Otkrivam vam moj način pravljenja raznoraznih voćnih salata, zajedno sa receptom za jednu od omiljenih u našoj kući, napravljenu od jesenjeg/zimskog voća uz simpatične hrskave dodatke.

Možda voćna salata ne zvuči kao nešto za šta je potreban recept, ali ukoliko ranije niste probali da dodate hrskave orašaste plodove ili sjemenke, suvo voće i začine, onda biste sigurno mogli dati šansu ovom receptu ili bolje da kažem, ideji!

Salata od nasjeckanog voća, orašastih plodova, sjemenki i suvog voća

Šalu na stranu, ako nekom bude koristio ovaj post kao inspiracija za buduće voćne salate, možete zahvaliti mom dragom. Iako sam ja negdje u glavi zamislila da tako svi rade, njemu se čini da se samo kod nas pravi na ovaj način i da je itekako vrijedan širenja.

Ukratko, stvar je u tome da nasjeckanom voću koje se našlo u kući, dodate i krupno nasjeckane orahe, bademe, lješnike, indijske orahe ili šta god imate od toga, pa onda i malo sjemenki ako se nađu u ostavi, zatim goji bobice, suvo grožđe ili brusnice i sve to začinite vanilom, cimetom, kardamomom ili nekim začinom koji volite.

Potrebno vam je stvarno malo vremena, dobićete voćnu salatu koja je zasitija i hranljivija od one isključivo voćne. Samim tim može biti užina u toku dana, ali i sjajna poslastica kad dolaze neočekivani gosti. :) Idealno bi bilo kad biste imali i gusti jogurt ili umućenu slatku pavlaku da poslužite sa strane. Njam!

Voće u činiji

Pošto sam željela da vam odam tajnu kako da ova poslastica ne bude dosadna, morala sam to izvesti kroz neki konkretan recept. U zimskom smo periodu, pa šta je bolje nego iskoristiti raznobojno voće koje se u ovo doba može kupiti u radnjama - narandže, kivi, nar i uobičajene jabuke i banane. Sve se sjajno uklapa ukusom i teksturom, i jedna je od mojih omiljenih kombinacija.

Generalno "pravilo" kod odabira voća je da bude zrelo, ne zeleno, ali ni prezrelo. Najukusnije je ako ga kupujete onda kad mu je i vrijeme. Prije svega, u tom slučaju obično nije ubrano dok je još sasvim čvrsto i nezrelo i nije sazrijevalo u komorama i u supermarketima. Makar bi to trebalo da važi ukoliko je uzgajano u vašoj zemlji, a ako možete da birate, birajte baš to.

Voćna salata

Želim da napomenem i da bi zbog hranljivih svojstava bilo najbolje da voće čija je kora jestiva, koristite neoljušteno. Ona je izvor vlakana, posebno nerastvorljivih u vodi (odlično za probavu). Sa druge strane, znam da se uvijek postavlja i pitanje uzgoja i sigurnosti (zbog ostataka pesticida), pa na kraju niko nije siguran šta je bolje. Ono što znamo je da je bolje jesti bilo kakvo voće i povrće, nego ga zamijeniti "sigurnom" upakovanom hranom.

Ako baš i pravite salatu da biste iskoristili prezrelo voće, onda ga nemojte miješati sa nekim izraženo hrskavim (recimo zelenim jabukama) i potrudite se da je poslužite odmah - stajanjem će postati vodeno, izgubiti oblik i sve će izgledati kao da je napravljeno nekoliko dana ranije.

Ako je voće preslatko, dodajte malo limunovog soka, a isto važi i ukoliko salatu služite nekoliko sati kasnije ili sjutradan (mada je to samo za ukućane :)). Slatkoću uvijek možete dotjerati dodavanjem javorovog sirupa ili meda preko salate koju ste već sipali u činijice.

