatke svrhe. Zapravo, skoro jedini način uopšte, sa izuzetkom tostiranog hljeba preko kojeg poređam kriške avokada, pospem maslinovim uljem, limunovim sokom i pahuljicama soli (takozvani, otvoreni sendvič sa avokadom).

Kremasti dezert od avokada sa limunom i kokosom

Ukratko, Luiz i Dejvid koji pišu blog Green Kitchen Stories su još jednom bili izvor moje inspiracije. Na promociji njihove druge knjige služili su baš ovu divoticu - zeleni mus od tri dobro poznata sastojka, bogato posut divnim zrncima nara. Ako me pitate da li od limete, avokada i urmi može nastati nešto tako savršeno, vjerovatno bih rekla da ne može. A itekako može! Pošto veoma volim rad ovih kreativnih mladih ljudi, bilo je možda i za očekivati da će me obori s nogu, uzimajući u obzir da se to dogodilo sa skoro svim receptima koje sam isprobala do sad, a ima ih prilično.

U povratku kući sam kupila avokado, umutila mus i od tad do danas je svako malo na stolu! Kasnije sam vidjela da recept postoji kod njih na blogu u originalnoj verziji, pa možete pogledati i tu verziju. Ovdje vam ostavljam prilagođenu u kojoj je limeta zamijenjena - znam da nije lako doći do avokada, a ako vam kažem da morate juriti da kupite i limetu, sigurna sam da ćete odustati. ;)

Limeta, po meni, ima ukus limuna kojem je dodat kokos - zapravo, blag ukus limuna sa malčice arome kokosa. Možda to nije najsrećnije poređenje, ali vodeći se tim doživljajem, kombinujući ove dvije namirnice, dobila sam nešto skoro identičnog ukusa onom početnom musu, što je i bio cilj. Postoji jedna bitna razlika: kad dodate kokos, mus više neće biti savršeno kremast. Zapravo, biće, ako umjesto narendanog kokosa koristite nešto što se zove "puter od kokosa", a to se dobija tako što dugo mutite kokos dok ne postane praktično tečan. Malo dosadan proces, ali ako baš hoćete, možete i to uraditi. Imala sam ga do skoro, odlično vrši funkciju, ali u principu, malo kokosa koji se osjeti pod zubom i nije neki problem. Makar meni.

Mousse od avokada sa kokosom i limunom

Za ovu poslasticu vam je potreban štapni mikser ili multipraktik, ali ukoliko nemate ništa od toga, koristite sasvim zreo avokado i sve možete ispasirati viljuškom - neće biti sasvim glatko, ali biće fino. Isprobano više puta u danima bez multipraktika i prolazi, vjerujte mi na riječ!

Zimi, mus služite bogato dekorisan zrncima nara koji su savršena dopuna - daju boju, kiselkastost i hrskavost. Kad vam nar nije dostupan, fantastičan dodatak su maline - najbolje svježe, ali odlično posluže i mrznute, koje je potrebno samo malčice ostaviti da se opuste. One ne daju baš hrskavu notu, ali sjajno upotpunjuju ukus.

Recept

Avokado mus sa limunom i kokosom

inspirisano receptom sa bloga Green Kitchen Stories
Kremasti mus od avokada sa limunom i kokosom Osvježavajuća, kremasta, veoma ukusna i još veoma zdrava poslastica! :) Napravljena je od svega nekoliko sastojaka, koje ubacite u činiju, izmiksate, prespete u čašice, bogato pospete voćem, ohladite i uživate!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • ukupno vrijeme: 15'
  • količina za 2-3 osobe*

Sastojci

za mus
  • 2 zrela avokada (oko 200g očišćenog)
  • 7-8 svježih urmi/datula (oko 100g ili 80-85g oljuštenih i bez koštice)*
  • sok od jednog limuna (krenite od 25g, pa dodajte po potrebi)*
  • 20g kokosa*
  • prstohvat soli
za služenje
  • nar ili svježe/mrznute maline

Postupak

  1. Prerežite avokado uzdužno na pola, sklonite košticu i kašikom izvucite pulpu. Detaljan postupak pogledajte u postu: kako oljuštiti i servirati avokado.
  2. Ubacite avokado u činiju i dodajte očišćene i oljuštene urme (najlakše je to uraditi pod mlazom vode), procijeđen limunov sok, prstohvat soli i kokos. Umutite štapnim mikserom ili u multipraktiku, tako da postane kremasto i glatko.
  3. Probajte, po potrebi dodajte još malo limunovog soka ili možda, još jednu urmu.
  4. Gotov mus prespite u čaše, ostavite malo u frižideru da se ohladi i služite bogato posuto zrncima nara ili svježim ili tek malo otopljenim mrznutim malinama. Mus služite istog dana jer će promijeniti boju, pa čak iako limun usporava taj proces.

Napomene

  • Po meni, za ovu poslasticu je potreban jedan avokado po osobi - možda zvuči pretjerano, ali to je naša mjera. :) Ukoliko ovo pravite za neko veće okupljanje ili proslavu (naročito ako imate goste koji su vegani ili poste), onda možete mus služiti u malim činijicama i u tom slučaju će navedena doza biti i dovoljna za 6-7 služenja.
  • Umjesto limuna i kokosa, možete koristiti sok limete - potreban vam je sok od dva ploda, oko 45-50g, u tom slučaju izostavite kokos.
  • Pokušajte da pronađete što sitniji kokos kako bi mus bio kremastiji, a idealno bi bilo koristiti "puter od kokosa", jer će u tom slučaju mus biti sasvim gladak, što možete primijetiti na fotografijama. Taj "puter" se zapravo dobija duugim blendiranjem kokosa u multipraktiku, bude sasvim tečan i kad ga dodate jelima, sasvim se "istopi", da tako kažem. Koristim ga i kad samo želim da dodam kokosast ukus nečemu, ali samo pominjem - nije ni brzo, a ni neophodno da se time bavite. :)
  • Ukoliko koristite sušene urme, ostavite ih u vodi 15-20 minuta da omekšaju.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g (porcija je 100-150g)
  • energetska vrijednost: 218kcal
  • proteini: 2.4g
  • ukupno masti: 13.4g
  • ukupno ugljenih hidrata: 27g

Kad smo već kod kremastih poslastica, možda bi vam bilo zanimljivo i da napravite jedan od ova dva čokoladna zadovoljstva, klasičan puding ili francuski krem koji se peče, malo elegantniji i za nijansu zahtjevniji. A predlažem i jednu super brzu varijantu domaćeg "sladoleda" u veoma zdravoj verziji! ;)