Lagana voćna torta sa kivijem i bananama, biskvitom sa aromom pomorandže, kremom od kokosa i još jednim na bazi pavlake. Njam! :)

Ova torta će biti moja ulaznica u svijet kulinarskih igrica. Jako ih volim, pratim i već neko vrijeme planiram da se pridružim.

Počinjem sa igricom Ajme, koliko nas je!, a recept šaljem Sanji sa bloga Ultimativni sastojak, koja je za ovomjesečnu temu izabrala kivi.

Egzotična torta sa kivijem i bananama

Ovu voćku jako volim u svježem stanju, ali nisam imala baš mnogo ideja šta bi se od nje moglo napraviti. No, pošto je kivi prilično osvježavajuće voće, pomislila sam da bi se zapravo od njega mogao napraviti i osvježavajući kolač.

Ta ideja se polako razvila u recept za jednu pozamašnu, ali itekako osvježavajuću i prilično egzotičnu tortu!

Krenula sam od ideje da to bude voćna torta od sočnih biskvita, laganog krema od kisele pavlake i narezanih banana i kivija. Banana se odlično uklapa ovdje i donekle čini "težim" veoma lagani i osvježavajući ukus kivija.

Za biskvit sam adaptirala recept iz knjige Ready for Dessert ( David Lebovitz) i zaslužuje sve pohvale (i knjiga i recept).

Ideja za dodatni krem od kokosa je došla nešto kasnije, zahvaljujući mojoj potrebi da "potrošim" ostatak kokosovog mlijeka koje sam imala u frižideru. Ne biste vjerovali kako mi je drago što je to bio slučaj. :) Još jednom sam bila inspirisana istom knjigom za kokos krem i na kraju dobila divnu poslasticu savršeno izbalansiranog i punog ukusa.

Možda nekom od vas ova kombinacija krema od kokosa i kisele pavlake (vrhnja) neće zvučati idealno, čak sam se i sama pomalo brinula dok sam čekala na isprobavanje. Ali svi ukusi se divno upotpunjuju i ni jedan od njih ne dominira. Ako ne želite da se petljate sa kuvanjem krema, mislim da bi torta biti dobra i bez njega, samo malo manje egzotična. ;)

Egzotična torta sa kivijem, bananama i kokosom

Recept je veoma dug, ali samo želim da ukažem na sve detalje i izbjegnem nedoumice. Ne bih voljela da se razočarate jer nedostaju sitnice koje bi vam mogle značiti, a meni su djelovale kao "višak teksta". :)

Recept

Egzotična torta sa kivijem i bananama

Voćna torta sa kivijem i kremom od kokosa Voćna torta sa kivijem, bananama i kokosom je veoma lagana, moglo bi se reći ljetnja poslastica puna egzotičnih ukusa!
  • vrijeme pripreme: 1h 10'
  • vrijeme pečenja/kuvanja: 30' + 20'
  • ukupno vrijeme: 2h
  • količina za 14-16 služenja

Sastojci

za biskvite
  • 200g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 5 jaja sobne temperature
  • kašika cijeđene pomorandže (15ml)
  • 50ml hladne vode
  • 165g šećera (po originalnom receptu 200g)
  • kašičica ekstrakta vanile
  • narendana kora jedne pomorandže
za krem od kokosa
  • 230ml mlijeka
  • 70g šećera
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 20g gustina
  • 100ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)*
  • 3 žumanca
  • 55g kokosa
za krem od pavlake
  • 7dl punomasne kisele pavlake (3 i po čašice) ili grčkog jogurta (10% masnoće)*
  • 4 kašike šećera u prahu
  • kašičica vanilin šećera
i još
  • 6 velikih kivija
  • 3 velike banane
  • kašičica limunovog soka
  • kokos za posipanje

