Jednostavan kolačić sa sočnom podlogom čokoladnog ukusa zahvaljujući pozamašnoj količini kakao praha i prelivom od karamelizovanog kokosa.

Možda ste već negdje čuli za izraz "fika"?! Radi se o jednom švedskom pojmu koji bi se grubo mogao opisati kao "pauza za kafu". Podrazumijeva vrijeme provedeno sa prijateljima (ili sa računarom) u neobaveznom čavrljanju uz šolju kafe ili čaja i skoro nezaobilazno, uz neki slatki dodatak. Ne postoji određeni period dana koji je rezervisan za takvu pauzu. Fika se praktikuje nekad i po više puta dnevno, a za to vam ne treba baš nikakvo opravdanje! :)

Kao slatki dodatak, moguće je odabrati jedno od više vrsta mekanih peciva koja mirišu na kardamom i cimet, zatim razne vrste peciva na bazi lisnatog tijesta (te najmanje preporučujem) i ogroman izbor sitnih kolača, voćnih tartova i biskvitnih kolača. Neke od tih poslastica su veoma tipične za skandinavske zemlje i uz neke varijacije, moguće je naići na iste vrste u svim tim zemljama.

Čokoladni kolač sa karamel prelivom od kokosa

Upravo je kolač koji vam danas predstavljam jedan od tih kojima nisam uspjela utvrditi tačno porijeklo, a u ovom slučaju ni pravo ime. Često nailazim na njega u kafeterijama i bila sam sigurna da se radi o nekoj tradicionalnoj poslastici.

Međutim, na internetu ni traga ni glasa o porijeklu, a malo i recepata za kolač u baš ovom obliku. Kako sam shvatila, vjerovatno se radi o kombinaciji švedskog kolača sa karamelizovanim prelivom od badema (Tosca), za koji ćete recept pronaći na blogu (švedski kolač sa bademima), i danskog, vrlo sličnog ovom sa bademima, sa prelivom od kokosa (Drømmekage ili Danish Dream Cake). Ono što ih, ipak, razlikuje od ove čokoladne verzije je odsustvo kakao praha, ali i to što je biskvitni dio mnogo vazdušastiji i lakši.

Vidjećete da je, za razliku od njih, podloga kod čokoladnog kolača sa kokosom prilično vlažna i sočna, dok je sam proces pečenja u slojevima isti u svim slučajevima.

Evo kako ovaj kolač izgleda na jednom mjestu u gradu gdje prave fantastičnu kafu, a kao što vidite, oni u čokoladni dio dodaju bademe ili lješnike, nije baš da mogu da se sjetim tačno!

Iako nisam uspjela da razotkrijem misteriju porijekla ovog kolača, mogu vam reći da je vrlo ukusan, dobitna je kombinacija čokolade i kokosa, sa notom karamel ukusa koji nastaje usled pečenja preliva i laganog karamelizovanja pavlake i šećera. Uzimajući u obzir da sam u duši ljubitelj orašastih plodova, a naročito badema, ukoliko se ukaže prilika, obično biram verziju sa njima, ali predlažem da probate obje i sami odlučite!

Čokoladni kolač sa prelivom od kokosa

Recept je adaptiran iz jednog od onih malih promotivnih časopisa koje možete pokupiti u supermarketu. Obično ih uzmem u potrazi za idejama, onda se malo vuku po kući i završe u kanti. U principu, nije da imam mnogo povjerenja u te recepte, ne znam tačno zašto, ali ispostavilo se da je ovaj prilično dobar. Prvi put sam smanjila samo količinu šećera, a kasnije sam uvodila i još po neku izmjenu da bih recept dovela do "sigurne" verzije. Kad govorimo o količini šećera u ovom kolaču, moram reći da sve varijacije na koje sam naišla sadrže najmanje!!! dva puta ovu količinu, ali i sa ovim mjerama nije da bih mogla pojesti pola tepsije. Ne preporučujem dalje zakidanje na šećeru, jer će uticati na teksturu podloge, a sa druge strane potrebno je i neutralisati gorčinu kakao praha.

Kolač sa kakaom i kokosom

Vidjećete da je komplikovan za napraviti skoro kao mafini, što znači da je samo potrebno spojiti vlažne i suve sastojke i staviti da se peče, uz dodatak preliva, koji je, što bi se reklo "mačji kašalj" (uzgred, nikad nisam imala mačku i nemam pojma da li se one prehlađuju i kako im pada kašalj)! U napomenama sam ponudila i za nijansu duži postupak pripreme za koji vam je potreban mikser. Razlog je što sam u tih nekoliko isprobavanja, shvatila da je kolač bolji sa tim drugim načinom pripreme ukoliko se jede odmah, istog dana! Djeluje sočnije i čokoladnije, dok su već sjutradan isti, ili ako bih smjela reći, malo lošiji od onih ručno umućenih.

