Zdravo, dragi svi!

Ja sam Milica i dobrodošli na moj blog "Na tanjiru"!

Oduvijek sam cijenila dobar zalogaj, a od avgusta 2012. godine, ovo je kutak u kojem čavrljam o hrani, receptima, namirnicama i o kombinacijama ukusa koji mi tjeraju vodu na usta. :)

Blog je zamišljen kao virtuelna sveska sa receptima za moja omiljena jela i poslastice ili za ona koja me obore s nogu, da tako kažem. Sve ono što ovdje nađete je zaista najbolje što sam u određenom trenutku mogla da pružim. Recepti su isprobani makar onoliko puta koliko je bilo potrebno da utvrdim moju "savršenu" verziju, a prilikom opisa, nastojim da pomenem detalje koji bi mogli izazvati nedoumice i sitne greške. Ukoliko je izvodljivo, trudim se prilagodim sastojke tako da jela mogu biti i vegetarijanska, posna ili veganska, bez glutena i samim tim mogu poslužiti većem broju ljudi.

Cilj pisanja ovog bloga je da vas kroz recepte i priču inspirišem da što više kuvate, da budete otvoreni za nove ukuse i da vas motivišem da pravite sitne izmjene i tako malo po malo poboljšavate svoju ishranu. Želim da dokažem da nutritivno bogata hrana može biti itekako ukusna i iznenađujuća, da se takva jela mogu napraviti od dostupnih namirnica i da ne morate potrošiti bogatstvo na raznorazne voćne prahove i egzotične namirnice.

Pošto volim sve vezano za hranu, pa osim kuvanja i uživanja u jelu, dosta čitam i učim o namirnicama, načinima ishrane i nutricionizmu generalno. Takva interesovanja su malo po malo mijenjala način na koji kuvam i na koji se hranim, a blog je na neki suptilan način postao kulinarski dnevnik koji prati te promjene.

Moj način ishrane ne spada u one koji se mogu opisati jednom riječju, jedem sve vrste namirnica i kritičkim očima posmatram sve nove/moderne/isključive dijete i pokušavam da razumijem šta u njima ima smisla (kad ima). Smatram da je važno da znamo šta je u našim tanjirima, da nastojimo da što više kuvamo sami i da namirnice koje kupujemo budu u što prirodnijem i što manje prerađenom stanju. Ne moramo praviti svjetski poznata jela, ne moramo provoditi ni više od pola sata dnevno u kuhinji, a to je opet dovoljno da se hranimo bolje i budemo odgovorni prema sebi i svojoj djeci.

Nikad nismo bili više izloženi priči o zdravoj hrani, a čini mi se da nikad nije bilo teže shvatiti šta je to zapravo. Ako se ogradimo od svih aktuelno popularnih načina ishrane i okrenemo se opštim smjernicama, zdrava ishrana je ona koja se najvećim dijelom zasniva na kvalitetnim biljnim namirnicama, uz umjerenu prisutnost ribe, mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Ona ne uključuje veoma prerađenu, pakovanu i brzu hranu (onu poznatu pod nazivom "junk food"), a obiluje svježim povrćem i voćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, hladno cijeđenim uljima, orašastim plodovima, sjemenkama, suvim voćem i fermentisanim namirnicama. To ne zvuči tako strano, zar ne? :)

Ovo bi bio opis bloga i njegov cilj u kratkim crtama, a ako želite da me kontaktirate, izrazite pohvalu, kritiku ili date neki predlog, molim vas, pišite mi na:

Svi tekstovi, recepti i fotografije su mojih ruku djelo, i ukoliko biste voljeli da nešto do toga iskoristite, molim vas da me prethodno kontaktirate. Preuzimanje sadržaja u originalnom obliku nije dozvoljeno.

Hvala što ste svratili,

Vaša Milica!

23. februar 2017.