Voćna salata sa bademima, orasima i suvim voćem

Kad smo svih onih dodataka koje sam pomenula, kad imam priliku, nastojim da koristim više sastojaka, koji se opet među sobom razlikuju ukusom i teksturom - baš kao što je i slučaj sa voćem. Volim da ukombinujem orašaste plodove koji su čvrsti, poput neoljuštenih badema, sa nekim mekanijim poput oraha ili indijskih oraha. Ukoliko iz bilo kog razloga ne jedete orašaste plodove, prepečene sjemenke suncokreta i bundeve su odlična zamjena. Takođe, moj neizostavan dodatak su i sjemenke konoplje koje obično imam u ostavi, a o čijim dobrobitima sam pisala u postu za energetske pločice sa rogačem. One su mekane i imaju pomalo sirov ukus, koji je po meni lijep dodatak.

Suvo voće je sjajan dodatak, naročito ako voće koje koristite nije dovoljno slatko. Grožđice ili brusnice su dobar izbor, ali ja obično stavim samo šaku goji/godži bobica. One nisu slatke, ali su jarke boje, veoma zdrave, imaju zanimljiv ukus kad nabubre u salati, a prijatno su žvakaste što predstavlja još jednu različitost.

Salata od svježeg voća i orašastih plodova

Voće uglavnom daje ukus, boju i volumen voćnoj salati, ali sve ono dodatno što je sastavni dio ovog recepta je zaslužno da ona postane neodoljiva i izbalansirana u svakom smislu. Postaje prava eksplozija ukusa, istovremeno hrskava i sočna, lagana i konkretna, osvježavajuća i zasita.

Pustite mašti na volju, koristite voće koje imate ili volite i napravite od njega sjajan zalogaj! :)

Recept

Zimska voćna salata sa orašastim plodovima

Voćna salata sa orašastim plodovima i suvim voćem Jednostavna salata od nasjeckanog voća uz fantastične hrskave dodatke koji će je učiniti ukusnijom, zanimljivijom po pitanju različitih tekstura i još važnije, zasitijom i hranljivijom.
  • vrijeme pripreme: 20'
  • ukupno vrijeme: 20'
  • količina za 5-6 osoba

Sastojci

voće
  • 1 veća pomorandža
  • 1 veća zelena jabuka, neoljuštena
  • 1 velika ili 2 male banane
  • 3 kivija
  • zrna iz jednog nara
dodaci
  • 50g badema ili pečenih lješnika
  • 50g oraha ili prepečenih indijskih oraha ili prepečenih sjemenki suncokreta
  • 20g goji bobica (proizvoljno, ali fantastično)
  • 20g oljuštenih sjemenki konoplje (proizvoljno, ali zanimljivo)
  • pola kašičice vanile u prahu (ako imate) ili veći prstohvat cimeta ili kardamoma
za služenje (proizvoljno)
  • grčki jogurt ili drugi veoma gust jogurt ili kisela pavlaka
  • umućena slatka pavlaka/vrhnje tek malo zaslađeno medom ili javorovim sirupom

