Krem čorba jesenjih boja od pečene bundeve, krompira, celera i začina. Da vas ugrije u hladnim danima!

Bundeva ili tikva je nezaobilazan dio jeseni. Zvuči kao početak pismenog zadatka, ali, za nas koji godišnja doba gledamo kroz nadolazak i odlazak raznih finih namirnica, jesen zaista ne može da promakne bez mirisnog kestenja i bundevica.

Čorba od pečene bundeve, krompira i još ponečeg

Je li to i kod vas slučaj?

Moram priznati da do prije par godina nekako nisam imala priliku da jedem bundevu, a čak sam bila ubijeđena da je uopšte ne volim. Kao kroz maglu se sjećam da je mama pravila neke pite, a ne znam tačno ni da li slane ili slatke, i sjećam se da smo sjemenke sušili na terasi. To je sve.

Nakon toga, bundeve su prosto nestale iz mog života... sve do skoro. Za njihov veliki povratak mogu zahvaliti voljenoj Italiji i divnim domaćim raviolima sa ovom narandžastom divotom.

Posle toga je došao i rizoto sa bundevom i raznim začinima, onda i čorbe, pa onda jednostavno pečena u rerni sa maslinovim uljem, bijelim lukom i začinima. U svakom slučaju, mislim da nikad više neće otići. :)

Ovdje se radi o čorbi od pečene bundeve i da znate da je to veoma važan detalj. Ukus je mnogo intenzivniji i zanimljiviji. Da sam na vašem mjestu, taj korak ne bih preskočila. :)

S obzirom na to da je pečena bundeva sama po sebi odlična, predlažem vam da je isplanirate jednog dana za ručak ili večeru. Napravite malo više, pa od onog što ostane sjutradan napravite čorbu.

Kako ispeći bundevu? Pa, izuzetno jednostavno. Najčešće koristim onu kruškastog oblika, koja se kod nas, koliko sam uspjela da pronađem, zove muškatna bundeva (butternut squash), ali možete koristiti onu koja vam je dostupna.

Oljuštite i očistite je od sjemenki. Nasjecite na režnjeve ili kocke. Poslažite u pleh da budu u jednom redu. Dodajte nekoliko neočišćenih čenova bijelog luka (za čorbu su vam potrebna dva veća), posolite krupnom morskom solju i pospite maslinovim uljem. Koristite začine po želji. Ja obično stavim par grančica svježeg timijana ili ruzmarina (obavezno ih premažite uljem), ali ovog puta sam povrće samo malo posula provansalskom mješavinom začina (origano, timijan, majoran, ruzmarin, sjeme komorača). Pecite u zagrijanoj rerni oko pola sata na 190°C, dok fino ne porumeni i bude mekana.

Služite toplo uz ribu, meso ili neki kiselkast sir. Možda bi ipak bilo najbolje da odmah odvojite oko 200g za čorbu. :)

Čorba od pečene buče, krompira i još ponečeg

Recept

Čorba od pečene bundeve

Čorba od pečene bundeve sa krompirom i pavlakom Jesenja krem čorba od pečene bundeve sa dodatkom bijelog luka. Veoma intenzivnog i zanimljvog ukusa, savršeno jelo da vas ugrije u hladnim danima!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme kuvanja: 40'
  • ukupno vrijeme: 55'
  • količina za 4 osobe

Sastojci

za čorbu
  • crni luk
  • 1 veća ili 2 manje šargarepe
  • 2 stabljike celera
  • 4 krompira srednje veličine (oko 500g)
  • oko 200g pečene bundeve
  • 2 čena pečenog bijelog luka
  • 1-1,5l povrćnog ili pilećeg bujona (supe)
  • so, biber
  • 2-3 kašike kisele pavlake*
za dekoraciju (po želji)
  • svježi timijan ili vlašac
  • tostirane sjemenke ili bademi

Postupak

  1. Luk, šargarepu i celer sitno isjeckajte. Na maslinovom ulju na kratko propržite povrće (oko 5 minuta) koje ćete odmah začiniti sa nekoliko zrna krupne soli.
  2. Za to vrijeme narežite krompir na kockice veličine oko 1cm. Dodajte ih preostalom povrću i izmiješajte.
  3. Dodajte oko 1l bujona (supe). Smanjite vatru i ostavite da se kuva dok krompir ne bude mekan, oko 25 minuta. Kad bude skoro gotov, dodajte pečenu bundevu i ostavite na vatri još nekoliko minuta.
  4. U blenderu izmiksirajte skuvano povrće ili ga propasirajte kroz sitnu cjediljku. Vratite sve u šerpu, dodajte još malo vode, ako želite da čorba ne bude gusta i pustite da još jednom proključa.
  5. Iz bijelog luka, koji ste pekli zajedno sa bundevom, viljuškom istisnite sadržaj i tu pastu dodajte čorbi, miris koji joj daje je zaista poseban. Volim da dodam i dvije-tri kašike kisele pavlake, ali nije neophodno.
  6. Pobiberite, posolite ako je potrebno i dodajte svježe ili suve začine ako želite. Dekorišite svježim začinima i služite toplo.

Napomene

  • Za vegansku/posnu verziju čorbe, izostavite kiselu pavlaku i pri kraju kuvanja, samo nakapajte nekoliko kapljica limuna radi kontrasta slatkastom ukusu bundeve. Naravno, i ovo je sasvim proizvoljan dodatak.

Čorbu možete dokorisati tostiranim pinjolima ili isjeckanim bademima i svježim začinskim biljem. Uživajte!