Sjajno ljetnje jelo napravljeno od zapečenog feta sira sa paradajzom, paprikom, maslinama, začinskim biljem i bogato preliveno maslinovim uljem. Tako pečena feta je divno kremasta i mekana i u savršenom balansu sa slatkastim pečenim povrćem.

Zapečena feta sa povrćem i maslinama

Danas želim da podijelim sa vama recept za jelo koje je postalo veoma čest gost na našoj trpezi ovog ljeta i to iz više razloga. Prilično je jednostavno za napraviti, ima veoma malo sjeckanja, sve ubacite u pećnicu i uživate čim se ispeče. Glavni sastojak je jedan od mojih omiljenih sireva, a tu je i najtipičnije ljetnje povrće koje je svima lako dostupno. I naravno, toliko je divnog ukusa da mi ni najmanje nije smetalo da ga često spremam u proteklim mjesecima.

Na recept za zapečenu fetu sa povrćem sam nabasala u knjizi "Naturally nourished", sjajne Sare Briton (Sarah Britton), koja piše blog My New Roots, moj izvor inspiracije godinama unazad. Iako fetu mnogo volim i u Grčkoj sam jela nekoliko "toplih" verzija, poput pohovane sa susamom i medom, ovako spremljena mi je bila novost.

Nije ni moglo da ne bude sjajno - slan i pomalo kiselkast sir sa slatkastim povrćem, koje opet daje svoju dozu kiselkastog ukusa od paradajza i sve to sjajno upotpunjeno crnim maslinama, sušenim origanom i maslinovim uljem. Feta će postati divno mekana i kremasta, da je praktično možete mazati, a da ne govorim o tome koliko je sjajno ako imate neki dobar hljeb hrskave korice i onda njima pokupite sve njami sokove koji su se nakupili na dnu posude.

Ovo je jedno od onih jela gdje sve može "otprilike" i sve je prilagodljivo, ali ipak, želim da naglasim da stvarno vrijedi da pokušate da pronađete grčku fetu. Ona je napravljena od ovčijeg mlijeka ili se ono kombinuje sa kozjim, ima karakteristerističnu prijatnu aromu ovih sireva, intenzivnog je ukusa, slana, ali ne previše kao naša "feta" i nije kremasta, već prilično mrvljiva i čvrsta. Ono što mi zovemo fetom, je zapravo bijeli kravlji sir tipa danskog, mnogo je kremastiji i slaniji od grčke varijante i naravno, blažeg ukusa (izuzimajući slanoću).

Grčka feta pečena u rerni sa paradajzom, paprikama i maslinama

Ako ste navikli samo na kravlje sireve, mogu da razumijem da vam ovaj predlog ne zvuči privlačno. U mojoj porodici se jedu isključivo kravlji mliječni proizvodi i kad sam probala fetu u Atini po prvi put (sa svojih 23-24 godine), ne samo da mi se nije dopala, već je ukus bio toliko stran i pretjerano aromatičan da sam pomislila da se nikad neću navići. Na svu sreću, ne odustajem nakon prvog "ne dopada mi se" i novim ukusima uvijek dam priliku i koliko se sjećam, fetu sam najprije prihvatila kroz pite i peciva. Sad skoro da ne mogu da zamislim da mi je taj ukus bio neprijatan.

Isto se desilo i za kozjim sirevima koje nikad ranije nisam jela, pa i sa ovčijim mesom, koje se u mojoj porodici ne sprema. Ni danas ne volim hladno ovčije meso i ona "pečenja" koja se jedu na slavljima i okupljanjima, ali u raznim drugim oblicima volim. Dajte namirnicama priliku da vas osvoje. Ako ne volite kuvani brokoli, karfiol, prokelj, ispecite ga sa maslinovim ulje, solju, začinima, dodajte orašaste plodove, neki preliv na bazi jogurta i probajte ponovo. Ko zna, možda niste ni znali šta sve propuštate! ;)

No, udaljila sam se od fete. Ukoliko ne možete da pronađete da je kupite ovu koju pominjem, onda koristite neki drugi bijeli sir, najbolje ovčiji ili kombinaciju sa kravljim mlijekom. Ako ni to nemate, onda napravite sa običnim bijelim sirom, našom "fetom", biće dobrog ukusa i tako, iako sigurno mnogo blaže i manje zanimljivo.

Zapečeni sir sa povrćem i poslužen uz prepečen hljeb

Moja verzija je sa nešto više povrća, ali koristite ideju kao inspiraciju, i prilagodite svom ukusu. Jelo možete služiti kao predjelo uz krekere, prepečene tortilje ili komadiće hljeba. Ukoliko pravite kao glavno jelo, poslužite uz veliku činiju salate i blago prepečen hljeb.

