Ovaj post predstavlja dodatak na ranije objavljen recept za  prhki kolač od borovnica. Ukoliko koristite mrznute borovnice, pratite ova uputstva i nema greške! :)

Uvijek se iznova oduševimo ovim prhkim, a opet sočnim i mekanim voćnim kolačima. Od kad sam pronašla recept, pravila sam ih mnogo puta, ali do sad, uvijek sa svježim borovnicama (to su iste one ručno ubrane borovnice koje nismo uspjeli da iskoristimo na vrijeme). Ovdje ću napisati neke sitne izmjene koje će kolač učiniti neizmjenjeno savršenim, čak i ako koristite mrznuto voće, a vjerujem da to i jeste slučaj u najvećem dijelu godine.

Mrvičasti kolač sa mrznutim borovnicama

Naravno da nisam željela da naiđete na sitne nedostatke i nedoumice, pa sam željela da vas upozorim na vrijeme. :)

Za početak, mrznute borovnice puste mnogo više svog soka od svježih, tako da sam količinu voća smanjila za 100g (300 umjesto 400g). Uzimajući u obzir taj detalj, ostavila sam količinu gustina neizmjenjenom, dakle 4 kašičice. Te izmjene toplo preporučujem.

Međutim, ono što vam nikako ne savjetujem je da ih pečete duže od navedenog u receptu (45min)! U toku pečenja, kolač će biti nekako tečniji nego što biste očekivali, voćni nadjev će krčkati po obodu posude, a čak će djelimično i potopiti gornji dio mrvičaste smjese. Ja sam u tom slučaju čekala da se "bolje ispeče" i na kraju sam dobila prepečen kolač. Sigurno to ne želite!

Kao što se vidi na slikama, sa donje strane i na vrhu je kolač prilično zapečen i moram priznati da sam bila razočarana na početku. Doduše, mi smo čekali taman toliko da se kolač može sjeći i jesti, a da se ne ispečemo.

Ipak, na kraju je sve ispalo mnogo bolje :) Posle noći provedene na sobnoj temperaturi, kolač je ipak odlučio da da najbolje od sebe i divan je, mekan, ukusan i sočan. Doduše, malo tamniji nego što je potrebno, ali dobro sad, da ne pretjerujemo sa zahtjevima.

Dakle, potrebno je da najprije pokupite recept za prhki kolač od borovnica , a zatim da obratite pažnju na sledeće detalje ukoliko koristite mrznute boronice: smanjite količinu voća na 300g, količinu gustina ostavite istom, a kolač nikako nemojte peći duže od navedenog (45min na 190°C) - zanemarite voćni sok, kad se poslastica ohladi, biće baš kako treba.

Prhki kolač sa borovnicama

Uzgred, ovo je jedan od onih kolača savršenih za uz jutarnju kafu! :)