O blogu

Dobrodošli na blog Na tanjiru!

Moje ime je Milica i želim da sa vama podijelim svoja kulinarska iskustva, inspiracije i improvizacije, kao što i samo ime za ovaj kutak na web-u kaže!

Sigurna sam da ćete se, istražujući moje recepte i ideje, uvjeriti u istinitost tog imena, koje ću, ukratko, pokušati da pojasnim.

Naime, povremene promjene mjesta boravka i "tuga" zbog ostavljanja šerpica i, znate već, kuhinjskih spravica, modlica i slično, dovela je dotle da ih ne kupujem baš mnogo i pokušavam da preživim sa neophodnim minimumom :). Znam da zvuči sjetno, ali nije. Naučila sam da budem kreativnija i shvatila da savršeni uslovi nisu baš neophodni za isprobavanje, uživanje i usavršavanje. Inače, ja sam jedna od onih koja je do prije neku godinu to stvarno i mislila! Naravno, poklonim sebi povremeno neki novi rekvizit, ali bih mnoogo više da sam u drugačijoj situaciji!

Slična stvar je i sa kulinarskim knjigama. Želim ih sve (iako znam da bi bilo nemoguće), ali se ograničavam na rijetke. Pronašla sam alternativu u drugim blogovima – domaćim, blogovima na engleskom, španskom i italijanskom.

Drugo objašnjenje vezano za pojam "improvizacija" potiče od moje nekontrolisane želje da mijenjam, dodajem, oduzimam i tako pronalazim savršene verzije recepata, koje, ipak, često zaboravim i onda se vrtim u krug. Pa tako, ovaj blog je na neki način nastao i iz želje da, ipak, zadržim tu “pravu” verziju i imam siguran recept kad očekujem goste. :)

U svakom slučaju, iako mi je česta promjena mjesta boravka donijela i već pomenute nevolje (nazovimo ih tako), omogućila mi je i da vidim, osjetim, isprobam, naučim i zavolim raznolikost različitih kuhinja, šansu da se upoznam sa novim namirnicama, začinima, načinima spremanja hrane. Nadam se da ću uspjeti da vam sve to na najbolji način i prenesem.

Ipak, vjerujem da ćete zapaziti moju sveprisutnu, bezgraničnu ljubav prema italijanskoj kuhinji (često prisustvo parmezana, mocarele, paradajza, bosiljka; paste, rizoti...). Ono što mi je otkrila je da to da najbolji zalogaj obično proizilazi iz jednostavnosti: mali broj namirnica i jednostavni načini pripreme kojima čuvate ono najbolje u njima! Pokušavam da se toga pridržavam i trudiću se da omogućim da na ovim stranicama pronađete ideje za brze i ukusne obroke, čak i onda kad nemate više od 15 minuta za pripremu.

Jedna od mojih dodatnih preokupacija je i pokušaj da hranu učinim zdravijom. Zbog toga često umanjujem količinu “ne baš zdravih” namirnica ukoliko to ne utiče previše na ukus ili pokušavam da pronađem adekvatnu zamjenu. Ne brinite, to ću naglasiti, pa ukoliko želite dodatne kalorije, napomenuću kako da ih dodate. :)

O tome da o ideji bloga razmišljam već neko vrijeme govori i to da je Na tanjiru započet još 2007. godine. Međutim, kombinacija straha, kritičnosti i možda nedovoljnog znanja spriječila je u samom korijenu da se nastavi. Nadam se da će ovog puta biti drugačije, iako neki faktori još uvijek postoje! :)

U svakom slučaju, nadam se da ćete uživati, ili makar pronaći nešto zanimljivo na stranicama ovog bloga. S obzirom na to da smo opet na samom početku, svi komentari, savjeti, pohvale ili kritike su dobrodošli! :)