Naravno, možete napraviti i manju količinu. Ako imam samo jedno manje pakovanje sira (oko 150g), pečem u manjoj činiji sa manje-više isto toliko paradajza i malo paprike i služim kao bogatije predjelo ili kao dodatak obroku ako spremam zasitiju čorbu, poput krem čorbe sa brokolijem i spanaćem ili ovu sa karfiolom i celerom.

Kad se jelo ohladi, feta više neće biti kremasta i mekana, već će se manje-više vratiti u svoje prvobitno stanje (upotpunjena ukusom pečenog povrća). Zbog toga je najbolje da je podgrijete u pećnici prije služenja, ukoliko ste je napravili unaprijed. Ostaci će odlično poslužiti za sendviče ili kao dodatak integralnoj tjestenini za brzinski ručak sledećeg dana.

Recept

Zapečena feta sa paradajzom, paprikom i maslinama

Pečeni feta sir sa paradajzom, paprikama i maslinama Veoma ukusno vegetarijansko jelo koje je jednostavno i brzo za napraviti, a može se poslužiti kao predjelo ili glavno jelo. Pečeni sir je mekan i divno kremast, a njegov ukus je lijepo upotpunjen dodatkom slatkastog i pomalo kiselkastog pečenog povrća.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 25'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 4-5 osoba, kao glavno jelo

Sastojci

  • 400g feta sira (najbolje grčka feta)*
  • 400g sitnog paradajza (cherry paradajz)*
  • velika crvena paprika (200-250g)
  • 100g sitnih crnih maslina (očišćenih ili sa košticom)
  • 2 kašičice sušenog origana
  • pola kašičice soli (oko 2g)
  • 30-35g maslinovog ulja
  • svježi peršun za posipanje
  • proizvoljni dodaci: bijeli luk, ljuta papričica

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Vatrostalnu posudu ili tepsiju blago nauljite.
  2. Fetu podijelite na komade debljine oko 1.5-2cm i stavite u posudu ostavljajući prostor između. Od ove količine, obično dobijete tri velike kriške.
  3. Pripremite povrće. Nasjeckajte paradajz na plovine ili na četvrtine ako je krupniji. Nasjeckajte papriku na kraće prutiće ili manje komade. Ako koristite očišćene masline podijelite ih uzdužno.
  4. Stavite povrće u činiju, posolite, dodajte origano i maslinovo ulje (ostavite dio za prelivanje kad jelo bude pečeno). Sve izmiješajte i stavite između i po samim kriškama sira. Pecite 20-25 minuta dok povrće ne omekša. Feta će biti divno mekana i kremasta, ali se neće istopiti.
  5. Gotovo jelo prelijte ovlaš uljem i pospite svježim peršunom. Služite odmah uz dobar prepečen hljeb ili krekere. Može biti predjelo ili zakuska za veći broj ljudi ili glavno jelo uz svježu salatu i hljeb. Ukoliko jelo spremate unaprijed, ubacite u pećnicu na kratko da se zagrije i da sir ponovo omekša.
  6. Ostatke čuvajte u frižideru i do 4-5 dana. Sjajno je za sendviče ili izmiješajte sa integralnom kratkom tjesteninom.

Napomene

  • Za ovo jelo je najbolje koristiti grčku fetu ukoliko vam je dostupna. Ona je napravljena od ovčijeg mlijeka ili kombinovano sa kozjim. Ima intenzivan ukus, kiselkasta i slana, i donekle mrvljiva. Možete je zamijeniti nekim drugim bijelim sirom od ovčijeg mlijeka. Naša feta od kravljeg mlijeka će poslužiti, ali nije tako ukusna.
  • Povrće - možete dodati bijeli i/ili crni luk isjeckan na režnjeve i neke druge začinske biljke po izboru. Paradajz je po meni najvažniji, i ne bih ga izostavila, ali papriku možda možete i preskočiti. Druga ideja je da ispečete sir i paradajz i kad bude gotovo, jelo upotpuniti domaćim pestom od bosiljka. Ukoliko nemate cherry paradajz, koristite običan, ali sklonite sjemenke i tečnost, i nasjeckajte na komade veličine oko 1-1.5cm.
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za jelo sa grčkom fetom i svim navedenim sastojcima, bez proizvoljnih. Ako želite da jelo bude manje masno i samim tim manje kalorično, nasjeckanom povrću nemojte dodavati ulje, samo začinite i stavite da se peče sa sirom. Kad jelo bude gotovo, prelijte ovlaš maslinovim uljem. Ukoliko jelo služite kao glavni obrok, porcija bi bila nešto oko 200g.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 168.6kcal
  • proteini: 6.6g
  • ukupno masti: 13.8g
  • ukupno ugljenih hidrata: 5.3g
Pečeni feta sir sa povrćem

Predlažem da pogledate još neki od recepata na blogu sa sjajnim ljetnjim povrćem poput paradajza, paprika, patlidžana i iskoristite ih dok su još u sezoni.