Voćni krambl je jedna od najfantastičnih poslastica koja se napravi brzo i bez mnogo muke, omogućava nam da iskoristimo zrelo voće u činiji, veoma je prilagodljiva i rekla bih da se svima dopada! Danas vam predlažem jednu verziju sa sočnim i osvježavajućim ljetnjim voćem i sjajnim posipom sa dodatkom orašastih plodova i pahuljica. Nadam se da ćete uživati!

Krambl od ljetnjeg voća u zdravoj verziji sa integralnim brašnom i ovsenim pahuljicama

Krambl je savršena poslastica za svako doba godine. Potrebno je samo promijeniti voće, možda začine i neizbježno uspijeva. Ovog puta sam naglasila da se radi o ljetnjem kramblu zbog toga što je voće u ovo doba godine posebno - neodoljivo sočno, slatko, čak sa notom tropskog ukusa. Pa još kad je ukombinovano sa pomalo kiselkastim bobicama! Njam! Sve u svemu, čak i zatvorenih očiju, kad probate kašičicu ove slasnoće, znate da mora biti ljeto!

Ova poslastica je kombinacija voća (najbolje onog zrelog koje se nakupilo u činiji) i mrvičastog posipa. Posip je veoma puterastog ukusa, lijepo hrskav i u sjajnom kontrastu sa mekanim voćem.

Zapravo, nekako je sve u svemu "potaman" - taman sladak i kiseo, taman sočan i suv, taman mekan i hrskav. Uz sve to, savršeno podnosi sva prilagođavanja - od izbora i količine voća, izbora brašna, zaslađivača i začina, pa do izbora činije za pečenja i načina služenja.

Nedostatak krambla generalno, je to što nije baš mnogo izgledan. Da biste to ublažili, najbolje je da ga ispečete u nekoj finijoj činiji ili keramičkom kalupu i onda služite direktno pred gostima :), ili samo iskoristite male kalupe koji mogu u pećnicu.

Voće sa puterastim mrvičastim posipom od integralnog brašna, sa ovsenim pahuljicama

Ukus se dobrim dijelom zavisiti od toga kakvo voće izaberete, i shodno tome, služite ga bez dodataka, ili uz dodatak grčkog jogurta ili kisele pavlake ako je prijatno slatkast. Pošto je ova poslastica ubjedljivo najbolja kad je blago topla, neka dodatak bude tek iz frižidera. Ukoliko je voće kiselkasto i na kraju niste najbolje prilagodili količinu zaslađivača, vanila krem, kuglica sladoleda ili umućena slatka pavlaka/vrhnje uz dodatak vanile i zaslađivača će popraviti stvari!

Krambl sa voćem, sa zobenim pahuljicama, orašastim plodovima i bez rafinisanog šećera

Kao što sam pomenula, ovo je jedna od onih poslastica koju možete napraviti zatvorenih očiju. Malo stvari može da pođe po lošem, a meni na pamet padaju tri. Prva je da koristite voće koje je veoma kiselo i da ne prilagodite količinu zaslađivača - to nije strašno, ali kvari doživljaj. Druga je da koristite mali kalup, a da je voće mnogo sočno - ukus u takvom slučaju je fantastičan, ali ako taj sok iscuri po dnu rerne, znam da ćete bojkotovati blog narednih godinu dana! :D Ako postoji mogućnost da se to dogodi, stavite jedan veliki list al folije na dno pećnice.

Treća, i po meni najvažnija stvar je da koristite hladan puter! Prosto nećete dobiti mrvičast posip ukoliko koristite istopljen ili puter sobne temperature, ili ukoliko ga sasvim istopite prstima prilikom utrljavanja u suvu smjesu, ili je možda samo 35 stepeni u stanu i smjesa se sama topi. Ne kažem da neće biti ukusno, ali će biti manje lijepo i manje hrskavo, jer će manja površina mrvica biti "slobodno" izložena toploti. Nije neki problem, ali ako želite, možete to riješiti time što malo ohladite tijesto prije stavljanja na pečenje.

Krambl sa letnjim voćem, ovsenim pahuljicama i orašastim plodovima

Mislim da je to sve što se tiče napomena. Ako nemate naviku da pravite ovaj tip poslastice, mislim da bi trebalo da probate, a onda ne brinem da nećete nastaviti. Može se lako prilagoditi stanju u ostavi, a razne ideje sam ostavila u napomenama u dijelu sa receptom. Osnovna verzija je bez rafinisanog šećera, sa puterom i brašnom od cijelih žitarica. Po želji, koristite bezglutenska brašna poput heljdinog, ovsenog, prosenog, a da dobijete posnu verziju, puter možete zamijeniti hladnim kokosovim uljem.

