Namaz/umak od pečenog i pomalo egzotično začinjenog patlidžana - izuzetno je zanimljivog ukusa i prava slast za ljubitelje ove divne namirnice.

Da, dobro ste čuli! Džem od patlidžana!

Odmah me je privukao naziv, a uzimajući u obzir koliko volim patlidžan i koliko je taj džem privlačno izgledao na slici, mislim da bih isprobala čak i da je sadržao šećer i premazivao se preko putera za doručak. No, na svu sreću, ipak nije bilo tako :)

Džem, dip ili namaz od patlidžana

Zapravo, radi se o dipu ili umaku od pečenog, pa sa začinima kuvanog patlidžana.

Veoma je ukusan i može se iskoristiti na razne načine. Pun je pogodak kad imate goste na večeri i poslužite ga sa komadićima prepečenog hljeba za aperitivo ili grickanje uz piće.

Harisa (harissa paste), koja se nalazi na listi namirnica potrebnih za ovo jelo, za mene je prilično nova i od nedavno izazovna.

Ovaj recept je bio prava prilika da se bliže upoznam sa njom.

Ukoliko niste znali, harisa je izuzetno ljut sos ili pasta jarko crvene boje koja se naročito koristi u kuhinjama Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike.

Kako oljuštiti patlidžan

Od zemlje do zemlje, sastojci od kojih se pravi se razlikuju, ali osnovu čini više vrsta ljutih papričica, koje su nekad dimljene prije pripreme same paste. Ostali sastojci su čili papričice u prahu, bijeli luk, kumin, korijander, sjeme kima i maslinovo ulje. Od tipa paprika zavisi i ljutina paste.

Džem od patlidžana kao namaz za sendviče

Recept sam pratila skoro do detalja, sa izuzetkom sitnih izmjena po pitanju začina. Izbacila sam čak i tu veoma malu količinu cimeta koja je bila potrebna, a količinu kumina sam prepolovila. Tako se meni dopalo, ali znate već da se ukusi razlikuju, pa se vodite svojim prethodnim iskustvom sa ovim začinima.

Suve začine možete sasvim i izostaviti ili ih promijeniti, ali sama ideja za ovaj "džem" je zaista fantastična i vjerujem da će se dopasti svima koji vole ovu divnu povrćku. :)

Recept

"Džem" od patlidžana

po receptu sa bloga  DavidLebovitz.com
Džem, namaz ili umak od pečenog patlidžana Namaz ili umak od pečenog patlidžana, koji je zatim potrebno prokuvati sa bijelim lukom, harisom i zanimlijvim začinima. Savršeno predjelo ili kao podloga za sendviče.
  • vrijeme pripreme: 50'
  • vrijeme kuvanja: 45'
  • ukupno vrijeme: 1h35'

Sastojci

za pripremu patlidžana
  • 3 patlidžana srednje veličine
  • krupna morska so
  • maslinovo ulje
za kuvanje nadjeva
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 kašičice paprike u prahu
  • 1/2 kašičice kumina u prahu*
  • 1/8 kašičice cimeta*
  • 1/8 kašičice harise*
i još
  • 60ml vode
  • 2-3 kašike soka od limuna
  • kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna

Postupak

Priprema patlidžana
  1. Operite i osušite patlidžane. Ljuštilicom za povrće ih djelimično oljuštite (kao na slici gore). Ukoliko ih ostavimo ucijelo, biće teže da ih kasnije ispasiramo.
  2. Narežite ih po dužini na listove debljine oko 1cm. Pospite ih malo solju i ostavite da se ocijede oko pola sata. Povremeno ih protresite da bi se voda koju ispusti patlidžan lakše ocijedila.
  3. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  4. Rasporedite listove patlidžana u dva pleha obložena papirom za pečenje i sa obje strane ih premažite maslinovim uljem.
  5. Pecite oko 25 minuta, s tim što ih je na pola pečenja potrebno okrenuti.
Priprema i kuvanje "džema"
  1. Sitno nasjeckajte bijeli luk i izmiješajte sa vodom i začinima.
  2. Dodajte pečene patlidžane i sve zajedno sjedinite viljuškom dok ne dobijete manje-više jednoličnu smjesu.
  3. U dubljem tiganju ili šerpi zagrijte nekoliko kašika maslinovog ulja. Dodajte začinjenu smjesu od patlidžana i kuvajte na tihoj vatri oko 15 do 20 minuta, dok tečnost ne ispari.
  4. Dodajte sok od limuna i kuvajte još minut. Kad skinete sa vatre umiješajte sjeckani peršun. Provjerite da li je potrebno dodatno začiniti.
Čuvanje i predlozi za služenje
  1. Služite još topao ili na sobnoj temperaturi. Održaće se odlično u frižideru, u staklenoj tegli i do pet dana. Prije jela, pustite da se pola sata prilagodi sobnoj temperaturi.
  2. Ovaj džem od patlidžana možete poslužiti kao namaz za bruskete ili prepečene komadiće hljeba, ili kao dip ili umak za prepečene i začinjene tortilje ili neke fine krekere.
Napomene
  • Izmjene vezane za količinu začina u receptu, kao i neke osnovne informacije o harisi, pogledajte u uvodnom dijelu posta.

Koristila sam ovu smjesu kao namaz za sendviče i odlično se uklapa sa kiselkastijim bijelim sirom i salatom ili svježim povrćem. Ovdje sam koristila grčku fetu (od ovčijeg sira) i rukolu.

Sendvič sa namazom od patlidžana, fetom i rukolom

Nažalost, nisam se sjetila da fotografišem i odličan sendvič sa ovim namazom i dinstanim lisičarkama sa par kašika pavlake i senfom. U sebi sam razmišljala da je previše dobro da bi bilo istinito! :)

Još jedan način za uživanje u ovom jelu je da ga iskoristite kao dip ili umak. Uspite u činijice i služite sa prepečenim tortiljama - za njih koristim recept sa bloga Ja u kuhinji.

Umak od pečenog patlidžana, humus i mliječni umak sa mirođijom

Kao što vidite na fotografiji, ja sam uz to služila još ponešto. U jednoj činiji je humus preliven maslinovim uljem i poprskan crvenom papričicom. U drugoj je crème fraîche (možete koristiti punomasnu kiselu pavlaku ili mileram) sa nekoliko kašika nasjeckane svježe mirođije.