O domaćem hljebu se ne mora mnogo govoriti... Obično ukusniji, mirisniji i zdraviji od onog kupljenog, a miris koji se širi kućom i oko nje izaziva toplinu, sigurnost i ljubav... Zar ne?

Pečenje hljeba kod kuće je za mene postala tradicija, naročito vikendom kada provodimo čitave dane napolju i naravno, sendviči sa onim kupljenim, ili još gore pakovanim, obično ne dolaze u obzir (dogodi se i po neki izuzetak). Volimo sve vrste hljeba: od različitih vrsta brašna, sa sjemenkama i bez njih, sa i bez začina...

Hljeb od graham brašna

Skoro da ne bih mogla zamisliti bolji način za započinjanje dana. :)

Osim onih koji su na mojoj listi "standardnih hljebova", često isprobavam razne nove recepte i naravno, kako saznam za neku novu žitaricu ili vrstu brašna... prelazim u akciju! Kad smo već kod novoisprobanih recepata, prije nekoliko dana sam isprobala odličan i veoma zanimljivog ukusa hljeb sa bloga Hleb i lale i toplo vam preporučujem da uradite isto.

Jedna od novijih namirnica za nas je graham brašno. Vidjela sam da se može pronaći i kod nas i da ga neki domaći proizvođači imaju na svojim web stranama. (Danubius, Žitko, Kikindski mlin, Podravka)

Hljeb sa graham brašnom

Graham brašno je dobijeno posebnom tehnologijom pripreme i mljevenja cijelog zrna pšenice. Dobilo je naziv po Silvesteru Grejamu (Sylvester Graham), jednom od začetnika pokreta za zdravu ishranu u Americi. On se zalagao za izbacivanje iz upotrebe industrijski prerađene hrane i bijelog brašna. Savjetovao je prelazak na prirodnu hranu i brašno od cijelog zrna pšenice, koje nije prošlo kroz proces hemijske obrade, odnosno proces izbjeljivanja (unbleached flour).

Graham brašno se dobija tako što se djelovi zrna pšenice melju odvojeno: unutrašnjost zrna ili endosperm se dobro usitnjava i od njega nastaje bijelo brašno, dok se klica i ljuska ili mekinja melju krupno. Njihovim spajanjem nastaje brašno tamnije boje i grublje strukture, koje se koristi za pečenje.

Hleb od graham brašna

S obzirom na sastav, ima izvrsne nutritivne vrijednosti. Bogato je vitaminima B kompleksa, vitaminom E, mineralima Na, K, Ca, Fe i proteinima. Usled malo procentualnog sastava glutena, smanjena su mu pecivna svojstva i zbog toga se preporučuje miješanje sa bijelim pšeničnim brašnom kako bi pecivo bilo rastresitije. Naravno, ovo brašno nemojte prosijavati, jer će krupniji i najzdraviji djelovi, u tom slučaju, ostati neiskorišćeni.

Još jedna napomena se tiče načina čuvanja i roka upotrebe. Usled povećanog sadržaja ulja, koje potiče od prirodnog ulja pšeničnih klica, ovo brašno je sklono da veoma brzo užegne. Preporučuje se čuvanje u frižideru i kupovina u malim količinama.

Recept

Hljeb od graham brašna

Kruh od graham brašna Divan brzinski hljeb napravljen sa graham brašnom, koje je izuzetnih nutritivnih vrijednost. Zdrav i ukusan, savršen za porodični vikend doručak.
  • vrijeme pripreme: 10min+1h
  • vrijeme pečenja: 40'
  • ukupno vrijeme: 1h50'

Sastojci

za hljeb
  • 25g svježeg kvasca
  • 200g graham brašna
  • 300g bijelog brašna (ili 100g integralnog, a 200g bijelog brašna)
  • kašičica soli
  • oko 3dl mlake vode
za premazivanje
  • mlijeko ili maslinovo ulje

Postupak

  1. Kvasac rastvorite u malo tople vode sa malčice šećera i ovlaš pospite brašnom. Poklopite i ostavite da nadođe.
  2. Za to vrijeme izmiješajte dvije (ili tri) vrste brašna i kašičicu soli.
  3. Dodajte pripremljen kvasac i ostatak mlake vode i mijesite dok tijesto ne prestane da se lijepi za prste i činiju.
  4. Prekrijte činiju plastičnom folijom, a zatim krpom i ostavite na toplom da udvostruči volumen, oko 30-40 minuta.
  5. Premijesite tijesto, oblikujte ga i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da tako odstoji oko 20 minuta (nemojte ga nikako ostaviti mnogo duže), a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200°C.
  6. Prije pečenja, premažite tijesto mlijekom ili maslinovim uljem, zarežite nožem po površini vekne i pospite ovlaš brašnom. Pecite oko 35-40 minuta.

Hljeb je najukusnije dok je još topao, ali odličan je i hladan, kao i narednog dana.

Hljeb od graham brašna

Ukoliko se nekim čudom dogodi da se ne pojede za dva dana :), odličan je za bruskete ili kao grickalica. Narežite krupnije prutiće, premažite ih maslinovim uljem, pospite malo suvim začinima i na kratko ubacite u rernu. Može biti kao fina grickalica ili predjelo uz neki fini sir.