Za malo drugačiju verziju ove poslastice, možda više jesenje-zimsku, pogledajte moj krambl sa karamelizovanim jabukama i šargarepom. Postupak pravljenja je malo duži i kompleksniji, ali vrijedi! :) Posip je veoma sličan, sa pahuljicama i orašastim plodovima.

Pišite mi o svojim iskustvima sa voćnim kramblom i sličnim poslasticama. Koje voće najčešće birate, preporučujete li neki posebno zanimljiv dodatak ili način služenja? Znate već da volim nove ideje!

Recept

Krambl sa breskvama, šljivama i bobičastim voćem

Krambl sa raznim voćem Jednostavan ljetnji voćni dezert sa puterastim mrvičastim posipom napravljenim od integralnog brašna uz dodatak ovsenih pahuljica i krupno nasjeckanih orašastih plodova. Sjajna kombinacija sočnog voćnog dijela i hrskavih mrvica!
  • vrijeme pripreme: 30'
  • vrijeme prženja: 30'
  • ukupno vrijeme: 1h
  • količina za 6-8 osoba

Sastojci

za voćni dio
  • 600-650g krupnog voća (breskve, šljive, kajsije, nektarine, smokve)
  • 200-300g bobičastog voća* (maline, trešnje, jagode, borovnice, kupine)
  • 4 kašike javorovog sirupa ili meda blagog ukusa (oko 45g)*
  • ravna kašika skroba - gustin, krompirov skrob ili tapioka (20g)
  • kašičica mljevene vanile ili ekstrakta (proizvoljno)
za mrvičasti posip
  • 100g pšeničnog integralnog brašna (ili više vrsta, po želji)*
  • 100g ovsenih pahuljica (ili ražanih, ječmenih, pšeničnih)
  • 100g orašastih plodova (lješnici, bademi...)
  • 60g kokosovog ili smeđeg šećera (npr Turbinado, Damerara ili svijetli Muskovado šećer)*
  • veći prstohvat soli
  • pola kašičice cimeta (proizvoljno)
  • 150g hladnog putera

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C i malo premažite puterom činiju u kojoj ćete peći krambl. Najbolje je peći u keramičkoj posudi iz koje ćete služiti. Ova poslastica je veoma opraštajuća, da tako kažem, tako da možete koristiti okrugli kalup prečnika 26-30cm, ili četvrtastu činiju manje-više veličine 20x30cm. Osim toga, možete voće i posip izdijeliti u male individualne činije i tako služiti.
  2. Pripremite voće, tako što sve operete i prosušite papirnim ubrusima. Bobice direktno ubacite u veliku činiju u kojoj ćete sve spojiti, a ukoliko koristite trešnje, obavezno sklonite košpice. Breskve, kajsije, šljive i slično voće ljuštite samo ako su plodovi prezreli i koža je sva smežurana i zadebljana. Isjeckajte ih na krupnije kocke, tako da sve vrste voća budu manje-više slične veličine.
  3. Dodajte zaslađivač, vanilu i neki skrob koji će potpomoći da se sok koji pusti voće malo zgusne. Sve lagano izmiješajte i prespite u posudu.
  4. Za posip, najprije stavite suve sastojke u činiju i izmiješajte. Orašaste plodove nožem nasjecajte na krupno, a možete ih zamijeniti sjemenkama ili ih izostavite (mada, ne preporučujem, jer daju divnu hrskavost i bogat ukus).
  5. Puter, koji ste tek izvukli iz frižidera, nasjeckajte na listiće ili kockice i dodajte smjesi. Prstima ili viljuškom ih utrljajte, tek toliko dok više nema izdvojenog brašna i dok ne dobijete komadiće veličine većih zrna graška. Ne pokušavajte da dobijete kompaktno tijesto, čitav proces treba da bude što kraći, kako ne biste otopili puter prstima. Ukoliko vam se čini da ste pretjerali sa miješenjem ili ukoliko je smjesa relativno jednolična, ubacite posudu u zamrzivač na 10-ak minuta, da se puter opet malo stegne. To radimo, jer će se tako mekana smjesa u pećnici slijepiti, i iako hrskav dok se jede, posip će biti nekako ravan i više kao mrvičasti kolač. :)
  6. Posip prespite preko voća - sa akcentom na to da pri sredini bude više :) i pecite na 190°C, ili na 170°C ako koristite ventilator, oko 25-30 minuta, dok odozgo ne bude pečeno, a voće pri ivici ne pusti sok koji će praviti mjehuriće i blago prelaziti preko posipa. Pogledajte već nakon 20 minuta i ako je gornji dio već taman, ovlaš prekrijte al folijom do kraja pečenja. Ukoliko koristite manji kalup i učini vam se da će biti previše mrvičaste smjese (ili prosto volite da bude više voća), višak stavite u frižider i kasnije ispecite na plehu obloženom papirom za pečenje. Pecite 10-ak minuta uz povremeno miješanje, a kasnije koristite kao posip preko voćne salate, nekog krema ili samo jogurta i meda. :)
  7. Kramb je najljepši kad se posluži na sobnoj temperaturi ili mlak, a ukoliko se neće pojesti za dan, stavite ga u frižider. Prije služenja podgrijte u mikrotalasnoj ili ostavite na sobnoj temperaturi. Služite bez dodataka ili uz kašiku malo umućenog grčkoj jogurta, pavlake ili milerama.

