Moj blog će biti domaćin jedne zanimljive kulinarske igrice u februaru! Budite u toku!

Željela bih da se od sveg srca zahvalim Sanji sa bloga Ultimativni sastojak , koja mi je ukazala povjerenje da budem ovomjesečna domaćica kulinarske igrice Ajme, koliko nas je! Sama igra je započeta još u avgustu 2008. godine, na inicijativu blogerke Snježane.

Moje učestvovanje u njoj je kratko i veoma sam se iznenadila kad sam dobila ponudu za novu ulogu (da tako kažem). Naravno, sa zadovoljstvom je prihvatam i daću sve od sebe da ispunim svoj zadatak! :)

Odmah da vam kažem: izbor namirnice ni najmanje nije lak! Krenula sam od osnovnih osobina koje bih voljela da ima: mora biti zdrava, ukusna, sezonska, dostupna svima i, naravno, meni voljena. Nadam se da ću dobiti veliku zbirku recepata kojima će jedan od osnovnih sastojaka biti odabrana namirnica i logično je da mora biti po mom ukusu! Moram da iskoristim ovu jedinstvenu priliku! :)

Praziluk

Na kraju, na osnovu već pomenutih i dodatnih kriterijuma, odabrala sam namirnicu koja je veoma često korišćena u našim kuhinjama kao dodatni ili usputni sastojak, ali prilično zapostavljena kao osnovni ili jedan od osnovnih. Shvatili ste već: februarska tema igrice je PRAZILUK (PORILUK)!

Praziluk pripada istoj porodici biljaka kao crni i bijeli luk, ali je dosta slabijeg mirisa i ne tako izraženog ukusa. Odličan je izvor folne kiseline (vitamina B9), ključnog vitamina iz kompleksa vitamina B. On štiti organizam od kardiovaskularnih oboljenja, potpomaže proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i time sprečava pojavu anemije, a potpomaže i rad nervnih ćelija. Najveća koncentracija ovog vitamina je u bijelom dijelu biljke, ali u listovima takođe postoji značajna količina, pa ju je zbog toga najbolje koristiti u cjelini. Ukoliko želite da saznate nešto više o hranljivim osobinama, načinu gajenja i istorijatu upotrebe ove biljke u ljudskoj ishrani, predlažem vam da pročitate članak iz decembarskog broja časopisa Mezze.

Poriluk

Ukoliko neko od čitalaca nije dobro upoznat sa ovom igrom i njenom svrhom, ukratko ću vam objasniti. Recimo da u bašti imate mnogo jagoda, tikvica, paradajza, jabuka, krušaka, šljiva... i prosto više ne možete da izmislite kako da ih utrošite. Tada na scenu stupa Ajme, koliko nas je! Tamo ćete pronaći veliki broj isprobanih recepata koji su napravljeni baš na temu onog što je vama potrebno! Meni to zvuči vrlo korisno, nadam se i vama!

Dakle: supe, čorbe, pite, peciva, razna kuvana, pečena, pržena jela, salate... Rekla bih da nam praziluk nudi širok spektar mogućnosti!

Sa nestrpljenjem ću očekivati vaše recepte i fotografije, koje možete slati na adresu:


Praziluk