Recept za jednu od omiljenih čorbica kod nas u kući, napravljena je od raznoraznog ljetnjeg povrća, ima pomalo neobičan, mada ne i komplikovan, način pripreme, a veoma je intenzivnog i lijepo izbalansiranog ukusa. Mislim da je glavni štos u svježem paradajzu, pa njega nemojte izostaviti!

Minestrone je poznata italijanska supa/čorba napravljena od raznoraznog povrća, najčešće uz dodatak pasulja i pirinča, ječma ili tjestenine. Koliko je meni poznato, ovo jelo se sprema na šporetu, na ringli i predstavlja praktično kompletan obrok.

Pečena minestrone čorba od povrća

Recept za ovo jelo je došao do mene pod nazivom "pečena minestrone supa", pa sam odlučila da tako bude i ovdje, iako se prilično razlikuje od klasične minestrone. Napravljena je od ljetnjeg povrća, osvježavajuća je, ali istovremeno i veoma izraženog ukusa - slankasta, kiselkasta, umami i nekako neočekivano puna.

Zasita je i da kažem, uvijek iznova iznenadi, pa čak i onda kad je po dva-tri dana zaredom jedemo (uvijek spremam ovu količinu, a nas je obično dvoje).

Ovdje ću napisati recept sa mojom omiljenom kombinacijom povrća, mada je to, zapravo i originalna verzija, a vi je svakako možete prilagoditi svom ukusu. Vodite računa da povrće podijelite po tome koliko mu je potrebno da se skuva. Ako koristite neko korjenasto, onda ga isjeckajte sitnije i stavite u prvoj turi pečenja (shvatićete odmah ispod o čemu govorim), a ono kojem je potrebna samo kratka obrada, dodajte kasnije. Svakako, svaka promjena će dati sasvim novo jelo!

Minestrone juha iz rerne

Za ovu supu je važno da imate neku šerpu koja može ići u pećnicu (da nema plastične drške recimo). Sve se "dešava" u njoj, tu najprije propržite slaninu (ako je koristite) i dio povrća, nalijete ključalom vodom ili temeljcem i dodate možda još neko povrće i ubacite da se peče. Nakon nekog vremena dodate povrće kojem je potrebno kratko kuvanje, vratite još malo da se dopeče i gotovo.

Da vas upozorim, nije onaj tip jela koje ubacite u lonac i zaboravite na njih dok sat ne zazvoni. Ima sjeckanja, dok se jedan dio kuva, vi perete i sjeckate drugi dio povrća i da tako kažem, ova supa traži da budete u kuhinji i budete aktivni. Nije stresno ili užurbano, ništa ne mora da se uradi u pravom trenutku i za one na koje kuhinja može da djeluje terapeutski, veoma je opuštajuće. :) I naravno, za sat vremena imate večeru na stolu, sa sve prepečenim hljebom. Meni je to više nego dovoljno, ali nemojte planirati da složite veš, operete sudove, i uradite još ko zna šta dok se čorba krčka.

Pečena čorba od povrća i pasulja

Ako pravite neke zasitije supe ili čorbe, poput recimo one moje sa spanaćem, brokolijem i sočivom, onda uz njih služite samo prepečen hljeb ili neke lagane grilovane sendviče sa sirom ili nekim namazom. Po meni, to je sjajna večera u toku nedelje kad nemate mnogo vremena za kuvanje, a dobijete nešto toplo i ukusno.

Recept

Pečena minestrone supa od ljetnjeg povrća i pasulja

Pečena minestrona supa od ljetnjeg povrća i pasulja Malo drugačija minestrone supa, koja se peče u rerni, što doprinosi fantastično izbalansiranom i punom ukusu jela. Napravljena je or raznoraznog ljetnjeg povrća uz dodatak kuvanog pasulja, a po želji, poslužena uz narendani parmezan i prepečen hljeb. Topla i hranljiva večera u toku radne nedelje.
  • vrijeme pripreme: 40'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 1h10'
  • količina za 5-6 osoba

Sastojci

za čorbu
  • kašika maslinovog ulja (10g)
  • 100g slanine, na kockice (proizvoljno)*
  • 3-4 veća paradajza (oko 700g)
  • veći crni luk (oko 150g)
  • 1-2 čena bijelog luka
  • oko 200g boranije (svježe ili mrznute)
  • srednja zelena tikvica (oko 350-380g)
  • 100-120g spanaća, blitve ili kovrdžavog kelja
  • 200-220g kuvanog pasulja ili leblebije (iz konzerve, ili oko 100g suvog)
  • 1.2-1.3l vode ili temeljca
  • kašičica soli (oko 5g), biber
  • svježe začinske biljke (peršun, bosiljak...)
za služenje (proizvoljno)
  • svježe narendan parmezan
  • maslinovo ulje
  • tostiran hljeb