Kao i obično, otkrila sam vam sve što sam zaključila i prenijela sve ideje, a na vama je da isprobavate, provjeravate, javljate utiske i uživate! ;)

10. jun 2017.

Nekoliko čitalaca mi je javilo da kolač nije ispao kao što su očekivali, a iz opisa i nekih fotografija, shvatila sam da je u tim konkretnim slučajevima količina kokosa prevelika u odnosu na količinu tečnosti u prelivu. To, naravno, nije bio slučaj kod mene, sa sastojcima koje koristim, a recept sam testirala više puta prije objave i kasnije. Djeluje mi da se sastojci prilično razlikuju od zemlje do zemlje, kao i od proizvođača do proizvođača, pa to moramo uzeti u obzir. Moj utisak je da je najsigurnije smanjiti količinu kokosa, pa čak i da tekstura preliva prije stavljanja na kolač ne bude kao kod mene, mislim da će nakon pečenja biti kako treba.

Nadam se dobrim utiscima, ali molim vas da javite i one manje dobre, zajedno ćemo vjerovatno doći do najboljeg rešenja. ;)

Recept

Čokoladni kolač sa karamel prelivom od kokosa

Čokoladni kolač sa kokosom Veoma jednostavan kolač sa sočnom čokoladnom podlogom i prelivom od kokosa. Zanimljivo preplitanje ukusa karamelizovane pavlake, kokosa i gorkastog kakao praha. Odličan dodatak kafi, koji se topi u ustima.
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 25'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • količina za 15-18 služenja

Sastojci

za biskvitni dio
  • 150g putera
  • 3 jaja
  • 170g šećera (bijeli ili sitni svijetlo smeđi)
  • kašičica ekstrakta vanile/vanile u prahu
  • 125g brašna
  • 55g kakao praha
  • prstohvat soli
za preliv
  • 60g putera
  • 100g šećera
  • 150ml slatke pavlake
  • 100g kokosa (sitno narendan, poznat i kao "kokosovo brašno")*

Postupak

Biskvit
  1. Zagrijte rernu na 200°C. Lagano premažite puterom, a zatim obložite papirom pleh veličine 20x30cm.
  2. Istopite puter i ostavite da se malo prohladi. Prosijte zajedno brašno, kakao prah i so.
  3. U većoj činiji, ručnom mutilicom umutite jaja i šećer. Dodajte vanilu i istopljen puter. Dobro umiješajte. Dodajte suve sastojke i laganim pokretima umutite samo dok se svi sastojci sjedine.
  4. Dobijenu smjesu prespite u pleh i poravnajte kašikom. Ubacite u zagrijanu rernu i pecite 10-ak minuta na 200°C ili na 180°C ako koristite ventilator. Ne brinite zbog kratkog vremena pečenja - podloga je tanka, a i nastaviće da se peče sa prelivom.
Preliv
  1. Stavite puter, šećer i pavlaku da se zagriju dok se šećer i puter ne istope i tečnost bude blizu ključanja. U tom trenutku dodajte kokos i izmiješajte da dobijete gustu smjesu.
  2. Ravnomjerno rasporedite nadjev preko pečenog biskvita i vratite u pećnicu na još 10-ak minuta, ili dok površina ne dobije zlatno-žutu boju. Po boji i mirisu ćete znati da je kolač gotov, a preliv će i dalje biti mekan na dodir.
  3. Ostavite da se ohladi, a zatim izvucite iz pleha zajedno sa papirom, narežite na komadiće željene veličine i poslužite. Čuvajte u metalnoj kutiji na sobnoj temperaturi i po onome kakva su moja iskustva, kolač će ostati svjež i u skoro nepromjenjenom stanju četiri dana.

Napomene

  • Puter i jaja je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi makar pola sata prije pripreme poslastice. Ovo važi za najveći broj kolača, osim za one od prhkog tijesta, kad je važno da sastojci budu što hladniji.
  • Prema originalnoj verziji ovog recepta, potrebno bi staviti 180g kokosa. Po mom iskustvu, sa mojim namirnicama i u mojim uslovima, ovo je bila prava mjera. Takav nadjev je zapečen odozgo, suvkast na dodir, ali sočan dok se jede, i ne mrvi se pri rezanju. Međutim, nekoliko čitalaca koji su isprobali ovaj recept (pročitajte više u komentarima) su dobili nezadovoljavajući rezultat - suv nadjev koji se rasipa i po nekim fotografijama koje sam dobila, značajno deblji od mog i veoma sipkav. To znači da je količina kokosa prevelika u odnosu na količinu tečnosti. Moj zaključak je da se namirnice dosta razlikuju od zemlje do zemlje, i čini mi se da je kod nas sam kokos suvlji i manje mastan. Najsigurnija verzija je da smanjimo kokos u receptu na 100g, jer čak i u slučaju da ne bude dovoljno, višak tečnosti će ispariti i preliv će se fino zapeći i biti karamelastog ukusa.