Klasična grčka pita od domaćih kora, sa spanaćem i feta sirom, uz kratku pričicu o grčkim pekarama.

Grčke pekare! To je već posebna priča! Onaj ko je doživio, sigurno zna o čemu pričam. Onaj ko nije, predlažem da se zaputi u pravcu ove sunčane zemlje maslina, klementina, fantastičnog grilovanog mesa, mirisnih prelivenih poslastica i naravno... predivnih peciva i pita, od kojih bih posebno istakla baš ovu sa spanaćem i fetom: spanakotiropita ili grčkim krasnopisom σπανακοτυρόπιτα!

Grčka pita sa spanaćem i sirom

Ta peciva i pite su nekako drugačije od onih na koje smo navikli. A zašto, to nikako nisam sebi mogla da objasnim na početku.

Pekare su prosto drugačije mirisale, svi ti zalogajčići su na neki svoj način bili ukusni, ali neobični. Nisam mogla da shvatim šta je to u njima što mi ne da da odlučim da li mi se dopadaju. Zvuči čudno, ali u to doba, nisam bila baš tako otvorena za nove ukuse kao danas. Posle mjesec dana života tamo, već sam se potpuno "navukla", da tako kažem. Šta bih jutros mogla da uzmem, više malih ili veliku pitu, da li sa sirom ili sa spanaćem, ili ne... možda onu prhku ili možda punjene lađice ili samo štapiće sa sjemenkama... Izbor je stvarno neograničen, a sve ima neki čudno dobar miris i ukus!

Baš je to ono što mi je nedostajalo u Italiji (iako sam luda za njenom kuhinjom), a posebno mi trenutno nedostaje u Stokholmu. Nedostaje mi osjećaj da u svakom momentu mogu da uđem u prvu pekaru koja se obično nalazi na do 100m udaljenosti i izaberem nešto prije svega slano, ukusno i nešto što mi može zamijeniti obrok kad sam napolju i u žurbi. Ne, ne želim slatko pecivo, niti kolač, želim spanakotiropitu!!!

Spanakotiropita

Eto, sad vam je jasno zašto sam zasukala rukave i bacila se na isprobavanje grčkih pita i peciva. Bilo je nekoliko pokušaja (uglavnom uspješnih), a pomislila sam da bi nekima od vas sigurno bilo zanimljivo da u svoj dom unesu dašak Atine, Soluna ili nekog grčkog ostrvceta.

Plašim se da će neke od vas odbiti razvlačenje kora?! Nemojte! Znam da izgleda strašno, ali nije, baš nije. Potrebna vam je oklagija, radna površina i pleh. O ostalom ne brinite, samo pratite uputstva!

Tradicionalno grčka navika je i upotreba maslinovog ulja. Mislim da je ono velikim dijelom zaslužno za onaj neobičan miris i ukus koji sam pominjala na početku. U svakom slučaju, nemojta ga mijenjati nekim drugim. Ipak, želimo da ovo bude pita grčkog ukusa.

Sam izgled i način slaganja je dosta neobičan: tri kore koje se premazuju maslinovim uljem - fil - preostale tri kore koje se takođe premazuju. Nemojte štedjeti na ulju. Nema potrebe za pretjerivanjem, ali važno je da fino premažete kore. S obzirom na moju potrebu da smanjujem količinu masnoće u receptima, ja sam to isprobala i sa ovim. Lagano sam premazivala četkicom svaku koru i na kraju dobila pitu koja je bila zadovoljavajućeg ukusa, ali suva. Dakle, važno je da ih fino prelijete i pažljivo rasporedite ulje prstima.

Vjerovatno će vas iznenaditi i postojanje svježe mirođije u nadjevu. Veoma zanimljivo i savršeno uklopljeno sa ostalim ukusima. Ja obično koristim grčku fetu, ali pravila sam i sa običnim, bijelim kravljim sirom. Ukus je bio neutralniji, ali sasvim fin.

Spanakopita

Čini mi se da sam se osvrnula na sve ono što bi nekog moglo zbunjivati, ali želim da pomenem da se nama pita zaista mnogo dopada u ovom obliku i jako podsjeća na onu koju jedemo u Grčkoj. Ukoliko ne želite da sami mijesiti kore, nadjev možete iskoristiti i sa debljim gotovim korama.