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 220°C. Biće vam potrebna veća šerpa sa poklopcem koju možete ubaciti u rernu - ja koristim tešku emajliranu šerpu od livenog gvožđa, ali vjerujem da bi i neki klasičan manji pekač ili šerpa mogli poslužiti. Stavite je na ringlu da se zagrije.
  2. Nasjeckajte slaninu na kockice. Paradajz je potrebno oljuštiti da korica kasnije ne bi klizila po supi, a to je najlakše tako što uronite paradajz, koji ste zasjekli, u ključalu vodu, a onda prebacite u hladnu i sklonite kožicu. Detaljan postupak sa fotografijama sam opisala u postu kako oljuštiti i očistiti paradajz. Da bismo ubrzali proces, najbolje je da povrću kasnije dodamo već ključalu vodu ili temeljac, pa možete iskoristiti istu šerpu.
  3. Stavite kašiku ulja u veliku šerpu, dodajte slaninu i pustite da se proprži na srednjoj vatri. Za to vrijeme, oljuštite i isjeckajte paradajz na kockice (nema potrebe da sklanjate sjemenke). Dodajte i njega, malo pojačajte vatru i kuvajte, uz povremeno miješanje, dok dobar dio vode ne ispari i počne da se lijepi za dno, oko 10-15 minuta, zavisi od toga koliko je voden paradajz.
  4. Za to vrijeme, isjeckajte luk na kockice i bijeli luk na sitno. Boraniju nasjeckajte na prutiće dužine 1.5-2cm da fino stanu u kašiku. Možete koristiti zelenu, žutu ili onu koju imate. Najčešće koristim mrznutu, a ne treba je prethodno odmrzavati. Tikvicu koristite onu zelenu, koja ima jestivu koru i nasjeckajte je tako da svaki komadić ima dio kore. Najprije je podijelite na 4 uzdužna dijela, a zatim svakom do njih ukoso sklonite centralni dio, onaj bijeli sa sjemenkama. Zatim svaki dio prerežite na dvije ili tri uzdužne trake i nasjeckajte na kockice.
  5. Dodajte luk i bijeli luk i ostavite da se prodinsta par minuta sa paradajzom. Ulijte ključalu vodu ili supu, dodajte boraniju, ravnu kašičicu soli, poklopite i sačekajte da uhvati ključ. Zatim ubacite u rernu na 20 minuta i smanjite temperaturu na 190-200°C.
  6. Za to vrijeme operite i nasjeckajte spanać, blitvu ili kovrdžavi kelj. Ako koristite pasulj iz konzerve, prespite u cjediljku i dobro isperite. Ukoliko ste sami kuvali pasulj i ostalo vam je vode u kojoj se kuvao, dio tečnosti možete zamijeniti njome - onda će supa biti gušća, praktično kao neka čorba.
  7. Pažljivo izvucite šerpu iz rerne, dodajte tikvicu, zeleniš i pasulj, promiješajte i vratite u pećnicu na još 10 minuta.
  8. Nasjeckajte svježi peršun, bosiljak ili neku drugu začinsku biljku po ukusu. Gotovo jelo izvucite iz pećnice, dodajte začinske biljke, biber i so po ukusu. Ostavite poklopljeno još 10-ak minuta i služite. Možete dodati u svaki tanjir po malo narendanog parmezana i kapljicu-dvije ulja i služiti uz prepečen hljeb kao glavno jelo ili samo, u manjoj količini, kao toplo predjelo.
  9. Ono što preostane, čuvajte u frižideru, u dobro zatvorenoj tegli ili posudi i danima će ostati u odličnom stanju. Uživajte!

Napomene

  • Izbor povrća možete prilagoditi svom ukusu, ovo je do sad verzija koja se nama najviše dopada i koju obično pravim. Zamolila bih vas da ne preskočite paradajz, jer mislim da je on u najvećoj mjeri zaslužan za tako poseban ukus ovog jela, veoma intenzivan, dovoljno umami, dovoljno kiseo, dovoljno slatkast. I naravno, baš u ovom obliku da prvo on ide u šerpu. :) Tikvica se dodajte kasnije i biće još uvijek djelimično al dente (da se osjeti pod zubom), pa ako to ne volite, onda je stavite sa ostalim povrćem u prvoj turi, ili samo kuvajte 10-ak minuta duže. Vodite računa o tvrdoći povrća, ako koristite neko koje se duže kuva, stavite odmah, ako je recimo brokoli, nasjeckajte ga na male cvjetiće i dodajte kasnije.
  • Za vegetarijansku verziju, preskočite slaninu i najprije dodajte paradajz u šerpu i pratite dalje postupak. Takođe, izostavite parmezan za posipanje i čorba će biti i posna/veganska.
  • Nutritivne vrijednosti je teško izračunati za ovakav tip jela, jer će zavisiti od toga koje povrće stavljate, da li izostavljate slaninu i koliko će biti vode. Ovdje ću računati baš za ovu verziju koju sam napisala, sa 1.2l vode i uz dodatak slanine, ali gledajte na to samo kao na neke okvirne smjernice.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 54kcal
  • proteini: 2.5g
  • ukupno masti: 2.6g
  • ukupno ugljenih hidrata: 6g

Kod mene je generalno pravilo da kad imam povrća koje se povlači po frižideru, najjednostavniji način je da sve to iskoristim za neku čorbicu. Uz to, kod pripreme čorbi je nekako sve usklađeno, dok sjeckate jedno, drugo se dinsta i tako dodajete malo po malo, a za ono vrijeme dok se krčka, operete sudove, sredite kuhinju ili pripremite ostatak obroka.

Minestrone supa od povrća iz rerne

Ovo su neke od čorbi koje volim i koje mi posluže kao način da "utrošim" povrće, a nadam se da će i nekom od vas dati ideju šta da spremate za večeru. ;)