Jedan starinski sočni kolač, veoma jednostavne pripreme i savršeno osvježavajući u toplim danima.

Koh je jedna poslastica koja, koliko sam shvatila, svima budi lijepa sjećanja iz djetinjstva i obično je svi vole. Ja sam izuzetak! Moja mama tvrdi da je to pravila kad smo bili djeca, ali ja se stvarno ne sjećam. To je vrlo neobično, s obzirom na to da je moje gastronomsko pamćenje skoro nepogrešivo. Znate, ja sam jedna od onih koja zna šta je i gdje probala i prije 15 godina, a često se sjetim i šta su ostali za stolom jeli.

Koh od griza

No, ako mama kaže...

U svakom slučaju, da kažemo da je koh za mene nov kolač i da sam za njega čula kratko prije nego što je Jelena objavila svoj recept.

Naravno, odlučila sam da to mora ići na isprobavanje, a tek kad sam vidjela da je baš njen koh izabran kao zadatak za majski krug kuVarijacija, nije bilo odugovlačenja. :)

Inače, ovo je moje prvo učešće u ovoj kulinarskoj igrici, a za one koji ne znaju, sastoji se u tome da svakog mjeseca isprobavamo jedan recept koji je odabran, a zatim, određenog dana u mjesecu, svi objavljujemo svoje utiske o istom.

Koh

Prema pravilima igre, recept bi trebalo što manje prilagođavati i mijenjati da bi samo poređenje i "ocjenjivanje" imalo smisla. Pa tako, vjerovali ili ne, odoljela sam čak i tome da vanilin šećer zamijenim ekstraktom vanile. Znam da ne bi bila velika promjena, ali da budem iskrena, u tom industrijskom vanilin šećeru ima nešto što mi se sasvim ne dopada (nisam imala domaći), a potrebna je pozamašna količina. Izmijenila sam malo količinu sastojaka, proporcionalno veličini pleha. Mislim da razlika nije tako važna, pa nisam prilagođavala količinu mlijeka za prelivanje.

Sve u svemu, recept je veoma precizan uključujući mjere, način pripreme i vrijeme pečenja. To zaista i liči na Jelenu, a ako slučajno do sad niste posjetili njen divni blog pod imenom FoodForThought, nemojte ni trenutka više čekati! Tamo ćete pronaći mnogo odličnih i detaljnih recepata za raznovrsna slana jela i poslastice!

Slatki koh od griza

Sam koh bih vam opisala kao kolač koji odiše nekom atmosferom domaćeg, starinskog, "od nekad", iako je meni sasvim nov. Čak i sam postupak pravljenja vas nekako tjera da se osjećate nostalgično. Međutim, moram reći da sam se ja, ipak, malo odvikla od takvih ukusa. Već dugo sama kuvam i oduvijek sam mnogo eksperimentisala sa hranom: uvodila nepoznate namirnice, isprobavala drugačiji tip jela i poslastica, razne manje ili više poznate kuhinje... Čini mi se da sam, sad već, kilometrima daleko od onog "domaćeg" što ovaj kolač nosi sa sobom. Zapravo, nemam baš ništa da mu zamjerim, jako je sočan i sigurna sam da bi sva djeca poludjela za njim, a čini mi se i odrasli, ali vjerovatno nije sasvim "moj tip"! Uzgred, više mi se dopao sledećeg dana, kad je malo odstajao, a i kad smo se mi, možda, opet malo navikli na nekad poznato. :)

Koh od griza

U svakom slučaju, veoma brz, ekonomičan, jednostavan i za djecu, savršen slatkiš!

Recept

Koh od griza

po receptu sa bloga FoodForThought
Koh od griza Izuzetno jednostavan kolač od griza, preliven vrelim mlijekom, sa izraženim mirisom vanile i limuna. Nosi nostalgičnu atmosferu i pravi je dječiji užitak!
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 50'
  • količina za pleh 20x30cm*

Sastojci

za kolač
  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 10g vanilin šećera (puna kašika)
  • 9.5 kašika griza
  • narendana kora 1-2 limuna
za preliv
  • 1l punomasnog mlijeka*
  • 2 kašike šećera
  • 20g vanilin šećera (2 pune kašike)

Postupak

Kolač
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pleh podmažite uljem ili puterom, pospite brašnom tako da se i dno i ivice oblože, a zatim istresite višak.
  2. Narendajte limunovu koru, potrebnu količinu griza stavite u činijicu i odvojite bjelanca od žumanaca. U posudu u kojoj ćete mutiti, stavite bjelanca, šećer i vanilin šećer.
  3. Umutite dok ne dobijete sjajnu čvrstu sniježnu smjesu :), a zatim dodajte žumanca i mutite kratko dok se fino ne sjedine sa smjesom.
  4. Dodajte limunovu koru, a zatim, uz lagano miješanje ručnom mutilicom ili silikonskom spatulom, dodavajte i malo po malo griz.
  5. Gotovu smjesu prebacite u pleh i pecite oko pola sata.
Preliv
  1. Nakon 20 minuta od kad ste stavili kolač da se peče, stavite mlijeko, šećer i vanilin šećer da se zagriju. Mlijeko bi trebalo biti vrelo, a potrebno ga je lagano preliti preko tek pečenog kolača.
  2. Tako preliven kolač vratite u isključenu rernu na 15 minuta, s tim što ćete vrata ostaviti malo otvorena.
Služenje
  1. Koh ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider dok se dobro rashadi.
  2. Možete ga poslužiti samog ili uz neki voćni preliv ili slatko. Meni je djelovalo da će biti dobar uz ne mnogo sladak džem od šljiva, ali ipak nije dobitna kombinacija - sam koh je dosta sladak, pa bude pretjerano..

Napomene

  • Prema originalnom receptu, kolač se pravi od 6 jaja (za pleh dimenzija 17x29cm), a ja sam količinu sastojaka prilagodila mjerama svog pleha (20x30cm). Nisam povećala dozu mlijeka za prelivanje, a mislim da nema ni potrebe.
Sočni koh od griza