Dakle, spanakotiropita ( spanaki = spanać, tiri = sir)!

Recept

Grčka pita sa spanaćem i sirom

Grčka pita od domaćih kora sa spanaćem i fetom Mnogo jednostavnija nego što izgleda, tradicionalna grčka pita sa spanaćem i fetom (spanakotiropita) od domaćih kora i sa skoro autentičnim mirisom grčkih pekara!
  • vrijeme pripreme: 1h
  • vrijeme pečenja: 40'
  • ukupno vrijeme: 1h 40'
  • količina za veliki pleh.

Sastojci

za tijesto
  • 500g brašna
  • 50ml maslinovog ulja
  • ravna kašičica soli
  • 3,5-4dl hladne vode
za nadjev
  • 300g spanaća
  • veći praziluk ili struk mladog luka
  • svježa mirođija (količina po želji)
  • 250-300g feta sira*
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
i još
  • 1-1.5dl maslinovog ulja za premazivanje

Postupak

Tijesto
  1. U velikoj činiji prosijte brašno. Dodajte so, ulje i na kraju vodu. Krenite sa nešto više od 3dl, pa dodavajte postepeno dok ne budete mogli da formirate tijesto. Prenesite ga na brašnom posutu radnu ploču i nastavite sa miješenjem dok ne dobijete glatko i relativno mekano tijesto.
  2. Prenesite u čistu činiju posutu brašnom, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se odmori 30-ak minuta. Za to vrijeme napravite nadjev.
Nadjev
  1. Malo unaprijed operite spanać, ostavite da se ocijedi i pospite morskom solju. Kad krenete da pravite nadjev, dobro ga ocijedite i sitno nasjeckajte.
  2. Isjeckajte praziluk ili mladi luk na tanke kolutiće. Povrću dodajte nasjeckanu svježu mirođiju (oko dvije kašike), so i biber. Na kraju, dodajte izmrvljen sir i dvije-tri kašike maslinovog ulja.
Razvlačenje kora i oblikovanje pite
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Veliki pleh (ja sam koristila 40x30cm) ovlaš premažite maslinovim uljem.
  2. Tijesto podijelite na 6 loptica, prekrijte ih plastičnom folijom da se ne bi napravila korica i onemogućila ravnomjerno rastanjivanje kora.
  3. Na radnoj ploči koju ste posuli brašnom, rastanjite oklagijom prvu koru. Potrebno je da je razvučete toliko da bude providna i manje-više dostigne veličinu pleha. Dok je razvijate, posipajte brašnom ako osjetite da se lijepi, mada ne bi trebalo. Preklopite je na tri dijela da biste je lakše prenijeli u pleh. Rastvorite je i fino razvucite od ivice do ivice. Ako imate više tijesta sa jedne strane, a sa druge imate prazninu, onda odsijecite višak i njime popunite prazan prostor. Premažite maslinovim uljem.*
  4. Isto to uradite i sa drugom korom, a preko treće stavite nadjev (bez premazivanja).
  5. Ponovite postupak razvijanja, slaganja i premazivanja sa preostale tri kore (i poslednju premažite).
  6. Izrežite pitu onako kako želite, ovlaš je poprskajte vodom i pecite oko 40 minuta, dok fino ne porumeni.
  7. Prekrijte je čistom krpom i ostavite 5-10 minuta da se "odmori", a zatim je toplu služite.

Napomene

  • Pošto mi je dostupna, obično koristim grčku fetu. Ovaj sir se razlikuje od domaće fete po tome što se dobija posebnom tehnologijom od ovčijeg ili ovčijeg i kozjeg mlijeka. Pitu možete praviti sa bilo kojim bijelim sirom tog tipa, ali u zavisnosti od tipa i ukus će biti manje ili više izražen.
  • Nemojte biti mnogo škrti sa maslinovim uljem. Kod kuvanja uvijek pokušavam da smanjim količinu masnoće (prosto ne volim masnu hranu), pa sam tako pokušala i sa ovom pitom kad sam je prvi put pravila. Bila je ukusna, ali dosta suva i ne baš kao grčka. Pa tako, nema potrebe da tijesto pliva u ulju, ali onako fino prelijte uljem i rasporedite ravnomjerno prstima.
Pita sa sirom i spanaćem