Postupak

Biskvit
  1. Zagrijte pećnicu na 175-180°C. Podmažite puterom ili nekim neutralnim uljem tepsiju pomjerljivih ivica prečnika 23-25cm*. Na dno stavite papir za pečenje, pa i njega malo premažite. Pospite brašnom i dno i ivice i istresite višak.
  2. Narendajte koru jedne pomorandže, iscijedite sok i odvojite kašiku za kolač. Ubacite posudicu sa sokom u frižider dok ne pripremite ostale sastojke.
  3. Brašno, prašak za pecivo i so prosijte zajedno.
  4. Razdvojite bjelanca od žumanaca.
  5. Spojite 50ml hladne vode i pomorandžin sok i dodajte žumancima. Mutite najvećom brzinom električnim mikserom oko jedan minut. Zatim smanjite brzinu i dodajte šećer i vanilu. Mutite sasvim kratko i onda opet povećajte brzinu i mutite oko 5 minuta dok ne dobijete svijetlu i gustu smjesu.
  6. Umutite bjelanca* kojima ste prethodno dodali narendanu koru pomorandže.
  7. U smjesu od žumanaca i šećera počnite malo po malo da dodajete prosijano brašno. Jednom rukom sipajte, a drugom mutite lagano ručnom mutilicom (stavite posudu na vlažnu krpu da ne bi šetala prilikom mućenja). Smjesa mora biti jednolična, bez grumuljica.
  8. Dodajte jednu trećinu bjelanaca i lagano, kružnim pokretima odozdo na gore ih umiješajte. Zatim dodajte preostalo i sve sastavite.
  9. Prespite smjesu u tepsiju i pecite oko pola sata na 175°C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov ako niste sigurni (da je izvučete čistu).
  10. Ostavite da se prohladi 10-ak minuta, zatim skinite ivice i pomoću tanjira ga okrenite, sklonite papir i ostavite da se ohladi.
Krem od kokosa
  1. Na srednjoj vatri zagrijte mlijeko, šećer i vanilu.
  2. Za to vrijeme, u jednoj posudi dobro izmiješajte kokosovo mlijeko i gustin (dok ne dobijete glatku smjesu), a u drugoj, viljuškom ili ručnom mutilicom izmutite na kratko žumanca.
  3. Kad mlijeko bude vruće, uz miješanje, dodajte smjesu sa gustinom. Kuvajte dok se smjesa ne zgusne.
  4. Jednu trećinu uspite u umućena žumanca uz stalno miješanje. Vratite sve u šerpu, sačekajte da proključa i nastavite da kuvate uz stalno miješanje dok se krem ne zgusne. Da bih znala da je fil kuvan, koristim trik moje mame: uvijek kuvam dok ne mogu fino da "pišem osmice" (kad podignem varjaču, sa nje curi jednoličan, tanak mlaz kojim može da se piše i ne prekida se!).
  5. Sklonite šerpu sa vatre, prespite u čistu činiju i umiješajte kokos.
  6. Prekrijte plastičnom folijom i sačekajte da se prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider do korišćenja.
Voće i krem od kisele pavlake
  1. Pavlaku ili grčki jogurt ubacite u činiju za mućenje. Dodajte prosijan šećer u prahu i vanilin šećer.
  2. Mikserom mutite srednjom brzinom oko jedan minut, samo toliko dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  3. Oljuštite i narežite kivi na krugove. Isto to uradite sa bananama, ali imajte na umu da će one promijeniti boju ako ih ostavite da stoje dugo. Zbog toga njih nasjeckajte direktno prije formiranja torte. Malo ih premažite limunovim sokom da biste izbjegli da brzo potamne.
Slaganje torte
  1. Ohlađen biskvit podijelite na 3 sloja.
  2. Stavite na tanjir za služenje donji dio kore, a zatim papirom za pečenje zaštitite obod tanjira od prljanja.*
  3. Premažite polovinom krema od kokosa, a onda poslažite kolutove kivija, a zatim i banane. Premažite umućenom pavlakom (računajte da vam je nešto više od trećine potrebno za premazivanje okolo, a ostalo podijelite na pola i time premažite voće).
  4. Zatim stavite drugi dio biskvita i ponovite postupak. Pažljivo stavite i poslednji dio i premažite sa strana i po vrhu pavlakom. Bogato pospite kokosom i stavite u frižider.
  5. Najbolje je ostaviti preko noći da se svi slojevi fino slegnu i da se ukusu prožmu. Tortu služiti hladnu.

Napomene

  • Moj kalup je prečnika 23cm i od ove mjere biskvit bude dosta visok, što znači da će i torta biti takva. Ukus biskvita je zaista divan i lagan i na kraju nam nije ni najmanje smetalo što kore nisu tanje. Međutim, ipak bih voljela, radi izgleda, da budu tanje, tako da ću sledećeg puta pokušati sa tepsijom prečnika 25cm.
  • Prilikom stajanja, masnoća i voda u kokosovom mlijeku se razdvoje, pa tako dobijete čvrstu smjesu i sa druge strane vodu. Obično na samoj limenci piše da ju je potrebno protresti prije upotrebe, ali meni to ne uspijeva! :) I dalje ostane razdvojeno. U svakom slučaju, najlakše je da izručite sve u činiju i onda viljuškom izmiješate dok ne postane sjedinjeno.
  • Grčki jogurt ima 10% masnoće, ali je veoma čvrst i kremast. Nemojte se time povesti i koristiti pavlaku sa manjim procentom masnoće (čini mi se da je 12%). Ona je obično tečna, slivaće se i nećete biti u stanju da formirate tortu.
  • Da bi se bjelanca dobro umutila važno je da posuda bude veoma čista i bez tragova masnoće i da u njima nema tragova žumanaca.
  • Zaštitite obod tanjira na kome ćete formirati i služiti tortu. Od papira za pečenje napravite 4 šire trake, koje će biti duže od njegovog prečnika. Prekrijte njima obod, a onda položite biskvit tako da ostanu da vire sa svih strana. Kad u potpunosti formirate tortu (zajedno sa posipanje kokosa), pažljivo sklonite trake i nećete morati da izgubite pola sata dok dovedete tanjir u red.
  • Početna ideja za ovu tortu je bila da ona bude bez krema od kokosa. Zamislila sam je kao kombinaciju biskvitnog tijesta, voća i krema od pavlake sa šećerom u prahu. U poslednjem trenutku sam dobila ideju za dodatak i po meni je kombinacija odlična. Ali ako želite da izostavite taj dio, neka to bude samo voćna torta od sočnih biskvita i fila od pavlake.
Torta sa kivijem, bananama i kokosom