Divan mrvičasti voćni kolač nastao iz želje da se ručno nabrane borovnice prikažu u punom sjaju i ukusu. Puterasto prhko tijesto u kombinaciji sa sočnim, pomalo kiselkastim i neodoljivim nadjevom od svježih borovnica.

Znam da je teško povjerovati, ali sasvim je moguće nabrati borovnice u skoro samom centru jednog ovećeg grada! I to ne samo borovnice! Moguće je ići u pohod i na šumske jagode i maline, kao i na razne vrste pečuraka.

Govorim vam o Stokholmu, očaravajućem zelenom gradu, koji je izuzetno moderan, sa svim udobnostima savremenog svijeta, ali uz čist vazduh, mnogo parkova i šuma i, prije svega, uz očuvanu prirodu i stav o tome da se mora čuvati.

Prhki kolač sa borovnicama

Iz slučajnog "pohoda" na borovnice sam se vratila sa idejom da ih moram iskoristiti na najbolji mogući način!

Naš ulov ovog puta nije bio baš za proslavljanje - nešto više od pola kilograma borovnica, plus ono pojedeno usput. Dovoljno za poslasticu.

Uzgred, ovo je prvi put da berem borovnice i mogu vam reći da je pravo uživanje - tu ste vi i te plave tačkice među zelenim listićima, tišina i miris šume... nekako veoma opuštajuće. Dobro sad, još uvijek imam bolove u mišićima, ali mora nešto i da se žrtvuje. :D

Recept za ovaj prhki kolač sam pronašla na jednom odličnom blogu, baš od povjerenja. Skoro da nisam unijela nikakve izmjene, osim što sam izostavila dodatak limunove kore u prhkom tijestu (nisam imala).

Pošto je kod mene vanila neizostavan dodatak bobičastom voću, stavila sam i jednu kašičicu ekstrakta u tijesto, a dodala sam i na sam vrh kašičice arome gorkog badema. Mnogo volim taj bademast ukus koji se odlično uklopio sa borovnicama, ali je izostavite ako vam je nedostupna. Nije neophodan dodatak.

Osim sa borovnicama, ovaj kolač možete praviti i sa nekih drugim voćem kao što su višnje, maline ili šljive. Na blogu možete vidjeti i djelimično izmijenjen, kasnije objavljen recept za prhku pitu sa jabukama koja je u periodu kad ovo dodajem već dobila jednaku popularnost u našoj kući kao original. U verziji sa jabukama, smanjila sam količinu šećera, dodala krupno nasjeckane pečene lješnike i uvela još neke sitne izmjene i pretvorila ovaj kolač u pravu mirisnu jesenju poslasticu!

Mrvičasti kolač od borovnica

Ukoliko imate samo mrznute borovnice ili neko drugo voće, obavezno pogledajte izmjene koje sam napravila i objavila u postu prhki kolač sa mrznutim borovnicama

Recept

Prhki kolač od borovnica

po receptu sa bloga  Smitten Kitchen
Mrvičasti kolač od borovnica Divan mrvičasti kolač napravljen od puterastog tijesta sa mirisom vanile i sočnog voćnog nadjeva. Savršen za uz jutarnju kafu! :)
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 50'
  • ukupno vrijeme: 1h10'
  • količina za pleh 20x30cm

Sastojci

za prhko tijesto
  • 1 šolja* ili 225g šećera
  • 3 šolje ili 375g brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 225g hladnog putera, na kockice
  • 1 jaje
  • kašičica ekstrakta vanile
  • 1/3 kašičice arome gorkog badema (proizvoljno)
za voćni nadjev
  • 400g borovnica
  • 1/2 šolje ili 110g šećera
  • sok od polovine limuna
  • 4 kašičice gustina

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C. Premažite ovlaš puterom manji pravougaoni pleh (moj je 20x30cm).
  2. U činiju ubacite borovnice, pola šolje šećera, sok od polovine limuna i gustin. Ostavite da odstoji dok ne napravite tijesto.
  3. U većoj činiji izmiješajte šećer, brašno, prašak za pecivo i so. Tome dodajte kockice hladnog putera, jaje, ekstrakt vanile i badema i viljuškom sjedinite tijesto. Ono će ostati mrvičasto, ali tako i treba da bude i nemojte dodavati nikakvu tečnost.
  4. Malo više od polovine tijesta ubacite u pleh, stavite preko borovnice i onda preostali dio tijesta.
  5. Pecite oko 45 minuta. Ostavite da se u potpunosti ohladi prije rezanja na kocke. Posuti ovlaš šećerom u prahu (koristite cjediljku).

Napomene

  • Jedna šolja je 240ml.
Prhki voćni kolač

Ako volite borovnice, možda biste voljeli da pogledate još neki od recepata sa bloga koji sadrže ove divne bobice:


22. jun 2013.

Recept za ovaj prhki kolač šaljem Ana-Mariji i Mislavu sa bloga Foozdarije kao ulaznicu za junski krug kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!. Kao ovomjesečnu temu su izabrali šumsko voće. Osim ovog, kao ulaznicu ću poslati i recept za moj cheesecake sa borovnicama , napravljen od podloge sa orašastim plodovima i urmama i kremastim sirnim nadjevom koji ne sadrži želatin.