Napomene

  • Izbor voća: ovog puta sam koristila nasjeckane breskve i šljive, fine maline i mrznute trešnje - prepolovila sam ih na pola kako bih bila sigurna da nema košpica. Kombinacija je bila sjajna, a čini mi se da su šljive tu prava zvijezda. Možete staviti voće koje volite ili koje imate, kombinujte ili koristite samo ono kojeg imate najviše u vrtu. :) Ako koristite samo krupno voće, možete staviti oko 800-900g. Bobice imaju izraženiji ukus, nekako su vodenije i jače, tako da je dovoljno oko 500g ili recimo 600g trešanja.
  • Zaslađivači: ovdje takođe imate mogućnost da prilagodite recept. Koristite ono što obično koristite ili volite, ali pošto je poslastica od onih zdravijih, pokušajte da makar bude neke smeđi, sirovi ili što manje prerađen. U voćnom dijelu obično koristim tečni zaslađivač, najčešće javorov sirup, ali možete koristiti i zrnasti. Već neko vrijeme koristim kokosov šećer za sve recepte gdje je potrebno da stavim čvrsti zaslađivač - ima izraženo karamelast i prijatan ukus, neuporedivo je bolja opcija od običnog rafinisanog šećera, tako da je to moj izbor. Dobra zamjena bi bio kvalitetan smeđi poput damerara ili turbinado šećera, a u ovom slučaju će se lijepo uklopiti i svijetli muskovado. Naravno, u zavisnosti od toga da li je voće slatko, prilagodite i količinu zaslađivača. Ovo je količina kad je voće zrelo i relativno slatko.
  • Brašno: Bilo koji tip brašna će najvjerovatnije biti dobar. Možete koristiti i obično bijelo, ali preporučujem neku integralnu verziju - ja volim spelt ili dinkel jer ima pomalo slatkast i orašast ukus, ali možete koristiti pšenično, sitno ražano ili ječmeno, a možete i dio zamijeniti heljdinim brašnom. Ja obično mijenjam jednu trećinu, jer zbog nešto izraženijeg ukusa, ne uklapa se savršeno sa bobicama. Naravno, sve je stvar ukusa.
  • Puter za posip mora biti što hladniji, a poželjno je i da vaše ruku budu hladne kako biste što manje istopili puter. Kao što sam navela u postupku, ukoliko mislite da ste pretjerali ili je samo veoma toplo u kuhinji, ubacite smjesu u zamrzivač na kratko prije stavljanja preko voća. Za posnu/vegansku verziju recepta, puter zamijenite hladnim kokosovim uljem (malo smanjite količinu, recimo da bude oko 120g) ili na sobnoj temperaturi ako nije ljeto (da bude u čvrstom obliku, ne tečnom). Krambl će biti sjajnog ukusa, ali će ipak izgledati manje mrvičasto.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 224kcal
  • proteini: 3.8g
  • ukupno masti: 13.1g
  • ukupno ugljenih hidrata: 25g
Krambl sa bobičastim voćem, breskvama i šljivama

Pošto je glavna stvar u ovoj poslastici upravo taj mrvičasti posip, ovdje ću vam predložiti da pogledate ostale recepte na blogu za krambl ili mrvičaste kolače. Kolač ili pita sa borovnicama je jedan od najstarijih recepata na blogu i zahvaljujući vašim utiscima, znam da se odomaćio u mnogim domovima, a znam i da to nije bez razloga! :) Po uzoru na njega sam prilagodila i ovu verziju sa jabukama, pa kad prođe ljeto, možete se okrenuti njoj. Kolač sa rabarbarom je zapravo biskvit sa voćem (možete zamijeniti rabarbaru malinama ili borovnicama) i finim posipom sa bademima koji daje prijatnu hrskavost i savršeno upotpunjuje kolač.