Jedna neobična i vrlo fina ideja kako da iskoristite stari hljeb i od njega napravite brzu i sočnu poslasticu!

Ovomjesečna domaćica kulinarske igrice Ajme, koliko nas je! je vrlo simpatična Nevena sa predivnog bloga Hleb i lale, a kao temu za majski krug nam je zadala hljeb!

Kolač od hljeba - Bread pudding cake

To podrazumijeva razne slane i slatke gastronomske izmišljotine koje imaju hljeb kao glavni ili jedan od glavnih sastojaka.

Kao ideja za učešće odmah mi je palo na pamet da napravim nešto poput onog što zovemo "puding od hljeba". To je jedan od načina na koji obično iskoristim peciva koja nisu više za jelo u "svježem stanju", da tako kažem. Dakle, samo je trebalo osmisliti tačne mjere i sastojke za ovu priliku.

Međutim, nepopravljivo njuškalo kakva jesam, ipak sam malo prošvrljala po internetu da vidim čega sve ima i tako sam, na kraju, nabasala na ovaj kolačić. Po načinu i brzini pripreme je sličan mojoj početnoj ideji, ali za razliku od "pudinga" je pravi pravcati kolač!

Kolač od starog hljeba

Priprema je veoma jednostavna, a sastojci su toliko uobičajeni da ih vjerovatno uvijek imate u kući. Naravno, nemojte očekivati spektakularan ukus torti prepunih čokolade, lješnika, putera i ko zna čega još što volite, ali za jedno obično "spasiti od bacanja", kolač je fantastičan.

Kolač od starog hleba

Malo sam prilagodila recept svom ukusu, ali vidjećete već da je te dodatke moguće izostaviti ako ih ne volite ili nemate u kući. Kolač je vrlo prilagodljiv, te tako možete slobodno dodati neke začine po izboru, malo nasjeckane čokolade, kandirano ili sušeno voće... Nije mnogo sladak, pa ako planirate da ga poslužite samog (bez dodataka), a pri tom ste navikli na slađe poslastice, povećajte količinu šećera za kašiku-dvije.

Kolač od hleba - Bread pudding cake

Najbolji je na sobnoj temperaturi ili blago topao, a ja sam kao dodatak izabrala domaći karamel sos. Kombinacija je odlična! :)

Recept

Kolač od hljeba

prilagođeno sa bloga Jul's Kitchen
Kolač od starog hljeba Veoma jednostavan način da iskoristite odstajali hljeb i napravite mirisni kolač sa kakao prahom, cimetom, narandžinom korom i lješnicima! Fantastičan dodatak jutarnjoj kafi!
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 35'
  • ukupno vrijeme: 55'
  • količina za 8-10 služenja

Sastojci

  • oko 300g odstajalog hljeba
  • 350ml mlijeka
  • 250ml slatke pavlake*
  • 1 jaje
  • 6 kašika smeđeg ili običnog šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • kašičica ekstrakta vanile
  • narendana kora jedne pomorandže (proizvoljno)
  • pola kašičice cimeta (proizvoljno)
  • 50g lješnika, oraha ili badema
  • puter, hljebne mrvice (prezle) i šećer za oblaganje tepsije

Postupak

  1. Zagrijte rernu na 180°C, uz ventilator. Premažite puterom dno i ivice kalupa prečnika 18cm (ja sam koristila šerpu) i pospite hljebnim mrvicama i šećerom. Istresite višak.
  2. Isjeckajte hljeb na kockice i stavite u činiju u kojoj ćete sastaviti smjesu.
  3. Stavite mlijeko i pavlaku u šerpu (ili samo mlijeko ako ne koristite pavlaku) i zagrijte do ključanja. Prelijte nasjeckan hljeb, ostavite da se malo prohladi, a zatim ga ispasirajte viljuškom.
  4. Dok se ta smjesa hladi, u zasebnoj činiji, na kratko umutite jaje ručnom mutilicom. Dodajte šećer, prosijan nezaslađen kakao prah, vanilu, cimet i narandžinu koru. Izmiješajte.
  5. Krupno nasjeckajte orašaste plodove - možete ih kombinovati ili koristiti samo lješnike, bademe ili orahe.
  6. Hljebnoj kaši dodajte preostale sastojke i dobro izmiješajte. Kašikom prespite smjesu i poravnajte odozgo. Pospite ovlaš šećerom i pecite oko 35 minuta.
  7. Izvadite kolač iz kalupa, pospite malo šećerom u prahu ili kakao prahom i služite na sobnoj temperaturi. Ako bude stajao duže od jednog dana kolač čuvajte u frižideru, a zatim u mikrotalasnoj podgrijavajte po parčence prije jela.
  8. Kolač je odličan pratilac jutarnjoj kafi ili čaju, a možete ga poslužiti samog ili uz umućenu slatku pavlaku, svježe voće ili karamel sos! Ja sam se odlučila za slankast domaći karamel sos!

Napomene

  • Prema originalnom receptu koristi se samo punomasno mlijeko i to 500ml. Dio sam zamijenila pavlakom, ali ta količina mi se učinila nedovoljnom, pa sam povećala dozu tečnosti za 100ml ukupno.
  • Kolač pospite šećerom u prahu, sem u slučaju da ga služite uz nešto slatko kao što je neki preliv od kuvanog voća ili karamel sos. Radi finijeg izgleda, ja sam ga posula kakao prahom, ali i to možete izostaviti ako ne volite njegov gorkast ukus.
Kakao kolač od hleba