Postupak

  1. Operite i oljuštite voće. Narandži je najlakše (i najljepše) skloniti koru nožem, jer tako izbjegnemo spoljašnju koricu i bijele tragove. Sklonite vrhove, a zatim pažljivo nožem sklonite koru okolo. Prerežite na pola i nasjeckajte na kocke veličine oko 1cm ili već, po želji. Takođe nasjeckajte bananu i kivi na komadiće slične veličine, a jabuku na nešto sitnije. Očistite nar i dodajte zrna ostalom voću.
  2. Bademe i orahe nasjeckajte nožem na krupno. Ako umjesto oraha koristite indijske orahe, prethodno ih prepecite u tiganju na srednjoj vatri uz često miješanje. Isto važi i za suncokretove sjemenke, njih ostavljamo ucijelo.
  3. Dodajte goji bobice i sjemenke konoplje ako ih koristite. Vanila u prahu će dati lijepu aromu, ali ako je nemate, nemojte umjesto praha koristiti tečni ekstrakt. Dodajte samo veći prstohvat cimeta ili kardamoma, radi prijatne arome.
  4. Sve izmiješajte i služite odmah ili rashlađeno iz frižidera. Salatu možete služiti bez dodataka, već je savršena, ali i uz dodatak grčkog ili nekog gustog jogurta ili možda uz umućenu slatku pavlaku. Možete je ubaciti u teglice, tako što na dno stavite kašiku jogurta, pa voće i preko opet jogurt i možda dodatno, kašiku granole ako je imate u ostavi. Tako dobijete obrok u teglici koji možete nositi sa sobom.
  5. Naravno, voće je najbolje kad je tek pripremljeno, ali ova salata je odličnog ukusa i narednog dana, samo što izgleda manje lijepo (naročito banana).

Napomene

  • Izbor voća - možete koristiti voće koje volite i koje je u sezoni. Ovu sam i nazvala zimska jer sve voće koje sam pomenula se može kupiti u ovo doba, ali zapravo, suština je u tome da je to kombinacija raznih vrsta voća (po mogućnosti, različite slatkoće i teksture) i orašastih plodova ili sjemenki i možda, nekog suvog voća i začina. Važno je da voće bude u svježem stanju, zrelo, ali ne i prezrelo i gnjecavo. Recimo, ovdje je po meni važno da banane ne budu prezrele, jer su tamnije i dok izmiješate sve sastojke, one su već nekako previše sluzave, da tako kažem.
  • Orašasti plodovi - koristite koje imate. Ako imate samo jednu vrstu, to je dovoljno i odlično. Kad imam priliku, nastojim da i među samim dodacima napravim razliku u "mekoći" i samim tim napravim salatu veoma zanimljive teksture i naravno, ukusa. Obično kombinujem neke tvrđe orašaste plodove, poput sirovih neoljuštenih badema sa nekim mekanijim poput oraha ili indijskih oraha. Umjesto ovih pomenutih "mekanih", možete koristiti i prepečene sjemenke suncokreta ili pinjole. Pinjoli su dosta skupi i 40-50g za salatu bi bilo taman, a obično ih toliko i dobijete u kesici. Ako ih slučajno koristite, onda ih obavezno prepecite u tiganju i biće sjajno. Nemojte dodavati sjemenke konoplje u tom slučaju.
  • Što se tiče suvog voća, obično ne dodajem ništa osim goji bobica - one nisu slatke, ali kad nabubre od vode iz voća, i dalje ostaju žvakaste, ali mekane i prijatnog ukusa. Ukoliko volite, možete dodati malo sušenih brusnica ili suvog grožđa.
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za salatu od sveg pomenutog voća i svih prvih pomenutih dodataka (bademi, orasi, goji bobice, konopljine sjemenke). Naravno, to će se sve razlikovati u zavisnosti od toga šta odaberete, ali manje-više, vrijednosti će biti približne ovim.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 132kcal
  • proteini: 3.5g
  • ukupno masti: 6.6g
  • ukupno ugljenih hidrata: 17.2g

    po porciji (oko 200g)
  • energetska vrijednost: 263kcal
  • proteini: 7g
  • ukupno masti: 13.2g
  • ukupno ugljenih hidrata: 34.4g

Voćna salata je sigurno jedan od najbržih i najboljih načina da iskoristite voće koje se nakupi u činiji. Ukoliko je, pak, prezrelo ili imate samo jednu vrstu, uvijek možete napraviti neku jednostavnu poslasticu i tako ga iskoristiti. Za mene je to obično neki krambl (voće na dnu + hrskavi posip od brašna, putera, zaslađivača, ovsenih pahuljica, i po želji, orašastih plodova i začina) ili voćni mafini. Nadam se da će vas nešto od predloženog zainteresovati: