Jednostavni za pripremu, ovi kolačići sa izraženim ukusom badema, spolja hrskavi, a iznutra nevjerovatno mekani, su nezaobilazan i veoma omiljen dio sicilijanske kuhinje.

Za nekog ko je lud za bademima, bilo bi sasvim nepojmljivo da ne bude lud i za ovim divnim kolačićima. Reći ću samo toliko da kad prijatelj sa Sicilije dolazi u posjetu, od srca se nadam kutiji ovih slatkih đakonija! :) Svi znaju da ne mogu da im odolim, iako su ti originalni izuzetno slatki.

Sicilijanski kolačići od badema

Slatki, ali meni ne smeta da samo o njima mislim kad su mi blizu. :)

Dakle, ako ste bili na ovom predivnom ostrvu i nekim slučajem niste probali ove bademaste statkoće (na italijanskom možete birati iz pregršta imena ono koje vam najbolje zvuči: pasticcini di mandorle, pasticcini di pasta di mandorle, paste di mandorle siciliane), mislim da treba da porazmislite o brzom povratku tamo! :)

Veoma ih je jednostavno pripremiti i po osnovnom receptu, oni su kombinacija sitno mljevenih badema ili brašna od badema, šećera i bjelanaca, mada sam naišla na informaciju da se nekad koriste cijela jaja ili čak, samo žumanca.

Najteža stavka u njihovom nastajanju je period od sat vremena čekanja da se "stegnu" u frižideru! Ako baš žurite, ubacite ih na 15-ak minuta u zamrzivač direktno prije pečenja.

U Italiji se prave u raznim oblicima. Ponekad se dodaju pistaći, a nekad i kandirano voće ili kora limuna i pomorandže. Najčešće su dekorisani kandiranim višnjama ili bademima. Izraženom ukusu badema doprinosi ekstrakt gorkog badema ili nekoliko samljevenih gorkih badema koji se pomiješaju sa slatkim. Ja koristim običnu aromu, jer skoro da ne mogu ni da zamislim gdje bih mogla da pronađem ekstrakt osim na Siciliji.

Sicilijanski kolačići od badema

Vidjećete da ih je tako jednostavni da će vam vjerovatno biti potrebno više vremena da pročitate recept nego da ih napravite! :)

Recept

Sicilijanski kolačići od badema

Mekani kolačići sa bademima Tipični sicilijanski kolačići od badema, veoma jednostavni i brzi za pripremiti, hrskavi spolja i savršeno mekani iznutra.
  • vrijeme pripreme: 15' + 1h* čekanje
  • vrijeme pečenja: 10'
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za 30-ak kolačića

Sastojci

za kolačiće
  • 225g mljevenih badema (badem brašno)
  • 130g šećera u prahu*
  • 3 bjelanca
  • 2-3 kapljice ekstrakta ili arome gorkog badema*
za dekoraciju
  • cijeli oljušteni bademi ili kandirano voće
  • šećer u prahu

Postupak

  1. Izmiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
  2. U drugoj posudi izmiješajte bjelanca sa nekoliko kapljica ekstrakta ili arome badema. Umutite to viljuškom samo toliko da se bjelanca sjedine (svega 10-ak sekundi).
  3. Bjelanca prespite u smjesu od badema i šećera i sve varjačom sjedinite.
  4. Gotovu smjesu ubacite u poslastičarski špric sa zvjezdastim nastavkom. Pleh u kome ćete ih peći obložite papirom za pečenje.
  5. Lagano istisnite keksiće i formirajte oblik kakav želite. Nema potrebe odvajati ih jer u toku pečenja neće narasti. Ukrasite ih bademima ili kandiranim višnjama
  6. Stavite u frižider na najmanje sat vremena da "očvrsnu" i tako se ne razliju pri pečenju.*
  7. Zagrijte pećnicu na 160-170°C.
  8. Izvucite kolačiće iz frižidera tik prije pečenja i pospite šećerom u prahu (koristite cediljku).
  9. Pecite 10-12 minuta dok ne počnu da dobijaju svijetlo zlatnu boju.

Napomene

  • Po originalnom receptu, trebalo bi staviti malo više šećera u prahu (150g). Pravilo bi bilo da na jedno bjelance ide 50g šećera i 75g badema, ali ako ne volite mnogo slatko, onda uradite kao ja.
  • Doza od tri bjelanceta je dovoljna za jedan veliki pleh od rerne, tako da ja obično pravim tako. :)
  • Na Siciliji koriste ekstrakt badema, ali ja još uvijek nisam uspjela da pronađem i kupim te dragocjene bočice i zbog toga koristim običnu aromu gorkog badema. Odlično funkcioše. :)
  • Jedna dopunska ideja: Otkrila sam da kolačići mogu biti još brže gotovi! Naime, umjesto sat vremena hlađenja u frižideru, možete ih staviti na svega 10-ak minuta u zamrzivač (taman dok se ne zagrije pećnica) i izvući ih direktno prije pečenja. Rezultat je identičan! :)

Ukoliko volite bademe, sigurna sam da ćete uživati u ovim sitnim poslasticama, a eto i prilika da unesete dašak Sicilije u svoju kuhinju.

Sitni kolači od badema